Šta je novo?

Izbor klime savet

Fujitsu ne meri totalni kapacitet grejanja klima uređaja sa uključenim powerful modom.Da mere eksplicitno bi naveli taj podatak.Držimo se podataka koje imamo bez pretpostavki ako imaš podatak da Fujitsu meri krajnji kapacitet klima uređaja sa uključenim powerful modom postavi ovde tekst ili link.Evo opet tabele kapaciteta za LTCA da li negde piše da je mereno sa powerful modom uključenim.Ja ne vidim takav opis merenja.Ne piše da su ovi kapaciteti ograničeni na primer na 15 minuta trajanja znači radi se o trajnim kapacitetima uređaja.

Prilozi

• 444.png
    444.png
    83.9 KB · Pregleda: 69
Ja ne vidim nikakav podatak o metodologiji merenja, pa mi nije jasno odakle ti sa tolikom sigurnoscu tvrdis to sto tvrdis?
Ja sam okacio tabelu kapaciteta direktno iz Fujitsu-ovog kataloga.
Okaci i ti izvor tih tvrdnji da LT "trajno" daje vise od svog propisanog kapaciteta na minimalnoj radnoj temperaturi od -20c, jer ja ne nadjoh to na Fujitsu-ovom sajtu.
Kao i to da "trajno" daje 7.8kW toplote...

Ovo je sa sajta to jeste iz priručnika za LT...
Samim time sto su decidno naveli vrijednosti, oni i stoje iza napisanog i snose odgovornost ako su doveli kupce u zabludu pumpanjem vrijednosti. Čisto sumnjam da bi se igrali time (pogotovo sto jako malo kupaca zna uospte naći priručnik, jos manje ga tumačiti) i sto podaci nisu "u izlogu" i ne promovisu ih kao "selling point" to jeste nešto jedinstveno zbog čega trebate kupiti baš njihov proizvod, i izuzetno sumnjam da nijedno nadzorno tijelo nije provjerilo do sada testiranja i verifikovalo ih.

U jednom prirucniku ima i -25c, u drugom prirucniku nema podatak za -25c...dajte zvanican link za taj prirucnik, jer po oba ta klima prelazi svako merenje. Ili je Eurovent na koji se cesto pozivate nebitan? Tamo ako se secam, kapacitet je 4kW na -10c.
Opet, vama je logicno da u reklamni katalog oni pisu losije podatke?

I zasto bi jedna klima u istim uslovima "trajno" davala dosta vise toplote ako joj zadas nizu temperaturu?
I zasto bi merili lt na -25c i napisali da je -20c njena minimalna operativna temperatura...
Ta tabela je dosta cudna na vise nacina, valjalo bi videti ceo kontekst iste kada okacite link sa Fujitsu sajta.

Evo šaljem sve, cekam da mi Fuji uplati honorar za zastupanje, pa ću sjesti i prikupiti sve sto budeš trazio.
Ljudi barem decidno navode vrijednosti iza kojih stoje, i to je problem, a što drugi napisu scop 8 razred A+++ i ništa dublje od detaljao, to je ok i prihvata se.

Hvala svima na pomoći. Naručena je Fujitsu 12 kgte i stići će za par dana. Sad treba naći neki kršten servis u kgu koji će to ugraditi.
Čitao sam ovde na forumu o ugradnji al to to je uglavnom rasuto u više postova na više različitih tema, pa ako bilo ko može da mi kaže koje su stvari koje treba da se ispoštuju prilikom ugradnje..
Znam da treba da ima dovoljno mesta sa svake strane, znam da treba da se uradi vakumiranje sistema. Jel ima još nešto bitno?

Instalacija ne sme da bude kraća od 3 metra ako ide leđa na leđa obmota se nekoliko krugova iza spoljne jedinice.Naruči amortizere za spoljnu jedinicu zato što majstori nemaju kod sebe.Vakumiranje obavezno pitaj kad ugovaraš montažu da li rade vakumiranje.Obe cevi posebno izolovane i omotane trakom.Pogledaj uputstvo za montažu koje dolazi sa klimom.Udaljenost unutrašnje jedinice od plafona optimalno između 10 i 15cm.Strana na kojoj je termo senzor isto ima minimalnu udaljenost od zida.Klima ima freona dovoljno za instalaciju do 15 metra bez dopune.Spoljna jedinica mora da ima dovoljno prostora da bi vazduh normalno cirkulisao kroz klimu.Majstori sve ovo odrade bez problema u velikoj većini slučajeva.Neki umeju i da isfušare tako da nije loše da se upoznaš sa nekim detaljima.

Ja se secam jako zadovoljnog korisnika ovog modela Panasonica, a secam se da je neko imao onaj bas premium model koji ne prestaje sa grejanjem ji tokom defrosta. Ne znam koji je model imao taj clan kojim je nezadovoljan.
EDIT: taj clan sto je ovde bio nezadovoljan sa modulacijom od 330W je ostavio Panasonic(jednu je imao, ne 2) i poslednji post mu je da je Panasonic stedljiviji od Luce jer greje veci prostor sa istom potrosnjom i da je zadovoljan sa obe glime generalno, te da ce najverovantije i trecu staviti.

Fujitsu je takodje imao probleme, pa ne znaci da je problematican brend.

Te energetske klase su izmisljotina i ne govore puno o samom radu i zaista potrosnji u realnim uslovima.

Fujitsu Luca12 je A+ na grejanju, Gree Viola je A++. Luca mi 20m2 greje po otprilike istom trosku kao Viola 15akm2.
EER je samo odnos procenjene potrosnje po satu i dobijeme max toplote. To nema veze sa realnom upotrebom.
Pogotovo sto Fujitsu ima powerful mode koji rdi samo 15min i onda se ugasi.
Ja sam imao dva Panasonic Etherea, sto je njihov premium model. Xke 9000 i 12000 btu.
Oba su kanturine teske i jedva vracene.
Detaljno opisano i dokumentovano na temi koju sam otvorio

Postavljena kgte12, nisam stigao da testiram nešto mnogo al evo par slika instalacije. Spoljna je izmeštena skroz, nema nikakvih opstrukcija.
20230509_141055.jpg
20230509_141120.jpg
Ostala mi je dosta lufta u zidu oko instalacije. Čime bih mogao da popunim? Živom gumom?

Ne znam zašto nisu majstori popunili taj luft oko instalacije.Kupi gips i malu špaklu ne baš najmanju izmeri kolika je širina i vidi koliko široka špakla bi odgovarala.Gips brzo veže nemoj da praviš puno.Ne moraš odjednom da popuniš sve ali prvo guraj gips što više unutra pa sačekaj sat dva i opet dok se ne popuni sve kasnije lepo sravniš prelaz između zida i otvora gore i dole pređeš šmirglom i neće se videti kao sad uopšte.Prvo sipaj vodu u neku posudu plastičnu pa onda gips i mešaj dok se ne zgusti toliko da može da stoji na špakli.

Ili neka kupi gotovu glet masu i ne zahebava se previše.

Kod mene su gipsom radili.Ali naravno treba ići na prostija rešenja kao što si preporučio gotovu glet masu ili slično.

Ja sam davno za staru on/off klimu nagurao izguzvane novine i posle sve to presao kao sto kazete sa par milimetara gipsom ili glet masom i nije lose ispalo 😄

Na kraju ipak morao rupu sa spoljne strane da popunim niskoeskpandirajućom pur penom sa spoljne strane jer ostalo je baš dosta lufta. Pokušao sam živom gumom prvo ali ma koliko stavio osećalo se kako duva kroz rupu. Klima radi ok koliko vidim. Naravno, tek ću je testirati kako treba kad dođu visoke temperature. Spoljna jedinica, osim nekog povremenog blagog zujanja, bukvalno kao trafo, ne pravi nikakvu buku. I to da bi čuo moram da stojim pored nje.
Sad bi valjalo da nabavim neku utičnicu za merenje potrošnje. Čini mi se da dosta ljudi ovde koristi tuya 20A ali ne mogu da provalim da li preko nje može da se vidi trenutna potrošnja, ili samo ukupna potrošnja u jednom danu. Ako ima neka bolja alternativa, recite.

Na kraju ipak morao rupu sa spoljne strane da popunim niskoeskpandirajućom pur penom sa spoljne strane jer ostalo je baš dosta lufta. Pokušao sam živom gumom prvo ali ma koliko stavio osećalo se kako duva kroz rupu. Klima radi ok koliko vidim. Naravno, tek ću je testirati kako treba kad dođu visoke temperature. Spoljna jedinica, osim nekog povremenog blagog zujanja, bukvalno kao trafo, ne pravi nikakvu buku. I to da bi čuo moram da stojim pored nje.
Sad bi valjalo da nabavim neku utičnicu za merenje potrošnje. Čini mi se da dosta ljudi ovde koristi tuya 20A ali ne mogu da provalim da li preko nje može da se vidi trenutna potrošnja, ili samo ukupna potrošnja u jednom danu. Ako ima neka bolja alternativa, recite.
Možeš da vidis i trenutnu i dnevnu i mesecnu potrosnju preko te uticnice. Kao i da palis gasiš uređaj.

Htjedoh juče napisati, da luft u zidu, zimi (ali i ljeti) može praviti problem jer će to biti nahjladnija/najotplija zona u sobi, i termostatu će prijavljivati lažnu temperaturu pa će klima stalno da se forsira i nabija temperaturu...

Danas sam se konačno nakanio da isprobam klimu malo. Napolju je 13 stepeni, klima setovana na 24. Na ovoj potrošnji održava temp...
Screenshot_20230518-154729_Smart Life.jpg
Treba uzeti u obzir da su vrata od dnevne, gde se klima nalazi širom otvorena, kao i dve spavaće sobe, tako da tu ima gubitaka. Sve u svemu, mislim da ću uskoro uzeti i drugu klimu za veću spavaću i sledeće nedelje u energetiku da pokrenem proces isključenja sa toplane.

Na ovim spoljnim temperaturama klime imaju visok COP ako još mogu nisko da moduliraju kao tvoja Fujitsu KGTE12 to je primer kako dobra klima koristi svoje resurse na pravi način i omogućuje ti grejanje sa malom potrošnjom struje.

Na ovim spoljnim temperaturama klime imaju visok COP ako još mogu nisko da moduliraju kao tvoja Fujitsu KGTE12 to je primer kako dobra klima koristi svoje resurse na pravi način i omogućuje ti grejanje sa malom potrošnjom struje.
Screenshot_20230518-164633_Smart Life.jpg
Sad održava temp na ovoj potrošnji. Na izduvu je mlak vazduh. Podešena na auto i uglavnom gura na drugoj brzini. Čuje se, ali uopšte ne opterećuje. Napolju je skroz nečujna, što je meni odlično jer često izađem na terasu da zapalim cigaru. Odlična preporuka za ovu klimu @proleter!

Može da spusti potrošnu da 120w na grejanu naravno kada ima potrebe za takvom modulacijom.Samo redovno čisti filtere na unutrašnjoj jedinici na primer svakih 10-15 dana.Obrati pažnju na senzor koji ima klima domet je do 6 metara u dajini i on je uključen po defoltu.Kada primeti da nema osoba u prostoriji u određenom vremenskom periodu smanjiće temperaturu grejanja za nekoliko stepeni opet kada dođe do kretanja u sobi vratiće podešenu temperaturu.Može da se isključi isto kao što ima i neka podešavanja imaš opis u uputstvu je detaljno opisan rad i podešavanje.

Najniže što sam video do sad je 140w. Ima dugme na daljinskom za disablevanje human senzora, a i imam jednog mini huligana od 15 meseci koji samo šparta po stanu, tako da se ne brinem 😁

Haj da hajdžekujem tred da ne otvaram novi, ako ne zamjera OP. Razmišljam se između dvije 18BTU: Midea Extreme i LG S18EQ za nekih 40ak kvadrata, ali pod pločom i sa slabom izolacijom. Najviše za hlađenje, ali i dogrijavanje po potrebi. Šta je po vama bolji izbor?

Pozdrav! Da ne otvaram novu temu, takodje mi je potrebna pomoc pri izboru 2 klima uredjaja za grejanje kuce oko 50ak kvadrata, zidovi 32cm cigla, 5cm stiropor, unutra gips bez izolacije iza njega, stolarija drvena dobra, stakla punjena argonom. Budzet za obe tu oko 1000€.
Na skici se vidi dnevna i trpezarija su spojene (jedna klima) a kod spavace bi vrata bila otvorena, da zagreje i hodnik i ako moze malo samo kupatilo (druga klima) jedino sto ne moze direkt cela klima da stoji naspram vrata nego polovinu prolaza kaci, kupatilo bi bilo otvoreno ali bi se po potrebi dogrevalo norveskim radijatorom.
Hvala!

Prilozi

• 20230702_141120.jpg
    20230702_141120.jpg
    130.9 KB · Pregleda: 25
Nazad
Vrh Dno