Šta je novo?

Izbor odgovarajućeg procesora za grafičku kartu, veliki test sa stranice Computerbase

I kad smo kod toga pogledao sam jos jednom ove testove, ja sad tu ne vidim da li su to max. ili min. vrednosti FPS-ova? Ili average? Meni deluju kao sve sami maximumi?

average fps, može se videti ako klikneš na Frameverläufe (fps progresija, valjda je adekvatan prevod :d ), to nisu uradili za sve procesore, sve karte i sve igre, ali ima recimo za HD 6970.

Možeš kliknuti na procesor, i pomerati miš levo-desno, vidi se količina fps-a za svaku sekundu tokom benchmarka. Na ovoj slici sam kliknuo na 2600K, i pomerio miš na 23. sekundu (104 fps u tom trenutku).

Prilozi

• bc2 fps progresija.jpg
    bc2 fps progresija.jpg
    62.2 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Da znam da su razlike velike zato sam i okacio ovaj test ima toga jos dosta po netu cudni rezultati, ocito da ralike izmedju ova 2 sjata postoje tako da je tesko uzeti rezultate kao realne, ne vjerujem ni ovom ruskom sajtu, a takodjer ni onom na computerbase pa kod njih core i3 u svemi parira core i7 procesoru zar je i to logicno meni nije ;)

Kada je gaming u pitanju jeste... I jedan i drugi su dovoljni da isprate testirane karte sem DualGPU, zar je to toliko tesko shvatiti...

Ovaj test sa Computerbase.de je detaljno uradjen i kako treba (imas i min. fps da vidis, i avg. i dosta procesora, i testove bez AA i sa AA, ne znam sta vise treba da urade stvarno, kompletan test), nema razloga da se sumnja u verodostojnost rezultata... Ustvari ja nemam razloga da sumnjam jer se sve poklapa sa onim sto sam ja poredio licno posto sam imao obe platforme...

Poslednja izmena:
Sada sam malo bolje pogledao rezultate neke.. meni je sad ovo cudno.

Odmah mogu da potvrdim za dirt3 da apsolutno nije tacno. Fokusirao sam se na test 6850 jer je malo slabija od ove moje 5850. Sa i5 2500k oni izvlace 44 fps jedva sa samo 4xAA i sve max na 1680x1050 a ja na istoj rezoluciji i 8XAA sa c2d e8400 3,75Ghz imam 55 fps, graficka default, oc ide na 60 fps a to je po njihovom testu jako blizu i5 2500k i gtx570.
Znam da dirt3 nije cpu prezahtevna igra ali ovde nesto nije u redu.

Crysis 2 cak i na ovoj, danas nezahtevnoj rezoluciji, ispada da ne moze da se igra bez dual gpu, pogledajte rezultate. Ako su podesili na ultra sve i AA, dx11 mozda su i realni donekle, ja mislim da sa ovom konf. na extreme imam 35 fps prosek ali imam i lag zbog c2d.

I5 2500k i gtx570 jedva izvlace 34 fps prosek na 1680x1050, i da je dx11 i sve ultra ispada da bez gtx570 sli nema igranja na 1080p, mislim da nije bas tako i da jedna ova graficka moze da ima 40 fps prosek na toj rezoluciji.

Ali da je za sve singe gpu dovoljan Phenom II na 3,6Ghz- mislim da jeste ali je samo pitanje dokle ce biti dovoljan, pozitivno je to sto za oko 100e mozes da uzmes vrhunsku amd plocu i uzmes kasnije BD, a i5 2500k i i7 2600k u startu kostaju mnogo vise ali ce i duze biti upotrebljivi.. stvar je samo u tome sta nekome odgovara, tj da li ima kes da se u startu obezbedi za 3
god sa SB ili ce na 1,5-2 god da menja amd procesore

Poslednja izmena:
Sada sam malo bolje pogledao rezultate neke.. meni je sad ovo cudno.

Odmah mogu da potvrdim za dirt3 da apsolutno nije tacno. Fokusirao sam se na test 6850 jer je malo slabija od ove moje 5850. Sa i5 2500k oni izvlace 44 fps jedva sa samo 4xAA i sve max na 1680x1050 a ja na istoj rezoluciji i 8XAA sa c2d e8400 3,75Ghz imam 55 fps, graficka default, oc ide na 60 fps a to je po njihovom testu jako blizu i5 2500k i gtx570.
Znam da dirt3 nije cpu prezahtevna igra ali ovde nesto nije u redu.

Crysis 2 cak i na ovoj, danas nezahtevnoj rezoluciji, ispada da ne moze da se igra bez dual gpu, pogledajte rezultate. Ako su podesili na ultra sve i AA, dx11 mozda su i realni donekle, ja mislim da sa ovom konf. na extreme imam 35 fps prosek ali imam i lag zbog c2d.

I5 2500k i gtx570 jedva izvlace 34 fps prosek na 1680x1050, i da je dx11 i sve ultra ispada da bez gtx570 sli nema igranja na 1080p, mislim da nije bas tako i da jedna ova graficka moze da ima 40 fps prosek na toj rezoluciji.

Ali da je za sve singe gpu dovoljan Phenom II na 3,6Ghz- mislim da jeste ali je samo pitanje dokle ce biti dovoljan, pozitivno je to sto za oko 100e mozes da uzmes vrhunsku amd plocu i uzmes kasnije BD, a i5 2500k i i7 2600k u startu kostaju mnogo vise ali ce i duze biti upotrebljivi.. stvar je samo u tome sta nekome odgovara, tj da li ima kes da se u startu obezbedi za 3
god sa SB ili ce na 1,5-2 god da menja amd procesore

6850 i daje 40 i nesto FPS:
http://www.techspot.com/review/403-dirt-3-performance/page3.html

Auu.. pa nisam imao pojma, mislio sam da je 6850 slabija od 5850 ali i da bolje radi u dx11 i da je razlika kada su na default do 3-5 fpr u korist 5850..
Dirt3 bench test je malo retardiran ali dobro.. upravo sam izvrteo, 5850 na default 52,84 fps a na 850/1250Mhz 60,28 fps. Sve ultra/high tamo gde je to max, i 8xAA a ovi su testirali sa 4XAA i dobili skoro 10 fps manje od default 5850- to je ono sto me cudi. Nemoguce da je 6850 novija a toliko slabija. Plus bih imao jos bar 2 fps veci prosek da imam neki phenom II, ovako mi je gpu usage u par momenata u testu pao na 80-85% a fps se propisno srozao, mislim da je ovo zbog c2d procesora.

Ali ok, ako je situacija ovakva onda povlacim ono sto sam napisao. Sve vise sam ubedjen da je pII 955 prava stvar za moj budzet :D
A pozitivno je i to sto je 5850 850/1250Mhz jako blizu gtx560ti i 5870 default, 3-4 fps razlike a realno je 2 jer je test cpu naklokovan i7 a moj c2d matori plus su sa 4xAA testirali. :-devil-:

Dakle lepo se drzi ova moja graficka :D

A videh i da pII 980 daje bolji fps sa gtx590 od i5 2500k ? :trust:

Jedan Hint.Dirt reaguje na visinu kloka CPU-a a kod njih ni da mrdne sa 3.4 na 4.5 Ghz!BBC2 ,Tuga.
AMD 980 X4 daje bolji rezultat sa GTX 590 od 2500K?Opa bato,ispade kako je stara pregazena arhitektura
superiornija od novog Sendija!Ma ekstra.Kad bi analizirao sve namerne propuste bilo bi me vise sramota njihove sramote
koliko tu ima budalastina.Mozda nekoj deci da mazu oci a i cilj je jasan kao dan!

Kao sto sam napisao vec, istina je negde izmedju ;)
Cinjenica je da i ta ''pregazena'' arhitektura gura bez problema i gtx580, i tako ce biti jos neko vreme.
A opet ako neko ima kesa, nema razloga da ne uzme neki SB, duze ce biti miran po pitanju procesora.

Pa realno niko ne uzima procesor samo da bi ispratio graficku zaboga..uzimas sto jaci, da bi bio miran narednih par godina.:)
tako da mi je sve to nebuloza...bolje uzeti odma jaci procesor,nego menjati ga za pola godine-god..graficku u svakom slucaju menjas svakih pola god-god dana..koju god da uzmes..:D

I ja sam za kupovinu sto jaceg cpu i sto bolje ploce, napajanja u startu ali.. kes tj dubina dzepa je problem a realnost je da do novih konzola npr pII 955 na 3,6Ghz + moze da isprati perfektno skoro sve single gpu kartice, kada izadju nove konzole ko zna, mozda i i5 2500k bude slab za neku graficku u klasi gtx560ti sada [kao neki optimum za 1080p ultra podesavanja]

Kao sto sam napisao vec, istina je negde izmedju ;)
Cinjenica je da i ta ''pregazena'' arhitektura gura bez problema i gtx580, i tako ce biti jos neko vreme.
A opet ako neko ima kesa, nema razloga da ne uzme neki SB, duze ce biti miran po pitanju procesora.

Da li znas koliko je to diskutabilno bez problema?
Pa svaka konfiguracija ce da radi bez problema ali kako?
Radi i GTX 460 na AThlon X2 ali kako?Bez problema imas solidan fps ali opet neadekvatan
za snagu takve graficke kartice.

Taj isti Phenom X4 gusi karte poput GTX570/580/6970 a da dvoglave ne pominjem .
Dovoljan je za neki mainstream pa cak ni za to nisam siguran jer je i to diskutabilno.
Kada se karte overklokuju postaju procesorski zahtevnije..

The truth is out there but there is only one real path.

@forsaken demon
Verovatno i hoces videti koji frame vise, ako si u pravu da je CPU gusio tu nesto. Ne znam na kojoj rezoluciji se igras i sta igras mahom. Nesto bude i CPU i/ili GPU zahtevnije, mada nisam primetio to odavno, jer se ja generalno igram na relativno maloj rezoluciji i uglavnom nisam kompetentan za mnoge igre sem za RPG-ove, i poneki FPS. U svakom slucaju, svaka cast na upgrade-u! :)

Hvala, ovo je daleko najskuplji apgrejd ploče i procesora koju ću napraviti :) Igram se u 1920x1200, a ovaj E6300 je bio prosek čak i pre dve godine kad sam ga kupio. Radim sad testove performansi, pa ću baš uporediti rezultate kad sutra stavim i5.

@ Accuphase
Aha! Hvala, sad kontam sta i kako funkcionise. Bar mislim... :d
Procackacu jos malo, mada vec vidim da ima sumnjivih rezultata, ja sam se nadao necemu sto ce mi dati neki odokativni "online" metod kad treba nekome nesto da preporucim za pazar...

@hsv.stoned
Ja nisam bas fan AMD-ovog kampa, ali mislim da si ti sa tvojom 5850 jos uvek dobar, mislim da si prevideo onaj momenat da je njen ekvivalent nove generacije 6950. 6850 je dve lestvice dole od 6950. Taj zadnji renaming od strane AMD-a je malo poremetio stvarcice ljudima u glavi. No, bitno je da se ti igras. :)

@forsaken demon
Ma sad bi trebalo da si miran. Sledece je grafa, nadam se, kad se smogne naravno.

Pa realno niko ne uzima procesor samo da bi ispratio graficku zaboga..uzimas sto jaci, da bi bio miran narednih par godina.:)
tako da mi je sve to nebuloza...bolje uzeti odma jaci procesor,nego menjati ga za pola godine-god..graficku u svakom slucaju menjas svakih pola god-god dana..koju god da uzmes..:D

Poenta je da ko vec ima Phenom II X4 ili neki drugi slican CPU nema potrebe za sada da prelazi na nista bolje ako hoce neku jaku single kartu trenutne generacije.

Poslednja izmena:
Za CF i SLI je već druga priča. Moj Q6600@3,6 Ghz je poprilično klao dve 4870 u CF, kao i 4890 u CF.

Za CF i SLI je već druga priča. Moj Q6600@3,6 Ghz je poprilično klao dve 4870 u CF, kao i 4890 u CF.

Kod mene dve HD 5750 klokovane koje su realn o tako klokovane dosta blizu HD 4870 su radile lepo sa Phenom II, skaliranje i sve ostalo, naravno max. detalji i fullhd. Isto sada i 6950 koja je po snazi tu negde ili jaca od 4870 X2...

Pa q6600 i nije bas jak quad.
Mislim da se preteruje u vezi PII, da su mnogo slabi itd, u poslednje vreme sam citao krs testova i sto je najvaznije gledao dosta klipova na YT gde se lepo vidi da pII na 3,6Ghz nema problema sa gtx570 npr.

A ko pravi sli gtx570 logicno je da ce se isprsiti za i5 2500k ili i7 2600k.

Pa koliko se sećam C2Q je takt na takt brz kao Phenom II. Jedino što su Phenomi generalno imaju viši takt i bolje se klokuju. Arhitekture po snazi su tu negde.

Pa to mozda q9450, q9550 koji ima 12Mb kesa i stvarno je [bio] zver.
Ali ocigledno je da PII, neki c3 naklokovan na 3,8-4Ghz uz ddr3 platformu ipak cini mocniju masinu od c2q i ddr2.

ne napadajte, ovo nije moja teorija, do skoro sam hteo da uzmem q9550 al i sam video da je neisplativo, a to da je PII i ddr3 mnogo bolja opcija- u to su me ubedili odlicni poznavaoci hw po forumima, a uostalom imam oci da na YT vidim kako radi takva masina i u najzahtevnijim igrama i programima.

Phenom X4 nikad nije bio iste snage kao Q2Q.Klok za klok Intel je brzi nekih 10-15% ako ne i jace.
A koji se to Phenom bolje klokuje od Intela?To sad prvi put cujem.X4 okvirno ima potencijal oko 800 Mhz u odnosu na default.
X4 955 se vrti oko 3.8 Ghz,retki su primercki koji idu na 4.0 Ghz i to da ih ohladis dobro.
Intel ide preko 1 Ghz!Q9550/Q9650 ,oba procesora sam imao i idu 1200-1300 Mhz preko defaulta.
Neki i preko (vecinom je ploca bila ogranicavajuci faktor u oc zbog samog FSB-a)
@hsv.stoned
Takav utisak je i bio cilj da se stekne.Zato su takvi testovi kojih na netu ima sve ucestalije i pravljeni.
Ali to globalizovanje ne da nije tacno nego je katastrofa.
P.S.Sirova snaga se odnosi na brzinu procesora i nikako ni jedan AMD X4 sa DDR3 ne moze da bude mocnija platforma jer je sporija!
Evo do sad ni jednu konfiguraciju koju sam sastavio na X4 955 platformi koje sam i klokovao + DDR3 1600 Mhz (vecinom) nije bila ni prici brzini
Yorkija kojeg sam ja imao [email protected] Ghz/Rampage Formula/OCZ Blade 1200 Mhz 4GB .

Morate da razgranicite da je taj Phenom X4 pregazena arhitektura a da je izbacena kako bi parirala Yorkfield procesorima iz tog doba.
Mnogi od vas su teze pomerili pa se sad taj CPU poredi sa Sandy Bridge samo ne znam kako ? !
Zato sto su jos u opticaju a Intel izbacio jos dve platforme pored toga?:S:

Poslednja izmena:
Evo sada sam baš pregledao par chart-ova i definitivno je Phenom II u najboljem slučaju brz kao 65 nm C2Q, gledano klok na klok. Na def-u je naravno brži zbog 800 mhz razlike, ali kada se stave na isti takt razlika je 2-3%.

Realno ko je kupio Q6600 kada se pojavio (početak 2007 god) i dan danas može lepo da ga služi. Khm, khm da li je neko rekao 8800GTX :)

Uostalom pogledaj i sam:
http://www.anandtech.com/bench/Product/85?vs=53

Svi dobro znamo da AnandTech favorizuje Intel pomalo.

I bas vam je fora da poredite dva procesora time sto cete ovom prvom u 45nm spustiti klok na 2,4GHz? :D

Niko nije kriv sto je q6600 radjen u 65nm i tako je proektovan da radi na 2,4GHz po difoltu.

To bi bilo isto kao da spustite 2600k na 2,6GHz i da ga poredite sa i7 920, na primer...

Hocu da kazem, ako gledamo koji je procesor realno bolji - bez ikakvih tvikova i dodatnih hladjenja - sve je jasno kao dan.

A na sve to DDR3 je mnooogo jeftinija po GB...;)

@Sharp
Ja sam konkretno mislio na ovo :
http://www.anandtech.com/bench/Product/80?vs=49
Stim sto se ta razlika u korist Intela drasticnije pomera kada se procesori overklokuju za 24h/7 !
A u tvom postu se vidi da nisu dosegli ni Q6600 ,65nm ,toliko o tome..
P.S.U to doba sam imao 8800 GTX i najbrzi Core 2 Duo E6850 ;)

Poslednja izmena:
@Sharp
Ja sam konkretno mislio na ovo :
http://www.anandtech.com/bench/Product/80?vs=49
Stim sto se ta razlika u korist Intela drasticnije pomera kada se procesori overklokuju za 24h/7 !
A u tvom postu se vidi da nisu dosegli ni Q6600 ,65nm ,toliko o tome..
P.S.U to doba sam imao 8800 GTX i najbrzi Core 2 Duo E6850 ;)

Može i tako 45nm na 45nm i 3Ghz na 3Ghz. :)
Sve u svemu AMD i dalje kaska za Intelom što se arhitektura tiče. Nisam uopše Intel fanboy, šta više uvek mi je AMD nekako bio draži i imao sam u životu više AMD nego Intel procesora, ali performanse sve govore. Iskreno se nadam da će Buldožer da ispadne koliko toliko konkurentan Sendiju, pa da razmislim u vraćanju u zeleni tabor, a ako ne tu je Ivica u svakom slučaju.

@RecklessLife: pa tim još gore što poredimo 65 i 45nm procesore. Ovaj moj Q6600 radi skroz stabilno na 3,8 Ghz za 24/7 (3,95 Ghz za iživljavanje i slikanje) što ti dođe OC 1,4 Ghz ili ti cca 60%. Sa druge strane PII 955 BE sa 3,2 Ghz dohvata 4,0 Ghz za 24/7 što ti dođe OC od 800 mhz ili ti 25%.

Ah da..Q6600 je imao divljacki OC ,po tome je i bio izuzetno poznat i usao je u istoriju ;)
Sto se tice Yorkfielda ,imali su zadovoljavajuci OC od 40-45%,Q9550 sa dobrom plocom je hvatao i 4.2 Ghz dok je
Q9650 isao i na 4.4 Ghz za svaki dan,uz bolju plocu (bios) cak i 4.5 Ghz ali redje.
Nazalost AMD X4 955 nekad nije hteo ni preko 3.8 Ghz,3.9 Ghz mu je bio wall.
Opet ima primeraka koji hoce na 4.0 Ghz noviji stepinzi su malo elasticniji.
U svakom slucaju 800 Mhz iznad defaulta je raspolozivo kod AMD arhitekture .

Q6600 je imao bedan default klok i kao takav je bio neupotrebljiv na defaultu i predstavljao je usko grlo cak i za integrisanu grafiku :d medjutim na 3.6Ghz je druga prica.

Vrlo kilav procesor na default-u, ali je radio svoj posao, kamo srece da je software ispratio njegova cetiri jezgra tada. Danas bismo onda verovatno jos dalje...

Vidis Pc Beast, ti kazes da pII 955 ide na 3,8Ghz max a ja znam dosta ljudi koji ih voze na 4+ Ghz sa dobrim hladjenjem, c3, valjda ce se i sami javiti :)

Uostalom, pII 955 oc je za sada sasvim dovoljan a na am3+ plocu ce moci BD, dakle bolje je i to pa preci na bd za smesan kes nego pazariti polovan q9550 za 150e :d i ostati zaglavljen sa ddr2 i low gpu usage potencijalnim problemom koji imaju ovi matori c2q.

I ja ne poredim PII sa SB, to nije realno, jednostavno SB je mnogo jaci ali je bar sto se tice zahtevnosti igrica danas malo poranio ;)

Za video obradu je tata. Ali ti treba i tatina plata za jedan sb, solidnu plocu i ddr3, i to tate poslanika :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno