Šta je novo?

Izgubljena particija

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na sistemu postoji Windows 98 pored kojeg sam na drugu particiju hteo da instaliram Windows XP. E sad, pošto sam redovno startovao instalaciju XP-a preko self-boota i formatirao tu drugu particiju u NTFS format, nakon prvog reseta, ta particija više uopšte nije vidljiva! Znam da u Windowsu 98 i ne bi trebala se vidi, ali nisam imao pojma ni da je ta instalacija XP-a neće više videti.

Moje pitanje je kako da ponovo učinim tu particiju vidljivom u Windowsu 98?

pokusavam da shvatim sta si hteo da kazes, ali mi ne uspeva.
suvise konfuzno.
hajde sve ispricaj jos jednom, razumljivije i detaljnije.
Sta "ova" "ona" "tu" "onu" particiju "nju" itd..?

Moras konciznije da opises problem, da bismo mogli da pomognemo.
Pozdrav!

podigni sistem sa win98 startup disketom, pa onda komanda fdisk za ntfs particiju (trebalo bi da ga vidi kao neparticionisani prostor) ili hirensboot, pa onda neki alat za rad sa hdd-om, npr. acronis partition manager, pa onda format, fat32,....

pokusavam da shvatim sta si hteo da kazes, ali mi ne uspeva.
suvise konfuzno.
hajde sve ispricaj jos jednom, razumljivije i detaljnije.
Sta "ova" "ona" "tu" "onu" particiju "nju" itd..?

Moras konciznije da opises problem, da bismo mogli da pomognemo.
Pozdrav!

Izvinjavam se. Znači, komp ima jedan HDD i dve particije. Na prvoj je instaliran Windows 98 i sa njom je sve u redu. Druga je prazna i formatirana u NTFS formatu i samim tim ne mogu da je "vidim" nikako. Interesuje me samo kako da je najjednostavnije vratim u FAT32.

podigni sistem sa win98 startup disketom, pa onda komanda fdisk za ntfs particiju (trebalo bi da ga vidi kao neparticionisani prostor) ili hirensboot, pa onda neki alat za rad sa hdd-om, npr. acronis partition manager, pa onda format, fat32,....

OK, probaću ovo. Samo još da nađem neki alat za rad sa HDD-om koji radi u Windowsu 98.

Poslednja izmena:
Interesuje me samo kako da je najjednostavnije vratim u FAT32..

OK! Ovako: Instaliraj Partition Magic 8.0 (koliko god pricali da ume da napravi probleme, pomocice ti u ovoj situaciji). On radi i u WIN98. Prepoznace tu NTFS particiju ili kao NTFS ili kao unknown ili nesto trece. Sad pomocu tog programa obrisi tu NTFS particiju i kreiraj novu FAT32 i formatiraj je (takodje iz PartitionMagic-a). Problem bi trebalo da bude resen. Pozdrav!

NIKAKO FDISK! Mozes upropastiti i tu fat32 particiju!

Poslednja izmena od urednika:
Ko shto reche chovek, Partition Magic ce uraditi posao, ja lichno preferiram Acronis Partition Expert poshto mi je PM vec par puta do sad zadavao gadne glavobolje.

Pozdrav :wave:

Mislim da je najjednostavnije da lepo ubacis WinXP instalacioni disk i da pokrenes instalaciju sa njega. Ubrzo ce setup da prepozna obe particije i da ti javi da je jedna FAT32, i na njoj Win98, a druga NTFS, i na njoj WinXP (ili da je prazna ako si nesto zabrljao), i da te pita na kojoj zelis da instaliras. Pokreni instalaciju na DRUGOJ particiji i kada te pita da li da formatiras onda formatiraj na FAT32. Zatim mozes i da zaistavi instalaciju, ako neces vise da se imas dva OS na dve particije.

Mislim da je ovo najjednostavnije i ne treba nikakav dodatni program a to mogu da urade i pocetnici za veoma kratko vreme.

Ovo je moj predlog a ako neko iskusniji misli da nije dobar neka me ispravi.

Poz.

Probaj Active@ Partition Recovery 5.0. Ja sam njime povratio sve particije na disku na kome je obrisan MBR.

Nazad
Vrh Dno