Šta je novo?

Izbor konfiguracije server-a....

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Potreban mi je brand server, koji ce da pokriva 50-100 radnih stanica. Njegova uloga je DC, file server, intranet web server. Storage prostor 300-500GB ce biti dovoljno. Absolutna redudancija. Trenutno razmatram HP ProLiant ML350 G5 Server, pa ako neko ima bolji predlog.

Unapred zahvalan.

Iz mog iskustva IBM x3550 je idealan za ove namene (verovatno kao i taj HP)
x3650 mozda malo prejak, ali podrzava slozenije raidove i vise prostora na diskovima (tj vise diskova)

Apsolutna redudantnost - sta podrazumevas pod tim :)
Ni jedan nema tu Apsolutnu redudantnost. Imaju 2 napajanja, podrzavaju redudantne FC konekcije i ostala veselja ali ako otkaze "ploca" nema spasa :) Ili ne daj boze raid kontroler :)

Pozdrav :)

Iz mog iskustva IBM x3550 je idealan za ove namene (verovatno kao i taj HP)
x3650 mozda malo prejak, ali podrzava slozenije raidove i vise prostora na diskovima (tj vise diskova)

Apsolutna redudantnost - sta podrazumevas pod tim :)
Ni jedan nema tu Apsolutnu redudantnost. Imaju 2 napajanja, podrzavaju redudantne FC konekcije i ostala veselja ali ako otkaze "ploca" nema spasa :) Ili ne daj boze raid kontroler :)

Pozdrav :)

Sto se tice redudancije, mislim na 2xCPU, 2XRAM, RAID 5, 2xPSU, 2xNIC, raid kontroler integrisan na MB za sys, i neovisan za storage, (otprilike sve osim ploce), a ako ploca otkaze onda je bash belaj!
Radio sam e232 IBM PIII Xeon server-om i imam prijatna iskustva sa njim, pa po ovim karakteristikama vidim da je dovoljno dobar i x3550, jedino sto mi je HP vise dobavljiv pa me interesuju i iskustva ostalih sa njim.

Aj opet ja :)
Nisam radio bas direktno sa HP, ali se desavalo da klijentima staru opremu (dosta HP servera) konfigurisemo za dizaster/rikaveri lokacije. Radio sam sa tower serverima sa 1 cpu lezistem, rek modelima sa 2 i blade shasijom (koja je krajnje zanimljiva)
Neki moj utisak je da su odlicni :) Rade, pouzdani su, kvalitetni su delovi. (Ako neko pomisli "pa da li za servere brendirane moze biti los kvalitet komponenti", taj nije imao iskustvo sa FS :) )

ML 370 G5 je mozda malo bolje resenje...
Ja to vozim za oko 200+ korisnika, AD/DC,DNS,DHCP,Web Proxy, Mail Proxy, File server i Firewall (+ jos nekolicina sitnica)...

Obavezno 2 x PSU...i ubaci SAS diskove i napravi raid (recimo 4 x 136GB 15k rpm, da imas mirror + stripe)...

Radice kao sat...

ML 370 G5 je mozda malo bolje resenje...
Ja to vozim za oko 200+ korisnika, AD/DC,DNS,DHCP,Web Proxy, Mail Proxy, File server i Firewall (+ jos nekolicina sitnica)...

Obavezno 2 x PSU...i ubaci SAS diskove i napravi raid (recimo 4 x 136GB 15k rpm, da imas mirror + stripe)...

Radice kao sat...

Takodjer i ja to mislim, cak sam mislio malo vise hdd-ova, tipa 5x136GB sas i kreiram RAID 5 i storage resen. Videcu da imam dosta redudantnih komponenti.
Hvala.

Kada mi stigne mashina javicu ti se jos, pa da podelimo jos par iskustava :wave:

Nazad
Vrh Dno