Šta je novo?

Izgleda da je do¹lo vreme da se menja browser...

Preciousss

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
IE4.0 je počeo da pokazuje znake da je potrebno staviti novi browser.
Ima li ne¹to ¹to će biti malo i ne preterano zahtevno? Ipak ma¹ina ne mo¾e da izdr¾i...
Kakva je Opera?

Preciousss je napisao(la):
Ima li ne¹to ¹to će biti malo i ne preterano zahtevno? Ipak ma¹ina ne mo¾e da izdr¾i...
Kakva je Opera?

Nisi naveo kakvu masinu imas, i jos vaznije koliko rama imas. Opera je mala i kompaktna, tako da bi trebala da radi na svakoj platformi. Meni se najvise dopada Mozzila.

Mozda ti je najjednostavnije da predjes na IE 5.0 (sve zavisi od konfiguracije). Uz instalaciju WIN98SE dolazi i IE 5.0. Postoji i verzija 5.50 koja je nesto manje zahtevna od prethodne.

ZoNi je napisao(la):
ako neces IE6 (sto je moja apsolutna preporuka!), onda vidi Phoenix - novi browser koji razvija Mozilla.org - to ti je u stvari poboljsana inace katastrofalno spora Mozilla...

www.mozilla.org/projects/phoenix

Ne znam koju si verziju koristio, ali Mozzila 1.2.1 uopste nije spora. Veceras izlazi 1.3b

Mašina je K6-2@266MHz
128MB SDRAM
Win98 4.10.98.

Probao sam IE5.5(GodDammnedSezamVersion):cuss:
i čini mi se da je sistem postao tromiji, da ne pričam o tome da Outlooku treba večnost da se podigne (iako ga više i ne koristim, prešao sam na bolje stvari, ali...). Da ne govorim da je nestabilno do bola.
Imam instaliran i NC4.74, ali ni on ne rešava neke stvari, jer sve češće nailazim na sajtove koji jednostavno neće da se otvore (pojavi se JS error i to je to).
Znači, treba mi nešto što će moći da radi na 486, šalim se.
Nemam jaku mašinu, IE5.5 ne odgovara, IE6.0 me nervira (što oće da se kači sam nešto da dovlači, a moj računar je još uvek maloletan i ne može sam da se šeta po netu) i verujem da mi još manje odgovara od IE5.5.
Neki drugi predlog?

Ja bih odabrao IE 5.0, ali ako ti ne odgovara probaj sa nekom ranijom verzijom Netscapea (4.07, 4.51)

Savet Opera 6.05 svakako, otvara 90% sajtova, ako bas nece koristi IE

Moja preporuka AVANT BROWSER ....
mali je i integrise se na IE engine ... nesto
slicno kao NET CAPTOR ali mnogo brzi i stabilniji .....

Korisna adresa :

Avant Browser

Sto je najbitnije besplatan je ....

Pozdrav ....

IE 5.5 (dolazi uz WinME).

Sto se tice pitanja iz threada, odnosno konstatacije da je IE 4 zastareo i zreo za menjanje, - samo cu reci sta si ti cekao do sada?

Pozdrav!

ZoNi je napisao(la):
...IE6 (sto je moja apsolutna preporuka...

Jeste dobar u mnogim stvarima, ali za Java aplete je krsh zivi! Ja ne mogu da optimizujem applet za IE4x i za 6x, kad je OK u IE4x, za 6x je prebrzo (text leti), a kad namestim IE6x na normalu, onda je u 4x presporo. :rocket:
Ipak, IE 5.5 rules ;)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Jeste dobar u mnogim stvarima, ali za Java aplete je krsh zivi! Ja ne mogu da optimizujem applet za IE4x i za 6x, kad je OK u IE4x, za 6x je prebrzo (text leti), a kad namestim IE6x na normalu, onda je u 4x presporo. :rocket:
Ipak, IE 5.5 rules ;)

daj da vidim te Java aplete :rocket: koji rade bolje u IE4 (???)
Inace, mene Java :rocket: nervira cak vise nego Flash :rocket: (Flash bar nije toliko spor!)
Ja sam koristio skoro sve IE od IE4 do sada IE6 (sp1), i svaki mi je bio bolji nego onaj pre + svaki bolje podrzava web standarde (i dodaje neke svoje standarde ctp; )

ZoNi je napisao(la):
Inace, mene Java :rocket: nervira cak vise nego Flash :rocket: (Flash bar nije toliko spor!)
Ja sam koristio skoro sve IE od IE4 do sada IE6 (sp1), i svaki mi je bio bolji nego onaj pre + svaki bolje podrzava web standarde (i dodaje neke svoje standarde ctp; )
Pa M$ je u IE6 izbacio zvanicnu podrsku za javu, jer je izbio spor oko licence za istu, a verovatno su mislili da je to prevazidjeno resenje :)

Crni je napisao(la):
Pa M$ je u IE6 izbacio zvanicnu podrsku za javu,

naravno, ali kad instaliras j#8#I\Iv JAVU :rocket: onda sve radi normalno!

serbianmorpheus
Moja preporuka AVANT BROWSER ....
mali je i integrise se na IE engine ... nesto
slicno kao NET CAPTOR ali mnogo brzi i stabilniji .....

da, ali to NIJE browser, vec samo DODATAK za onaj IE koji imas instaliran! To zanci, da ako neko ima instaliran IE4 i doda AB, sajtove ce videti potpuno isto! E, ako si mislio da prvo instalira neki novi IE, pa da doda AB... to je nesto drugo...

mada, bolji od AB-a je MyIE2 (ono sto se meni kod njega najvise svidja je jednostavno skidanje Flash animacija; naravno, mali je i besplatan; ne instalira se i slicno; da ne bude zabune: imam i AB, i koristio sam ga i ranije dok se zvao IE Opera, kao i Crazy Browser, i NetCaptor, i jos neke... meni najkvalitetnije i najkorisnije deluje MyIE2!)

ZoNi je napisao(la):

Na mom sajtu ima par appleta, pa ako gledas sa IE6 videces da se text prebrzo vrti (treba polako da ide kao reklama, a on ide cap, cap... jedva vidis da se boja promenila).

Konkretno radi se o IE 5 i 5.50. Indirektno sam saznao da je situacija ista i sa IE4. => Dakle, radi kako treba.

Da nema veze sto mi je IE6 na WinXP, a ovi su na Win9x/ME ? Pade mi sad na pamet. :confused: Mozda opet neki M$ bag... bi ono nVidia i M$, pa da nije sad Sun & M$ :D

ZoNi je napisao(la):
naravno, ali kad instaliras j#8#I\Iv JAVU :rocket: onda sve radi normalno!

da, ali to NIJE browser, vec samo DODATAK za onaj IE koji imas instaliran! To zanci, da ako neko ima instaliran IE4 i doda AB, sajtove ce videti potpuno isto! E, ako si mislio da prvo instalira neki novi IE, pa da doda AB... to je nesto drugo...

mada, bolji od AB-a je MyIE2 (ono sto se meni kod njega najvise svidja je jednostavno skidanje Flash animacija; naravno, mali je i besplatan; ne instalira se i slicno; da ne bude zabune: imam i AB, i koristio sam ga i ranije dok se zvao IE Opera, kao i Crazy Browser, i NetCaptor, i jos neke... meni najkvalitetnije i najkorisnije deluje MyIE2!)

Slazem se konstatcijom .... nisam probao MyIE2 .... ali hocu .....

Pozdrav ....

Na mom sajtu ima par appleta, pa ako gledas sa IE6 videces da se text prebrzo vrti (treba polako da ide kao reklama, a on ide cap, cap... jedva vidis da se boja promenila).

gde ti je to konkretno? nisam video da se negde neki aplet :cuss: vrti prebrzo... gledao sam sa MyIE2(IE6,XP+SP1), Operom 7 i Phoenix-om (3x mi je "riknuo" na tvom sajtu!!!!)...

imam dve zamerke:

- ona background muzika :rocket: :cuss: :boom: to mrzim uzasno, a i probudio sam ceo moj kraj, posto su mi zvucnici bili malo "odvrnuti"
- onaj analogni sat (java aplet, jel' da?) - koja mu je svrha? (sva sreca, u Operi se ne vidi)

Kakva je Opera?

Opera je super, ali je Mozilla jos bolja !

Re: Re: Re: Izgleda da je do¹lo vreme da se menja browser...

Crni je napisao(la):
Nema sanse. Opera is the best !

O ukusima ne vredi raspravljati, zavisi sta kome lezi. Ti me ne mozes ubediti da je Opera bolja i obrnuto. Meni mozzila savrseno radi i nemam razloga da je menjam. Operu sam koristio jos od 2.x verzija i ne mogu da kazem da mi odgovara za sve, ali boze moj.

Re: Re: Re: Izgleda da je do¹lo vreme da se menja browser...

Crni je napisao(la):
Nema sanse. Opera is the best !
: e ljudi, sad ozbiljno, opera je cist hype! :D srecom ie je sada dovoljno popularan, pa programeri ne moraju da prave stone age kompatibilne stranice. mis'im, svaka cast za pokusaj, sve je to lepo, ima puno zezalica, mnogi kazu da je brza, ali sve osim html4 standarda je cista lutrija (a ni to ne bih smeo da potpisem :D).

Re: Re: Re: Re: Izgleda da je do¹lo vreme da se menja browse

Bahati [SiD] je napisao(la):
: e ljudi, sad ozbiljno, opera je cist hype! :D srecom ie je sada dovoljno popularan, pa programeri ne moraju da prave stone age kompatibilne stranice. mis'im, svaka cast za pokusaj, sve je to lepo, ima puno zezalica, mnogi kazu da je brza, ali sve osim html4 standarda je cista lutrija (a ni to ne bih smeo da potpisem :D).
Slazem se da je IE osnovni browser bas zbog raznih problema sa kompatibilnostima, ali kao 2nd bih stavio Operu, mada sve zavisi od ukusa :)
MyIE2 ili AvantBrowser nisu losi, ali se oni oslanjaju na IE, pa se ne moze reci da su to standallone browseri, ali kako god da se okrene ne postoji jedan univerzalni browser koji ce zadovoljiti vecinu ljudi kako po ukusima tako i po potrebama, tj. po svojoj funkcionalnosti (100 ljudi - 100 cudi)...

Ej, ljudi, je l' neko probao Phoenix? Postuje sve standarde, stranice prikazuje brzo, ima fin interfejs, relativno je mali (oko 5MB), radjen je kao buduce poboljsanje Mozille (od koje je vec sada u verziji 0.5 znatno bolji!)

A Opera, Mozilla i ostala boranija jos nisu dorasli IE-u: ja kao obican surfer zelim da mi se sve stranice prikazuju pravilno. Sa IE6 to ce vaziti u bar 99% slucajeva, sa ostalim browserima nece biti tako u bar 40% slucajeva! (da li je to krivica onoga ko se ne pridrzava "standarda" W3C-a ili nesto drugo, mene ne interesuje: ja hocu da vidim sve sajtove!)

ZoNi je napisao(la):
da li je to krivica onoga ko se ne pridrzava "standarda" W3C-a ili nesto drugo, mene ne interesuje: ja hocu da vidim sve sajtove!
ja sam bas u tom fazonu, da browser treba da bude w3c, and then some. :D tj, da moze da prikazuje standard, al' da ne prijavljuje greske ako bas ne mora - da bude inteligentan. to je trenutno ie, al' cu svakako da probam tog feniksa...

ZoNi je napisao(la):
Ej,... jos nisu dorasli IE-u: ja kao obican surfer zelim da mi se sve stranice prikazuju pravilno. Sa IE6 to ce vaziti u bar 99% slucajeva, ....

Kolko se ja secam, MS je prvi poceo da napusta i izmislja standarde. E, sad **bi ga, jesu jaki toliko da uspostavljaju svoje standarde, ali ipak su to NJIHOVI standardi.

... ko se ne pridrzava "standarda" W3C-a ili nesto drugo, mene ne interesuje: ja hocu da vidim sve sajtove!)

Jednom recju, ko se ne pridrzava da mu **bemo kevu !

Nije tako prosto, ipak je MS potpisnik mnogih standarda i ugovora. Ne moze se tek tako igrati sa standardima samo zarad toga da sjebe konkurenciju. A na to se svodi njihovo napustanje HTML-a i uklanjanje JAVE iz IE 6.o.

Kad se samo setim da ih na netu nigde nije bilo do 92. !?!

:cuss: :cuss: :cuss:

Uh, gde ode priča...
Neki se očito nisu potrudili da pročitaju postove...
Mene je zanimalo samo ¹ta bi moglo od stand alone verzija. Browseri koji koriste postojeći engine mi ne rade posao (u su¹tini samo promena karoserije).
Znači, jo¹ jednom: Koji standalone browser, a da nije IE5.5 ili vi¹e (rekao sam da mi opterećuje sistem).
Pozdrav

ZoNi je napisao(la):
gde ti je to konkretno? nisam video da se negde neki aplet :cuss: vrti prebrzo... gledao sam sa MyIE2(IE6,XP+SP1), Operom 7 i Phoenix-om (3x mi je "riknuo" na tvom sajtu!!!!)...

imam dve zamerke:

- ona background muzika :rocket: :cuss: :boom: to mrzim uzasno, a i probudio sam ceo moj kraj, posto su mi zvucnici bili malo "odvrnuti"
- onaj analogni sat (java aplet, jel' da?) - koja mu je svrha? (sva sreca, u Operi se ne vidi)
Sorry, sorry, moja greska. ctp; To uopste nije applet, vec <script language="JavaScript1.2"> :whip
Ne znam kako sam umislio da je applet, valjda jer je odmah ispod njega pravi java applet... :rocket:

Dakle, radi se o skripti za neonski text...
Nacices ga ovde, i to je prvi text koji se pojavljuje ispod velike slike - logoa (pocinje sa 1st...).
Pogledaj iz IE6 - ide prepbrzo (jedva se vidi promena boje), a iz IE 4/5.5 ide normalno.
Skripta ima samo jednu varijablu za podesavanje brzine var flashspeed=xx (milliseconds)
Na 10 mi je normalno, ali ujedno i prebrzo za IE6.

"3x mi je "riknuo" na tvom sajtu!!!!)" -Hm, za sada je samo podrzan IE (monopol rules :D), dok ne savladam dobro neko XML resenje... ;)

Pozdrav i sorry zbog nesporazuma da je u pitanju applet, (java jeste svakako :beat: )

Uh, gde ode priča...
Neki se očito nisu potrudili da pročitaju postove...
Mene je zanimalo samo ¹ta bi moglo od stand alone verzija.

pa, ja sam ti vec odgovorio: Phoenix - besplatan je (narvno - ipak je to program otvorenog koda, koji razvija ekipa Mozille), relativno mali (oko 5MB), ne instalira se, nego se samo raspakuje negde i radi! evo ti i screenshot...

*1*
Dakle, radi se o skripti za neonski text...
Nacices ga ovde, i to je prvi text koji se pojavljuje ispod velike slike - logoa (pocinje sa 1st...).
Pogledaj iz IE6 - ide prepbrzo (jedva se vidi promena boje), a iz IE 4/5.5 ide normalno.
Skripta ima samo jednu varijablu za podesavanje brzine var flashspeed=xx (milliseconds)
Na 10 mi je normalno, ali ujedno i prebrzo za IE6.

*2*
Pozdrav i sorry zbog nesporazuma da je u pitanju applet, (java jeste svakako :beat: )

*1* a-ha... kod mene to izgleda samo malo brze u IE6 nego u Operi7 (stare IE-ove sam izbrisao)... mada, 10 milisekundi jeste prilicno kratko vreme...

*2* Java NIJE isto sto i JavaScript => to NIJE Java, vec JavaScript!!!

Nazad
Vrh Dno