Šta je novo?

Izbor RAM-a

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Zeleo bih da ugradim jos 256MB RAM Memorije. Moja maticna ploca je MSI KT4V-LB KT400 A133 AGP a RAM memorija. A-Data 256MB PC400. Da li moraju memorije biti istog proizvodjaca i o cemu sve moram da vodim racuna prilikom izbora RAM-a?
Unapred zahvalan

U principu ne mora biti istog proizvodjaca.

The Spinner je napisao(la):
U principu ne mora biti istog proizvodjaca.

Najbolje ti je da zameniš postojeću memoriju za drugu. Npr. 256 za 512. Ne moraju biti istog proizvođača, ali ti veća šansa onda da se neće uskladiti. U svakom slučaju ako izmeš neku dodatni 256 uzmi Gold Memory Test i testiraj ih. U svakom slučaju gledaj da zameniš postojeću za veći modul. Bolje imati jednu 512 nego 2x256.
Od memorije izbor ti se sveo na Kingston, Corsair, Geil i TwinMOS. Ja imam Kingston i uskoro ću pazariti Geil (duplo veći). Gledaj da uzmeš memoriju koja ima LifeTime Warranty.

Naravno da ne mora da bude istog proizvodjaca.

[DF] NEMANJA je napisao(la):
Pazi se NCP, PQI i ST memorija jer su nepouzdane i nemaju doživotnu garanciju. Verujem da ih ima mnogo ljudi (jer su jeftine), ali iz ličnogo serviserskog iskusta znam šta ne valja i nije sigurno. Uz to, ove memorije se teško kombinuju sa drugim.

kakva dozivotna garancija, za 10 godina ta memorija ce biti spora :smash: za tadasnji softver i opet magicni krug :wall: nabavljanja novog hardvera

Da ali PQI i ove ti daju oko 1god. garancije. I sta ako crke posle godinu dana. Nemaju svi pare i nece svi da menjaju i budze svaki cas komp.

Moras da razmisljas kao i kupci.

PQI se ne kombinuje sa drugim memorijama??? glupost. u gomili masina, sa rasparenim memorijama, upravo sam najcesce vidjao kombinaciju pqi/ncp. ponekad kingston.
sto se garancije tice, pqi ima garanciju od bar 3 godine (i to je vise nego sto bilo kome treba). cak i NCP ima dozivotnu garanciju, koja btw. tesko da moze da bude veca od 10godina (kraj proizvodnje+period podrske).

PoisonFree je napisao(la):
PQI se ne kombinuje sa drugim memorijama??? glupost. u gomili masina, sa rasparenim memorijama, upravo sam najcesce vidjao kombinaciju pqi/ncp. ponekad kingston.
sto se garancije tice, pqi ima garanciju od bar 3 godine (i to je vise nego sto bilo kome treba). cak i NCP ima dozivotnu garanciju, koja btw. tesko da moze da bude veca od 10godina (kraj proizvodnje+period podrske).

Prvo. NCP daje garanciju 3 godine.

Drugo. Ja nisam rekao da se NCP ne kombinuje sa drugim memorijama, vec da nije preporucljivo kombinovati razlicite proizvodjace zbog moguce nestabilnosti.

Kingmax
Ja je imam i zadovoljan sam.
Imao sam i PQI dok nisam pazario modul od 512 i godinu dana sam imao 512 kingmax i 256 PQI i sve je bilo OK.

Imtel
DIMM 256MB, DDR DRAM, 400MHz NCP, LifeTime Warranty

i samo mi objasni zasto je toliko bitna "dozivotna" garancija?

a sta ako kupis module od istog proizvodjaca ali sa drugacijim cipovima?

Garancija je uvek bitna. Ne bas life time, ali pocni od sebe, kada si spreman da garantujes za nesto i rizikujes prodaju zbog toga?

Dozivotna garancija nije bas dokle god postoji ovaj svet vec je to
"dozivotna garancija"......
Potenciram navodnike, pa ako Vas interesuje sta znaci dozivotna garancija
postoji search.......
Inace ovo da se NCP, PQI i ostale low cost memorije tesko kombinuju jedne
sa drugima je cista glupost.
Svaka se kombinuje sa svakom ako se posle toga istestira i ne pravi probleme...

ni ja nisam rekao da garancija nije bitna, ali 3 godine je za memoriju i vise nego dovoljno, iako je uglavnom i vise od te 3 godine.
I kao sto sam rekao u nekom od prethodnih postova, a Tarmi potvrdio, "dozivotna garancija" ne znaci do kraja vaseg zivota :)

Naravno, ako pretrpi 3 godine ko zna sta sve moze da izdrzi.
U velikom broju slucajeva uredjaji (komponente) "manjih" proizvodjaca su prilagodljiviji nego jakih i zvucnih proizvodjaca.

OK ali ploca mi podrzava samo jednu DDR400 DIMM

Poslednja izmena:
Obisli smo ceo svet, a ti kazes tek sada to sto je mozda i najbitnije..... :bottle:

I ako MSI KT4V zvanicno podrzava samo jedan modul DDR400 memorije
to uopste nije bitno jer je u ploci 99% procesor koji radi na
266 ili 333 MHz, AthlonXP - Sempron - Barton.
Poenta kod s462 je da memorija i procesor rade sinhrono - na istoj brzini.
Tako da mislim da ce svaki DDR333 / DDR400 modul odgovarati.
U slucaju kada se na Via KT400 (a) cipsetu koriste 2 ili 3 modula
DDR 400 memorije ona ce raditi ali ce cipset automatski oboriti
takt memorije na 333 MHz ako se brzina memorije u bios-u bira automatski.
Najbolje bi bilo da je memorija podesena na onu brzinu na kojoj radi FSB
procesora.Kod nekih ploca je to 100% a kod nekih je npr. 266 /333 /400.
Poz

evo, da ne bude zabune, i sto se pqi-a tice. zvanicno:

Vase pitanje:

Zanima me kolika je garancija na PQI memorijske module?

Hvala

Odgovor:

Postovani,

Garancija za PQI memorijske module iznosi 10 godina od dana kupovine.

Hvala na saradnji

Pakom

@zak
Evo ti informacija iz prve ruke. Imam istu maticnu (MSI KT4V) i isto sam do skoro imao A-data 256. Ubacio sam jos jedan modul Geil PC400, doduse 512 i sljaka fantasticno.
Kombinovao sam i pored ta dva, doduse na kratko ubacio PQI 256MB, i radio je, dok sam na drugom kompjuteru pored PC333 256Mb PQI ubacio jos 512 Kingston PC400 (tako je hteo vlasnik) i evo vec par meseci radi bez najmanjeg problema (ista maticna).
Zakljucak izvedi sam. Moja preporuka ti je Kingston ili Geil (nije zato sto je imam :D).

Pa nikome ovde ne treba LifeTime Warranty zato sto ce sigurno trajati do kraja (necijeg) zivota, ili ce u suprotnom proizvodjac ili "neko" biti u obavezi da je zameni, vec zato sto je takva "hrabrost" proizvodjaca pokazatelj da su je "kvalitetno" napravili! Bar ja na to tako gledam....

A sto se ovog e-mail dopisivanja sa prodavcima hardware-a u Srbiji tice...sve je to super...samo sto nista ne valja... Evo "real life" iskustvo: prodavac: DPM; datum: 30.01.2006. -> DPM: "na koliko da vam napisem garanciju za DDR?!" (???) Ja: "pa...kolika je?!" DPM: "pa....10 godina....ali mi praktikujemo da pisemo na 5 godina...koji je smisao da vam napisemo na 10 godina?!" Ja: <blank stared look....30 sekundi...pa onda...> "hmmmmmm......"...Dalji dijalog nije bitan....a i izrazi koji su upotrebljeni nisu primereni ovom mestu! Drugi "real life" primer: prodavac: "unknown"; datum: unknown, ali otprilike pre tri godine...-> Prodavac: "znate....na ovu plocu imate TRI GODINE GARANCIJE!!!!" Ja: "SUPER!!!!" datum: 30.01.2006. Prodavac "unknown" vec neko vreme uopste ne postoji!!! Zakljucak1: Ako nesto "rikne"..."ZALI SE TATI!"; Zakljucak2: Mozda je prodavac iz "real life" primera-1 potpuno u pravu....

A evo i neceg malo saljivog: mislim da bi SVI MI zaista trebali potraziti objasnjenje sta zapravo znaci "lifetime warranty"....to se moze odnositi na lifetime kupca....ali moze se odnositi i na lifetime proizvoda, ili ti, drugim recima: "garantujemo vam da nece "riknuti" pre nego sto "rikne"!"....a mozda je bas nesto trece u pitanju....

Ma da, to nam samo govori koliko su prodavci sigurni u to sto prodaju.
Naravno da se mora paziti da prodavci nisu "jednogodisnji"!
Svi znamo kolika je dovoljna garancija.

zato pazi gde kupujes, ne kupuje se memorija na svakom cosku.

p.s. u vecini slucajeva kod nas dozivotna garancija znaci "dok ima firme imas i garanaciju, a kad nas zatvore zbog ne placanja poreza onda se zali tati"

e vec je bilo price cini mise sta je "lifetime garancija"
valjda dok je proizvod u prodaji i dok postoji podrska za njega
ovo naravno kod nas mozes da okacis macku na rep

NCP, PQi....svako ima svoja iskustva, moje: nevidjena kompatibilnost i Bogami pristojan OC (cak SDRAM NCP mi se klokovao do 166MHz, a kako jestabilno radio siguran sam da je mogo i vise da je MB mogla da podrzi)

Negde sam procitao da moras da uparis memorije

Wolfman je napisao(la):
@zak
Evo ti informacija iz prve ruke. Imam istu maticnu (MSI KT4V) i isto sam do skoro imao A-data 256. Ubacio sam jos jedan modul Geil PC400, doduse 512 i sljaka fantasticno.
Kombinovao sam i pored ta dva, doduse na kratko ubacio PQI 256MB, i radio je, dok sam na drugom kompjuteru pored PC333 256Mb PQI ubacio jos 512 Kingston PC400 (tako je hteo vlasnik) i evo vec par meseci radi bez najmanjeg problema (ista maticna).
Zakljucak izvedi sam. Moja preporuka ti je Kingston ili Geil (nije zato sto je imam :D).

Negde sam procitao da moras da uparis memorije, tj ako ti je jedna 256MB i druga mora da je 256MB. Jel’ to tacno ili mozes npr da stavis jednu od 256MB a drugu 516MB?

Mozes da uparis 512MB + 256MB

Moze, nema razlike. Lepo je da bude u modulu, a za ostale varijante sto da ne.

Nazad
Vrh Dno