Šta je novo?

Izbor monitora?!

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Lenovo T460S
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ovo ce verovatno biti glupo koliko i interesantno.:D Moj matori Samsung SyncMaster 753S je u zadnje vreme poceo da daje znake laganog ali sigurnog umiranja. Slika pocinje da se trese cim se malo ugreje, da bi prestala, pa opet pocela... Da li je u pitanju trafo, il' sta je, ne znam, uglavnom odlucio sam da nabavim nov monitor. TFT naravno upada kao prva opcija, medjutim tu ima nekoliko zackoljica. Prvo, bavim se grafickim dizajnom i boje na monitoru su mi jako bitne; a drugo, ogroman broj radova, od kojih neke jos nisam zavrsio, su mi 1024X768 rezolucija. Zaista bih voleo da ostanem na njoj, medjutim TFT-ovi se jednostavno rade u 1280X1024, sto mi ne odgovara. Postoje 15', ali to mi je ipak suvise malo. Sad, moje pitanje je, ako bih recimo uzeo 17' TFT i stavio ga na 1024X768, koliko bi cela slika trpela? Ili mozda postoje neko medju resenje ne racunajuci CRT (stvarno mi je dosta zracenja :()...

ufff,sta da ti kazem.Svaka ti cast ako radis na 753s :d.
Radio sam na par komada i mogu ti reci da u losiji monitor nisam gledao...izuzimajuci moj prastari Daewoo15" kad se nabije u 800x600@60hz :d.
Trazi neki 20"(ako mene pitas 22"+) sa DVI,bilo koji bi trebao da ima bolji prikaz od 753ojke :D.
-(moje subjektivno misljenje,zasnovano na 3-4 "testirane"753ojke :D)

-uvek mozes da potrazis neki polovan 21"crt,ima ih dosta u oglasima...Meni barem nenadwebivi Eizo ;)...uf kad se setim skoka sa proklete 15tice na 21" :smoke:

...Radio sam na par komada i mogu ti reci da u losiji monitor nisam gledao...

Ovo potpisujem!
Pre oko 4 godine kada je prodaja ovih monitora bila u jeku lično sam otpakovao 10kom. spremnih za isporuku jednoj firmi i upoređivao ih. Od tih 10 ni jedan nije imao istu sliku! Nekima je geometrija bila nepopravljiva, neki su vukli u zeleno, plavo i crveno dok su neki bili po uglovima opasno mutni.

Tako da, ukoliko si se bavio grafikom i radio na njemu, svaki TFT će ti biti kao Bogom dan. Moja preporuka je da se orijentišeš na monitore sa PVA panelom i DVI interfejsom. Budi spreman i da platiš malo više.

BTW ne vidim zašto ne bi koristio radove započete u 1024x768 u 1280x1024 rezoluciji? Imaćeš mesta oko slike i za programske alate. Spuštanje rezlucije će ti samo doneti zamućenje.

Stoji i savet Bojansilni-ja za 21" CRT ali pitanje je koliko ih platiti i sve koje sam video već polako ispuštaju dušu...

.

Poslednja izmena:
Bio je jedan 21 crt na oglasima u skorije vreme.

Hvala vam ljudi. :) Monitor, dakle menjati pod hitno. Iskren da budem,1024X768 rezolucija mi odgovara i zbog igrica. Kad sam Colin McRae Dirt digao sa svoje "native" rezolucije na 1280X1024, frame rate mi je opao za 10 FPS. :( Crysis ne bih ni da pominjem...

Dakle, ukoliko se ponovo odlucim za CRT 17', sta bi ste mi preporucili? :)

Hvala vam ljudi. :) Monitor, dakle menjati pod hitno. Iskren da budem,1024X768 rezolucija mi odgovara i zbog igrica. Kad sam Colin McRae Dirt digao sa svoje "native" rezolucije na 1280X1024, frame rate mi je opao za 10 FPS. :( Crysis ne bih ni da pominjem...

Naočare.

:wall::wall::wall:

Poslednja izmena:
Naočare.

:wall::wall::wall:

Vec ih nosim.:d

Salu na stranu, slusao sam da TFT-ovi nemaju ni blizu dobar kontrast kao CRT-ovi, bas kao i one njihove lampe, koje pri jakom svetlu (ili u mraku) umeju bas da zivciraju.

@Vuk_Gamer

Da li si imao priliku da isprobas bilo koji noviji TFT ?

Ako hoćeš da imaš bolji framerate u igrama - uvek možeš da skaliraš sliku na nižu rezoluciju. Vidi koji monitori to rade najbolje, imaš dosta tema ovde na Bench-u, ne može prostije da bude. Koliko sam razumeo - tebi trebaju ekstra niske (za TFT) rezolucije, mada ne vidim šta će ti, jer imaš sasvim solidnu mašinu za igranje, lepo se raspitaj koji TFT monitor kvalitetno skallira na što nižu rezoluciju, evo Maxa kaže da Philips C190 lepo skalira na 1024X768 , verujem da postoji još gomila takvih monitora. Mani se CRT-a, već smo duboko zašli u 21. vek. Imaš predrasude o TFT-u ko da je sada 1995. godina.

Poslednja izmena:
Cat, hvala sto si mi otvorio oci. :) Zaista, uopste mi nije palo na pamet da postoje TFT-ovi koji mogu da dobro skaliraju rezoluciju. Ono sto sam vidjao na monitorima svojih drugara, cim spuste sa "native" rezolucije, slika se zesce bluruje, a ja bih to da izbegnem. Dakle, Cat je predlozio Philips C190, imate li jos koji da mi preporucite? Ili mozda da me uputite na neku od tema, gde se bas o ovome pricalo.

Hvala unapred :)

ako ti treba za neku grafiku, zaobidji taj philips, uglovi su mu chak i ispod 160 (tacnije 160/145) sto je skroz neozbiljno , pored toga ce ti se taj CRT chiniti kao san

problem (mogu reci generalni, ovde na benchu) je sto ti monitor preporuchuju gameri, (vidim da i ti u niku imash gamer ali napisao si da ti monitor primarno treba za grafiku) pa im je lag i slicne gamerske stvari na prvom mestu

ne znam koji ti je budzet al ako je za grafiku nemoj da uzimash nista ispod ugla 170/170 , najbolje bi bilo da probash monitor pre nego sto ga kupish , pogledash po netu komentare o prikazu boja i slicno ...

poz

ako ti treba za neku grafiku, zaobidji taj philips, uglovi su mu chak i ispod 160 (tacnije 160/145) sto je skroz neozbiljno , pored toga ce ti se taj CRT chiniti kao san

problem (mogu reci generalni, ovde na benchu) je sto ti monitor preporuchuju gameri, (vidim da i ti u niku imash gamer ali napisao si da ti monitor primarno treba za grafiku) pa im je lag i slicne gamerske stvari na prvom mestu

ne znam koji ti je budzet al ako je za grafiku nemoj da uzimash nista ispod ugla 170/170 , najbolje bi bilo da probash monitor pre nego sto ga kupish , pogledash po netu komentare o prikazu boja i slicno ...

poz

Slazem se sa covekom...mozes da probas i neku seriju sa "wide gamut color"-om, kod nas su najzastupljeniji Samsung monitori - na primer 931c, mislim da bi ti vece dijagonale (ili wide) samo smetale, na osnovu onoga sto si naveo u prvoj poruci.
Najbolje je da odes u prodavnicu i pogledas na licu mesta monitor - uzivo sve drugacije izgleda mozemo mi ovde da pricamo sta hocemo, ali ti najbolje znas sta ce ti zadovoljiti potrebe, a kada uz to i vidis svojim ocima nesto od toga, onda ces lako doneti odluku.
Sto se tice reskaliranja u nize rezolucije, tu bas neces imati relativno lak "posao", jer se TFT monitori ne prave tako, svaki od njih se pravi i podesava fabricki za jednu optimalnu, "native" rezoluciju, i nju onda preporuci proizvodjac i za nju garantuje. Sve ostalo je improvizacija. Ako ti je 1024x768 glavni kriterijum, onda trazi TFT 15" ili neki CRT.

Licno, ja bih isao na TFT 17" ili pre 19" i to klasik (ne wide, za tvoju potrebu), i to neki sa panelom koji ima 97-8% NTSC color space-a, ako ti budzet dozvoljava.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Slazem se sa covekom...mozes da probas i neku seriju sa "wide gamut color"-om, kod nas su najzastupljeniji Samsung monitori - na primer 931c, mislim da bi ti vece dijagonale (ili wide) samo smetale, na osnovu onoga sto si naveo u prvoj poruci.
Najbolje je da odes u prodavnicu i pogledas na licu mesta monitor - uzivo sve drugacije izgleda mozemo mi ovde da pricamo sta hocemo, ali ti najbolje znas sta ce ti zadovoljiti potrebe, a kada uz to i vidis svojim ocima nesto od toga, onda ces lako doneti odluku.
Sto se tice reskaliranja u nize rezolucije, tu bas neces imati relativno lak "posao", jer se TFT monitori ne prave tako, svaki od njih se pravi i podesava fabricki za jednu optimalnu, "native" rezoluciju, i nju onda preporuci proizvodjac i za nju garantuje. Sve ostalo je improvizacija. Ako ti je 1024x768 glavni kriterijum, onda trazi TFT 15" ili neki CRT.

Licno, ja bih isao na TFT 17" ili pre 19" i to klasik (ne wide, za tvoju potrebu), i to neki sa panelom koji ima 97-8% NTSC color space-a, ako ti budzet dozvoljava.

Pozdrav

Kad Philips ili Sony stave da je ugao 160/160 kao što je za ovaj monitor, onda to znači da do tog ugla nećemo primetiti nikakve promene na slici, inače to je kao na recimo Benq monitori 178/178. Bezveze je napisati neku takvu notornu glupost za aparat koji uživo niste ni videli (da jeste to ne bi ni napisali). 190C7 je izuzetna sprava, ima i DVI priključak, samo reči hvale za njega, na žalost nisam u finansijskoj situaciji da ga pazarim (oko 16.000,00 din), prosto me hvata tuga za svakim koji isporučim ili ga probam. Od jeftinijih varijanti, dakle wide, izdvaja se model 190SW8 koji ima ugao od čak 176/170 (neće se ni primetiti u stvarnosti) i košta oko 13.000,00 din +/- 300 din od firme do firme. Od firmi koje koriste LGPjilips LCD panele izdvajaja se pre svih ViewSonic, pa po tome prosudi koliko je dobra ili loša kupovina takvih monitora. Samsung je trenutno preskup za ono šta nudi u toj klasi.

Ono sto mene trenutno najvise interesuje jeste sam scaling rezolucije. Vukasin-coral, kazes da si imao prilike da probas 190c brillince. Ne znam da li si uopste imao potrebe, ali, da ga nisi kojim slucajem probao kako ce se ponasati u manjim rezolucijama? Bench su ga na onom testu bas extra nahvalili, ali voleo bih da cujem komentare iz prve ruke.

Sto se tice upotrebe monitora, koristicu ga i za igrice i za grafiku. Iskreno, vise za igrice... :d

kao sto rekoh 22" wide :d

Nazalost, ja za 20' i 22' monitore nemam para. To zaista debelo ispada iz mog veoma ogranicenog budzeta. :( Ono sto bi meni pasovalo jeste 19' - ne wide, sa dobrim scalingom na manje rezolucije. Jel, ja Crysis na 1280X1024 nema sanse da igram na high detaljima, a na 1024X768 vec mogu. ;)

To je definitivno glavni razlog zbog kojeg bi voleo da mi buduci monitor radi lepo na toj rezoluciji. Znam da sam vas vec zesce smorio, ali voleo bih da cujem jos koji predlog. :)

Ono sto mene trenutno najvise interesuje jeste sam scaling rezolucije. Vukasin-coral, kazes da si imao prilike da probas 190c brillince. Ne znam da li si uopste imao potrebe, ali, da ga nisi kojim slucajem probao kako ce se ponasati u manjim rezolucijama? Bench su ga na onom testu bas extra nahvalili, ali voleo bih da cujem komentare iz prve ruke.

Sto se tice upotrebe monitora, koristicu ga i za igrice i za grafiku. Iskreno, vise za igrice... :d

Odličan je on i na manjim rezolucijama, u igrama nećeš ni primetiti na kojoj igraš, naročito 1024x768. To što su ga na benču nahvalili je jedno, ali je sasvim druga stvar ono što su kudili - cena - on je skuplji od 20" i 22" Wide monitora.

Nazalost, ja za 20' i 22' monitore nemam para. To zaista debelo ispada iz mog veoma ogranicenog budzeta. :( Ono sto bi meni pasovalo jeste 19' - ne wide, sa dobrim scalingom na manje rezolucije. Jel, ja Crysis na 1280X1024 nema sanse da igram na high detaljima, a na 1024X768 vec mogu. ;)

To je definitivno glavni razlog zbog kojeg bi voleo da mi buduci monitor radi lepo na toj rezoluciji. Znam da sam vas vec zesce smorio, ali voleo bih da cujem jos koji predlog. :)

Nesto gledam cene i razlika izmedju 19" i 20" wide monitora je oko 10eur, ako dajes ~140 eur valjda mozes da skupis do ~150eur a mozda negde nadjes i jos povoljnije. Razlika u ceni stvarno nije velika a upotrebna vrednost je znacajna.

ma bre bolje ustekaj jos 50e i kupi 22", ako vec ides na duze staze

Philips Brilliance 190c kupljen! :D Moram da konstatujem da sam prezadovoljan. Crna je crna, rezoluciju scaluje fantasticno, a pritom nema probijanja svetlosti iz pozadine.

Hvala svima na savetima i preporukama. :)

Napiši više utisaka kad budeš imao vremena.

Sa 8800 GTS i Cock 2 duo Kriza ti loše ide:wall::wall: I pored tog HW u mašini jedva si se otarasio 753 leš:-devil-: E ccc, sigurno se voziš prevozom sa Nokia N95 8Gb na primer :-devil-::p (u levoj ruci Nokia a u desnoj šipka).

Poslednja izmena:
Sa 8800 GTS i Cock 2 duo Kriza ti loše ide
haha Cock 2 Duo :d:d:d

(u levoj ruci Nokia a u desnoj šipka)
-pa sta ce ti sipka u ruci?...n95 ima accelerometer,pa kad pocne slika da se rotira...znas da si pao na patos tramvaja :zgran:.

-Ipak mislim da je trebao da padne 22" mon...ipak je 8800GTS ;)

Sa 8800 GTS i Cock 2 duo Kriza ti loše ide:wall: I pored tog HW u mašini jedva si se otarasio 753 leš:-devil-: E ccc, sigurno se voziš prevozom sa Nokia N95 8Gb na primer :-devil-::p (u levoj ruci Nokia a u desnoj šipka).

Nisam rekao da mi Kriza ide lose. Samo ne besprekorno. :d:d:d
Ehh, to vam je profesionalna deformacija prouzrokovana 15-godisnjim iskustvom kidanja od video igara... :d Salu na stranu, Krizu guram sve na High, i ide lepo, samo sto kad krenu eksplozije, pucnjava i ostala anarhija, frame rate osetno padne.

Sto se tice telefona, daaaaleeeko sam od N95... Koristim 5500 koju sam kupio polovnu pre par meseci, dakle nista specijalno. Ne daje mi se lova za mobilne phonove. S druge strane, sa nestrpljenjem iscekujem 9800GT...:-devil-:

A sto se tice javnog prevoza, nema potrebe...zivim u Sapcu. :p

-Ipak mislim da je trebao da padne 22" mon...ipak je 8800GTS ;)

Ja sam za lovu koju sam ulozio u 190C, mogao opusteno da nadjem neki 22' wide, ali sa ovim Philipsom sam dobio upravo ono sto sam hteo. Slika je kristalna (bukvalno - ipak je LCD :d:d:d), boje su jasne i snazne, gradijenti su odlicni, a rezoluciju skalira perfektno. Cak i ako stavite 800X600 necete osetiti "blur" efekat koji se javlja kod ostalih monitora.

Postoji vise opcija koje mozete da podesavate na samom monitoru. Primera radi, kad upalite igricu, stavite na Entertaiment i boje ce biti sljastece i agresivne, a onda ukoliko pozelite da svrljate po internetu, ili kucate tekst u Wordu, opusteno stavite da radi na Office mode i on debelo ublazi jacinu svetlosti i kontrasta. Ma lud je...:D

Tu je i DVI izlaz, za Playstation 3, ako ikad stigne... :d

Nazad
Vrh Dno