Šta je novo?

izbor SSD-a

Dimco

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2007
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X / Thermalright Silver Arrow 130, Noctua NF-A12x25 PWM
Matična ploča
Gigabyte B550I AORUS PRO AX
RAM
Crucial Ballistix DDR4-3600 32GB (2x16GB) BL2K16G36C16U4R
GPU
EVGA RTX 3080 XC3 Ultra
Storage
ADATA XPG GAMMIX S11Pro PCIe Gen3 x4
Zvuk
Presonus Eris E3.5 BT, Arctis Pro Wireless
PSU
Corsair SF750
Kućište
JXK-F1
Monitor
LG 27GL850-B
Miš & tastatura
Anne Pro 2, Scyrox V6
Ostale periferije
Presonus Eris E3.5 B
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posle više nedelja istraživanja i proušavanja specifikacija raznih SSD-a dostupnih na našem tržištu suzio sam izbor na par modela. Namena SSD-a bi bila sistem+programi+1-2 igre. Potrebna mi je pomoć da prelomim šta uzeti i čemu dati prednost u ovom trenutku.

SSD koji su ušli u izbor:

1.) Kingston 128GB SSDNow V-Series 2nd gen., Desktop Kit Bundle (SNV425-S2BD/128GB) - 2. generacija solidne performanse, 128GB je više nego dovoljno za moje trenutne i a i buduće potrebe - Prednost VELIČINA

2.) Kingston 64GB SSDNow V+ Series (SNVP325-S2B/64GB) - 2. generacija odlične performanse, 64GB je minimum za moje trenutne potrebe - Prednost BRZ

3.) Kingston 80GB SSDNow M Series Drive, Intel X25-M SSDNow M (SNM225-S2/80GB) - malo stariji model odlične performanse kod čitanja ali veoma spor kod upisa, 80GB je taman za moje trenutne potrebe (20GB lufta) - Prednost BRZ upis i zadovoljavajuća veličina.

Šta bi vi uzeli da ste na mom mestu? Možda neki SSD koji nisam naveo? Ja trenutno najviše vučem ka izboru broj 1.)

Planiram da uložim oko maksimalno 250 EUR-a u SSD. (V+ 128GB je oko 290 tako da se ne uklapa)

...Prednost BRZ upis i zadovoljavajuća veličina...

Pretpostavljam da si mislio na citanje, upis kod tog Intela i nije bas najbolji (ali i dalje sasvim dovoljan)!

Sto se tice preporuke, definitivno pod 3)! Ako hoces brz i kvalitetan SSD, a pri tome nemas ogranicenja u budzetu - ovaj Intel je prava stvar.

Naveo bih te takodje da razmislis o Patriot Torqx-u (disk iz mog potpisa), takodje nudi dosta za ulozene novce, koliko je to moguce u ovoj (jos uvijek) skupoj eri SSD-a (njegove prednosti su 10-godisnja garancija, 2.5->3.5 inch bracket, vise nego solidne brzine pisanja i citanja...)! Samo ne znam da li ga vise ima kod nas, ja sam ugrabio poslednji u prosloj turi (bar su mi tako rekli).

Razmisli i o jednom 64GB Mushkin modelu (ne sjecam se tacne oznake) opisan je nedavno u jednom od Benchmark testova - takodje nije los izbor, ja sam se dvoumio upravo izmedju tvog navedenog Intela, kupljenog Patriot-a i ovog Mushkin-a!

Poz

Pretpostavljam da si mislio na citanje, upis kod tog Intela i nije bas najbolji (ali i dalje sasvim dovoljan)!

Sto se tice preporuke, definitivno pod 3)! Ako hoces brz i kvalitetan SSD, a pri tome nemas ogranicenja u budzetu - ovaj Intel je prava stvar.

Naveo bih te takodje da razmislis o Patriot Torqx-u (disk iz mog potpisa), takodje nudi dosta za ulozene novce, koliko je to moguce u ovoj (jos uvijek) skupoj eri SSD-a (njegove prednosti su 10-godisnja garancija, 2.5->3.5 inch bracket, vise nego solidne brzine pisanja i citanja...)! Samo ne znam da li ga vise ima kod nas, ja sam ugrabio poslednji u prosloj turi (bar su mi tako rekli).

Razmisli i o jednom 64GB Mushkin modelu (ne sjecam se tacne oznake) opisan je nedavno u jednom od Benchmark testova - takodje nije los izbor, ja sam se dvoumio upravo izmedju tvog navedenog Intela, kupljenog Patriot-a i ovog Mushkin-a!

Poz

U pravu si mislio sam na čitanje.

Bojim se da 64GB ne bude premalo, 128GB mi je više nego dovoljno i ne bi morao da brinem za sledećih godinu-dve a do tad ko zna šta će da bude aktuelno i koliko će cene da se promene. Ova verzija od 80GB je sasvim dovoljno velika ali me brine što je to već više od godinu dana star model i takođe zahteva dodatne akrobacije sa upgrejdom firmvera (zbog TRIM-a)...

Ja sam mog v40 kingstona upgradovao na novi intel firmware i operacija je brza i bezbolna, traje 15 sekundi (30 uz dodatne akrobacije jer je ono ipak bio kingston, a ne "cist" intel)...

koje su razlike u ceni? ako je ovaj 128 jeftiniji, od 80gb intela, uzeo bih njega definitivno... po testovima jeste losiji, a nije 50% losiji koliko je veci |))
v+ pretpostavljam da kosta slicno kao 80gb intel, tako da ga ne bih razmatrao uopste.
Ionako ce za dve godine za te pare moci da se kupi veci, bolji brzi itd...

Cene koje sam ja našao, i potvrdio da imaju na stanju telefonom, su:
V 128GB oko 24.000din
V+ 64GB oko 18.000din
M 80GB G2 oko 20.000din i mislim da sa updejtom firmvera podržava TRIM.

Poslednja izmena:
Cene koje sam ja našao, i potvrdio da imaju na stanju telefonom, su:
V 128GB oko 24.000din
V+ 64GB oko 18.000din
M 80GB G2 oko 20.000din i mislim da sa updejtom firmvera podržava TRIM.

Odmah ignorisi ovaj od 64GB onda ;)
Ako je ovaj Kingston od 128GB Gen2, slazem se sa danijelom - sasvim prihvatljiva cena, iako nije brzi od Intela, sasvim je dovoljno brz da je tesko da ces primetiti razliku za everyday.

Svi diskovi su Gen2. Znači M 80GB Gen2 ili V 128GB Gen2...

Hajde kad smo vec malo otisli offtopic, jedno pitanje, ako je ko upucen:

S obzirom da Win7 nativno podrzava TRIM funkciju (ako se ne varam automatski se pokrece pri svakom brisanju sadrzaja/formatiranju), dok se za XP i Vistu uz neke diskove (uglavnom sa Indilinx kontrolerom) isporucuje poseban tool sa manuelnim TRIM-om, da li je efekat u oba (tj. sva tri) sluicaja isti, u smislu da li TRIM podjednako efikasan na svim ovim sistemima?

Ako uradis TRIM isti je efekat posle toga kao da je Windows 7 radio automatski TRIM.
Ali moze biti razlike u performansama do trenutka manualnog TRIM-a.
Zavisi od SSD-a - kod Intela neces primetiti razlike.

Usput, kakva je situacija sa "malim" SSD, 16 ili 32 GB? Deluje mi kao da ih više ni nema u ponudama.
I kako se razni Linux distroi snalaze sa novim tipom diskova? Da li imaju neku TRIM funkciju i da ali je to uopšte važno kod Linuxa?

imas kingstonov novi boot drive od 30gb... a cini mi se i patriot i ocz...
sve je to kilavo u odnosu na intelov v40gb...

sto se linuxa tice, koliko sam ispratio novi kerneli ce imati trim...

Usput, kakva je situacija sa "malim" SSD, 16 ili 32 GB? Deluje mi kao da ih više ni nema u ponudama.
I kako se razni Linux distroi snalaze sa novim tipom diskova? Da li imaju neku TRIM funkciju i da ali je to uopšte važno kod Linuxa?

Imaš još uvek diskove od 30 GB, ali mala razlika u ceni u odnosu na modele od 40 GB ih čini neisplativom, po meni.

Što se tiče Linux-a, za automatski TRIM ti treba kernel 2.6.33, većina distroa još koristi stariji kernel, ali se novi može lako dodati iz repoa. Sa starim kernelom može samo mauelni TRIM.

Nazad
Vrh Dno