Šta je novo?

jako velik problem sa PC-jem

scheilinkin

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
229
juče sam stavio X4 i sve je radilo ko bombona, nov win7 RTM. jutros skinem catalyst 9.9 i nakon što sam ga instalirao propast. odjednom su se pojavili neki hijeroglifi u utorrentu.
ono umesto slova i brojeva ko kineske oznake i zatim plavi ekran. prethodno sam napravio system restore i sad hoću da vratim preko repair-a, nema šanse. opet izbaci plavi ekran. biram safe mode, slika pobrljavi pri loadingu.
nakon toga sam jedno 20-ak puta pokušao da instaliram novi win i svaki put kad krene instalacija, a pritom se nenormalno dugo load-uje, kad expanding windows files dođe do nekih 30% izbaci plavi ekran.
ja tako nešto još u životu nisam video
molim vas pomagajte

Poslednja izmena:
ajd videćemo. probao sam i xp da instaliram i sve ide dobro do momenta kad piše saving files i 9 minutes left. tih 9min left je stajalo bar sat vremena, i onda sam ga resetovao. ponudio mi je sve ispočetka samo što je ovaj put izbacio plavi ekran gde je pisalo registry error.
videću sutra ovo, već sam kratak sa živcima

Ja bih provjerio memoriju. Nezahvalno je pretpostavljati, ali ovako "na osjećaj".

PS
Nemoj da te brine što je code error od xp-a. Ne mjenjaju oni često kodove grešaka sa novim OS.

PPS
Ovo za IRQ2 sam pogrešno vidio/protumačio... Radi se o IRQL 2 što nije isto.

Povadi sve komponente (vga, lan, modem, tv kartica,....) zabodi samo 1 modul i grafiku pa probaj instalaciju, pa ako prsne promeni modul, pa grafiku... I uradi load default settings u biosu...

evo isproveravao sam. prvo sam sve povadio i ostavio jedan modul memorije i uključio IGP.
sve je radilo bez problema. zatim sam stavio drugi modul i nije hteo da podigne sistem. na bsod-u je pisalo MEMORY MANAGEMENT. dobro pomislio sam da je to i izvadio modul, pa sam zatim stavio grafičku i isključio IGP. pri podizanju sistema izbacio mi je plavi ekran sliku prilažem:

jel to onda znači da je riknula i memorija i grafička?

pogledao sam po netu ovaj put i svi savetuju da se menja nešto u registry-ju, ali evo da napomenem čim sam izvadio grafičku i uključio IGP radi opet bez ikakvih problema (samo što mi fali grafička i giga rama :) )

Poslednja izmena:
moram da vas pitam šta vi mislite
da li je riknula grafička i taj memorijski modul, pošto mi pravi probleme kad ih ubodem?
ili možda sa pločom nešto nije u redu?

pitam da ne bih reklamirao bezveze, treba to slati u BG pošto je iz Atom-a(grafička) i Gigatrona(memorija).

Pa sumnjao bih i na plocu....

Nego da rezimiramo:

- Imao si X3, sve radilo
- Iscupao si X3 sa kulerom, stavio X4
- Pocelo da zeza
- Jedan modul i integrusa rade
- Drugi modul (sam) ne radi
- Prvi modul i graficka ne rade

samo ispravak za treću crticu nakon stavio X4
- sve radilo besprekorno dok nije instaliran catalyst 9.9 onda je počelo da zeza.
to je bilo sledeći dan (catalyst)

danas ću uzeti Ati HD2600 od komšije i Gf 8600 od drugog komšije za svaki slučaj. pa ako one ne budu htele onda znam šta je 100%. takođe moram još da ispitam samo sa tim modulom za koji sumnjam da je neispravan.

btw jesi ti "fleshno" taj bios za x4

ops "majstore" pa ti si i u susednom topicu...

naime htedoh da isprobam AthlonaII X4, i krenem da vadim ovaj moj iz potpisa X3 720BE, star nepuna 2 meseca. otpustio sam onu plavu štipaljku i počeo da skidam kuler. umesto samog kulera ja izvadio kuler sa sve procesorom napolje. Sreća(?) pa sam vukao nagore pa su svi pinovi kao netaknuti.
Prvo da priupitam, kako uopšte da ga skinem sa kulera, a drugo oće mu nešto biti što sam ga tako izvadio?
Mislim da li neko imao slično iskustvo i da li je procesor kasnije radio?

evo kako to izgleda
http://img197.imageshack.us/img197/1594/p1020349p.jpg
http://img197.imageshack.us/img197/3315/p1020350r.jpg

Poslednja izmena:
nisam pošto nema flash za BIOS od ASUS-a. zadnji je dodao podršku za novog semprona. ali nije sa tim bilo problema.

daily update(pošto kod mene svaki dan neko novo sra...)
nakon ispitivanja, memorija ispravna - oba modula.
grafička ispravna - radi ko švajcarski sat ( nisam koristio novi Calgon )
matična je ta koja zaje.ava kad ubodem obe memorije windows poblesavi, šta god da stisnem izbaci neku poruku sa X-om u crvenom krugu. sadržaj poruke varira i uvek je drugačiji.
kad izvadim jedan modul radi bez problema zajedno sa grafičkom.problem se desi kad su oba modula ubodena bez obzira u koji slot (i to sam probao).

što se tiče susednog topica totalno druga tema i totalno druga priča, samo su akteri isti :) .
Mislio sam da zaje.ancija sa procesorom zalepljenim na kuler zaslužuje da bude u drugoj temi.
Mada verovatno ima povezanosti sa problemom koji je opisan u ovoj temi.

nisam pošto nema flash za BIOS od ASUS-a. zadnji je dodao podršku za novog semprona. ali nije sa tim bilo problema.

matična je ta koja zaje.ava kad ubodem obe memorije windows poblesavi, šta god da stisnem izbaci neku poruku sa X-om u crvenom krugu. sadržaj poruke varira i uvek je drugačiji.
kad izvadim jedan modul radi bez problema zajedno sa grafičkom.problem se desi kad su oba modula ubodena bez obzira u koji slot (i to sam probao).

što se tiče susednog topica totalno druga tema i totalno druga priča, samo su akteri isti :) .
Mislio sam da zaje.ancija sa procesorom zalepljenim na kuler zaslužuje da bude u drugoj temi.
Mada verovatno ima povezanosti sa problemom koji je opisan u ovoj temi.

ja bih ipak apdejtovo bios i onda polako izvadio CPU obriso ga od paste proverio nozice a onda ga vratio nazad (ili mozda zvao nekog kome je to dnevna rutina)

jer ako te zeza dual channel ili nije legao cpu dobro (nedaj boze da si ostetio socket) ili je bios od ploce

Poslednja izmena:
bios sam updateovao juče preko usb-a u EZflash aplikaciji. kad sam iščupao X3 sa kulerom stavio sam X4, reinstalirao win7 (stavio RTM umesto 7201 koji je već neko vreme bio) i jedino što sam čačkao oko memorije je da sam promenio sa AUTO na 1333 (toga sam se sad setio) i plus što sam uključio ACC da vidim da nije slučajno L3 otključan. windows se pokrenuo i onda sam nabacio osnovne programe, crysis i farcry2. malo igrao te igre. uradio bench-ove da uporedim X3 i X4. u međuvremenu skidao neke ilegalne sadržaje i to je držalo tako čitav dan bez ikakvog problema.
sledeće jutro odlučim da stavim catalyst 9.9 pošto je bio svež i ostalo je već istorija

Asus za moju ploču nije izbacio BIOS koji podržava X4 Athlone. inače Athlon je u kutiji, pošto sam vratio X3. jel misliš možda da kad bi ubacio Athlona nazad da ne bi bilo problema da radi sa 2GB rama? tj. da sam nekako oštetio ovaj X3 tim čupanjem

Poslednja izmena:
A jesi ti uradio "load optimized defaults?"

jesam i opet ista stvar, kad su dva modula ili dođe do Welcome ekrana i resetuje računar ili "uđe" u windows sa samo crnom pozadinom i sa izbačenim porukama kako je explorer prestao da radi i još nekim. evo sličica

čim sam izvadio drugi modul sve radi kao i ranije.

Pre mesec dana sam imao isti problem sa memorijama

Jednostavno dva modula nisu mogla zajedno raditi dok su pojedinacno radila a ispravna su preko mem testa pojedinacno dok zajedno prikazuju error.

Problem je to sto su mi memorije bile razlicite brzine , jedna 3200 druga xxxx(ne znam tacno). Kada sam izvadio bateriju iz ploce i vratio i proradilo je.

Igraj se sa parametrima za frekvenciju memorije kao i frekvenciju cpu posto je to povezano(mislim)

probao sa baterijom, stavio oba modula i podigao sistem iz prve. onda mi je tražio da resetujem, stisnem restart windows i opet neće.
menjao sam i frekvenciju memorije

sad gledam po it svetu, kad bi uzeo npr. kingstona jedan modul od 2GB da li bi mi to rešilo problem?

reklamirao bih ja ploču ali kažu u kimtec-u da ako ne može da se popravi(a kontam da ne može) da novu šalju tek posle 40 dana, tj. razmatraju da li će poslati novu.
ja bez kompa ne mogu 40min a ne 40 dana.

moji drugovi nisu nikad ni čuli za DDR3 :(
drug koji posle mene ima "najjači" računar koristi AthlonXP tako da ništa od toga.

Ae lepo odradi jedan CLR CMOS i probaj. Ako budes jos razmisljao polako ces se prisecai sta si sve menjao po biosu. Hiljdau stvari mogu da budu koje izazivaju problem. U vecini slucajeva bude problem sa memorijom mada nije pravilo. Proveri hladnjake da lepo nalezu vidi na bridgeu kakva je situacija. Jos jedna stvar koja moze na pravi problem ali redje je da napajanje nemoze da podimri potrosnju struje ili je neka grana sa napajanja na izdisaju...

nisam par dana gledao postove.
da probao sam sve to da uradim, i sa X4 i sa X3 jednostavno neće da radi sa dve memorije tj modula. jedino što više nema BSOD-a nego samo resetuje čim se učita windows.
Da li je sad tu negde caka, ako ne izbaci BSOD već samo uradi reset možda treba nešto podesiti?

proveri napone od ddr3 modula plus procitaj test na benchmarku o ddr3 modulima.

posebno obrati paznju na deo koji se odnosi na voltazu na kojoj rade moduli u testu.
naime nisam se nesto udubljivao u temu al ispada da postoje low i hi voltage ddr3 moduli koji neidu sa svim plocama kao ni sa svim procesorima kao i da nisu bas po nekom jedec standardu ( paa sto ih onda majku mu uopste i prave ? )

salu na stranu proveri parametre napona memorije ako treba postavi ih rucno, pa probaj tako.

Poslednja izmena:
probaću, ovi moji su low latency kit od patriota
piše na modulu 7-7-7-18
1.8V
nisam baš nikad se bavio overklokovanjem i tim latencijama ali ovu konfiguraciju sam baš zbog toga i sastavljao, da malo i ja zađem u te vode.
sad nisam znao da to može samo da se poremeti, pošto ja ništa čačkao nisam oko memorije.
jedino sam stavio catalyst 9.9 i od onda problemi.
nadam se da je do toga, pošto mi se ne šalje u kimtec na servis, ko zna kad će se smilovati da je ispitaju.

Čekaj, ti još uvek nisi probao da vratiš 9.8?

ma kakvi samo sam instalirao onaj koji mi je update ponudio. nisam ni hteo da se zezam

evo sad sam pokušao nešto sa memorijom da čačkam ali pošto nisam znao šta da uradim uslikao sam, pa neko nek mi kaže jel ovo predstavlja problem?

p1020398q.jpg

totalno drugačiji brojevi kod drugog modula, i kako uopšte se menjaju da namestim da budu identični. ustvari da li to i treba biti identično?

Taj drugi modul je crkao. Ili je crklo nesto sto cita SPD.

a znaš kako znam da nije crkao modul, isključim komp i izvadim ovaj što je u ploči zamenim ga sa tim drugim i windows radi bez problema. čak i need for speed radi bez problema sa svakim modulom pojedinačno. kad su oba nema šanse da podigne win.
ništa sutra onda šaljem ploču za Bg u kimtec-ov servis, pa valjda će nova raditi kako treba

Nazad
Vrh Dno