Šta je novo?

Jako Cudan Problem Sa Racunarom

digitalis888

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2006
Poena
319
Vec jedno godinu dana sa racunarom mojih roditelja se desavaju neke jako cudne stvari...
Slika se sama u jednom trenutku zamrzne i onda samo pomaze restart na dugme, medjutim to samo ponekad pomogne.
U 50% slucajeva posle restarta monitor ostaje ugasen dok ventilatori zuje i dalje i lampice na kucistu svetle kao da racunar radi normalno ali nece da mi izbaci na montor "post".
U tom sluchaju pomaze ako se "power" dugme drzi dok se racunar ne ugasi i posle 10 sekundi kad ga ukljucim radi sve normalno.
Medjutim ponekad se desava (u poslednje vreme sve cesce, cak toliko cesto da je racunar postao prakticno neupotrebljiv) da nece da izbaci "post" cak ni kad ga ukljucim na dugme 10 sekundi posle prvobitnog iskljucivanja.
Da li mozda neko ima neku predlog sta bih mogao da uradim ?

bice da nesto od komponenti crkava ploca graficka
daj nam koji je komp (ploca,procesor graficka napajanje.....

Ploca - ASRock P4i65G
Procesor - P4 3gz
Graficka - 7600GS
HD - WD 80GB
Napajanje - LC 420W

Najverovatnije ploča pokazuje znakove izdisaja ako su napajanje i memorija dobri.

Sto ce tice ploce mislim da ona ne pravi problem zato sto je ovo vec treca ploca po redu i na sve tri se javljao isti problem.
Prva ploca je bila "P4P800 Deluxe" koju sam zamenio sa drugom "P4P800 Deluxe" i problem je i dalje ostao, onda sam uzeo "ASRock P4i65G" i problema jedno 2 meseca nije bilo dok nije ponovo poceo da se javlja apsolutno isti.
Sto se tice ram memorije promenio sam je vec 2 puta prva memorija je bila kingston 2x512/400 onda sam uzeo super talent 2x512/400 i problem je i dalje ostao. Posle toga sam pokusao i sa kingston 2x1GB/400 (koja radi bez greske u mom racunaru vec par godina) i problem je i dalje ostao isti.
Sto se tice napajanja, uzeo sam napajanje iz mog racunara koji radi bez greske i ubacio u taj racunar i problem je i dalje bi isti. Onda sam to napajanje koje sam inace kupio novo (jos uvek je pod garancijom) ubacio u moj racunar i radilo je bez greske.

Onda ti prijatelju ostaje samo procesor. Trećeg nema tj četvrtog.

pa procesor bi valjda trebalo ili da radi ili da ne radi, a ne ovako malo radi malo ne radi, zar ne ?

Proveri temperatre cisto reda radi.
I ako imas unimer proveri napone na tom napajanju.

Pogledaj kondenzatore na ploci i na grafickoj a takodje pretpostavljam da vise nemas garanciju na napajanje tako da bih mogao i tu da proviris plus obavezno testiraj sa drugim napajanjem :0

temp. procesora ne prelazi 45 stepeni, a sto se tice napajanja reko sam vec da ono skroz normalno radi na drugom racunaru ... kondenzaori su isto ok ...

Poslednja izmena:
znam da si rekao, al proveri. Jer ne znam sta je tvoj sadasnji komp ( ne pise ) a stari celeron zna posteno da povuce.
sta kazu ostale temperature ?
u trenutku kad se resetuje, ispipaj prstom hladnjake mozda nadjes nesto cudno.
A moj iskren savet ti je da prodas ram i sta mozes, ostalo u kantu. Imas u metrou pored kupusa za smesne pare brzi komp, koji ce manje grejati i nece zahebavati. Jer i da nadjes problem, pitanje je sta ce sledece da ode.

pa vidis pokusao sam i to da im objasnim ali oni jednostavno ne zele nov racunar, jer jedino sta sa njim rade je da citaju novine, drndaju fejs i komuniciraju preko skajpa sa raznim rodjacima i nista drugo i onda naravno mene non stop cimaju kad nesto "zahebava", a ja vise stvarno nemam pojma sta vise da mu radim .... :/

e da jel si probao racunar kod sebe sorry ako si mozda rekao da nije mozda struja kod njih u stanu

A sta je od periferija zakaceno na racunar?

U 50% slucajeva posle restarta monitor ostaje ugasen dok ventilatori zuje i dalje i lampice na kucistu svetle kao da racunar radi normalno ali nece da mi izbaci na montor "post".
˝U tom sluchaju pomaze ako se "power" dugme drzi dok se racunar ne ugasi i posle 10 sekundi kad ga ukljucim radi sve normalno.
Medjutim ponekad se desava (u poslednje vreme sve cesce, cak toliko cesto da je racunar postao prakticno neupotrebljiv) da nece da izbaci "post" cak ni kad ga ukljucim na dugme 10 sekundi posle prvobitnog iskljucivanja.˝

Tipično za kvar u Power Section-u na ploči. Iako je taj deo ( pored procesora ) uglavnom za procesor pogledaj da nešto ne vuče struju pa ga shebava. Proveri kondenzatore tu, ti stariji elektroliti umeju da riknu i samo od starosti.

Vrh Dno