Šta je novo?

izrada sajta?

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Ne znam mnogo o izradi web strana, a hocu da napravim sajt na kojima ce ljudi moci da kupuju, da kreiraju svoj username i podatke o sebi kao i da uploaduju dokumenta.
Da li je Dreamweaver Studio bas za sve u kome moze sve da se odradi?
Da li trebam da znam jos neke stvari van Dreamweavera, tipa baze podataka?

Poslednja izmena:
Može i u Notepad-u, samo moraš da naučiš PHP ili ASP skript jezik + da koristiš bazu podataka MySQL ili MSSQL

Zagrejan sam mnogo da uradim sajt. Dreamweaver sam spomenuo da ne bude da posle silnog ucenja shvatim da neke stvari ne mogu u njemu da uradim.
Imam naredne 3 nedelje potpuno slobodne, PHP i MySQL totalno neznam, pa sad koliko meni zapravo bi trebalo vremena da napravim nesto iole funkcionalno za pocetak?

Pre svega odluci gde hoces da hostujes sajt i koju kombinaciju jezika i baze hoces da koristis. Nakon toga potrazi odgovarajuce alate za izradu sajta.
Ako se odlucis za ASP i imas brzi pristup internetu sa microsoftovog sajta mozes skinuti Visual Web Developer Express i SQL 2005 Express, mada ako sajt nije preterano zahtevan mozes da probas i sa Access bazom.
VWD je alat za vizuelnu izradu web strana (.aspx) , na miscrosoftovom sajtu imas i 14 video snimaka koji ti pokazuju kako da korsitis ovaj alat. Naravno, server koji ce da hostuje sajt mora da podrzava ASP.NET 2.0 i SQL server ili barem access. Tri nedelje je dovoljno da naucis osnovne stvari i napravis jednostavnu aplikaciju, ali nista vise od toga.
Treba ti racunar sa barem 2.0 Ghz procesorom, barem 512 MB memorije i 3-4 GB prostora na disku.
Za PHP ne znam da li postoje vizuelni razvojni alati, ali za njega ces vrlo lako naci besplatan hosting...tako da izbor je tvoj.

Dreamweaver radi i sa PHP-om i sa ASP-om i odgovarajucim bazama, ali ima dosta ogranicenja, tako da ces sve sto nije prikazivanje tabele na osnovu jednostavnog upita morati rucno da kodiras, a tu Dreamweaver gubi prakticnost.

Ok hvala, ja sam vec unapred platio za hostovanje pre neki dan i specifikacije su na linku:

http://www.startlogic.com/products_prologic.html
vidim da za ASP podrsku tarifa je drugacija i mnogo manji je prostor i bandwidth, zasto?
http://www.startlogic.com/products_windowslogic.html
Nisam primetio da i drugi daju bas podrsku za ASP tj dosta je onda skuplje.
Ako se kaze "MySQL data bases" da je 100, na sta se to odnosi?

Dal da otkazem ovima sa startlogic-a i nadjem nesto bolje? Trenutno sto sam iskopao su ovi
http://www.ixwebhosting.com/index.php/home.dspPage/page/info.dspUnlimitedWin

@edit
Da dodam, start logic mi je na prvi pogled odgovarao jer daju "PayPal Shopping Cart", SSL , FTP, kao i unlimited broj email adresa (ova stavka mi se za sada ispostavila da i mozda nece uoposte biti bitna)
Ako sam osudjen na PHP, koliko je to teze ili vremenski zahtevnije u odnosu na ASP?
Kod ixwebhosting vidim zapravo imaju sve sto mi treba samo mi se ne placa u startu preko 100$ za nesto sto ne znam kako ce na kraju ispasti. Start logic je ipak 7$ mesecno(mesec za mesec)sa free setup-om.
Koja je zamena na Linux-u za ASP, ASP.Net, MS SQL Server?

Poslednja izmena:
Ako ne poznaješ programiranje, baze podataka i sl. i uspeš da napraviš nešto što valja za samo 3 nedelje, mislim da ćeš zasigurno ući u Ginisovu knjigu rekorda.
Ovakav tip sajta se najbolje radi sa LAMP "platformom" koja je 100% besplatna i najzastupljenija za sajtove ovakvog tipa.
LAMP - Linux Apache MySQL PHP

Kao prvo trebaš dobro da savladaš SQL upite. To su upiti koje prosleđuješ bazi, a baza ti vraća neki rezultat. Npr. imaš bazu u koju su zapisani navizi artikala koje prodaješ i njihove cene. I sad želiš da vidiš sve artikle čija je cena između $300 i $750. Zatim moraš naučiti kako da projektuješ bazu podataka. Da li ćeš koristiti samo jednu tabelu kao svaki početnik, ili će tvoja baza sadržati 5,6,15... tabela.

Kad si savladao MySQL i pretpostavimo da dobro znaš HTML, CSS i sl. potreban ti je programski jezik koji će upravljati tvojom prezentacijom. Pa tu imamo Java Script, koji služi za client side programiranje. Pa onda imamo PHP za server side programiranje.
Da malo razjasnimo. Korisnik treba da unese email u jedno polje, a ti trebaš da napraviš validaciju te email adrese. Client side programiranje bi bilo, da kad klikneš na submit, iskoči mali prozor koji te obaveštava da nisi uneo ili da si pogrešno uneo email. Server side programiranje (PHP) ti je da kad klikneš na submit, otvara se nova stranica u kojoj pišeš da nije unet email ili da je pogrešno unesen.
Moraš dobro da poznaješ i jedno i drugo da bi znao šta ti kad treba, a u većini slučajeva ti treba i jedno i drugo zbog veće sigurnosti.

Kad si naučio osnove programiranja, kako da se konektuješ na bazu, da bazi prosleđuješ upite, razne operacije sa stringovima i sl., moraćeš dobro da naučiš objektno orjentisano programiranje. Ono je priča za sebe. Naravno, može i bez toga, ali ko je jednom naučio OOP zna koje su njegove prednosti i tu nema nikakve rasprave. Ako ti OOP ne olakšava pasao(a olakšava ako ga dobro znaš), nemoj ga ni koristiti.

Kad smo sve to naučili, trebamo da znamo i web server sa kojim radimo. Kako da koristiš .htaccess fajlove i sl. Trebaš dobro naučiti sigurnost i sl.
Recimo, prodaješ mp3 fajlove koji se nalaze u www.nekisajt.com/muzika. I sad napraviš login stranicu tako da se ne može ući u DL sekciju ako nisi registrovan. Čak i ako uneseš www.nekisajt.com/muzika direktno u address bar tvog browsera. Recimo skripta treba da zna da li si do te stranice doša preko login forme ili si nekako saznao ime direktorijuma i pokušao da uđeš na kvarnjaka. Ali recimo da znaš i ime pesme, npr. kolo.mp3. Korisnika ništa ne sprečava da unese www.nekisajt.com/muzika/kolo.mp3 i da tako skine tvoju pesmu. Tako da ćeš tu koristiti .htaccess fajlove da bi zaštitio ceo dir, ili već nešto drugo na šta se odlučiš.

Od mene za sad toliko.

@Pharos

Daleko od toga da sam to planirao za 3 nedelje, nego naredne tri nedelje sam totalno slobodan pa da zapocnem. Ako do septembra sajt bude kako sam zamislio bice super. Programiranje znam tu i tamo. U potpunosti znam MATLAB, pomalo Delphi,Visual Studio, C++ i HTML. Mislim smesno, nije to ni priblizno onome sto mi treba i baze podataka nikad nisam sreo, ali mislim da nece biti nemoguce uz dosta vremena i truda? Ovo vec planiram mesecima da zapocnem.

Baze podataka ima da mi oduzmu dosta vremena a za pocetak hocu da paraleleno ucim i osnove za web tj PHP. Login strane ce biti neophodne. Znaci da se krene od LAMP-a? Ok, uvek sam bio naklonjeniji Linux-u.
Jedno off topic pitanje: Sta se onda u svetu vise trazi i placa, programer koji zna PHP ili ASP tj znali se ko ce da provlada za web servere, Linux ili Windows?
Pharos-e hvala na dodatnim objasnjenjima i detaljima, sad bar znam u kom mi je smeru krenuti cheers

@edit
Znaci dreamweaver studio odbacujem u potpunosti. A koja je njegova uloga i kome je namenjem sa cenom od 500$, kad nije ni za pocetnike a nije ni za profi sajtove?
Mislim u cemu su radjeni sajtovi tipa amazon ili ebay tj sajtovi koji imaju sebi, baze podataka, logovanje i ecommerce? Koliko ja znam na Linux platformi su.

Poslednja izmena:
Što se tiče plate PHP/ASP programera. Podjednako dobro može da se zaradi ako dobro znaš da programiraš i u jednom od njih. PHP je više naklonjen lin platforimi ali je u velikoj meri portovan na win. ASP je namenjen win platformi i u maloj meri je portovan na lin platformu. Idealno je znati i jedno i drugo. Kao što je recimo Perl više namenjen lin platformi, a za win imaš Active perl. Ali u active perl-u ne postoje neke biblioteke koje recimo postoje u perlu za lin platformu. PHP je free :D

U kom ćeš editoru pisati kod, zavisiće samo od toga koliko ti odgovara, a ne koliko ga ljudi koristi. Recimo, ne koristim DW iako ga koristi ogroman broj ljudi. Koristim ono što meni odgovara. DW je sigurno moćan, jer da nije tako, sa cenom od $500 bi vrlo brzo propao.

Što se tvog učenja tiče, redosled bi bio ovakav:

HTML
CSS
Java Scrit (bez OOP)
PHP (bez OOP)
Baze podataka, recimo MySQL
Zatim JS i PHP sa OOP
Apache
i dalje ćeš već znati u kom pravcu da ideš.

Suludo je naučiti PHP, a ne znaš ni kako da ga implementiraš u HTML, tj. ne znaš kako da napraviš tebelu, centriran text i sl.

Za to što ti želiš da napraviš, cenim da će ti trebati jedno godinu dana konstantnog rada. Nije dovoljno samo sklepati stranicu. Treba je i optimizovati.

A ono što si govorio da ti SSL ne treba. Prvenstveno nikad ne bih ostavljao broj svoje kreditne kartice na nekom sajtu koji nema SSL :D

Samo da dodam da ukoliko znaš C/C++/Javu (ne mora preterano detaljno), PHP i JS možeš da učiš u hodu a od literature ti je potreban php manual, http://www.javascriptkit.com/jsref i google :)
Što se tiče SQL, na nivou korišćenja (ako imaš nekog ko će da ti isprojektuje bazu, ili radiš na već gotovoj) može da se nauči za 10-15 dana.
Ako hoćeš da sam projektuješ bazu, onda moraš više vremena da uložiš jer moraš i nešto teorije da naučiš.

A slažem se da su HTML i CSS obavezno predznanje, i to bez korišćenja Dreamweavera i sličnih vizuelnih alata (ne kažem da vizuelne alate ne treba koristiti, oni mogu da jako povećaju produktivnost; ali da bi mogao da ih efikasno koristiš, moraš da znaš da sve to ručno napraviš).

Ukoliko se odlucis za varijantu ASP.NET + SQL,imas jedan solidan primer on-line shop-a na:

http://www.asp.net/downloads/default.aspx?tabindex=5

pri dnu strane je,zove se Commerce Starter Kit. To lepo instaliras, vidis kako funkcionise,itd.
Imas sve gotovo, instaler ti napravi i bazu, i kreira sajt na IISu...
Toplo preporucujem za ucenje!

Poslednja izmena:
Ok, ako bi se odlucio za ASP varijantu koliko brze bi napredovao? Hostovanje sa ASP podrskom jeste dosta skuplje, ali ako ako mi za PHP treba godina dana a za ASP par meseci onda definitivno se opredeljujem ASP. Koliko zaista vremena se stedi sa ASP-om?

misterno je napisao(la):
Ok, ako bi se odlucio za ASP varijantu koliko brze bi napredovao? Hostovanje sa ASP podrskom jeste dosta skuplje, ali ako ako mi za PHP treba godina dana a za ASP par meseci onda definitivno se opredeljujem ASP. Koliko zaista vremena se stedi sa ASP-om?
Ne znam kako si skontao da ti za PHP treba godinu dana a za ASP par meseci.

U oba slučaja je potrebno vreme približno isto, jedino što u listi koju je Pharos napisao zameniš PHP sa ASP, a Apache sa IIS. I verujem da se onih godinu dana odnosilo na put od duduka (ko nikad nije video programiranje) do (skoro) profi divelopera. Upotrebljive stvari mogu da se naprave za dosta manje vremena, pogotovu ako ne startuješ kao duduk. A i ne verujem da ti pokušavaš da napraviš novi amazon.com

Vece firme uglavnom koriste MS tehnologije, manje firme vise vole kad je softver besplatan. Pa ti sad vidi gde planiras da radis :)

jddipqd je napisao(la):
I verujem da se onih godinu dana odnosilo na put od duduka (ko nikad nije video programiranje) do (skoro) profi divelopera.

Od duduka pa do polu pro. Mail forma može da se napravi za mnogo manje od godinu dana, pa ne znači da je neko pro ako je uspeo da napravi jednostavnu formu. A baš pro, mislim da je teško za godinu dana, jer ti pored znanja nedostaje iskustvo da bi se zvao pro.

A što se tiče napredovanja, napredovaćeš podjednako brzo učio PHP ili ASP. Nijanse su male. Zavisi čime želiš da se baviš.
Iako sam više naklonjen MS-u, moj glas ide za LAMP.

pOz

ok, PHP.Ne zelim da se bavim profesionalno PHP-om, fokus mi je u drugim stvarima. Treba mi onoliko koliko je je dovoljno da nesto napravim a posle ako nesto bude od toga ima ljudi koji znaju ili kojima je to profesija pa platicu nekoga za administraciju i doradu sajta.

Btw uploadaovao sam na sajt dokument koji nece da se vidi iz web broweser-a. Npr
www.domain.com/dokument.rar ne vidi iz web browsera. Sa slikama nemam problema. Ne znam sta da uradim, a jedan rar fajl se vidi dok drugi ne vidi.

Khamal je napisao(la):
Vece firme uglavnom koriste MS tehnologije, manje firme vise vole kad je softver besplatan. Pa ti sad vidi gde planiras da radis :)
Da dopunim - male firme vole PHP, velike firme vole ASP jer vole da se prave važne kako plaćaju za M$ tehnologiju (misle, ako se plaća - sigurno je bolje), a ogromne prosto obožavaju PHP jer nisu iskompleksirane ko velike firme, a i prouče materiju pre nego što daju pare :D Šalim se naravno, apsolutno je sve jedno u čemu se programira. Sve na kraju zavisi od toga koliko je program dobar i koliko ste dobar trgovac. ;)

Ja sam upravo završio jednu bazu podataka (sajt) u PHP/MySQL-u za OEBS i Narodnu skupštinu i program radi extra. Uslov je bio da cela tehnologija bude free (tj. PHP/MySQL).

Ja sam se na početku isto dvoumio da li da uzmem da naučim da programiram u ASP-u ili u PHP-u. Izbor je na kraju pao na PHP/MySQL iz više razloga:
- besplatni su i PHP i MySQL!
- veoma su zastupljeni na Internetu
- lako je naći kvalitetan PHP hosting jer ga sada skoro svi imaju u ponudi
- na netu postoji mnogo mnogo više besplatnih i veoma kvalitetnih programa za PHP nego što ima za ASP, a samim tim je i lakše naučiti nove stvari kroz reverse inženjering ako vas već mrzi da učite sve redom iz knjige. ;)

Kad sam već spomenuo knjigu, najbolja knjiga posvećena PHP-u koja ima da se kupi kod nas je "PHP i MySQL - Razvoj aplikacija za Web", autori Luke Welling i Laura Thomson, a ima da se kupi u Mikro Knjizi za oko 1800 dinara. Za nju je dovoljno oko 4-6 meseci da se pređe i da se solidno nauči programiranje.

@Vlasterx

Hvala, narucio sam danas preko amazona pomenutu knjigu

Pa mislim da za dati posao sto se tice odnosa cena/kvalitet najbolje bi ti dosao recimo jsp/mysql ali za pocetak pogledaj sledece stvari :

da li tvoj provajder podrzava aplikacione servere tipa asp ili jsp i sl i po kojoj ceni..
drugu sam zaboravio :))
u svakom slucaju mozes da skines da neta netbeans 5.0 u kome mozes da sa jako malo truda odradis posao i to na visokom nivou sto se tice kvaliteta...

uz netbeans dobijas i tomcat server i sve je veoma lepo integrisano pa jednostavnim pritiskom na F6 dobijas u browseru prikaz tvoje prezentacije...

znci za jsp ti je sledeci posao
napravis filtere koji proveravaju da li je korisnik autorizovan ili ne ( preko kolacica ) i preusmeravaju ga na zeljenu stranicu... sve upite u bazu radis preko servleta a jsp stranice preuzimaju podatke od servleta i prikazuju ih.. ( tako saradjuju ) . treba ti jos biblioteka za rad sa mysql-om (nju skines sa neta i to je sve) .. dizajn stranice mozes da radis u nekom programu pa posle samo da kopipastujes u netbeans... inace ja ti preporucujem da stranice dizajniras u samom editoru netbeans-a ( mnogo kvalitetnije ispadne kada kucas HTML nego kada koristis neko cudo od programa : )
ovo je skroz portabilno i radi na svim operativnim sistemima za razliku od asp-a

p.s.
ja bih php zaboravio posto nije objektno orijentisan a i ruzan je do zla boga ..

Poslednja izmena:
hosting server ne podrzava ASP. ASP paketi su jako skupi, znaci kod mog provajdera 10x skuplje.

Taj netbeans koliko sam te razumeo radi sa jsp, ne radi sa php-om?

Posto JSP nije server side scripting koliko je to zasticeno?

genuine je napisao(la):
ja bih php zaboravio posto nije objektno orijentisan a i ruzan je do zla boga ..

Iako nije potpuno objektno orjentisan, php je keva za ove stvari.
A šta znači to da je ružan?
Pa ne možeš po tome ocenjivati moć jednog jezika.

Pharos je napisao(la):
A šta znači to da je ružan?
Pa ne možeš po tome ocenjivati moć jednog jezika.
Najružnija stvar u phpu je što je potpuno netipiziran.

misterno je napisao(la):
@Vlasterx

Hvala, narucio sam danas preko amazona pomenutu knjigu
Nećeš pogrešiti sa ovim sigurno! Ja sam tu knjigu prethodno bio pronašao u nekom PDF formatu na engleskom i oduševio sam se kako dobro bila napisana. Kada sam sasvim slučajno video da postoji i na srpskom, odmah sam se odlučio da je nabavim. Knjiga te vodi kroz PHP i MySQL sa teorijom i praktičnim primerima i u svakom slučaju objašnjava kako napraviti upotrebljivu i sigurnu skriptu (program).

Uz ovu knjigu ti preporučujem i da skineš sa neta EasyPHP paket sa www.easyphp.org sajta. U tom programu ti se nalaze Apache web server, PHP i MySQL podešeni za rad, kao i PHPMyAdmin za pomoć prilikom rada sa bazom podataka. Kada program instaliraš i još u kombinaciji sa ovom knjigom, imaćeš u lokalu na svom kompjuteru sve što ti je potrebno da lako naučiš da radiš u PHP-u. Od editora možeš da koristiš i notepad, mada je meni najbolji do sada dreamweaver jer lepo ističe sav php kod.

p.s. Ne obaziri se na ovo "ružan je, netipiziran, nije objektno orijentisan"... sve redom lični i neargumentovani stavovi. Ja mogu da ti kažem da se meni rad u PHP-u veoma isplatio ;)

Poslednja izmena:
Evo ovako da odgovorim za PHP... php je po meni najruzniji jezih za programiranje dinamickih stranica...
prvo nema jasne granice izmedju toga sta se prikazuje i ko obradjuje podatke ( sve je php ).. kod jsp-a imas stranice u jsp-u koje sluze za prikazivanje podataka i servlete koji pripremaju i obradjuju podatke.
drugo izvrsavanje jave je brze u odnosu na izvrsavanje php-a...
filtriranje url-a i url rewriting je mnogo laksi u jsp-u nego u php.. to ti je kada kucas recimo
www.mile.com/sport
u netbeans-u imas pola ovih stvari automatizovane pa se vecina posla svodi na popunjavanje nekih tabela odnosno xml fajlova...
java nudi znatno jaci framework u odnosu na php...( imas biblioteke za sta hoces)
servlet se izvrsava na serveru i moze da radi odredjen posao i kada nema zahteva... php se aktivira samo kada postoji zahtev...
svaki zahtev se kod servleta realizuje kao nova niz procedure doGet ili doPost pri cemu te niti mogu da saradjuju ... probaj to u php-u..
Za sesije postoji toliko jednostavniji pristup da ti treba 3 linije koda da ih realizujes i to na najelegantnije nacin koristeci filtere...
sama preglednos jsp stranica je neuporedivo bolja u odnosu na php...

php je nastao tako sto se nekom tipu smucilo da ima staticki sadrzaj.. ljudi su samo sa strane dodavali tone funcija koje su totalno ne organizovane...

mogu ovako do sutra.. jednostavno jsp ti je puno bolji

p.s. da li je php bolji od jave na nivou jezika.. naravno da ne i nikad nece...

Poslednja izmena:
Pa dobro... da postavimo stvari ovako: da je JSP toliko bolji, bio bi i popularniji i zastupljeniji na netu od PHP-a, a na kraju se samo to i računa.

Vlasterx je napisao(la):
Pa dobro... da postavimo stvari ovako: da je JSP toliko bolji, bio bi i popularniji i zastupljeniji na netu od PHP-a, a na kraju se samo to i računa.

losa ti je logika.. kvalitet nema veze sa masovnom upotrebom.... pre 30 godina su svi u srbiji vozili ficu i keca a bilo je mnogo kvalitetnijih automobila...

genuine je napisao(la):
prvo nema jasne granice izmedju toga sta se prikazuje i ko obradjuje podatke ( sve je php ).. kod jsp-a imas stranice u jsp-u koje sluze za prikazivanje podataka i servlete koji pripremaju i obradjuju podatke.
A u php-u imaš browser koji prikazuje podatke (stranice) i koji šalje podatke serveru, a onda ih php obrađuje i vraća nazad.
Koje nebuloze :D

Dalje, pričamo o mogućnosti nekog jezika, a ne o njihovim razvojnim okruženjima. To je sasvim druga priča pa ostatak posta ne bih komentarisao.

genuine je napisao(la):
servlet se izvrsava na serveru i moze da radi odredjen posao i kada nema zahteva... php se aktivira samo kada postoji zahtev...
Ne znam da li ne razumeš server side programiranje ili ne želiš da razumeš.
Koji je to "određen" posao?
Da ne misliš možda na Cron Jobs?

genuine je napisao(la):
svaki zahtev se kod servleta realizuje kao nova niz procedure doGet ili doPost pri cemu te niti mogu da saradjuju ... probaj to u php-u..
Opet te ne kontam. Šta to ne možeš da uradiš u php-u?

genuine je napisao(la):
Za sesije postoji toliko jednostavniji pristup da ti treba 3 linije koda da ih realizujes i to na najelegantnije nacin koristeci filtere...
Strava... aj nam napiši php kod pa da vidimo koliko tu treba.

genuine je napisao(la):
sama preglednos jsp stranica je neuporedivo bolja u odnosu na php...
Ovo ti je najjači adut. Stvarno, nemam reči.

genuine je napisao(la):
p.s. da li je php bolji od jave na nivou jezika.. naravno da ne i nikad nece...
Pazi ovako, svaki jezik ima svoju namenu.
Što se tiče web programiranja, za server side - PHP, za client side - Java script, što se tiče nekog sistemskog programiranja - c, pravljenje igrica i sl.- c++, razvijanje poslovnih aplikaija - c#.
Jednostavno Javu ne nalazim nigde.
Što se tiče web-a, još uvek ima dosta ljudi koji koriste modem i trebaju da skidaju JVM da bi videli moju stranicu? A sve to može odmah primenom php i Java script-a.
Za sve ostalo, zna se da je Java šampion sporoće.
Recimo, limewire (p2p klijent) koji je pisan u Javi mi je toliko usporio sistem, da sam pomislio da sam zakačio neki virus ili sl. Isključivao anti virus, misleći da oni prave problem s nepotrebnim skenom sistema, dok nisam isključio LW i rešio se problema. Zašto ni jedna ozbiljnija igra nije rađena u Javi? Čitaj brzina.
Ali da ne skrećem dalje od teme...

@misterno
Samo ti uči php i nećeš pogrešiti.

joj bre pogresno si me razumeo... ne mislim na javu u smislu java appleta vec java server pages na strani server-a

pa u php-u moze verovatno skoro sve da se uradi .. problem je nacin na koji to radis... java nudi eleganciju pri radu php ne toliko...
koje ozbiljne firme koriste php( ovo nije prozivanje vec cisto informativno)?

sto se tice jave kao jezika, savrsen je... kao i c# .. sto se tice namene jezika slozio bih se sa tobom stim sto se danas i kernel-i os-a rade u c++..

sto se tice performansi jave, to je diskutabilna stvar... ukoliko je aplikacija bazirana na komplikovanim algoritmima sa invazivnim izracunavanjima onda nikako ni java ni c# nego c++ i asm i sl..
C# je odlican jezik ali platforma na kojoj radi je samo windows..( ne znam sta je sa monom za linux ) java radi na svim sistemima...

izracunaj kolika je cena aplikativnog server-a za asp a kolika za jsp....

Poslednja izmena:
genuine je napisao(la):
Imaš Smarty template engine

genuine je napisao(la):
Nisam koristio JSP, al ne mogu da zamislim da kontrola sesija može jednostavnije nego u PHPu.

Vrh Dno