Šta je novo?

Izrada turbo kartice za A500

sasamil

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2005
Poena
319
Posto je gotovo nemoguce naci turbo karticu za A500, potrudio sam se i nasao nekoliko uputstva za samogradnju. Radi pre svega o jednostavnim IDE kontrolerima ali postoje kartice i sa memorijskim prosirenjem. Za ovakav projekat potrebno je ipak da covek zna sta radi, poznaje elektroniku i da se razume u Amiga hrdver. Pitam dali postoji jos neko zainteresovan? Predpostavljam da bi troskovi kartice bili daleko manji ukoliko bi neko napravio 10 ili 20 komada... Evo par linkova pa iznesite utiske:

http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/
http://www.aminet.net/search.php?query=hddmem
http://www.aminet.net/search.php?query=hdd

Meni je na prvi pogled pomalo komplikovano.

Mozes se raspitati na http://www.voodoo-amiga.com/ forumu, trenutno je u povoju ideja o ColdFire turbo karti za A1200...

Sto se tice kolicine od 10-20 komada, to i dalje nije nesto veliko za proizvodnju i nabavku delova....

1200tka je naravno uvek isplativija, osim za hard-core elektronicare koji imaju alat i vreme da naprave neko prosirenjce :)

Khmmm, khmmm...

ColdFire Projekat je moja inicijativa. Svi ste pozvani... :)

mislim ti si dobio ColdFire CPU i hoces da napravis turbo kartu oko njega za Amigu a nikada ranije nisi nista slicno radio?

Da. Tacnije, ako si dobro citao, necu ja da ga napravim (jer ne znam), vec hocu da okupim tim ljudi koji to ume, pa ce oni to da naprave!
A, kao sto sam napisao na voodoo forumu, pored Coldfire CPU (tacnije vise njih) mogu da obezbedim svu ostalu potrebnu opremu za projekat, ukljucujuci tu i profi izradu PCB.
I, naravno, mogu da obezbedim budzet za to...
Sada, ako se ti razumes u izradu Turbo kartica za Amigu dobrodosao si...

pa ne :) (izvini nisam procitao ceo thread na voodoo forumu!)
ColdFire projekat za Atari je propao. Bilo je angazovano oko 10 ljudi.
dok recimo Rodolphe Czuba (www.czuba-tech.com) sam pravi akceleratore za Atari i to od nule do prototipa mu treba svega 3 meseca :)
...i jesi li nasao nekog u okolini (balkan?) ko bi mogao da napravi tako nesto?

Slabo... Ima ljudi koji se razumeju u elektricne sheme, ali niko od njih nije siguran da bi mogao da uradi ovo...
Mada, ako znas nekoga, vise je nego dobrodosao :)

ne znam nikog u srbiji... :( to bi bilo genijalno kad bi se ovde okupio takav tim koji bi mogao tako nesto da napravi.

Najmanji je problem skupiti tim, problem je sta posle sa projektom :( no vec sam elaborirao na tu temu :D

milanbb je napisao(la):
Najmanji je problem skupiti tim, problem je sta posle sa projektom :( no vec sam elaborirao na tu temu :D

He, izgleda da imamo razlicite poglede :)

Cuj, moj najveci problem je da nadjem ljude za tim koji ce uraditi projekat. A, najmanji problem mi je sta ce biti posle (to posle umem da radim jako dobro, ovo sa izradom NIKAKO).

izvini milanebb izgleda da sam propustio tvoj elaborat... ako moze samo u kratkim crtama (ili bar URL).

Najvise sam razmisljao o turbo kartici za A500 jer se one najteze nalaze, kod nas u Srbiji mislim da je prodat beznacajan broj ako je uopste dok je sa A1200 daleko bolja situacija i mada ih nema u oglasima moze se naci kod starih Amigista. A500 je najkompatibilniji sa starijim igrama jos i najprodavaniji model na ovim prostorima tako da potencijalno vise ljudi zainteresonvano za turbo karticu. Svrha svega ovoga je da se izbegne mukotrpno ucitavanje sa disketa vec da se igre pokrecu sa HDD-a. Naravno to podrazumeva i vise memorije od 1MB (bar 2MB-a). Video sam na raznim Amiga sajtovima moguce je MC68000 zameniti sa MC68010 i time se dobijaju oko 15% bolje performanse ili ugraditi MC68000 na 16MHz pa i o tome treba razmisljati. Pojedine igre knp. StreetFighter 2 rade sporo u modu za jednog igraca (slab CPU), takodje primetna su usporenja i u ChaosEngine kada se na ekranu nadje vise sprtajtova....

Dakle najozbiljniji projekat koji sam nasao na netu je od strane Vladimir Sobolev-a, na kartici se nalazi HDD ide kontroler i memorijsko prosirenje sa 72pin i podnozjem od 4 ili 8MB kompletno uputstvo sa slikama imate ovde: http://de4.aminet.net/hard/hack/hddmem_exp_a50.lha
Mislim da bi najbolje bilo da vidimo koliko ima zainteresovanih, da kontaktiramo coveka da vidimo dali moze on to da nam napravi i po kojoj ceni ili ukoliko on nema tehnickih mogucnosi za izradu nadam se bar 20-tak kartica da nadjemo nekog ko to moze...

Razumem da to neko prihvati kao izazov i radi to iz hobija, ljubavi ili zanimacije. Ako se, medjutim, radi prosto o tome da je u Srbiji tesko kupiti ovako nesto, eBay je meka za ovakve stvari - koliko vidim, forumasi se dovijaju na razne nacine i ipak kupuju stvari sa eBaya.

Nije problem uraditi kod nas stampanu plocu po tom projektu, ali jeste problem pronaci sve potrebne delove, pogotovo sto je potrebno zameniti ROM cipove.

Upgrade kao ideja stoji, ali je problem sto Amiga 500 radi malo drugacije nego PC. Promenom procesora / njegovim ubrzavanjem ili dodavanjem FAST memorije dosta igara nece da radi, sto se donekle moze resiti nekim softverskim degraderom. Eventualno neke igre mogu da iskoriste FAST ram, ali cesto to nije slucaj. Zatim - ubrzavanje grafike nije moguce - jer je za grafiku zaduzena Denise i tu pomoci nema - tako da je ubrzavanje procesora bilo uzaludno (bar u ovom segmentu).

Hard disk je dodatna muka, jer zaista retko koja igra za A500 moze da se instalira na HDD. Postoji dosta HD instalera za non-HD igre, ali koliko se secam vecina je za AGA masine.

Generalno, projekat je izvodljiv, ali i dalje ostaje pitanje "cemu ulozen novac" A1200 je resenje koje moze da posluzi za dobru zabavu (AGA igre su ipak znatno ispred O/ECS igara), pa cak i kao masina za mail ili surf uz nesto vise ulaganja.

a ja mislio da sam jedini ludak ovde :d

stay /|\ :)

Kod:
       ///
  __  ///
  \\\///
   \VV/

:p

Postoje HDD instaleri za gotovo sve igre od A500 tako da to nije problem. Dodatna memorija i HDD nece pretarano uticati na kompatibilnost sa igrama cak sta vise, na A1200 sa 2mb-a velika vecina igara koristi prednost vise memorije, jedino sto na A1200 nisam uspeo da pokrenem je PPHamer i Shinobi mada je i to proradilo kada sam ucitao KickStart1.3 sa diskete. Znam da su delovi problem i da je ceo projekat besmislen ako kartica kosta 80-100E kada se za 120E moze kupiti nova A1200. Kontaktiracu rusa jednostavno da ga pitam dali moze da nabavi delove i da napravi karticu i koliko ce to da kosta...
Znam da sa A1200 moze da se radi dosta stvari pogotovo sa turbo karticom ali internet na A500, 8mb memorije, HDD to je merak i tu je granica isplativnosti ipak fleksibilna kategorija.
Jeste videli mozda MMC uredjaj koji se kaci na FDD kontroler i cita ADF fajlove kompatibilan je sa svim Amiga-ma, dobra zamisao

kovacm: to je projekat, jos uvek ne znam da li je komercijalno zaziveo.

sasamil: za delove mozes da pitas i u ITC electronicu: www.itcelectronic.com a u bg je telefon 011/444-00-44

Pa ljudi gde vam se ovo isplati :) Imate po ebayu komplete A1200 sa 16mb rama, 68030/40, hdd, cd, sve uradjeno za ~100 dolara :D

Ovde nije toliko pitanje, zdrave, ekonomske logike jer je nema, vec se naprosto radi o entuzijazmu. Ne moze se novac zaraditi (veliki), baveci se proizvodnjom amiga hardvera ili softvera, kao sto je moglo nekada. Amigu u zivotu odrzava snazna zajednica koja je "zedna" novih stvari i koja svaku hardversku inicijativu docekuje sa odusevljenjem (kao Denisov Minimig). U takvoj, situaciji ovakve inicijative imaju veze sa mozgom.
Nego, da konkretizujem pricu. Sasamil mene jako interesuje ova zamisao (obzirom da i sam pokrecem slicnu inicijativu, ali za A1200), i sigurno bih uzeo ucesce u njoj. S tim u vezi mozes me kontaktirati na PM pa da nastavimo sa pricom.

Kontaktirao sam rusa i pitao dali moze da napravi nekoliko kartica i po kojoj ceni (predpostavljam da ima jos zainteresovanih). Javljam odgovor

Ja imam kopiju knjige sa svim bitnim hardverskim detaljima Amige. Takodje, pravio sam nekada davno elektroniku za koriscenje PC floppy-ja na Amigi. Znam cak i kako procitati Amiga diskete na PC-ju iako to PC floppy controller ne dozvoljava. Sto se tice kartica moguce je napraviti prosirenje sa drugim procesorom koje nece smetati -- Amiga je bila oduvek modularna kako hardverski tako i softverski. Seca li se neko 68040.library? Biblioteke su bile te koje su omogucavale da sve to sljaka ako me pamcenje dobro sluzi.

Eh, nostalgija... ne znam ima li komercijalne svrhe u svemu tome ali bilo bi lepo ponovo sve to videti s tim sto bih ja licno se koncentrisao na A1200 ili makar na A600 zbog postojanja IDE interfejsa i ECS/AGA chipseta, ipak je to mnogo bolja varijanta nego dodavati sve od nule.

audio jel mozes da nam kazes kako Amigine diskete mogu da se procitaju na PC-ju? i jel mozda mogu i da se pisu na PC-ju?
na netu nema informacija o ovome (bar nije bilo pre nekog vremena), odnosno ima ali da je to nemoguce :)...

imas u SK-u neznam tacno koji broj mislim da je od pre 2 godine odprilike opis kako procitati amiga disketu na PC-u. potrebna su ti dva FDD-a i nesto softwarea. Sa jednog se FDD-a cita amiga disketa dok se na drugom upisuje u adf formatu. Na zalost u obrnutom slucaju to ne vazi odnosno nemoguce je sa PC-a prebaciti adf format u originalni amiga zapis na disketi. Srecom kod atarija je dosta bolja situacija i obostrana konverzija funkcionise bez problema cak ti je dovoljan samo jedan FDD.

nazalost nema odgovora od rusa, kontaktiracu ponovo na drugim adresama

Nazad
Vrh Dno