Šta je novo?

Izrada e-verzije Vujaklije - obv. pogledati

Ha

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Elem u pitanju je izrada e-verzije Vujaklije i da ne duzim mnogo
vise informacija u ovom thread-u http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=14535
a sto se tice ostalog, ovdje neka bude mjesto za organizovanje i dogovaranje u vezi izrade ...

ono sto je potrebno da se uradi je:
1. OCR vec iskeniranog teksta pomenutog rijecnika stranih rijeci.
Za onoga ko nije gledao thread za koji sam stavio link, kolega Visente
je odradio posao skeniranja i ima te skenove u vidu tif-slika, sveukupne velicine 100-ak MB. Posto bi bilo vrlo efektno da se prijavi npr. 20-ak dobrovoljaca za OCR, na svakoga bi doslo po 80-ak strana za obradu u npr. Fine reader-u ...

Imajuci u vidu da se radi o 100-ak MB svako moze da snimi kod kolege sve te skenove, ali moramo se dogovoriti ko ce sta raditi, tj. od koje do koje strane ce ko skenirati. Dakle bila bi potrebna dva-tri okupljanja,
prvo, da uzmemo skenirani materijal i drugo da obradjeni materijal vratimo Visent-u ili nekome ko ce da odradi spajanje tog obradjenog materijala. Ovo zadnje bi bilo pozeljno da uradi neko ko istovremeno radi i sa bazama podataka(ko to rece D-KEE :D), jer samo spajanje nije toliko zahtjevno, a ta osoba to moze pretociti u bazu podataka i na taj nacin mozemo dobiti pravu stvar, a uz minimalnu zrtvu ucesnika, sem onoga ko bi radio bazu(tezinu tog posla ne mogu da procijenim).
Kad se odradi OCR i spajanje(mozda i baza) ne bi trebalo biti problema da se takvo sta razdijeli dalje ...

Dakle, kratak rezime :)
Vinsente, kazi kako da te nadjemo :), i preuzmemo skenove.
Ko preuzme skenove, neka se javi ovdije, naravno ako je voljan da ucestvuje u svemu ovome. Kad se skupi kritican broj dobrovoljaca 10-20,
napravicemo raspodijelu posla, i to bi bila prva faza :)
Druga faza bi bila da sacekamo nekoga ko radi sa bazama i da mu donesemo obradjeni materijal da ga on spoji i napravi bazu ... Naravno posao oko baze moze odraditi i veci broj ljudi, opet mi se cini da je tako lakse.

Elem, to bi bilo to ... jos samo jedna molba za moderatore ove rubrike
da stave ovaj thread kao "sticky' makar nedelju-dve dana dok se organizacione stvari ne obave.

Ne zamijerite na ovakvoj inicijativi, misljenja sam da se treba nesto
uraditi po ovom pitanju, jer mnogo puta mi je zafalio rijecnik str. rijeci
u elektronskom obliku, nadam se i Vama :)

pozdrav!

sjajna ideja

Ja bih, al imam sporu masinu (cyrixm2+256rama) za ocr, pa nisam siguran da bih to mogao da odradim brze od npr 10ak dana (znam da zvuci sumanuto).

Nisam siguran koliko bi Vinsentu sve ovo odgovaralo posto covek putuje uskoro, i nece se dugo vracati. Mozda da Vinsente da nekome sve skenove, pa da nas taj organizuje (nareze skenove na cdr, raspodeli nam, a mi mu donesemo prazne zauzvrat).

Ha je napisao(la):
...Ovo zadnje bi bilo pozeljno da uradi neko ko istovremeno radi i sa bazama podataka(ko to rece D-KEE :D). ..
smrc - ja ne znam da radim sa bazama :(
ja se prijavio da onima koji su voljni da ocr-uju nabavim softver i da sam ocr-ujem... trenutno sam u velikoj guzvi sa vremenom tako da slobodnog vremena skoro i nemam i ko zna kada cu ga imati :( ali mislim da nece biti problem ocr-ovati pa makar to potrajalo i 10-tak dana nije problem to mogu i sam da uradim... ono sto bi meni bio problem je to da sve to prekontrolisem - jer za to stvarno nemam vremena...

kada se sve to zavrsi barem u txt obliku onda bi mogli da posaljenmo mail-om kolegi vinasente-u ili da okacim na svoj sajt?!? to nije problem.

znaci drugi problem bi bio ta baza - pa ako je neko voljan da uradi - neka se javi...

Ha da li ti mozes da preuzmes od vinsente-a te skenove pa da mi ih dostavis za vikend?!!? (mozda na okupljanu u subotu?! (ako budem uspeo da se pojavim ako ne ostavljam ti svoje konakt telefone na pm)

Re: Re: Izrada e-verzije Vujaklije - obv. pogledati

D-KEE je napisao(la):
smrc - ja ne znam da radim sa bazama :(
ja se prijavio da onima koji su voljni da ocr-uju nabavim softver i da sam ocr-ujem... trenutno sam u velikoj guzvi sa vremenom tako da slobodnog vremena skoro i nemam i ko zna kada cu ga imati :( ali mislim da nece biti problem ocr-ovati pa makar to potrajalo i 10-tak dana nije problem to mogu i sam da uradim... ono sto bi meni bio problem je to da sve to prekontrolisem - jer za to stvarno nemam vremena...

kada se sve to zavrsi barem u txt obliku onda bi mogli da posaljenmo mail-om kolegi vinasente-u ili da okacim na svoj sajt?!? to nije problem.

znaci drugi problem bi bio ta baza - pa ako je neko voljan da uradi - neka se javi...

Ha da li ti mozes da preuzmes od vinsente-a te skenove pa da mi ih dostavis za vikend?!!? (mozda na okupljanu u subotu?! (ako budem uspeo da se pojavim ako ne ostavljam ti svoje konakt telefone na pm)

ma izgleda da sam ja pogresno shvatio tvoj odgovor u nekom proslom thread-u :( ne mari, bitno da imas volju da ucestvujes :)
Elem, poslao sam mail Vinsent-u pa ako ja to preuzmem od njega onda i ja mogu biti jos jedna tacka distribucije, a i svako ko dobije materijal moze ostaviti u ovom thread-u svoju lokaciju, cisto radi lakse razmijene.

D-kee, imam tvoj broj zovem te uskoro, cim se diskonektujem :)

pozdrav!

Evo jos jedan dobrovoljac, da ne kazem zacetnik ideje...

Nesto mi tu tehnoloski nije bas najjasnije.

Nemoguce da ocr-ovanje traje toliko dugo... Kontrola i ispravljanje text-a je vec nesto sasvim, sasvim drugo.

Data baziranje i diskusiju o njemu ostavite za kraj kad je sve prethodno vec odradjeno.

Re: Re: Re: Izrada e-verzije Vujaklije - obv. pogledati

Ha je napisao(la):
ma izgleda da sam ja pogresno shvatio tvoj odgovor u nekom proslom thread-u :( ne mari, bitno da imas volju da ucestvujes :)
Elem, poslao sam mail Vinsent-u pa ako ja to preuzmem od njega onda i ja mogu biti jos jedna tacka distribucije, a i svako ko dobije materijal moze ostaviti u ovom thread-u svoju lokaciju, cisto radi lakse razmijene.

D-kee, imam tvoj broj zovem te uskoro, cim se diskonektujem :)

pozdrav!

Pozeljno je da distributivni primerak sadrzi i ocr program i kg...

dejandj je napisao(la):
...

Zacetnice dobro dosao :) elem, da neko ne shvati nesto pogresno,
otvorio sam thread i osnazio inicijativu jer ne volim inertnost, a smatram da je ovo odlicna stvar.
Inace sto se tice baze, u pravu si ... jedino sto nije zgoreg odmah obavjestiti ljude sta sve treba da se uradi.

Ponavljam apel moderatorima da zakucaju ovaj thread za vrh ili ti

da ga postave kao sticky ....

pozdrav!

dejandj je napisao(la):

Nesto mi tu tehnoloski nije bas najjasnije.

Nemoguce da ocr-ovanje traje toliko dugo... Kontrola i ispravljanje text-a je vec nesto sasvim, sasvim drugo.

Data baziranje i diskusiju o njemu ostavite za kraj kad je sve prethodno vec odradjeno.
da da u pravu si ocr bi trebalo da ide mnogo brze - ja sam samo ono lupio 10-tak dana u fazonu - samo lagano i opusteno :)
sto se tice ocr softvera - ponavljam tu nema problema!!!

Izvinte ljudi što se nisam ranije javio, nisam znao da ima toliko zainteresovanih.

Skenovi jesu u vidu tif slika ali su sve te slike organizovane u Fine Reader-ovom Batches fajlu. Dovoljno je samo prekopirati taj Batches fajl na odgovarajuće mesto u Fine Readeru a potom ga otvoriti u istom i raditi OCR od određene strane do određene strane - već kako se dogovorimo ko će šta (nadam se :) ) raditi.

"Ha" javiću ti se na mail pa će mo stupiti u kontakt.

Spajanje mogu da uradim, mada ne znam da li će to zbog mog puta biti praktično da ja to radim ali, spreman sam na to. U tom slučaju morao bih se dogovoriti sa ljudima koji bi raili OCR.

Što se tiče baza, imam kolegu preko bare koji radi kao profesionalni programer (i to vrstan, uža specijalnost su mu baze) pa mogu da ga pitam, mada ne verujem da će se prihvatiti toga jer ima posla preko glave.

Što se tiče snimanja, ja ću to snimiti na jedan CD (ne moramo ništa da petljamo da neko donosi CD meni pa da je to snimim, pa da to vratim njemu...huh...) Tu će biti Fine Reader, i Batches fajl od Vujaklije, a videćemo i za još nešto.

Što se tiče OCR sam OCR nije problem - pustiš mašinu da radi i kada odradi to ti je završen OCR. Može i preko noći. Tih 1060 stranica mislim da može odraditi za nekoliko sati, zavisno od jačine mašine. Ali provera OCR je vremenski zahtevna, a bome i energetski - mislim treba se potruditi da to bude dobro odrađeno, ako ga već radimo da ga odradimo ljudski. Takođe neko bi trebao da nasetuje Fine Reader za taj OCR i da to setovanje takođe podelimo svima koji bi radili OCR tako da sve bude usklađeno. Ja bih to mogao ali sam u stisi sa vremenom, pa bi bilo dobro da ako još neko ima dobrog iskustva sa Fine Readerom da to uradi. Onoliko koliko se dobro Fine Reader nasetuje, toliko će biti manje posla prilikom kontrole OCR-a.

Konačno - ako već postoji toliki interes (da ne kažem - zajednički :)) imam još nešto za OCR a što mislim da bi i ostale moglo zanimati - Rečnik englesko-srpskohrvatski - ubedljivo najbolji rečnik engleskog na našem govornom području, da ga ne imenujem ali znanto bolji od prosvetinog enciklopedijskog izdanja, a Benson mu nije ni prineti. On je i prilično veći od Vujaklije (oko 125 MB ili 1400 stranica).

Visente je napisao(la):
Konačno - ako već postoji toliki interes (da ne kažem - zajednički :)) imam još nešto za OCR a što mislim da bi i ostale moglo zanimati - Rečnik englesko-srpskohrvatski - ubedljivo najbolji rečnik engleskog na našem govornom području, da ga ne imenujem ali znanto bolji od prosvetinog enciklopedijskog izdanja, a Benson mu nije ni prineti. On je i prilično veći od Vujaklije (oko 125 MB ili 1400 stranica).

Ako odradimo a, valjda cemo i "b". Budala nikad nije samo jednom budala... I tu sa ab definicio nesto ne slaze...

To su sve korisne stvari, cak i licno, private, se isplati.

Ne shvatati komentare tipa "budala", NIKAD za ozbiljno...!
Otom potom...

Visente je napisao(la):

poslao sam ti mail, ali posto nisam mogao pristupiti bench-u, neki netproblem, nisam vidio tvoje replay-e ...

Elem, ako se vec nalazimo snimi i taj rijecnik. Sto se tice ostalih dobrovoljaca, u planu je da se nadjemo (po mom misljenju je najbolje da Vins' snimi cd-ova koliko nas ce se naci i da damo covijeku pare za mediju a ja bi makar i za pivo povrh toga :)(D) samo da ne postane alkoholicar ako bude mnogo dobrovoljaca :)), a sve dogovore i prijedloge
treba odmah ovdije poloziti. Najbolje da sam Vins predlozi neke termine
pa cemo da dogovaramo dalje.

Sto se tice tog stelovanja FR-a, nek' se javi onaj ko je iskusan s'tim ...
ako nije neki prevelik problem mozda bi i ja mogao pokusati to uraditi(mada nisam nikad radio sa FR-om :))

Trenutna lista zainteresovanih:
1.D-KEE
2.Dejandj
3.ja
4... javljajte se sto prije da mozemo dalje raditi

pozdrav!

Evo javljam se i ja. Samo ćete mi morati malo objasniti posto to nisam nikad radio. To ne bi trebalo da bude problem.
Ako nema većih problema da se to obavi mogao bi da uposlim još nekog.

Grobar je napisao(la):
Evo javljam se i ja. Samo ćete mi morati malo objasniti posto to nisam nikad radio. To ne bi trebalo da bude problem.
Ako nema većih problema da se to obavi mogao bi da uposlim još nekog.

e ovo cijenim, i htjedoh malo iskritikovati ostale ... razumijem da dio ljudi nema uopste potrebu za necim ovakvim i da dio ljudi nema vremena nikako, ali mogu se bar javiti i reci nesto tipa "potrebno mi je to kao lebac :D, ali nemam nikako vremena :)" i to je razumljivo ...

Ovako nas cetvorica ako to budemo sami radili razmislicu ako budemo
to dalje sirili kome cu prosljediti ...

ajd javite se makar sa nekim kritikama, pa da se organizujemo bolje ako je moguce ...

sto se tice rada sa FR-om, nebi trebao biti problem(pricam o tome kakvu sam ja sliku skopio o tome), jer je proces automatizovan a jedini problem je da se FR- fino nasteluje i da covijek koji to radi prekontrolise ono sto FR-odradi. Stelovanje mora odraditi neko ko je iskusan i onda ta stelovanja prosljediti ostalima ... eto toliko ... dogovor, nezvanicni, je za poslije srijede ...

za D-kee-a -- zvao sam te u nekoliko navrata, ali posto ne volim bas najvise sekretarice :D nisam ti ostavio poruku, vec cu te nazvati docnije ...

pozdrav!

I'm in ;-)
Neka V. snimi jedan disk, a mi cemo to posle lako razdeliti. D-Kee, mogu li da racunam an tehnicku podrsku? :)
Ajde, napravicemo i neki software za Vujakliju, pa da pokusamo da se organizujemo da napravimo zvancno izdanje elektronske Vujaklije....grupe autora :D

Ja sam stvarno kratak sa vremenom, ali ako uradim za jedan dan OCR, mislim da cu moci 1-2h dnevno da izdvojim za provravanje....VuKaJliju na sto i na monitor, pa redom type;

E, da, obavezno snimite i recnik na CD, jer su Vujaklija i Standardni recnik jedine dve knjige koje mi vec godinama stoje na stolu :)

Ljudi, to što radite je za svaku pohvalu! Pošto nisam nikakav poznavalac dotične problematike koju ovde iznosite, a pri tom nisam ni hardverski dobrostojeći, mogu samo da vam dam podršku da istrajete u tome. Za sve ovo vreme koje sam proveo na benču, ovo je, čini mi se, prvi ozbiljniji zajednički projekat naše družine. Samo napred.
Pozdrav!!! cheers

Mozete i na mene racunati. Ovo je stvarno projekat za svaku pohvalu.
Samo zar nije bolje da se prvo pokusa da se nabavi elektronska verzija, jer ceo recnik su kucali zaposleni u "Prosveti" (izdavackoj kuci).
Mozda nadjemo neke veze i ustedimo puno procesorskog (a i naseg) vremena. Nisu neke velike sanse ali vredi pokusati

Comet Hunter je napisao(la):
Mozete i na mene racunati. Ovo je stvarno projekat za svaku pohvalu.
Samo zar nije bolje da se prvo pokusa da se nabavi elektronska verzija, jer ceo recnik su kucali zaposleni u "Prosveti" (izdavackoj kuci).
Mozda nadjemo neke veze i ustedimo puno procesorskog (a i naseg) vremena. Nisu neke velike sanse ali vredi pokusati

Kad bi to moglo (ako stvarno postoji elektronska verzija)to bi stvarno bilo dobro, samo i ja sumnjam da je to moguće ostvariti. To je komercijalna stvar od vrlo širokog "značaja" pa sumnjam da će je neko tek onako dati.

Na disku će biti i Vujaklija i Engleski rečnik. Pored toga biće i dve različite verzije Fine Readera ukupno nešto preko 300 MB.

"PJ" neće ti trebati Vujaklija na stolu za proveru OCR, To je automatizovano - tj. kad radiš proveru (check spelling) Fine Reader to otvara prozor u kome imaju tri manja prozora. U jednom prozoru program se automatski pozicionira na sumljive reči (reči koje nije našao u rečniku), sumnjive karaktere, ili i jedno i drugo. A u drugom vidiš tu reč ili karakter u orginalu na stranici snimljenoj preko skenera u tif formatu - to ti je kao da gledaš u taj list u Vujakliji i nema potrebe za papirnim izdanjem prilikom provere.

Najveći problem u proveri jesu greške koje Fine reader ne uoči već ostaju u tekstu. E tu treba praktično pročitati sve od reči do reči natenane pa gde se uoči greška ispraviti je - ali o ovo može da se obavi u Fine Readeru.

Ja podrazumevam da ću i sam učestvovati u OCR pa se iz tog razloga i ne prijavljujem, ali pošto vidim da ne računate na mene, evo da na ovaj način to napomenem. Ianako sam mislio da polagano to OCR-ujem i pregledam sam.:)

Što se tiče vremena, svi smo kratki s vremenom, zato bi zista valjalo da se javi što veći broj ljudi ili će mo što reče "PJ" da "napravimo zvancno izdanje elektronske Vujaklije....grupe autora" :):p :D

Ja sam od ponedeljka do cetvrtka u Beogradu, a za vikend sam u Pozarevcu kada cu moci da odradim svoj deo posla. Ako se preuzimanje diskova vrsi ove nedelje, javite mi na 064/15-00-463. U sustini svakog vikenda imam pristup kompjuteru i mogu da se posvetim tome - malo manje vremena imam za rucno proveravanje.

Mene isto racunajte. Imam jacu masinu i razumjem se u sve osim u prohgramiranje (sto ce reci znam OCR-ovati :) ) . Medjutim, zivim u Banja Luci (Republika Srpska). Ako to ne predstavlja problem onda super. Nije mi problem ni da skinem sve to sa net-a (ukoliko vama nije problem da postavite toliko materijala na net) jer imam ISDN.

Svaka cast na ideji i na inicijativi!

Ha je napisao(la):
... za D-kee-a -- zvao sam te u nekoliko navrata, ali posto ne volim bas najvise sekretarice :D nisam ti ostavio poruku, vec cu te nazvati docnije ... ...
e da imam pravu sekretaricu razvezao bi ti pricu - znam ja tebe :) nema me nigde - danas sam bio u subotici, javi se na mobilni pa cu te nazvati...

Vinsente - hvala na poslatom uzorku - vise sam nego zadovoljan kako je Fine Reader odradio OCR, naravno sve to treba malo oubliciti ali zaista je odlicno - sutra cu postovati tu jednu stranicu koju sam odradio...

pozdrav :wave;

trenutna lista volontera:
1. D-KEE
2. Dejandj
3. Visente :D evo da nebi bilo zabune :)
4. PJ
5. Grobar
6. Laza
7. DS9
8. vizionar
9. Comet Hunter
10. Dabar( klupa za rezevu :D)

....

elem sa ovakvim skupom se vec moze racunati na nesto cheers

inace gledacu da sutra preuzmem disk od visenta ... uglavnom javljam
..........................

inace, cini mi se da D-KEE ima mogucnost da malo vece fajlove okaci na internet ... kad se zavrsi distribucija cd-ova organizovat cemo se i raspodijeliti posao.

pozdrav!

Vrlo rado bih pomogo. Medjutim nikad nisam radio sa OCR niti sa bazama, a nemam bas mnogo slobodnog vremena da bi sad to ucio. Anyway, ako bude trebala pomoc oko samih fajlova/podataka tu mogu da pomognem. Ako treba nesto da se zakaci negde na netu, ili bilo sta sto zahteva bandwith, rado bih pomogo (bandwith je najmanji problem)

Pozdrav!

D-KEE je napisao(la):
e da imam pravu sekretaricu razvezao bi ti pricu - znam ja tebe :) nema me nigde - danas sam bio u subotici, javi se na mobilni pa cu te nazvati...

Vinsente - hvala na poslatom uzorku - vise sam nego zadovoljan kako je Fine Reader odradio OCR, naravno sve to treba malo oubliciti ali zaista je odlicno - sutra cu postovati tu jednu stranicu koju sam odradio...

pozdrav :wave;

Ma Fine Reader je čudo od programa. Ako je skenirani materijal dobro odštampan na papiru gotovo da ti i ne treba provera OCR teksta, greške koje se javljaju uglavnom su zbog loše štampe a ne zbog Fine Readera i ima ih toliko malo da se za ličnu upotrebu i ne isplati raditi proveru teksta.

Vujaklija sa koje sam radio OCR je osrednje odštampana tako da grešaka ima ali ne previše, ići će to prilično lako čini mi se.

BTW Vinsente, jel` imas ideju da prepoznate skenove (kako ja mislim da je zgodno) sacuvamo u word (.doc) formatu. Ako je tako (ili bilo kako drugacije), verovatno bi bilo zgodno da se dogovorimo oko finesa s tim.

Mislim, mozemo na nekoliko razlicitih nacina da dodjemo do slicnih rezultata i mislim da bi to trebali da usaglasimo. Znam iz iskustva da mnogi ljudi godinama koriste racunar a da nikad nisu u properties od stampaca promenili format stranice sa Letter na A4 (pa kucaju u wordu na letter). I u fine readeru je slicno pa ko ne otvori tu opciju u "save text as, ostace Letter kako je po defaultu nakon instalacije.

Vi(n)sente

Izvini za pogresno pisanje tvog nicka Visente, vec nekoliko puta to uradih, nekako mi zvucalo prirodno. K`o Van Gogh

DS9 je napisao(la):
BTW Vinsente, jel` imas ideju da prepoznate skenove (kako ja mislim da je zgodno) sacuvamo u word (.doc) formatu. Ako je tako (ili bilo kako drugacije), verovatno bi bilo zgodno da se dogovorimo oko finesa s tim.

Mislim, mozemo na nekoliko razlicitih nacina da dodjemo do slicnih rezultata i mislim da bi to trebali da usaglasimo. Znam iz iskustva da mnogi ljudi godinama koriste racunar a da nikad nisu u properties od stampaca promenili format stranice sa Letter na A4 (pa kucaju u wordu na letter). I u fine readeru je slicno pa ko ne otvori tu opciju u "save text as, ostace Letter kako je po defaultu nakon instalacije.
da fine reader ima opciju da to sto ocr-uje prebaci u word i to na 3 razlicita nacina...
prvi je da dacuva originalni page layout (kolone i sl), i format fontova (bold, italik, velicina fonta)
drugi je da sacuva format fontova (i koji se meni u ovom slucaju cini najboljim - jer je posle lako dodati kolone)
treci je da sve to prebaci u cist txt - znaci bez ikakvog cuvanja formata fontova, stranice,...

sto se tice prostora na web-u - nije problem okacicu sve sto je potrebno na svoju stranicu ako bude bilo potrebno (a ne bi bilo lose i da se okaci kako napredujemo sa rezultatima (kao izborna komisija :) ))

DS9 - sto se tice cuvanja u word doc formatu...ili nekom drugom -pa o tome pricamo ceo thread - ideja je da se prvo napravi taj word pa da se zatim napravi neka baza gde bi mogli da se pretrazuju ti pojmovi...

Vrh Dno