Šta je novo?

Izrada sajtova

pilic

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2003
Poena
601
Sa kompjuterom sam od prve 286 na 30mhz kako je vreme prolazilo a i oni napredovali dosao sam do neke granice gde razmisljam da se upustim u izradu sajtova. Do sada sam imao prilike samo da ih gledam a nikada se nisam zapitao u kojim su programima radjeni. Planiram da se ozbiljno upustim u sve to i potreban mi je savet pri izboru programa.... :confused:

Za izradu FrontPage ili pak dteamwiver(ne pise se tako), PhotoShop obavezno, Flash (za Flash animacije) i sa tim mozes napraviti lepu stranicu, a ako hoces i da programiras na net-u onda se spisak malo vise produzuje...

Kazu da nikad nije kasno. :)
Macromedijin Dreamweaver je najbolje resenje.
Microsoft Frontpage je losiji, ali jednostavniji pogotovu ako si vec koristio Word, dosta su slicni.
Druge, pojednostavljene programe ti ne bih preporucio.

Po meni je idealno resenje Dreamweaver + neki cist HTML editor (HomeSite - jedan od najboljih).

Medjutim kod izrade sajta vazniji ti je smisao za graficki dizajn i dobra optimizacija grafike, razlika izmedju optimizovanog i neoptimizovanog koda je oko 20-30 Kb, dok izmedju optimizovane grafike za web i neoptimizovane ide i do 300-400 Kb.

Poznavanje dizajna i odredjeni kreativni talenat je najpozeljniji. Alati... manje vise, kad imas ideju sta i kako, lako ces se vec snaci sa standardnim programima. Kreativnost i ideja je majka, tehnicka realizacija je samo logican nastavak...

Marti Misterija je napisao(la):
...Kreativnost i ideja je majka, tehnicka realizacija je samo logican nastavak...

preporucila bih ti da se prihvatis
flash-a
ja.gif

jer tu lezi
buducnost web design-a
naravno da ovo podrazumeva odvajanje malo vise vremena
posebno za ucenje action scripta,
za razumevanje lejera, istanci, frejmova...

+ photoshop def.
+ adobe illustrator

Devojka ti lepo kaze.
Ja vec dugo ratujem sa flashom, ali cini mi se da polako dobijam bitku. 8)
Flash je majka, nema sta ne moze, ali je zato naporan...
I stvarno me prijatno iznenadi kada vidim zensko da se prihvati neceg slozenijeg od ICQ...
:happy:
cheers

ja flash animacije mnogo mrzim i kad vidim na netu flash animaciju, ako ima skip nemogu da promasim to dugme, jedini sajt do sada koji mi se svidja, a u flashu je : http://www.2advanced.com/

Vredi pogledati...

Poz.

NE znam dal' sam veceras nesto natprosecno glup, mada imam svoje momente, al' sto me Chick citirala... nije mi jasno. Valjda se zena slaze samnom!? :D

kad svi budu imali broadband za koju godinu mozda oni loading ovo i loading ono screenovi budu manje iritantni. do tada flash iskljucivo u malim dozama i za neke sporedne stvari...

Flash je za fancy sajtove - kliknes ono WWAAAUUU.... i kada ti treba promena - obrises ceo sajt i ponovo klik-klik - WWAAUUU...

ZoNi je napisao(la):
me hate flash :cuss:

ko ga izmisli :cuss:

A sto bre, ZoNi...
Daje vrlo lepe efekte u vrlo malom fajlu, naravno ako se pametno koristi.
Evo ti jedan primer, animacija koju sam napravio za moj novi sajt.

evo npr>> www.evefansonly.com
bruka
@Marty Misterija...
slazem se u potpunosti
dzaba svo znanje flasha, ovoga ili onoga, kad nemas ideju, a da ne pricam o organizaciji...
tuzno je kad nabasam na neki fensi sajt gde mi treba tri sata da nadjem sta mi treba ili da se vratim na neku od str....

Iz sveg srca hvala vam svima koji ste mi dali neki savet... Iskreno da vam kazem nisam se nadao tolikm odzivom. Jos jednom hvala i obavesticu vas o svom napredovanju... type;

imam ja jedno pitanje na ovu temu:

Perl/CGI
PHP
ASP
XML
Cold Fusion

sta od ovog? nisam bash siguran ali sve su to vrste jezika koje je moguce koristiti u izgadi web stranice. Koj je najjednostavniji i sa kojim se moze najvise uraditi? (citaj - najbolji?)

jel moze neko da mi napise po nesto o svakom
cold fusion je macromediin prog koj takodje ima namenu web programiranja?
asp je microsoft....

ajd onako... kratak opis stvari sa spiska ;)

bench je radjen u php-u... mozda bi mogao da se javi neko 'iz' benchmarka da kaze utiske...

poz

Lucas je napisao(la):
imam ja jedno pitanje na ovu temu:

Perl/CGI
PHP
ASP
XML
Cold Fusion

Perl/CGI --> dobar ali dosta zahtevan što se tiče hardware pri izvršavanju i dosta težak za učenje
PHP --> Brz, efikasan,moćan, nezahtevan, lak za učenje i imaš tutorila gotovih CMS sistema, foruma gde god hoćeš na netu, naravno besplatan.
ASP --> Skup, moćan MSov alat tako da radi samo na MS serverima.. skuplje se naplaćuje izrada sajtova , što se tiče učenja.. osrednji
Cold Fusion --> Marcomediin jako skup i po pričama moćan. Hosting sa podrško Cold Fusina je jako skup i razvoj u njemu se jako skupo plaća..

Nadam se da sam pomogao.

Poz

Prvo valjda treba pitati coveka sta mu je namera... da bude profesionalac, ili da napravi licni skromni informativni homepage.

Ako je ono prvo, onda mora da PRVO i OSNOVNO savlada HTML KOD, bez ikakvih WYSIWYG editora (koji su samo pomocno sredstvo), potom da nauci (barem osnove) JavaScripta, onda da se upozna sa mogucnostima novijih tehnologija (ASP, PHP itd..), moguce i da odabere neku i specijalizuje se za nju, pa tek onda da se zabavlja Flashom, koji je jedino koristan za vizuelne efekte i animacije, i koji je svet za sebe.. ne moze se biti web dizajner samo sa poznavanjem Flasha, to je smesno i nemojte biti u zabludi. Moze se jedino raditi kao FLASH sraf u nekom web-design ofisu.

Da ne spominjem obavezno poznavanje grafike i image editing software-a (valjda treba krenuti od animated GIFa koji je i dalje prisutniji od Flasha), optimizacije slike i zvuka, poznavanje konzumenata i trendova.
Bez svega ovoga, kreativnost ne znaci mnogo.

A ako je u pitanju elementarno poznavanje zbog izrade licne prezentacije, moze se poceti sa FrontPageom kome su takvi konzumenti upravo ciljna grupa. Dreamweaver je ipak za naprednije korisnike. Takodjer, elementarno poznavanje optimizacije grafike je obavezno.

Spotter, osnove html koda su 'must', tu se slazemo, mada mislim da netreba da diplomirash html da bi mogao da napravish dobar webpage... (mnoge stvari su danas olaksane editorima, i mnogo je pametnije nauciti da koristish neki od programa (citaj dreamweaver) nego ucenje bash svake sitnice u html-u, jer ti sajt i neces pisati u notepadu, nego ces mozda poneki html kod dopisati u dreamweaveru...
Dakle treba znati osnove, ali ne bash do detalja...

Drugo - php/asp/cold fusion pokriva i java script, odnosno ne treba da koristish java script i neke od navedenih naprednih tehnika, jer isto (pa i mnogo vise mozes da uradish i u php/asp/cf-u) - ovo je vise kao pitanje, da li sam u pravu ili nisam?

@pilic To je ako te zanima web developing, ali ti idalje mozes da se opredelish samo za web dizajn (ko sto rece spotter -- shraf.... :( )

josh jedna tvrdnja - u macromedia flashu je moguce napraviti kompleksan sajt (uz pomoc onog flash jezika.... kako mu bese ime?) koj moze da obavlja slicne funkcije kao i sajt napravljan uz pomoc nekog od gorepomenutih jezika? - demantujte ili potvrdite...

pitanje - koliko je mocan actin script? jel moguce npr. povezati flash animaciju sa nekom bazom podataka putem action scripta, ili on sluzi iskljucivo za definisanje parametara animacije?

Dakle po mom misljenju potrebno je
-osnovno znanje HTML-a
-photoshop (nezaobilazan za web design)
-swish (za jednostavnije flash animacije)
-flash (za kompleksnije animacije, i programiranje (?))
-PHP/ASP/Cold Fusion (napredni alati za konstrukciju automatizovanih, 'pametnih' web stranica)
-MySQL ili neka druga baza (kad smo vec kod baza - kakvi sve tipovi postoje? i ako moze kratka def. svakog, kao shto je brijac, ovaj zilet ;) :) gore objasnio web. razvojne alate...)

Kad malo bolje razmislim izrada web stranica se deli nekoliko grana

1. dizajn
2. programiranje
3. pisanje sadrzaja (vrsta knjizevnosti?)

@pilic - sta bi ti da budesh? definitivno je najbolje izabrati jednu od kategorija, i specijalizovati se maksimalno za nju. Nevredi uciti sve, jer nikad neces moci da naucis sve podjednako dobro koliko neko drugi moze jednu oblast.
Dakle izaberi nesto sto ti najbolje pristaje i sljakaj. Iako se mozda vise zaradjuje u domenu programiranja web stranica, mene na primer to bash i ne privlaci mnogo...
mnogo mi je zanimljivije da, recimo, izdizajniram neku stranu u flashu ili photoshopu, ali to zavisi od osobe do osobe....

@ spotter - e, da... to mi je bila glavna zamerka na tvoj post - bolje je biti deo tima, specijalista za svoju oblast, covek koj spada u elitu flash dizajna (koj ne moze da sam napravi web sajt), nego covek koj je sve to obuhvatio u jednu celinu i zna od svega po malo (moze sam da napravi web sajt, ali nizeg kvaliteta nego tim specijalista...)

U ostalom manifaktura je bash pojava diferencijacije rada, i specijalizacije odredjenih ljudi za odredjene stvari...
(tek sad vidim kolko je skola korisna ;))

al se raspisah..... bash mi je lepo sela tema ;)

pozdrav, benchmarkovci!!!!!!!!
i srecna nova..... :> (sto bi reko kutija)

zilet je napisao(la):
...
...nadam se da sam pomogao...

veoma cheers

-----------
dakle php je pocetak - najjednostavniji, ali zato i najmanje placen?

ASP je slabiji od Hladne Fuzije ili nije? u svakom slucaju je jeftiniji?

Cold fusion je najtezi za ucenje?

sta ti znaci lak za ucenje - koliko vremena je potrebno da se nauci recimo php? (ako ne bi ucio po ceo dan, nego isao u skolu, igrao igrice, isao napolje.... ziveo ;))

a koliko treba za asp, odnosno cf?

nekako sam iz tvog posta dobio utisak da je cf najjaci i najplaceniji (automatski najprofesionalniji jezik...) - jel sam u pravu?

Lucas je napisao(la):
Drugo - php/asp/cold fusion pokriva i java script, odnosno ne treba da koristish java script i neke od navedenih naprednih tehnika,

Pa ovako, JavaScript je mnogo stariji od PHPa, ASPa itd. (sa kojima btw. nema mnogo veze), i prakticno je bio prvo znacajno prosirenje HTML-a, dan-danas se neizbezno koristi tj. spada u najosnovniji web alat.

Spotter je napisao(la):
Prvo valjda treba pitati coveka sta mu je namera... da bude profesionalac, ili da napravi licni skromni informativni homepage.

Ako je ono prvo, onda mora da PRVO i OSNOVNO savlada HTML KOD,
bez ikakvih WYSIWYG editora (koji su samo pomocno sredstvo),
potom da nauci (barem osnove) JavaScripta,
onda da se upozna sa mogucnostima novijih tehnologija
(ASP, PHP itd..) sebe..

html i osnove JavaScripta se podrazumevaju kao podloga za bilo kakvo ucenje izrade ovakvih ili onakvih web stranica, i mislim da je mozda suvisno pricati o tome...
ali ako cemo bas da se raspricamo...
i za JavaScript i u nekoj meri ASP je pozeljno znanje C-a sto zbog naredbi, sto zbog nacina na koji funkcionisu....
a kad smo vec i kod C-a...tu su i C++, C#
takodje da ne zaboravim ni baze podataka,
koje su jako korisne u raznim ASPEKTIMA web programiranja..... :beat:
i ovo je suvisno.....

Spotter je napisao(la):
...................
pa tek onda da se zabavlja Flashom
koji je jedino koristan za vizuelne efekte i animacije,
i koji je svet za ne moze se biti web dizajner samo sa poznavanjem Flasha
,
to je smesno i nemojte biti u zabludi.
Moze se jedino raditi kao FLASH sraf u nekom web-design ofisu.

STVARNO???
niko nije rekao da se ucenjem flash-a postaje web designer TATA MATA
a da bi nekoga tako nazvali taj mora da zna...mnogo...mnogo,
kao sto se ne moze biti programer kada naucis osnove c-a ili ...neceg slicnog...
ali nije o tome rec
FLASH je daleko od nekog tamo programa za ovakvo potcenjivanje,
gluposti:
"flash je jedino koristan za vizuelne efekte"
>>
stranice, formulari, tabele....sve....izradjene u ovom programu mnogo su prijatnije za oko, a kamoli za navigaciju na web stranici
naravno da je za ovo potrebno dosta znanja,
ali potpuno je drugaciji nacin funkcionisanja flash-a i npr. htmla, koji mnogo vise lici na javascript, asp...php itd,
jednostavno flash je prica za sebe i zato mislim da moze da se nauci bez tolikih podloga koje sluze za ucenje principa rada u nekom programu, kao sto se do skora ucio smoreni paskal, koji ce kasnije koristiti mnogo cemu...

Spotter je napisao(la):
Da ne spominjem obavezno poznavanje grafike i image editing software-a
(valjda treba krenuti od animated GIFa koji je i dalje prisutniji od Flasha),
optimizacije slike i zvuka, poznavanje konzumenata i trendova.
..
Bez svega ovoga, kreativnost ne znaci mnogo..

sto tebi toliko smeta TAJ flash????
zaobavezno poznavanje grafike uopste nije neophodno pocinjanje od nule
a kad vec podrazumevas da decko koji je postavio temu treba da krene od html-a,
onda uz to nikako ne ide obavezno "poznavanje konzumenata i trendova"
ali daleko od toga da je zanemarljivo za iskusne WEB DIZAJNERE
..............................
onaj ko je kreativan,
lako ce nauciti kako da radi u programu koji mu omogucava da se izrazi
koliko ima sajtova koji su tehnicki besprekorni i vidi se da je u njihovu izradu ulozen ogroman trud i znanje, a recimo da su skroz nepregledni, nemaju dobro resen problem navigacije ili ucitavanja...itd...itd
Spotter je napisao(la):
A ako je u pitanju elementarno poznavanje zbog izrade licne prezentacije, moze se poceti sa FrontPageom kome su takvi konzumenti upravo ciljna grupa. Dreamweaver je ipak za naprednije korisnike. Takodjer, elementarno poznavanje optimizacije grafike je obavezno.
dreamweawer ima 100 puta bolje organizovan sadrzaj nego front page
i osnovne funkcije su iste tezine kao i u front page-u,
jedino sto postoji mnogo vise mogucnosti, koje mogu ali ne moraju da se iskoriste...za ucenje rada u dreamweaver-u , sa solidnim html znanjem, treba, od 4-5 dana MAX MAX MAX

Po mom misljenju najbolje ti je da se prihvatis ucenju izvornog koda (da tako kazem) to jest HTML-a i CSS-a...(suvo kucanje u NotePad-u) ovom kombinacijom mozes mnogo toga da uradis i da to izgleda prilicno dobro. Svi ostali programi manje vise koriste HTML, CSS, JavaScript... tako da ukoliko poznajes source lako mozes da naucis da koristis bilo koji od ovih Editora (Dreamweaver, FrontPage itd.) Sto se tice Flash-a to je moram priznati odlicno parce software-a, ali ja nikada nebi koristio samo Flash za pravljenje site-ova vec bi ga koristio u kombinaciji sa vec pomenutimm stvarima. Flash animacije se dosta duze ucitavaju ali lepse izgledaju dok se stranice pravljene sa HTML-om... otvaraju neuporedivo brze ali su nesto losijeg izgleda, kombinacijom ove dve stvari dobijas savrsene web stranice.
POZDRAV I PUNO SRECE type; :wave; :wave; :wave;

milanbb je napisao(la):
Flash je za fancy sajtove - kliknes ono WWAAAUUU.... i kada ti treba promena - obrises ceo sajt i ponovo klik-klik - WWAAUUU...
Apsolutno se slazem sa tobom. :beat:

~ChiCk~ je napisao(la):
....

sto tebi toliko smeta TAJ flash????

Ej Chicki, ti si coveku, pocetniku, preporucila (pink slovima) da se odmah baci na Flash, ja sam mu rekao da se prvo pozabavi osnovnim stvarima.
Ok?

Lucas je napisao(la):
a koliko treba za asp, odnosno cf?

nekako sam iz tvog posta dobio utisak da je cf najjaci i najplaceniji (automatski najprofesionalniji jezik...) - jel sam u pravu?

Ne, nisi u pravu. Svi server side programski jezici su skoro jednako mocni i kvalitetni. Postoje neke finese zbog kojih se razlikuju. PHP je najrasprostranjeniji zbog toga što je njamanje zahtevan po pitanju procesorskog vremena potrebnog za izvršavanje skripti. Odlična je stvar što je besplatan i hostuje se na unix hostovima (mada naravno može i na windows serverima) koji su opet džabe. Dosta je pristupačan za učenje kao programski jezik. Malo je nalik C-u. Ima jasnu sintaksu i odličan sistem promenljivih koje se same prilagođavaju tipu podataka koji im se prosledi. Dalje odlično je to što je odlično "uoartečen" sa svim tipovima baza podataka a posebno sa MySQL bazom koja je opet džabe i široko se upotrebljava. PHP programera ima najviše tako da se samo zbog konkurencije razvoj u php-u malo naplaćuje.
Ovoliko ti napisah o PHP-u iz prostog razloga što se ja njime bavim. Ostali jezici su identični po ovim karakteristikama sem što možda imaju po neku funkciju koja je bolje odrađena.
E sad mana je što su svi komercijalni. PHP je najrašireniji pa o njemu možeš i najviše stvari da nađeš dok što se tiče drugih ćeš morati malo da se pomučiš.
Najbolja kombinacija koju bih ti preporučio je da naučiš PHP, ASP, MySQL i MSSQL i više ti od ovoga neće biti potrebno. Dobićeš bilo koj posao..

E sad a da se ne bi zaletao i sve to kreni polako sa PHP-om.. pogledaj šta su ljudi radili.. preporučio bih ti da pogledaš Smarty Template na http://smarty.php.net. Takođe imaš brdo odrađenih CMS-a na netu pa možeš da pogledaš malo source i da kreneš sa testiranjem nekog jer ćeš tako najlakše naučiti.
Kada ovo savladaš kreni sa ASP-om... baze ćeš već usput uvideti da moraš da savladaš..

E sad vreme potrebno da se sve ovo savlada je totalno relativna stvar. Ako imaš dovoljno predznanja iz osnova programiranja, pisanja klasa, upućen si u C i C++ i imaš sklonosti ka svemu ovome onda ti neće biti teško da se uhodaš. Naravno trebaće par meseci da bi mogao da kažeš da znaš dovoljno..

Što se tiče ColdFusiona stvarno ne znam puno o njemu ali je on odličan u sklopu sa Flashom i ostalim Macromediinim alatima. Tako da je sa njim najlakše praviti Flash dinamičke strane (doduše naravno ovo može i sa ostalima samo moraju da se sve promenljive drže sa strane u txt fajlovima). NIsam uspeo da nađem mnogo literature za ColdFusion i ne znam ni jednog čoveka koji barata istim tako da nisam baš adekvatan da ti pričam o njegovoj upotrebnoj vrednosti. Znam samo da je i hostovanje skupo a i izrada skripti se mnooogoo naplaćuje. Probaj pa javi dal je stvarno tako dobro :=)

E sad pošto smo mnogo zastranili od postavljenog pitanja predlažem da se ove poruke premeste u novu temu ili bi mogli i mi da otvorimo ako nekog još više interesuje...

Usput ajd da odgovorim malko i na samo postavljeno pitanje.

Web design (iliti po srpski Израда Интернет Презентација) je najobimnija i najzahtevnija oblast kojom se možete baviti. Design je jako kompleksna stvar a pogotovo u današnje vreme kada se svaki drugi klinac kao bavi tim. Naravno zna se da ovo dovodi do drastičnog pada kvaliteta i izdvajanja onih koji znaju i onih koji samo misle da znaju. Da bi postao desginer moraš mnogo da naučiš i o bojama i o sklapanju istih, razdvajanju cilina, tehnikama ljudskog opažanja itd itd.. E sad da bi bio web dizajner to sve moraš da uklopiš i još da ga napraviš ultra malim da bi se to brzo učitavalo. Dalje Flash je takođe jako korisna stvar ako se žele zanimljive animacije koje bi ulepšale sajt i usmerile posetioca na određene oblasti na istom. Flash je opet kategorija za sebe za koju opet mora mnogo da se zna. Dalje nije Flash statička stvar.. I on može da se prilagodi da bude poprilično dinamičan i promenljiv. Pisanje skripti i dinamičkih strana od nekih u client/server side programskih jezika je opet stvar za sebe koja je opet jako zahtevna i mora da bude i optimizova i brza i bez nepotrebnih stvari.
Zato je da bi se dobila kvalitetna web strana potreban poveći tim ljudi koji bi radio, koji je naravno usko stručan svako u svojoj oblasti i samo prenose jedan drugima šta bi im trebalo i kako za njihov deo.
Ko sa svim ovim barata, skidam mu kapu. Ne treba se zanositi i gubiti vreme jureći za svime. Uska specijalizacija je mama.. Nauči nešto kako treba a ne juri za svime što si čuo da postoji. To ne vodi ničemu.. Posle dobijemo iskusne i kvalitetne web dizajnere tipa RVana :)) Doduše ja mu se divim tako da nemoj da je neko rekao nešto loše o njemu :cuss:

@spotter
sto ti meni objasnjavas sta sam ja htela da kazem
sve znam i objasnjeno je u mom prethodnom postu

a jel ima neko ebook o dizajnu (slaganju boja etc.)
ili link ka nekom sajtu?

Lucas je napisao(la):
a jel ima neko ebook o dizajnu (slaganju boja etc.)
ili link ka nekom sajtu?

Pogledaj Yale Web Style Guide.

To treba da svako procita od ovih gore.

Vrh Dno