Šta je novo?

Izrada turbo kartice za A500

Evo sto se tice flopija, sasamil je (skoro) u pravu. Koriste sa dva flopi drajva, i jedan program. ADF fajl se snima na HDD, a ne na drugi flopi jer drugi flopi sluzi da bi Amigin format mogao da se cita.
PC i Amiga diskete koriste MFM format enkodiranja podataka (to je sema u kojoj se 50% prostora na magnetnom medijumu gubi ubacivanjem guard bitova izmedju susednih data bitova).
Kao sto verovatno znate, magnetne cestice ne beleze direktno stanje bita (0 ili 1) jer vise sukcesivnih nula ili jedinica bi bilo nemoguce razlikovati. Glava detektuje promenu magnetnog polja tako da je neophodno uvek zapisati bitove tako da postoji jasan prelaz izmedju dva bita iste vrednosti -- zato sluze ti guard bitovi i raznorazne seme za enkodiranje (MFM, RLL, itd da se sad ne udubljujem preterano).
E sad, Amigin flopi kontroler je potpuno programabilan -- to je razlog zasto moze da cita i snima i PC i Atari diskete. Kod PC-ja je zbog jeftinoce i rasterecenja u to vreme inferiornih procesora flopi kontroler "glup" -- prepoznaje samo PC format i ne postoji nacin da se procita RAW MFM zapis sa diskete, uvek se dobijaju dekodirani sektori. Kako Amiga ima drugaciji format RAW sektora, covek je pribegao triku:

1. Ubacis Amiga disketu u prvi drajv
2. Ubacis PC disketu u drugi drajv
3. Program zavrti obe diskete
4. Program natera kontroler da pocne da cita PC disketu
5. Kontroler pronalazi pocetak trake na PC disketi i pocinje citanje i dekodiranje
6. Program promeni SELECT liniju i podaci umesto sa PC sada stizu sa Amiga diskete
7. Program rucno dekodira "djubre" koje se na taj nacin dobija umesto dekodiranih sektora
8. Sve ovo se ponavlja 80 puta (za sve trake na disketi)

Moguce je povezati i 1.44MB flopi na Amigu i citati i pisati high density PC diskete, samo je potrebno malo drugacija sema tako da uopste nema potrebe da PC snima Amiga format mada bi uz neki pametan trik poput ovog gore mozda i to moglo da se uradi. Ja sam svojevremeno razmisljao da povezem flopi na neki port na PC-ju ali treba 250,000 ili 500,000 bitova u sekundi, a ja ne znam za takav port (osim da se stvar komplikuje i koristi parallel to serial converter). Ima li neko neku ideju mozda? Ja bih sigurno znao da napisem softver za PC koji bi sa takvom spravicom citao i pisao Amiga diskete.

Cool! stvarno lepo resenje.
elem zar serijski port nije ogranicen na 200 i kusur Kb/s u najboljem slucaju?
mene i dalje najvise interesuje ono resenje za koje je milanbb postovao link: kontroler koji cita SD kartice sa ADF fajlovima i kaci se direktno na Amigin FDD kontroler.
a za neko prelazno resenje (posto je ovo prethodno jos uvek u razvoju) bilo bi cool kad bi mogao na PrCu da snimim sadrzaj iz ADF fajla direktno na Amigin floppy; igram se na Amigi ali ne znam sta cu kad ponovo predjem Alien Breed TA :)

Nazalost iako imam gomilu ADF fajlova nemogu nikako da ih prebacim na A500. I to iz vise razloga navescu neki od njih:
1. Amiga cita PC diskete ali samo 720kb format i manje, dok je dosta (oko polovine) ADF fajlova oko 800kb.
2. A500 ima 512kb chip i 512kb fast memorije i ta memorija se ne posmatra kao celina, tj. nemogu da presnimim ADF fajl veci od 512kb na RAM disk i onda otpakujem u originalni amiga format.
Jedino resenje je da imam dva FDD-a tako da mogu ADF odmah da raspakujem sa jednog FDD-a (gde je disketa u PC formatu) u amiga format na drugom flopiju... Ali opet ostaje problem sa ADF fajlovima vecim od 720kb eventualno bi i ovo moglo da se resi tako da se fajl podeli na dva dela zatim spoji u ram disk (mada i to nemoze jer je ram disk 512kb)

Dali moze da se standardni PC FDD prepravi tako da radi na A500 ali da ostane 1.44MB?

Vladimir se javio

Rus mi je odgovorio i to izgleda upravo ovako:

Hello Sasa,

Friday, March 10, 2006, 3:16:01 AM, you wrote:

S> My name is Sasa Miletic and I am from Serbia.

Hi

S> I see you are author of
S> some good peace of hardware an A500 turbo board.

Yes, it is true

S> I start some iniciative
S> of building card by your cheme

What sort of schematic: hddmem or hddmem_exp ?

S> on Serbian local forum
S> http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96366 there are some

I am sorry, but I don't understand serbian language.
It look like a russian in some words, but in generally
I don't understand it :)
As example: word "zainteresovan?".
In russia this word is "zainteresovan?" too. :))

S> interested people but nobody is enought qualified to make some like
S> that, and another big problem is geting the components. I wonder can you
S> make couple of card (around 10) and send to us, and if you can tell me
S> what price can I expect.

I am glad that in Serbia live people who interested in my old projects.
I made it, when I was a student in university.
I am afraid that I can't help you in all your questions.

Firstly, I sold my A500 in 1997-1998. I haven't any idea
about how I can check soldered board. Since 1997 I have
had A1200 computer. But now I don't use any amiga,
because I apply all my brain's forces to my work.
My work is creating complex hardware and firmware systems
based on DSP processors and PLD devices.

Secondly, I ordered board hddmem_exp to one people who
worked on our university. So many years have passed since ordered moment...
Now It is very difficult to find him. :(
Therefore I must make new order (with new preprocessing operations).
It will increase price approximately by 20-30 USD... :(
I think board's price (without components and preprocessing pay)
will be about 20-30 USD. Chips like 74..., resistors, capacitors
and other are not problem for our country, excluding amiga expansion
connector - it can make a problem. In the old time I made amiga
expansion connector from two peaces of PC ISA slots.
It is not technological method and I very dislike work like that, sorry. :(

In generaly I have not been interesting in building of any boards
(amiga or each other). I don't build or sell my boards for other
people. It is low-paid and not interesting work. I like to make
new projects based on modern technologies. Therefore I very like
my current work and have no free time to help you in your questions
specified on board building, component ordering.

But I can suggest you my technical support. You can ask me
any technical questions about my project if you don't understand
some things. Also I can send you my patched kickstart or
other required software which I have for amiga computer.

About board and component.
You can try to make an order in russian firms in Moscow
or Ekaterinburg (my city). Some of them, I think, have experience and
time of sending boards or components to other country.
I don't understand why you can't make an order in Germany
or other nearest countries.

-- Best regards, Vladimir mailto:[email protected]

Sta da vam kazem, mislim da je najbolje najpre da vidimo koliko ima uopste zainteresovanih za tako nesto ukoliko postoji neka pristojna brojka da pokusamo u nemackoj da nadjemo nekog ko bi to mogao da nam napravi, ako su zainteresovana 2-3 coveka da batalimo ceo projekat

Zainteresovan za 10-ak komada (zavisi od cene, mozda manje-mozda vise).

hm, posto je ovo Amiga thread :) ide jedan info:
covek iz hrvatske prodaje A1200 + oprema:
---------------------------------------------
A1200
Blizz 1230/IV
SCSI Kit
32MB RAM
SCSI CD ROM PLEXTOR
SCSI CDR TEAC 8X
IDE DVD ROM 16x ASUS
PCMCIA 10/100MBit NETGear NEtwork Card
56K GVC External Modem
VGA Monitor
PAL Monitor
Printer Epson STylus
Poklanjam Scanner (SCSI)
Sprzim ti u cijenu 20tak CEdeova po izboru i jos toliko na tvoje medie.
e da, hard disk po dogovoru, ali racunaj negdje oko
2GB SCSI i 1,2GB IDE
---------------------------------------------
trazi negde oko 280E. za sve ovo. mene interesuje A1200 + Blizzard; da li je neko zainteresovan za ostatak. ili ako hoce sve djuture da kupi mogu mu dati kontakt adresu od prodavca.

Zasto nepitas coveka da ti proda samo ono sto ti treba?
Ja sam zainteresovan za 56K GVC External Modem i PAL Monitor
Za par dana nabavljam A1200 Blizard PPC 603e 200MHz 040@25Mhz Bvision2 8mb (permedia2), 64Mb ram, Elbox tower kuciste, 33600 eksterni modem

Poslednja izmena:
@sasamil
nece da prodao dao vec samo sve u kompletu.
ako nije tajna gde si nasao da kupis amigu i za koliko para?

A1200
CPU: BlizzardPPC 603e/200 MHz & 040/25 MHz
RAM: 64 Mb/60 ns
GFX: BVision 8 Mb
HDD: 2.1 Gb
CD-ROM: Teac 24x
modem: USR Sportster 33.6k FAX/Voice
kuciste: Power/Elbox Tower (original za Amigu 1200)
monitor: Belinea 102020 (1024x768@85 Hz)
mis, tastatura (Din adapter za tastaturu)

cena: 250 EUR

kesirano stize u cetvrtak Post-Expressom

Pored brzeg modema i PAL monitora zanima me i mrezna kartica

Poslednja izmena:
samo? to je preko ebay?
ovo sto sam ja nasao je dosta skupo u poredjenju sa tvojom kombinacijom. ne isplati se onda da uzimam to...

Pa dobro mozda i nije preterano skupo imas 2 monitora, SCSI kontroler, 56k modem, mreznu katricu definitivno vredi mada mogusaj da malo spustis cenu bar na 250E uostalom ovo kupujes jednom (sada imas prilike i mozda vise nikad) u zivotu tako da merak nema cenu...

@amigastyle znas coveka iz zemuna sto prodaje sasamil-u ili ovog mog prodavca iz hrvatske?

Zašli smo van teme ali samo još nešto da pitam.
U čemu je razlika izmedju MorphOS-a i WarpOS-a koliko sam razumeo MorphOS predstavlja zaseban operativni sistem a WarpOS je podrška PPC karticama u AmigaOS-u (3.5 i 3.9) ?

@kovacm
Zemunca znam licno godinama, a hrvata samo preko foruma.

@sasamil
Bas tako. Mada imas posebnu instalaciju Morphosa za PPC Amige. Vise o ovome pogledaj kod voodooa na sajtu, imas tamo i opis celokupne procedure instaliranja.

Kako da pustim igre sa A500 koje vec imam na disketi? Ubacim disketu npr. SuperFrog ali samo se ucita uvodni Paradox intro i tu je kraj, takodje probao sam ChaosEngine i Street Fighter 2 ali bez ikakvog uspeha. Amigu sam povezao i na TV i na monitor. Kada ubacim disketu Workbench nista neprijavljuje kao da flopy i nepostoji??? Nemojte samo da mi kazete da stare igrice nerade sa PPC i grafickom karticom? Probao sam Quake (PPC verizju 320x240 timedemo na pocetku 18fps, 68k verzija nesto nece), Doom (PPC radi ko zmaj u 320x240 dok 040@25MHz daje oko 6-7fps). Nisam imao dovoljno vremena da isprobam AmigaAmp, Internet.... Ikonice u prozorima se iscrtavaju poprilicno sporo bez obzira sto imam Permediu2 i koju god rezoluciju da stavim izgleda da je 040 dosta slab. Isprobacu MorphOS koji je PPC native trebalo bi da radi mnogo brze... Rad sa diskom je katastrofalno spor narocito kada su sitni fajlovi u pitanju (ipak je to IDE kontroler iz 1992.) prosecan transfer naverujem da je veci od 1.5-2MB/s dok rad sa sitnim fajlovima 20-30kb neprelazi 100-200Kb/s

Problem sa ucitavanjem sam resio kada sam u Amigu ubacio FDD sa A500 (ovaj je bio HD sa A4000 nije bas kompatibilan).

Instalirao sam MorphOS i jako lepo izgleda, radi bez problema i stabilan je. Motorola se emulira preko PPC-a i to dosta dobro, recimo Quake radi doduse u malom prozoru odprilike kao 040 na 40MHz. Mada FDD i CD nerade u startu, kao i serijski port sve to treba naknadno da se podesi ali polako. Generalno ko pre svega uziva u starim igrama najbolja kombinacija je A1200 i 030 ili 040 procesor (moze i 060 ali se tesko nalazi i skup je). PPC nije na pravi nacin iskoriscen od strane AmigaOS (ceka se OS4 koji je u potpunosti PPC kompatibilan) tako da i nije preterano bitan osim ako ste bas zapeli da igrate Quake na Amigi (mada je i 060 koliko toliko dovoljan). Posto ce OS4 dolaziti iskljucivo za PPC klasicne amiga igre radice jedino pod WinUAE emulatorom (emulator amige na amigi) cak i za MorphOS postoji WinUAE bas me zanima dali moze da se izbori 603e na 200MHz sa emulacijom A500... mada sve to polako gubi smisao jer WinUAE imate i na PC-u (za mnogo manje para).
Posetite http://www.voodoo-amiga.com/forum/ stvarno dobar Amiga forum

sasamil je napisao(la):
Najvise sam razmisljao o turbo kartici za A500 jer se one najteze nalaze, kod nas u Srbiji mislim da je prodat beznacajan broj ako je uopste dok je sa A1200 daleko bolja situacija i mada ih nema u oglasima moze se naci kod starih Amigista. A500 je najkompatibilniji sa starijim igrama jos i najprodavaniji model na ovim prostorima tako da potencijalno vise ljudi zainteresonvano za turbo karticu. Svrha svega ovoga je da se izbegne mukotrpno ucitavanje sa disketa vec da se igre pokrecu sa HDD-a. Naravno to podrazumeva i vise memorije od 1MB (bar 2MB-a). Video sam na raznim Amiga sajtovima moguce je MC68000 zameniti sa MC68010 i time se dobijaju oko 15% bolje performanse ili ugraditi MC68000 na 16MHz pa i o tome treba razmisljati. Pojedine igre knp. StreetFighter 2 rade sporo u modu za jednog igraca (slab CPU), takodje primetna su usporenja i u ChaosEngine kada se na ekranu nadje vise sprtajtova....

Dakle najozbiljniji projekat koji sam nasao na netu je od strane Vladimir Sobolev-a, na kartici se nalazi HDD ide kontroler i memorijsko prosirenje sa 72pin i podnozjem od 4 ili 8MB kompletno uputstvo sa slikama imate ovde: http://de4.aminet.net/hard/hack/hddmem_exp_a50.lha
Mislim da bi najbolje bilo da vidimo koliko ima zainteresovanih, da kontaktiramo coveka da vidimo dali moze on to da nam napravi i po kojoj ceni ili ukoliko on nema tehnickih mogucnosi za izradu nadam se bar 20-tak kartica da nadjemo nekog ko to moze...

Chaos Engine je kod mene na goloj Amigi 600 radio normalno bez ikakvih vidljivih usporenja !

mige je napisao(la):
Chaos Engine je kod mene na goloj Amigi 600 radio normalno bez ikakvih vidljivih usporenja !

Pa i nije bas tako poslednji svet gde ima dosta neprijatelja i sprajtova zaista je na momente usporen, takоđe Batle Isle i Moon Of Cromos kada se odvijaju borbe animacija sprajtova je dosta usporena, za StreetFighter2 da i nepricam to se vidi iz aviona. Raduje me sto npr. Settlers radi bez problema iako ima stotine sprajtova na ekranu (mada trazi vise od 1MB da bi se cula muzika), isto tako SuperFrog i Ruff'n'Thumble radi bez problema na A500...

xexexe, StreetFighter2 je na Atariju ST radio punom brzinom ali su ga pisali hackeri, znaci nije official release.
Ruff'n'Thumble :Klanjanje

Ja ipak mislim da su usprenja usko vezana za graficki adapter. Mislim da su tek od ESC chip seta stvrai krenule nabolje ! A zamislite da je 95 izasao AGA 2 chip set !
E Kakve bi igre amigisti igrali sredinom devedesetih !

AGA cipset je izasao 92 godine sa pojavom A1200 i A4000. Igre koje sam nabrojao koriste ESC grafiku odnosno A500 v1.3 i sigurno nije problem u grafici. AGA cipovi su imali unazad kompatibilnost ali sto je najgore AGA modovi sa vise boja na ekranu odjednom npr. 320x200x8bit su bili dosta spori....

Pa od A500+ pocinje ECS sve do tada je OCS chip set !

Ako cemo tako od A3000 pocinje ECS (April 1991) ;) dok je A500+ (KS2.0)izasla godinu dana kasnije, prodavana 10tak meseci i onda zamenjena sa A600. A500 v1.3 je OCS masina, jedina razlika je u reviziji maticne ploce (moguce je modovati da koristi trapdoor prosirenje memorije kao 1MB CHIP) kao i Agnusu koji podrzava alociranje 1MB CHIP RAM-a.

Inace osnovna razlika izmedju OCS i ECS je HalfBright mod (32+32boje) i Agnus koji moze da alocira 2MB Chip RAM-a, tako da generalno velikog poboljsanja u brzini nema.

Poslednja izmena:
milanbb je napisao(la):
...
Inace osnovna razlika izmedju OCS i ECS je HalfBright mod (32+32boje) i Agnus koji moze da alocira 2MB Chip RAM-a...

I nova Denise. I Productivity i SuperHires modovi. I poboljsani blitter.

Pa pre se moze reci da je u pitanju "doterana" Denise :) Generalno su Productivity i SuperHires dobijeni 'zatezanjem' postojecih video modova, dok je Blitter opet deo novog Agnusa (Super Agnus (8372/8372b/8375))...

Nazad
Vrh Dno