makni tog zeca iz Braid-a, teo sam monitor da izlomim na jednom nivou! :d
Da se razumemo, fakultet i diploma znache mnogo - pogotovo ako se prvi put zaposhljavash i nemash radnog iskustva. Fakultet kod nas je u principu tezi nego u nekim drugim zemljama, ali obichno i daje dobro obrazovanje (ili bar podlogu poshto se to shto mi uchimo na fakultetima jako brzo postoje zastarelo)
gresis, golemo. ne samo da zastareva - nego nema veze sa realnom primenom, a ni zivotom.
najveci problem srpskog obrazovanja je - nepostojanje prakticnog rada i vezbi. NISTA ne nauci covek, dok ne uzme tu diplomu, i onda ode na pos'o, taj prvi, i tek tu krene da uci sta treba da radi.
primer:
srbija, beograd, pravni fakultet: polaze se sa recitacijama. od prve do 5te godine, recitujesh ono iz knjige. pravo, pravna materija, u pocetku malo istorije, kasnije samo i iskljucivo bubanje zakona ovih i onih, pod izgovorom predmeta "ustavno pravo", i slicno.
ceshka, prag, pravni fakultet: kraj prve godine. cela jedna grupa na vezbama, dolazi na SUD! nekoliko njih su svedoci, garanti, nekoliko su odbrana, i napad, par njih je jedna i druga strana (primaoc i davaoc prava, okrivljeni optuzeni i sl). glume ljudi slucaj. igraju se - ali se igraju odraslih igara, od kojih ce da prave novac.
e tu lezi zec. kod mene na matf-u, bolje da vam ne pricam kako POGRESNO oni uce studente programiranje, i sam C, odakle se krece, i ka cemu se ide ... ali bukvalno - ono sto bi trebalo da bude jesnostavno oni zakomplikuju do maksimuma, po pitaj boga cijem nahodjenju i sistemu rada i predavanja. recimo - umesto da se studentu objasni relacija dve odredjene stvari, mi uzmemo pa problematishemo neki tamo problem, nekog tamo rusa, koji je napravio neki super kul algoritam, koji je tu nekom zanimljiv, al nicemu ne sluzi.
a da ne pricam o tome kakav je tok predavanja - nije balansiran u smislu da teze stvari idu duze, nego bukvalno, analogija - danas ljushtimo koru sa jabuke, sutra ljushtimo kozu sa slona. to su iste stvari.
dok god ne bude bilo prakse i praktichnog rada, diploma u srbiji sluzi iskljucivo kao pozivnica za razgovor za posao - a ni tolko, jer smo zemlja gde su rodbinski odnosi jachi od diplome i preporuke.