Šta je novo?

Izgoreo k'o "licna" :)

danijell

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2007
Poena
345
Drugov komp nije preziveo udar groma.Racunar je bio ukljucen u struju i ugasen.Kad je pokusao da ga upali izgorelo napajanje.Veceras smo uzeli napajanje, povezali i ne radi.Cim se ukljuci kabal (220v) u napajanje upale se ventilatori, lampica od harda sija non-stop, ne cuje se beeep, na mon. naravno ne izbacuje nista. Raskacio sam sve sa ploce, i povadio sve kartice - probam ista stvar. Ploca je asusova, socket je 478 sa celernom. Znaci, ploca je riknula? Ima li sanse da je procesor ostao citav? Primetio sam da kada je ploca povezana na napajanje kuler na procesoru se greje poprilicno. Ima li nade da je procesor ziv,da ga probam na drugom kompu.

vjerovatno je procesor ok, mada niko ti to ne moze reci dok se licno ne uvjeris :)

Pa sa obzirom da se cooler greje, verovatno je procesor preziveo, obicno u takvim situacijama se spali ploca, a sve ostalo ostaje citavo. Mada, ja na primer nisam imao srece... Meni je na starom PIII ostao od celog kompa citav samo floppy :D.

Poslednja izmena:
Meni se desila slična stvar i bilans je bio sledeći:
Mrtvo: skoro sve
Preživela: memorija i modem :d

Eeeeeeee sta se meni desavalo sve....
Nemogu samo da zaboravim jednog lika koji je (namerno) hteo da upropasti racunar kako bi gazda kupio novi (stari Duron ,vocka cudnovata,zice spojih,al ga ne progorih....).
Duron je ponosno ispustio dusu kada je doticni sarao kablom sa 220v naponom direktno po nozicama.

1. uglavnom je allways on i igra se sa rapidshare managerom :D
2. kod koga
3. možda :D (šta, znači ako kupim ups, grom mi nemože spržiti komp??? pa hoće li onda spržiti ups?)

1. uglavnom je allways on i igra se sa rapidshare managerom :D
2. kod koga
3. možda :D (šta, znači ako kupim ups, grom mi nemože spržiti komp??? pa hoće li onda spržiti ups?)

1. Jasno :D
2. Dunav, DDOR, Wiener, Delta Generali ... Osnovni paket imovinskog osiguranja stana ili kuće i stvari u domaćinstvu trebao bi da bude ~ 2000,00 din (godišnje). Telefon u ruke za bliža objašnjenja
3. Nem´ pojma kako se ponaša UPS sa gromom.

Kupiti sklopku koja stiti od udara groma i stavlja se ispred osiguracke kutije.

1. Gasiti kompjuter na prekidač na napajanju.

ovo ne pomaze. napon koji se javlja prilikom udara groma sa lakocom preskace 'otvoren' prekidac. pravo resenje je kupovina Surege Arrester-a (APC ima da se kupi kod nas za ispod 2000 din - izgleda otprilike kao produzni). nisu svi UPS-evi opremljeni ovom zastitom tako da treba biti obazriv prilikom kupovine.

Poslednja izmena:
Meni je pre par dana crklo Antecovo napajanje, 965 ploca i modem. Nije bilo oluje niti gromova ali moguce da se problem vukao duze vreme pa ga je nesto dokrajcilo.Komp mi je bio dosta bucan, cula se zavojnica na grafickoj..bar sam mislio da je ona. Kad je dosla nova ploca sve radi perfektno a komp je tih kako i treba da bude :) Sva sreca pa mi je garancija uvazena ali cisto sumnjam da bi mi to proslo da nisam imao vezu.

Kako mislis cula se zavojnica, da nije cooler?
Zavojnice ponekad imaju običaj da pište ako nisu čvrsto namotane, nisu lepo zalepljene silikonom, ili ako ima nekih problema sa napajanjem.

Izgleda da sam ja imao problem sa napajanjem :):) Komp je uzet pre nekih godinu dana i radio je okjedno mesec dana a onda je pocelo pistanje. Zao mi starog napajanja imalo je cable menagment, a sad mi je suma kablova u kucistu. Ali sdruge strane novo je novo a jos i radi :D

Poslednja izmena:
Grejanje processora ne mora da znaci da je ispravan, mozda je roknut staticki. Grejanje znaci da regularno dobija napon iz ploce. Probaj da plocu ugasis na power dugme, ako nece na power, verovatno je vrisnula.

Drugov komp nije preziveo udar groma.Racunar je bio ukljucen u struju i ugasen.Kad je pokusao da ga upali izgorelo napajanje.Veceras smo uzeli napajanje, povezali i ne radi.Cim se ukljuci kabal (220v) u napajanje upale se ventilatori, lampica od harda sija non-stop, ne cuje se beeep, na mon. naravno ne izbacuje nista. Raskacio sam sve sa ploce, i povadio sve kartice - probam ista stvar. Ploca je asusova, socket je 478 sa celernom. Znaci, ploca je riknula? Ima li sanse da je procesor ostao citav? Primetio sam da kada je ploca povezana na napajanje kuler na procesoru se greje poprilicno. Ima li nade da je procesor ziv,da ga probam na drugom kompu.

JOJ 478.Ploca definitivno crkla modem sigurno mem pa mozda radi.e cpu najverovatnije dead.Ali u sakom slucaju mozes da probas na drugom pc.Ako ne radi nikom nista ako radi super.Neces spaliti drugu plocu.Ja sam bas danas isto to radio.Samo ne znam i ako je cpu citav gde ces naci plocu sa s 478,ali dobro probaj.Nista te ne kosta

Reseno je :) Uzeta ploca integrusa, najjeftiniji sempron le 1100 i RAM memorija. To sve za 6400 rsd. Bar ima neku bazu za kasniju nadogradnju, i garanciju na komponente. Sem ploce i proc. (verovatno) koji su pocrkali ostatak je preziveo i ptobano je u drugom kompu. Hvala svima na pomoci :)

Eeeeeeee sta se meni desavalo sve....
Nemogu samo da zaboravim jednog lika koji je (namerno) hteo da upropasti racunar kako bi gazda kupio novi (stari Duron ,vocka cudnovata,zice spojih,al ga ne progorih....).
Duron je ponosno ispustio dusu kada je doticni sarao kablom sa 220v naponom direktno po nozicama.

Malo si obojio pricu, evo kako je to stvarno bilo.

Meni je i pored APC ovog surge protectora pocrkalo:
Gigabyte P35-DQ6
Gainward 8800GTS
JEDAN memorijski modul iz paketa 2x1gb Gail Black Dragon
HDD od 250GB WD, dok je drugi isti takav ostao netaknut
tastatura

netaknuto:
procesor (Core2Quad 6600)
jedan memorijski modul
jedan HDD
optika
zvucna karta (Creative Audigy)
napajanje je prezivelo nekim cudnim slucajem (neki Cooler Master) i baca odlicne napone, cak nije nista ni izgorelo u njemu

inace incident se dogodio u sred grmljavine, u sred izrade domaceg zadatka iz programiranja

Svaki put kad zagrmi, iskljucim napajanje APC SurgeArresta iz zida (preko njega je sve vezano - kuciste, monitor, zvucnici, PS2...), izvadim strujni adapter WiFi ADSL rutera iz zida (vezan za komp preko kabla) i izvadim telefonski kabel iz ADSL splitera. Ovako kad se odvoji od okoline, racunar je 100% zasticen od udara groma.

Poslednja izmena:
Meni je od groma pre 4 god otisao monitor,modem,napajanje,fiksni,3TV-a.Od onda sam nabacio UPS i nikad vise nista ne gasim dok je napolju oluja,desilo se da je jednom isto udario grom ali otisao je samo osigurac na UPS-u,promena istog i uzivancija.Znaci UPS stiti 100% od vecih napona,groma itd.bar je kod mene bio slucaj :)

Meni je od groma pre 4 god otisao monitor,modem,napajanje,fiksni,3TV-a.Od onda sam nabacio UPS i nikad vise nista ne gasim dok je napolju oluja,desilo se da je jednom isto udario grom ali otisao je samo osigurac na UPS-u,promena istog i uzivancija.Znaci UPS stiti 100% od vecih napona,groma itd.bar je kod mene bio slucaj :)

traba obratiti paznju da na prenaponskim zastitama postoje elementi koji prave "bajpas" (na normalnim vrednostima napona ne provode struju al' sa porastom napona provodljivost drasticno raste) izmedju faze ili nule i uzemljenja. ovi elementi u slucaju prenapona pregorevaju tako da zastita moze pravilno da odreaguje samo odredjen broj puta. na uredjaju bi trebalo da postoji indikator "sposobnosti" uredjaja da odreaguje u slucaju prenapona.

Svaki put kad zagrmi, iskljucim napajanje APC SurgeArresta iz zida (preko njega je sve vezano - kuciste, monitor, zvucnici, PS2...), izvadim strujni adapter WiFi ADSL rutera iz zida (vezan za komp preko kabla) i izvadim telefonski kabel iz ADSL splitera. Ovako kad se odvoji od okoline, racunar je 100% zasticen od udara groma.

Ako imas dovoljno srece, ni to ti nece pomoci. :d:d:d

Ma ako grom tresne negde baš u blizini, neće ti pomoći ni to što je izvučen kabal iz struje.

Meni se to desilo onomad kad je baš cepalo, sve strujne gajtane sam bio povadio iz struje, ali zaboravim da izvučem kabal iz mrežne ( povezan na Wireless AP).

Kad sam upalio komp , dočeka me poruka "network cable is unpluged" , grom je pičnuo toliko blizu da se struja indukovala u anteni i spržila mi AP i integrisanu mrežnu.........:S:

e i meni je roknuo grom, a ostala citava memorija i hdd a procesor na drugoj ploci strasno poceo da brljavi tako da sam i njega smaknuo!

Nazad
Vrh Dno