Spotter, osnove html koda su 'must', tu se slazemo, mada mislim da netreba da diplomirash html da bi mogao da napravish dobar webpage... (mnoge stvari su danas olaksane editorima, i mnogo je pametnije nauciti da koristish neki od programa (citaj dreamweaver) nego ucenje bash svake sitnice u html-u, jer ti sajt i neces pisati u notepadu, nego ces mozda poneki html kod dopisati u dreamweaveru...
Dakle treba znati osnove, ali ne bash do detalja...
Drugo - php/asp/cold fusion pokriva i java script, odnosno ne treba da koristish java script i neke od navedenih naprednih tehnika, jer isto (pa i mnogo vise mozes da uradish i u php/asp/cf-u) - ovo je vise kao pitanje, da li sam u pravu ili nisam?
@pilic To je ako te zanima web developing, ali ti idalje mozes da se opredelish samo za web dizajn (ko sto rece spotter -- shraf....

)
josh jedna tvrdnja - u macromedia flashu je moguce napraviti kompleksan sajt (uz pomoc onog flash jezika.... kako mu bese ime?) koj moze da obavlja slicne funkcije kao i sajt napravljan uz pomoc nekog od gorepomenutih jezika? - demantujte ili potvrdite...
pitanje - koliko je mocan actin script? jel moguce npr. povezati flash animaciju sa nekom bazom podataka putem action scripta, ili on sluzi iskljucivo za definisanje parametara animacije?
Dakle po mom misljenju potrebno je
-osnovno znanje HTML-a
-photoshop (nezaobilazan za web design)
-swish (za jednostavnije flash animacije)
-flash (za kompleksnije animacije, i programiranje (?))
-PHP/ASP/Cold Fusion (napredni alati za konstrukciju automatizovanih, 'pametnih' web stranica)
-MySQL ili neka druga baza (kad smo vec kod baza - kakvi sve tipovi postoje? i ako moze kratka def. svakog, kao shto je brijac, ovaj zilet

gore objasnio web. razvojne alate...)
Kad malo bolje razmislim izrada web stranica se deli nekoliko grana
1. dizajn
2. programiranje
3. pisanje sadrzaja (vrsta knjizevnosti?)
@pilic - sta bi ti da budesh? definitivno je najbolje izabrati jednu od kategorija, i specijalizovati se maksimalno za nju. Nevredi uciti sve, jer nikad neces moci da naucis sve podjednako dobro koliko neko drugi moze jednu oblast.
Dakle izaberi nesto sto ti najbolje pristaje i sljakaj. Iako se mozda vise zaradjuje u domenu programiranja web stranica, mene na primer to bash i ne privlaci mnogo...
mnogo mi je zanimljivije da, recimo, izdizajniram neku stranu u flashu ili photoshopu, ali to zavisi od osobe do osobe....
@ spotter - e, da... to mi je bila glavna zamerka na tvoj post - bolje je biti deo tima, specijalista za svoju oblast, covek koj spada u elitu flash dizajna (koj ne moze da sam napravi web sajt), nego covek koj je sve to obuhvatio u jednu celinu i zna od svega po malo (moze sam da napravi web sajt, ali nizeg kvaliteta nego tim specijalista...)
U ostalom manifaktura je bash pojava diferencijacije rada, i specijalizacije odredjenih ljudi za odredjene stvari...
(tek sad vidim kolko je skola korisna

)
al se raspisah..... bash mi je lepo sela tema
pozdrav, benchmarkovci!!!!!!!!
i srecna nova..... :> (sto bi reko kutija)