Šta je novo?

Iznos carine na iPod nano

iMPROVISER

Cenjen
Učlanjen(a)
13.04.2010
Poena
150
Zanima me da li je iznos carine od 4902.69 dinara na iPod nano koji sam dobio sa sajta Amazon.com (svi troškovi za iPod plaćeni, kao i poštarina i sve, još je klasifikovan kao poklon, tj. GIFT) regularan?

Znači zaista me zanima kako li su oni došli do ove cifre, kada je drugar dobio iPod nano isto sa amazon sajta za manje od 2000 dinara (tj pričam za iznos carine, dostave ili šta je već, ovaj iznos sa izveštaja o prispeću pošiljke koji je pristigao od pošte)

e pa na tom papiriću piše da ja trebam da platim 4902,69 dinara, pa me zanima KAKO LI SU ONI DOŠLI DO TE CIFRE... naravno zvao sam preko 20 mesta da proverim gde bi mogao da se raspitam išavši sledećim redosledom:
1) Zvao sam lokalnu poštu u Kraljevu, odakle sam inače, u kojoj je dostavljen paket, rekli su mi da zovem carinu u Beogradu (nisu rekli koju niti ništa više)
2) Zvao sam 988 i dobio sam broj od dve carine iz Beograda (ne znam tačno koje) zvao sam ih i niko se ne javlja
3) Išao sam lično u carinu Kraljevo i rekli su mi da zovem ispostavu carine Kraljevo koja se nalazi na drugoj lokaciji i dali su mi broj
4) Zvao sam tu ispostavu ili šta je već i rekli su mi da oni to NISU OCARINILI već je to OCARINILA POŠTA !?!??! (paradoks: kako pošta može da ocarini bilo šta?) I rekli su mi da zovem glavnu poštu u Beogradu - inače to mi je rekao ŠEF carine Kraljevo
5) Zvao sam "glavnu poštu u Beogradu" i žena se samo nasmejala na moj komentar "Da li je pošta ocarinila to i to", naravno rekao sam ironično, žena se samo nasmejala i rekla da je za to zadužena carina u Kraljevu

Ponovo sam zvao carinu Kraljevo i rekao šta su oni meni rekli, ljudi su me samo ponovo poslali kod pošte...

Zatim sam odradio neki poštin kalkulator na poštinom sajtu za iznos DOSTAVE, CARINJENJA ili čega već pošto ni sam ne znam za šta mi naplaćuju, kada je paket klasifikovan kao GIFT...

Čak sam uneo vrednost pošiljke 20 000 dinara i težinu od 390 grama, što je mnogo više nego što inače teži paket, i ispalo mi je nešto ispod 2000 dinara, i to AKO je dostavljeno od amazona u Americi... A nisu toliko retardirani da šalju iz Amerike kad mogu iz Velike Britanije za duplo manje troškove... Al ajde... znači NAJGORI mogući slučaj je 2000 dinara, a dobio sam račun od 4902 dinara

e sada mene zanima ima li neko nekakav broj telefona gde bih mogao zapravo da se raspitam za ovaj novonastali problem, pošto definitivno ne planiram da platim 5000 dinara za nešto što sam DOBIO od firme Forumotion, na nekom takmičenju ili šta je već bilo ni sam više ne znam... Forumotion je naveo na njihovom sajtu da će sve nagrade biti poslate pod oznakom GIFT, tako da ne verujem da će toliko da ispadne...

Stupio sam u kontakt sa francuskim dobitnikom iPoda čisto da ga pitam koliko su njemu ispali svi ti crni troškovi, i čekam odgovor pa ću ga navesti kasnije...

ako neko ima neku pametnu/VALIDNU informaciju molim vas da ukucate...

Pozdrav

Što se tiče carinjenja robe koja se naručuje online, navešću ti moj preključerašnji primer, biće ti mnogo toga jasno.
Dakle, poručena su dva iPhone 3G/3GS dock-a, nisu original, već kineske kopije, ali odlične.
Cena sa sve shipping-om, dakle ukupna: 8,96 $
Paket stigao na kućnu adresu, bg je u pitanju, ukupno da se plati 592,23 rsd????
Dakle, osnovica za carinjenje 8,96 $, odnosno 672,31 rsd.
Carina na 672,31 rsd je 103,21 rsd.
PDV na ukupnu cifru, osnovna + carina 139,23 rsd
Manipulativni troškovi: 350 rsd

Ukupno: 592,23.

Dakle, carinili robu koja košta manje od 20 evra (po zakonu na to nemaju pravo) i ukupne dažbine skoro da prevazilaze cenu same robe, dakle x 2.
To što ti piše GIFT njih boli uvo, 90% prodavaca sa eBay-a piše za robu koju prodaje GIFT i carinici to znaju, tako da to ne šljive ni tri posto. Isto tako, uopšte im nije validna cena koju si ti platio (kad kupuješ, ti si ovo dobio, ne odnosi se na tebe), već ako im je sumnjivo imaju svoje cenovnike i na osnovu te cifre carine, možeš da se žališ do sutra.
Sve ti je ovde jedna velika lutrija, a da se žališ, kao što si i sam video, u principu nemaš kome, samo će te zavlačiti i nervirati vrteći te u krug ko malo dete, može im se (dok im ne zakuca neko sa debelom vezom na vrata i zavrne uši nekom jadnom cariniku).
Eto, tako to ide, a ti vidi, pa ako te ne mrzi okreni još jedan krug po svim službama, opet će da te provozaju kao prvi put.
Pozz i srećno.

edit: zaboravih, jedini validan dokument i potvrda o carinjenju je tzv. carinsku list, gde ti uredno stoji sve, kompletna specifikacija, sa sve pečatom carine i carinika koji je ocarinio (sa sve njegovim brojem). Koliko vidim ti to nisi dobio, jer da jesi znao bi kako se izvodi kalkulacija.
I robu carini CARINA, a paketi se podižu pošti kod železničke stanice (u slučaju bg-a).

Poslednja izmena:
Hvala ti na brzom odgovoru, samo me zanima koji je postupak ako ja ovo ne platim ? tj jel ima neki postupak protiv mene ili šta već... ne pada mi na pamet da plaćam 50eu za nešto što sam zasluženo dobio, bez obzira što vredi tri puta više, nemam ja 50eu za bacanje na iPod... ajde da je do nekih 20eu pa nekako, ali za 50eu ne pada mi na pamet... mada i da hoću nemam odakle tako da ...

Probaću i dalje da nastavim da zovem (barem do sutra, pošto sutra trebam da podignem paket)

Ako neko ima još neku informaciju (tipa broj telefona ili tako nešto) neka ukuca...

nije ti neka pomoc, ali ako si dobio kao poklon, platis carinu 50€, prodas za 150€ i zaradio si 100€...
bolje nego da ga neki carinik odnese kuci...

Ako ne platiš nikom ništa, nećeš da podigneš iPod, to je to.
Bolje da ga platiš 50 evra i prodaš za najmanje 2 x više.
Ako ne podigneš verovatno ćeš da usrećiš nekoga sa carine sa lepim poklončićem za sitne parice:)

edit: preteče me IzNoGooD

Poslednja izmena:
to ću nažalost i morati da uradim na kraju (ako uspem da nađem 50 eu)

EDIT:
@ RingeRaja - Pa pre bih otišao da ih spalim nego da pustim da neki ***** tek tako pokupi ****ni iPod... a izgleda da im se baš svideo pošto su rekli da SUTRA moram da uzmem iako je važnost pošiljke pet dana...

Inače da li je neko zainteresovan za iPod za 130eu xD ?

Poslednja izmena:
Nađeš nekoga da ti pozajmi 50 evra, prodaš iPod za 100, kupiš njemu milku, a sebi staviš 50 u džep.
Milina.

Ima da te tuze i da ti oduzmu svu imovinu ako ne platis to!!!

Salim se, to se vraca posiljaocu ukoliko za 5 dana od dana prispeca ne podignes.
Mozes da se zalis, kosta 300 dinara pa se to salje na ponovno carinjenje, ali moras dati neki dokaz da si ti to dobio na poklon. Ja sam probao da se zalim za nesto, cekao mesec dana i odustao jer su me smarali preko telefona kako je nemoguce cariniti na manju vrednost.

Koliko kosta taj iPod? Ako kosta 15.000 (ekvivalent za pomenutih 150e) carina bi ti bila 3000 + PDV 8% + taksa oko 350 dinara...

A taj kalkulator na sajtu poste ti nije za vrednost carine, nego kada saljes nesto da izracunas postarina kolika bi ti bila... :D

Ne verujem da vise mogu da kradu na carini kao pre. Obavezni su da vrate robu koju neces da primis ovde...

Poslednja izmena:
^ haha ma ni sam ne znam više šta radim, pročitaj ceo post pa pogledaj kako sam ja uspeo da dođem do tog zaključka da računam na sajtu POŠTE za 'ebeno carinjenje... mislim strašno je koliko su ljudi prosto "stručni"...

tatini sinčići :(

to ću nažalost i morati da uradim na kraju (ako uspem da nađem 50 eu)

EDIT:
@ RingeRaja - Pa pre bih otišao da ih spalim nego da pustim da neki ***** tek tako pokupi ****ni iPod... a izgleda da im se baš svideo pošto su rekli da SUTRA moram da uzmem iako je važnost pošiljke pet dana...

Inače da li je neko zainteresovan za iPod za 130eu xD ?

Tako ti je kad ti carine u Srbiji, majci tamnici naroda:)
Mnogo je 130, daj ga za 100 i odmah će da ti ode. Pretpostavljam da je 8 GB, on je u USA 150 $ što je oko 110 eura, tako da je 100 evra sasvim ok. Možda ga prodaš i za 130, ali za 100 ide odmah.
I da ne bude da te palim da možda baš meni prodaš za 100, ne, neću da ga uzimam.

Šta ćeš, čovek hoće da zaradi koji dinar, pardon, euro.:-devil-:

PA i ja bih voleo da moze da ga proda za vise nego sto je u radnji ali tesko to igde ;)

PA i ja bih voleo da moze da ga proda za vise nego sto je u radnji ali tesko to igde ;)

da si pročitao moju poruku možda bi skontao da me uopšte prodaja i ne zanima, želim samo da znam KAKO SU ONI OVO USPELI DA IZRAČUNAJU, i ništa više... ako se odlučim za prodaju defininitivno ću da se raspitam za cenu po maloprodajnim lokalima i da dam za nekih 15-20% jeftinije....

strašno šta ti kucaš....

@ Tema - što se tiče teme i dalje sam se raspitivao, na kraju sam pozvao ženu neku koja je RADILA u carini i trenutno radi u nekoj špediterskoj ageniciji ili gde već kaže da je prosto nemoguće da su toliki troškovi ispali... pretpostavlja da ovo ide u nečiji džep.. kaže da je maximum 3500 za robu ovakve vrednosti... a sa ovom GIFT *******cijom bi trebalo da je još jeftinije...

pa ću da vidim mogu li naći još neku informaciju od nekog carinika ili koga već nađem

Poslednja izmena:
Apsolutno znam sta kucam i procitao sam sve tako da nema potrebe tako da se ponasas. Napisao sam ti cenu na limundu cisto da znas otprilike koliko mozes para da ocekujes ako kojim slucajem odlucis da ga ipak prodas!

Apsolutno znam sta kucam i procitao sam sve tako da nema potrebe tako da se ponasas. Napisao sam ti cenu na limundu cisto da znas otprilike koliko mozes para da ocekujes ako kojim slucajem odlucis da ga ipak prodas!

kontam da je to carinik već isprobao pa zbog toga i "lupio" ovoliku cenu i da će to sad sebi da nabije u džep... inače pratim limundo ali pre nego što sam to ukucao nisam pratio, samo se zanimam za ovaj iznos carine i ništa više... kad budem hteo da prodam (ako uopšte i podignem) raspitaću se za cene i prodaću po realnoj ceni, pa kome se svidi kupiće, a kome se ne svidi neka prošeta....

i dalje tražim korisne informacije vezane za carinjenje itd, hvala

@ Tema - što se tiče teme i dalje sam se raspitivao, na kraju sam pozvao ženu neku koja je RADILA u carini i trenutno radi u nekoj špediterskoj ageniciji ili gde već kaže da je prosto nemoguće da su toliki troškovi ispali... pretpostavlja da ovo ide u nečiji džep.. kaže da je maximum 3500 za robu ovakve vrednosti... a sa ovom GIFT *******cijom bi trebalo da je još jeftinije...

pa ću da vidim mogu li naći još neku informaciju od nekog carinika ili koga već nađem

Lepo ti je Duke Nukem izračunao.
Kao osnovica za carinu se uzima cena u NJIHOVIM cenovnicima, obično to bude cifra u UK ili još gore, kod nas, na to 20% carine, pa na ukupno 8% PDV + 350 rsd, tako da 3500 neće da može. Da je mnogo, mnogo je, ali je tako, sviđalo se to tebi ili ne, navikni se da živiš u državi koja skida kožu sa leđa svojim podanicima i to je to.
Dakle, ako device košta 15000 rsd, carina je 3000 rsd, pa na 18000 pdv od 8%, to je 1440, pa plus 350, izađe oko 4800 rsd, tako da je ipak računica carinika bolja.
Pozz

ah........ can't fight the system

mislio sam da je greška do njih a ne da su nam zakoni retardirani, tj znam da su zakoni retardirani ali nisam znao da su ovoliko...

Dakle, ako device košta 15000 rsd, carina je 3000 rsd, pa na 18000 pdv od 8%, to je 1440, pa plus 350, izađe oko 4800 rsd, tako da je ipak računica carinika bolja.
Pozz

Od kad je carina 20%??? Sta vise ako se ne carini po brzom postupku (10% carine), za tehniku robu je carina 1%.

A sto rece rAMA, po poreskom zakonu, SVE sto dolazi od pravnog lica preko neke mizerne neoporezive sume se oporezuje. (bio to novac, sluzbeno putovanje ili poklon u robi)
(to je po zakonu, a kako funkcionise znamo ;))

Pre godinu dana tacnije 13.03.09 sam dobio iPod nano 4gen 8gb od ortakinje iz Canade na poklon... naplatili su mi nesto preko 5.000 za carinu i postarinu... Nisam imao zivaca da se bakcem i raspravljam sa njima...posto je poklon i nisam ga kupio preko vec dobio lepo sam platio tih 5k i caoo. Nemam ja zivaca da ispravljam krive drine i vatam za gusu nase lopuze iz carine i ptt-a.:S:

Od kad je carina 20%??? Sta vise ako se ne carini po brzom postupku (10% carine), za tehniku robu je carina 1%.

A sto rece rAMA, po poreskom zakonu, SVE sto dolazi od pravnog lica preko neke mizerne neoporezive sume se oporezuje. (bio to novac, sluzbeno putovanje ili poklon u robi)
(to je po zakonu, a kako funkcionise znamo ;))

Pa ti reci to ovim našima, po njima je i za tehničku robu carina 20%.
Ako hoćeš mogu da ti dam carinski list od Time Capsule-a pa vidi, specifikacija crno na belo. Za 2 Time Capsule-a koja sam platio 460 $ (da, dolara), ukupne dažbine su bile negde oko 12000 din, iliti 120 eura. Dakle, za nešto što košta 340 eura dažbine su bile 120 eura.
Tako da 1% malo morgen.
A ovo što su mi carinili poslao je neki prodavac iz Hong Konga, verovatno je firma, tako da je onda ok, nije mi po volji, ali ***a,...

meni samo nije jasno zašto mi svako daje drugačiji odgovor... zaposleni u POŠTI mi kažu na pošiljci sa oznakom GIFT se carina NE NAPLAĆUJE, dakle carinski troškovi = 0, već se samo naplaćuje deo dostavke od carine do mesta isporuke (to je fazon 500 dinara)... Rekli su mi da slučaj prijavim kontroloru u pošti što i nameravam da učinim i on će stvar istražiti u moje ime... Dok se za veću količinu bez obzira na oznaku (nisam pitao šta podrazumevaju pod većom količinom) naplaćuju određeni procenti od robe, u zavisnosti od vrste robe ili od čega već...

Svi ti daju drugacije odgovore zato sto su svi umesani u zaveru :D Pa po vec propisanom receptu te vozikaju dok ti ne odustanes i vidis da nema vajde od toga. Prvo bi morao da promenis celu vlast i sistem rada. Srecno :trust:

ma koja crna zavera, rođaka mi radi u pošti i kaže da je takav zakon, valjda kontrolori rade svoj posao barem.... NADAM SE.... a i jeste logično, zašto bi postojao POKLON i obična POŠILJKA ako nema razlike kod carine... bole me mpo što to likovi sa ebaya šalju kao GIFT, to nije moj problem, meni je sve ovo plaćeno i ne bih trebao ni dinar da dam za POKLON a kamoli 5 000 dinara.... mada videćemo sutra

Ma ne rade svesno, nego linijom manjeg otprora, tj. rade onako kako im je neki njihov šef rekao da rade, a njemu opet njegov šef,.... i boli ih d*** i za carinu i za propise, bitno im je da ih niko ne proziva da ne rade svoj posao i to je to.
Nema tu teorije zavere, jednostavno ljudi poslušno/savesno rade onako kako im je neko zacrtao da rade, a kada se nađe ovako neki Robin Hud koji hoće da istera sve na čistac prebacuju odgovornost na drugoga i tako u krug, da bi ovaj odustao posle par krugova vožnje, kada mu se sve smuči.

hahaha ma nema odustajanja xD !

glavni problem u našoj državi je to što narod ćuti i trpi. I dokle god je to tako, oni koji su "nadležni" će se vozati u njihovim modernim skupim kolcima, ne radeći ništa, dok će običan narod da crnči za hleb. Kao u delu Proces od Franca Kafke koje je objavljeno još u 1925, ali kod nas će to delo uvek biti moderno, nažalost. Ali da ne zalazim u tu temu, tu bih se tek raspričao, ali ovo nije mesto za to, tako da može moderator da lock ovo kad pogleda, možemo ovako da se raspravljamo par dana, ali bez svrhe....

pozdrav i hvala svima na odgovorima

glavni problem u našoj državi je to što narod ćuti i trpi. I dokle god je to tako, oni koji su "nadležni" će se vozati u njihovim modernim skupim kolcima, ne radeći ništa, dok će običan narod da crnči za hleb
Ovo je sustina svega,kada bi se svako cimao za ono sto mu stvarno pripada,bez da dozvoli da ga neko 'ebava ne bi se ovakve stvari desavale,potpisujem.

btw neko rece,cant fight the system...oooo mozes i te kako,nego svako polazi od toga da on kao pojedinac ne moze nista,i onda u startu odustaje od borbe za ono sto mu realno pripada.

Pazi sto se mog slucaja tice...ja sam hteo iPod da kupim tj ortakinji da poshaljem pare ona da kupi i da mi poshalje kao gift. A ona mi ga je pokloni za dan zaljubljenih tako da sam ja imao para u dzepu za ceo iPod koje sam spremio i nije mi bila neka frka da dam 5k za nesto sto je tad vredilo 230e kod nas ako se dobro secam [150-180$ kod njih]... Iznervirali su me prvo al sam iskulirao. Nisam od onih koji cute pognute glave cak sta vise bas sam buntovnik :D i imam problema sa autoritetom al sam kratak sa zivcima i nisam hteo da se bakcem sa tim i raspravljam i isterujem pravdu. Druga stvar bi bila da nisam imao kesha...

Nazad
Vrh Dno