Šta je novo?

Izbor klime savet

DjoleYang

Poznat
Učlanjen(a)
09.12.2022
Poena
25
Pozdrav svima. Doslo je vreme da se zameni ova drljava Maxon on/off klima pa mi treba pomoc iskusnijih :).
Zivim u stanu od 60kvm, sendvic zid, pvc stolarija, svi prozori okrenuti ka jugoistoku. Rekao bih da je izolacija sasvim solidna s obzirom da je napolju trenutno 12 stepeni a unutra 24 stepena sa svim radijatorima zavrnutim od kraja.
Potrebna mi je preporuka za klimu koja bi hladila/grejala dnevnu i hodnik (29 + 6 kvm), posto ne verujem da bi jedna klima mogla da pokrije ceo stan zbog rasporeda prostorija. Recimo da bih dao 1100 evra za klimu najvise, 100e +/-.
Ako se klima dobro pokaze, dodao bih jos jednu klimu u vecu spavacu sobu koja je na suprotnom kraju stana u odnosu na dnevnu, tako da treba imati i to u vidu. Postoji i mogucnost da se iskljucim s centralnog grejanja posto ja tu najmanje placam potrosnju, najvise ide na fiksni deo.
Evo ga raspored stana.
skica stana.jpg
Ne bih se zezao s kinezima jer mi treba dugorocno resenje koje cu jednom da odradim i da ne razmisljam bar 5 godina, tako da Mitsubishi, Fujitsu, Daikin ulaze u obzir.
Hvala unapred na pomoci!

Tebi bi odgovarala Fujitsu KGTE12 za tu kvadraturu 29+6.Košta oko 108k.Dobro modulira i kultura rada je ok.

Tebi bi odgovarala Fujitsu KGTE12 za tu kvadraturu 29+6.Košta oko 108k.Dobro modulira i kultura rada je ok.
Mislis da je dovoljno 4kw kapacitet grejanja za toliku kvadraturu?
Koja klima bi onda mogla da ide u spavacu sobu od 12kvm na suprotnoj strani kako bi se eventualno pokrio ceo stan i da to potencijalno bude jedini izvor grejanja?

Kažeš da je solidna izolacija još si u stanu koliko vidim u postu.Onda je KGTE 12 dovoljna za 29+6 m2.Za drugu klimu Fujitsu KMTA/CC12.KGTE ima Human Sensor ili senzor prisutnosti radi uštede kada nema ljudi u prostoriji.Može da se podesi rad ili isključi.

U tvom budzetu mozes uzeti premium japance, Mitsubishi Kireia SRK 45 ZSP-W(max 5.8kW grejanje), Panasonic KIT-TZ42-WKE(6.8kW)-probija malcice budzet, Toshiba Suzumi Plus RAS-B16N3KV2-E(6.9kW). Fujitsu je cesto dobra ponuda kao doplata u odnosu na kineze, ali su takodje cesto ozbiljniji japanci poput Mitsu, Daikina, Toshibe i Panasonica, bolja kupovina u visem cenovnom rangu.

Poslednja izmena:
Fujitsu KGTE12 je A+++ na grejanju i A+++ na hlađenju.Mitsubishi Kireia SRK 45 ZSP-W A+ grejanje A++ hlađenje.Sa Panasonic modelima bilo je problema oko modulacije i kulture rada ne kažem da je kod svih modela tako.Toshiba Suzumi Plus RAS-B16N3KV2-E A+ na hlađenju i A na grejanju.Fujitsu je novi model iz kataloga za 2022 godinu.Prethodni su bili KGTA/B i sada E.Uz sve skuplju struju treba uzimati naravno kada postoje mogućnosti za to maksimalno štedljive i efikasne inverter klime.Evo tablice kapaciteta grejanja.

Prilozi

• 222.png
    222.png
    116.9 KB · Pregleda: 70
Pozdrav svima. Doslo je vreme da se zameni ova drljava Maxon on/off klima pa mi treba pomoc iskusnijih :).
Zivim u stanu od 60kvm, sendvic zid, pvc stolarija, svi prozori okrenuti ka jugoistoku. Rekao bih da je izolacija sasvim solidna s obzirom da je napolju trenutno 12 stepeni a unutra 24 stepena sa svim radijatorima zavrnutim od kraja.
Potrebna mi je preporuka za klimu koja bi hladila/grejala dnevnu i hodnik (29 + 6 kvm), posto ne verujem da bi jedna klima mogla da pokrije ceo stan zbog rasporeda prostorija. Recimo da bih dao 1100 evra za klimu najvise, 100e +/-.
Ako se klima dobro pokaze, dodao bih jos jednu klimu u vecu spavacu sobu koja je na suprotnom kraju stana u odnosu na dnevnu, tako da treba imati i to u vidu. Postoji i mogucnost da se iskljucim s centralnog grejanja posto ja tu najmanje placam potrosnju, najvise ide na fiksni deo.
Evo ga raspored stana.
Pogledajte prilog 387368
Ne bih se zezao s kinezima jer mi treba dugorocno resenje koje cu jednom da odradim i da ne razmisljam bar 5 godina, tako da Mitsubishi, Fujitsu, Daikin ulaze u obzir.
Hvala unapred na pomoci!
Fujitsu Kgta, Mitsubishi Kieria, Mitsubishi Msz-ap,Daikin Ftxp.
Fujitsu KGTE12 je A+++ na grejanju i A+++ na hlađenju.Mitsubishi Kireia SRK 45 ZSP-W A+ grejanje A++ hlađenje.Sa Panasonic modelima bilo je problema oko modulacije i kulture rada ne kažem da je kod svih modela tako.Toshiba Suzumi Plus RAS-B16N3KV2-E A+ na hlađenju i A na grejanju.Fujitsu je novi model iz kataloga za 2022 godinu.Prethodni su bili KGTA/B i sada E.Uz sve skuplju struju treba uzimati naravno kada postoje mogućnosti za to maksimalno štedljive i efikasne inverter klime.Evo tablice kapaciteta grejanja.
Koji Panasonic modeli su imali problem sa modulacijom?

Možeš da pretražiš forum i nađeš korisnika koji je skinuo dve Panasonic klime pa ih zamenio drugim.Detaljno je opisao probleme.Bilo je i na forumu u Hr istih problema.

Ja se secam jako zadovoljnog korisnika ovog modela Panasonica, a secam se da je neko imao onaj bas premium model koji ne prestaje sa grejanjem ji tokom defrosta. Ne znam koji je model imao taj clan kojim je nezadovoljan.
EDIT: taj clan sto je ovde bio nezadovoljan sa modulacijom od 330W je ostavio Panasonic(jednu je imao, ne 2) i poslednji post mu je da je Panasonic stedljiviji od Luce jer greje veci prostor sa istom potrosnjom i da je zadovoljan sa obe glime generalno, te da ce najverovantije i trecu staviti.

Fujitsu je takodje imao probleme, pa ne znaci da je problematican brend.

Te energetske klase su izmisljotina i ne govore puno o samom radu i zaista potrosnji u realnim uslovima.

Fujitsu Luca12 je A+ na grejanju, Gree Viola je A++. Luca mi 20m2 greje po otprilike istom trosku kao Viola 15akm2.
EER je samo odnos procenjene potrosnje po satu i dobijeme max toplote. To nema veze sa realnom upotrebom.
Pogotovo sto Fujitsu ima powerful mode koji rdi samo 15min i onda se ugasi.

Poslednja izmena:
Otkud sad powerful mod.Nigde ne piše da su u Fujitsu merili snagu uređaja koristeći neki forsirani način rada ili powerful.Ako neko ima taj podatak neka postavi link ili tekst.

Ja ne znam na kojoj brzini oni mere potrosnju i datu snagu, ali ako ti imas info, podeli.

Sustina je da se ne meri razlicita vlaznost vazduha, da se ne meri duzi period rada i ne meri se vreme defrosta, kao i potrosnja tokom istog.
Generalno, jako nepouzdan podatak za izbor klima uredjaja.

Snaga se meri na maksimalnom protoku bar kod Fujitsu modela vidi se u tablici kapaciteta.770m3/h, spoljna temperatura -15,unutrašnja zadata 24c snaga grejanja 3,30kw.Možda Mitsubishi ili Toshiba imaju i na manjim brzinama izveštaje o snazi treba proveriti.

Nema to veze sa time kako se snaga meri, niti sa fabrickim podacima od strane proizvodjaca.

Moje razmišljanje, ako sve podrediš tome da bi imao sigurnu temperaturu u sobama - drugu klimu staviti na zid hodnika, suprotno sobama (otprilike ispod ovog mjesta gjde piše 6kvm). S tim što neće biti moguće izvesti okapavanje na elegantan način, to jeste moći će samo da grije. U tom slučaju, krilca usmjeriš, jedno ka jednoj, drugo ka drugoj sobi, kao na skici. Jeste malo duža instalacija (5-6 metara), ali neće skidati performanse klimi, jedino što će velika kanalica da ti ide po zidu i kroz hodnik, dakle estetika se žrtvuje.

Lakša i isplativija varijanta je, da klimu u većoj sobi okreneš tako da duva direktno u hodnik. Nije sigurno koliko će srednja soba moći da se zagrije, odstupaće sigurno od ostatka stana ibiti hladnija (pogotovo kada budu veliki minusi), ali zadržavaš opciju hlađenja + ne ružiš stan kanalicama.

Prilozi

• skica stana.jpg
    skica stana.jpg
    51.3 KB · Pregleda: 59
Od ta posla nema ništa. Sa tvojim predlogom, klima će pregrevati hodnik i radiće kao on off. Plus će na to turbina morati biti na mx uvek. Ako stan ima izolaciju i solidnu stolariju, vrlo verovatno da mu klima u srednjoj sobi neće ni biti potrebna (kod mene je takva situacija). U sobu od 12 kvm klima treba da se stavi naspram vrata i da kupi klimu koja može da gura vazduh na većim brzinama bez automatskog spuštanja brzine.

Jel moze pojasnjenje za ovu tablicu?Sta ona govori?Na spoljnoj temperaturi od recimo 0 stepeni,a na unutrasnjoj zadatoj 24 stepena,sta klima moze i koliko trosi?Sta tacno znaci izraz moze da isporuci 4kw(ili koliko vec) toplote?

Na 0 stepeni spoljne i zadata temperatura 24 u sobi klima može da isporuči 4.73kw toplotne energije.Na 2 stepena spoljne temperature KGTE12 ima COP 5.4.Na +7 COP 6.42.Na +12 COP 8.47.Ugašena klima troši 1w.

COP=Declared Coefficient Of Performances.Evo je i Eurovent diploma za ovaj model.Prosto rečeno na +2 stepena sa potrošnjom od lako za računanje 200w klima će grejati sa1000w.Možda može neko to i bolje da objasni ali mislim da je to.Za 0 stepeni kao što si pitao nema na Euroventu podataka ali može da se izračuna.

Prilozi

• EUROVENT AC-AOYG12KGCA-ASYG12KGTE-1668972085-4e-98e0d955.pdf
    283.6 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Moje razmišljanje, ako sve podrediš tome da bi imao sigurnu temperaturu u sobama - drugu klimu staviti na zid hodnika, suprotno sobama (otprilike ispod ovog mjesta gjde piše 6kvm). S tim što neće biti moguće izvesti okapavanje na elegantan način, to jeste moći će samo da grije. U tom slučaju, krilca usmjeriš, jedno ka jednoj, drugo ka drugoj sobi, kao na skici. Jeste malo duža instalacija (5-6 metara), ali neće skidati performanse klimi, jedino što će velika kanalica da ti ide po zidu i kroz hodnik, dakle estetika se žrtvuje.

Lakša i isplativija varijanta je, da klimu u većoj sobi okreneš tako da duva direktno u hodnik. Nije sigurno koliko će srednja soba moći da se zagrije, odstupaće sigurno od ostatka stana ibiti hladnija (pogotovo kada budu veliki minusi), ali zadržavaš opciju hlađenja + ne ružiš stan kanalicama.
Tu srednju sobu jako retko grejem jer ima jedan spoljni zid i nalazi se između dnevne i veće spavaće, mala je kvadratura i topla je sama po sebi. Jedino kad su neki debeli minusi i ako dugo ne otvaram vrata može da bude pomalo hladnjakavo, recimo 19 stepeni. Kada se vrata otvore temp odmah skoči na 21. Kapiram da bi mogla da se greje samo na osnovu 2 klime u druge 2 sobe.

Šta mislite o Mitsubishi zs-w 35? Fora je što je u Kragujevcu ponuda klima jako ograničena a za Mitsubishi ima ovlašćeni servis i prodaju Mitsubishi heavy industries klime. Zs-w kod njih je 125k + ugradnja, s tim da ima ugrađeni wifi modul (nisam siguran koliko mi je to bitno). Kapacitet grejanja je 5kw, hlađenje 4kw.
Ova Fujitsu kgte je primamljiva al se bukvalno plašim da ne bude preslaba ako planiram u budućnosti da se skinem s centralnog grejanja. Ovo su koliko vidim sve noviji modeli, a to mi uopšte nije bitno.
Zaboravio sam da napomenem da je mesto predviđeno za spoljnu jedinicu na terasi, tako da bi bilo super da ne bude previše glasna, jer bukvalno sedim ispod nje kad izađem da zapalim cigaru.

Da li je ovo uopšte adekvatan prostor za postavljanje spoljne jedinice? Širina ovog prostora gde je sada spoljna je 92.5cm.20230427_175432.jpg

Ovo na slici nije dobro

Tu srednju sobu jako retko grejem jer ima jedan spoljni zid i nalazi se između dnevne i veće spavaće, mala je kvadratura i topla je sama po sebi. Jedino kad su neki debeli minusi i ako dugo ne otvaram vrata može da bude pomalo hladnjakavo, recimo 19 stepeni. Kada se vrata otvore temp odmah skoči na 21. Kapiram da bi mogla da se greje samo na osnovu 2 klime u druge 2 sobe.

Šta mislite o Mitsubishi zs-w 35? Fora je što je u Kragujevcu ponuda klima jako ograničena a za Mitsubishi ima ovlašćeni servis i prodaju Mitsubishi heavy industries klime. Zs-w kod njih je 125k + ugradnja, s tim da ima ugrađeni wifi modul (nisam siguran koliko mi je to bitno). Kapacitet grejanja je 5kw, hlađenje 4kw.
Ova Fujitsu kgte je primamljiva al se bukvalno plašim da ne bude preslaba ako planiram u budućnosti da se skinem s centralnog grejanja. Ovo su koliko vidim sve noviji modeli, a to mi uopšte nije bitno.
Zaboravio sam da napomenem da je mesto predviđeno za spoljnu jedinicu na terasi, tako da bi bilo super da ne bude previše glasna, jer bukvalno sedim ispod nje kad izađem da zapalim cigaru.
Za sličnu cenu 122k može da se nađe Fujitsu LTCA12 jaka dvanestica.40kg spoljna jedinica twin rotary kompresor predviđena za grejanje do -20 stepeni.Snaga grejanja 6.5kw.A+++ hlađenje A++ grejanje.Sigurno jača nego Mitsubishi zs-w35.LT se pokazala kao odlična klima što se tiče modulacije kulture rada i snage.Na -20 greje sa 3.63kw

Ta klima Mitsubishi SRK 35 ZS-W je slabija na grejanju nego KGTE12. LTCA12 je dosta jača klima po sličnoj ceni od obe.Evo tablice kapaciteta iz Mitsubishi uputstva.

Prilozi

• 555.png
    555.png
    183.8 KB · Pregleda: 51
Prvo pozicija vanjske je katastrofalna, ovo ti uštroji klimu i njen kapacitet, a prilično sam siguran da joj dobrano skrati i životni vijek.

Hvalim te Bože da još neko od proizvođača daje precizne, transparentne i uporedive tablice, svi nešto uvrću i švrljaju, da ne možeš tačno zaključiti koji je kapacitet ni lako uporediti sa ostalima - kinezi pogotovo...

Pa i dosta povoljni KMCC oduva Mitsu u istoj klasi, al baš značajno veći kapacitet. Ako te brine snaga, radije uzmi primarno, za dnevnu nešto što ima viška snage, nego da razbijaš glavu - recimo LT, na ovoj istoj boldovanoj tački (6 stepeni spoljnja, 20 unutrašnja) daje preko 6 kW toplote, znači 50%+ i više od Mitsubishija.

Kragujevac nije preko svijeta, a u Bg imaš da biraš koliko hoćeš (ili ti puste kurirskom službom, ne moraš ni ići tamo), a i ovo je durogorčna investicija. Raspitaj se ko ima ovlaštenja da servisira recimo neki brend koji ti je interesantan.
Po meni, važnije ti je naći solidne majstore, garancija je svakako kratka, te šansa da će se kod pravilno instalirane klime desiti išta u garantnom roku, su zaista male, pogtovo kada uzimaš jače brendove, a vidim da to planiraš. Ok da ideš na neki inverter od 400 eura, pa da daju 5 godina garancije i slično, onda ganjaš lokalno bez razmišljanja.

Prilozi

• 12kmcc.jpg
    12kmcc.jpg
    109.8 KB · Pregleda: 27
  • 12 LT fuji.jpg
    12 LT fuji.jpg
    102.4 KB · Pregleda: 26
Evo ga raspored stana.
Pogledajte prilog 387368
Hvala unapred na pomoci!

Grejem 60 mkv sa jednom 12com i jednom 9kom (srednja klasa i budžet inverteri). Stan VPR, trostrano orijentisan, tako da čisto imaš orijentaciju šta i kako i da se ne zalećeš previše.

SJ izmestiti, a cveće zaliti..
To cveće uvenulo u toku zime i ne znam ni ja kako oživelo 🤣
Prvo pozicija vanjske je katastrofalna, ovo ti uštroji klimu i njen kapacitet, a prilično sam siguran da joj dobrano skrati i životni vijek.

Hvalim te Bože da još neko od proizvođača daje precizne, transparentne i uporedive tablice, svi nešto uvrću i švrljaju, da ne možeš tačno zaključiti koji je kapacitet ni lako uporediti sa ostalima - kinezi pogotovo...

Pa i dosta povoljni KMCC oduva Mitsu u istoj klasi, al baš značajno veći kapacitet. Ako te brine snaga, radije uzmi primarno, za dnevnu nešto što ima viška snage, nego da razbijaš glavu - recimo LT, na ovoj istoj boldovanoj tački (6 stepeni spoljnja, 20 unutrašnja) daje preko 6 kW toplote, znači 50%+ i više od Mitsubishija.

Kragujevac nije preko svijeta, a u Bg imaš da biraš koliko hoćeš (ili ti puste kurirskom službom, ne moraš ni ići tamo), a i ovo je durogorčna investicija. Raspitaj se ko ima ovlaštenja da servisira recimo neki brend koji ti je interesantan.
Po meni, važnije ti je naći solidne majstore, garancija je svakako kratka, te šansa da će se kod pravilno instalirane klime desiti išta u garantnom roku, su zaista male, pogtovo kada uzimaš jače brendove, a vidim da to planiraš. Ok da ideš na neki inverter od 400 eura, pa da daju 5 godina garancije i slično, onda ganjaš lokalno bez razmišljanja.
Hvala na savetima. Ovo je jako korisno. Sad dosta više naginjem ka kgte12 i ltca12.
Ta klima Mitsubishi SRK 35 ZS-W je slabija na grejanju nego KGTE12. LTCA12 je dosta jača klima po sličnoj ceni od obe.Evo tablice kapaciteta iz Mitsubishi uputstva.
Sad ne kapiram zašto svuda piše 3.4kw na hlađenju i 4kw na grejanju. Isto tako piše i za kgtb a kad pogledaš specifikacije piše...
Screenshot_20230428-142243_Chrome.jpg
Izgleda da je max kapacitet grejanja 6.1kw i 4.1kw hlađenja, što je čini mnogo boljom opcijom u odnosu na mitsu zs-w. Neka me ispravi neko ako grešim, ipak sam totalni laik.

E sad, najlakše je da ti odgovorim - zato što tako proizvođači predstavljaju, jer je tako standardizovano 😅
Istina je, da nisam siguran kako i na osnovu čega te prosjeke prikazuju. Zato su tablice kapaciteta daleko relevantnije, a mnogi ih uopšte nemaju, nego gataš, a vamo na klimi piše A sa osam pluseva :)
LT kada je najopterećenija, može da isporuči 3.33 kW toplote - spoljnja minus 25, u sobi zadano 24 stepena.
Kad je najrasterećenija - spoljna 10, u sobi zadano 16 , isporučuje 7,82 kW toplotne energije.
Kako zašto se uzima taj "srednji" prikaz kapaciteta, nisam siguran, možda neko zna objasniti.

To cveće uvenulo u toku zime i ne znam ni ja kako oživelo 🤣

Hvala na savetima. Ovo je jako korisno. Sad dosta više naginjem ka kgte12 i ltca12.

Sad ne kapiram zašto svuda piše 3.4kw na hlađenju i 4kw na grejanju. Isto tako piše i za kgtb a kad pogledaš specifikacije piše...
Pogledajte prilog 387644
Izgleda da je max kapacitet grejanja 6.1kw i 4.1kw hlađenja, što je čini mnogo boljom opcijom u odnosu na mitsu zs-w. Neka me ispravi neko ako grešim, ipak sam totalni laik.
Da bi otklonio svaku sumnju da li će klima imati dovoljno snage ili ne idi na LTCA12 model.

Vec je receno, maximalni kapacitet je jako obmanjujuc, jer nije odrziv i nema standardizovan nacin merenja.
Pogotovo Fujitsu tu ima foru sa boost modom u vidu "powerful" funkcije koja se automatski gasi posle 15 minuta.
Dodatno racunajte da se sa podizanjem vlage sve ove vrednosti drasticno umanjuju.
Ja ne podrzavam LT zato sto ima identicnu unutrasnju jedinicu kao LU sa kojom smo mnogi imali problema, ali kao celokupan uredjaj je dobra klima za grejanje.

Evo iz Fujitsu kataloga, sta kazu za LT:

1682692028572.png

Nazad
Vrh Dno