DS9 je napisao(la):BTW Vinsente, jel` imas ideju da prepoznate skenove (kako ja mislim da je zgodno) sacuvamo u word (.doc) formatu. Ako je tako (ili bilo kako drugacije), verovatno bi bilo zgodno da se dogovorimo oko finesa s tim.
Mislim, mozemo na nekoliko razlicitih nacina da dodjemo do slicnih rezultata i mislim da bi to trebali da usaglasimo. Znam iz iskustva da mnogi ljudi godinama koriste racunar a da nikad nisu u properties od stampaca promenili format stranice sa Letter na A4 (pa kucaju u wordu na letter). I u fine readeru je slicno pa ko ne otvori tu opciju u "save text as, ostace Letter kako je po defaultu nakon instalacije.
DS9 je napisao(la):Izvini za pogresno pisanje tvog nicka Visente, vec nekoliko puta to uradih, nekako mi zvucalo prirodno. K`o Van Gogh
D-KEE je napisao(la):evo primera
pa bilo bi zaista mnogoComet Hunter je napisao(la):Jedino sto nam treba i izgovor (latinica) a ti si radio sve sa cirilicom
Treba na to paziti prilikom OCR-a
Cekaj, cekaj, a da nema slucajno u planu elektronska verzija?Comet Hunter je napisao(la):Mozete i na mene racunati. Ovo je stvarno projekat za svaku pohvalu.
Samo zar nije bolje da se prvo pokusa da se nabavi elektronska verzija, jer ceo recnik su kucali zaposleni u "Prosveti" (izdavackoj kuci).
Mozda nadjemo neke veze i ustedimo puno procesorskog (a i naseg) vremena. Nisu neke velike sanse ali vredi pokusati
Koliko vidim jedini problem je fonetska transkripcija.....i to veliki problemD-KEE je napisao(la):pa bilo bi zaista mnogoimas reci turskog, engleskog, arapskog,... porekla i kada bi fine reader mogao da prepozna sve to - ljudi vise ne bi bili potrebni
![]()
D-KEE je napisao(la):DS9 - sto se tice cuvanja u word doc formatu...ili nekom drugom -pa o tome pricamo ceo thread - ideja je da se prvo napravi taj word pa da se zatim napravi neka baza gde bi mogli da se pretrazuju ti pojmovi...
kakvi bre problemi o kakvim se fonetskim problemima radi - ja ih zaista ne vidimPJ je napisao(la):Cekaj, cekaj, a da nema slucajno u planu elektronska verzija?
Koliko vidim jedini problem je fonetska transkripcija.....i to veliki problem
D-Kee, imas moj broj, pa mi javni kada i gde da dodjem po materijal za obradu i software![]()
to bi mogao da bude problem - mislim da nije prevelik posao ako jedan covek odradi ocr (evo dobrovoljno se javljam) i onda posalje zainteresovanima da sredjuju eventualne greske (boldovati prvu rec (pojam), prebaciti je u novi red pa eventualno red izmedju reci da bi se lakse snalazili i sl... sto znaci da ce se oni lepo obrazovatiDS9 je napisao(la):...Za dalju obradu (bazu) ovo tesko da ima veze, medjutim mislim da bi bilo dobro da koraci budu jasni, posto neki mogu da se izvedu na razlicite nacine.
D-KEE je napisao(la):to bi mogao da bude problem - mislim da nije prevelik posao ako jedan covek odradi ocr B]
D-KEE je napisao(la):kakvi bre problemi o kakvim se fonetskim problemima radi - ja ih zaista ne vidim
ps. pogledaj atacment - ovo je fajl bez ikakvog sredjivanja - samo je povecan font... sa 9 na 12
D-KEE je napisao(la):Ha - uze li ti skenirani materijal??
D-KEE je napisao(la):to bi mogao da bude problem - mislim da nije prevelik posao ako jedan covek odradi ocr (evo dobrovoljno se javljam) i onda posalje zainteresovanima da sredjuju eventualne greske (boldovati prvu rec (pojam), prebaciti je u novi red pa eventualno red izmedju reci da bi se lakse snalazili i sl... sto znaci da ce se oni lepo obrazovati- posto vujaklija ima ~1050 stranica - ako se podeli posao na 10 ljudi i ja okacim sve dobijene slike na net (nije mi problem) svako ce dobiti otprilike 8-9 mb za download iz lite rezima (tekst u doc formatu i tiff slicice za koje ce biti zaduzen) - da li je to ok svim zainteresovanim???
JOBAH je napisao(la):Da li neko kod nas polaze autorska prava na ovu knjigu?
znaci da cekamo jos 3 godine posto je Milan Vujaklija preminuo 1955dejandj je napisao(la):Autorsko pravo je NARAVNO imao Vujaklija...
Autorska prava NE vaze 50god posle smrti autora...
Ma ne samo napišemo da je izdato 2005 godD-KEE je napisao(la):znaci da cekamo jos 3 godine posto je Milan Vujaklija preminuo 1955
dejandj je napisao(la):Autorsko pravo je NARAVNO imao Vujaklija...
Autorska prava NE vaze 50god posle smrti autora...
Visente je napisao(la):...Oprostite na pametovanju, ali mislim da će nam ove sugestije biti od pomoći.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari