Šta je novo?

Izbor invertera

dreamer89

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2008
Poena
304
Pozdrav kolege,

Trebao bih jedan inverter za grijanje dnevne i posljedicno kuhinje posto je realno nastavak na dnevnu,

Dnevna je ~25m2, kuhinja ~5m2.

U pitanju je stan, nova gradnja, dobra izolacija. Stan je na pretposlednjem spratu, dakle iznad i ispod su stanovi. Stan je oblika pravougaonika, gornji i lijevi zid su vanjski. Orijentacija stana je kako stoji slika, dakle gornji zid je sjever, lijevi zid je zapad. Vanjska jedinica stoji na balkonu, u gornjem uglu, znaci sa sjeverne strane je zid, a sa lijeve strane (zapadne) je otvor od balkona.

Slika:
stan-klima.png

Ja sam u Banja Luci, pa se ponuda malo razlikuje od ove kod vas.

Mogu neke generalne preporuke za modele, ili ako neko ima volje da prodje kroz OLX stranicu sa klimama i da preporuci nesto konkretno.
Link za olx: https://olx.ba/pretraga?attr=373237...by=price&sort_order=asc&price_from=500&page=1

Citajuci forum, vidio sam da su japanci najbolji, ali naravno, ako posao zavrsava nesto jeftinije, tim bolje, posto treba namjestiti i ostatak stana :)

Dodatno pitanje, da li bi se mogla pasivno zagrijati jedna soba, ova na cijem zidu stoji klima, tako sto bih ostavio orvorena vrata, ili ipak mora neka mala grijalica za nju posebno?

Ako treba jos nekih informacija, da nisam pomenuo, slobodno napisite, pa da dodam.

Hvala unaprijed svima :)

Ja bi stavio klimu na zapadni zid i usmerio da duva prema spavacim sobama.
Kuhinja ce se grejati bez obzira da li je klima usmerena u nju ili ne ako je sastavni deo sobe i ako nemasa prepreka prema njoj nego je uradjeno kao "open space"

Sto se tice klime, imas sve ali prvo napisi koji ti je budzet. Nema smisla pisati da uzmes klimu od 2000 eura.

Vec je odradjena priprema za klimu od strane izvodajca radova, tako da ima vec sve spremno, samo treba postaviti :D

Budzet, kao sto rekoh, sto manje to bolje, ali idealno do 500e

Da li bi AERI bio dovoljan za ovo?

Dodatno je li postoji i AERI i AERI+, posto na oglasima vidim AERI samo, ne AERI+, a na vivax sajtu vidim samo AERI+?

Kupi Vox iva model 12sku(ne znam sad nove modele ovog proizvođača kakve su),po iskustvima nekih forumaša kazu da nije uopšte loša a jeftina oko 350e plus ugradnja al te sobe nećeš moći zagrijati,imam sličan slučaj kontam u jednu sobu grijalicu sa ventilatorom od 750w i da ima termostat,dakle da je dogrijava je soba ima 9m2 i ne isplati mi se čak ni 9tku postaviti.
Baš sam kontao otvoriti temu da vidim da li ima neko iskustva s tim grijalicama sa ventilatorima koju kupiti.

Ti konvektori ce da potrose minimum duplo vise od klime.
Meni ta pec od 3kw u sobi od 12mkv potrosi 8kwh po ovim temperaturama a klima 4kwh

Da za 24h. I konvektorima mora da odrzava temp u sobi 24h. Ne isplati se to. Ili da drugom klimom greje tu sobu ili neka jeftinija klima samo za tu sobu. Meni su na spratu 2 spavace. Deli ih hodnik i vrata im se gledaju. Klima iz vece sobe preko dana greje obe, a uvece zatvaram vrata i u maloj sobi palim on off klimu da odrzava temp. Ukupna potrosnja obe te klime je 6-9 kwh za 24h u zavisnosti od spoljne temperature. Probao sam samo Ta pec 3kw u toj maloj sobi i ne isplati se. Mogu da zamislim sta bi bilo sa grejalicom.

Da za 24h. I konvektorima mora da odrzava temp u sobi 24h. Ne isplati se to. Ili da drugom klimom greje tu sobu ili neka jeftinija klima samo za tu sobu. Meni su na spratu 2 spavace. Deli ih hodnik i vrata im se gledaju. Klima iz vece sobe preko dana greje obe, a uvece zatvaram vrata i u maloj sobi palim on off klimu da odrzava temp. Ukupna potrosnja obe te klime je 6-9 kwh za 24h u zavisnosti od spoljne temperature. Probao sam samo Ta pec 3kw u toj maloj sobi i ne isplati se. Mogu da zamislim sta bi bilo sa grejalicom.
Pa dobro tako ako samo na konvertore,ja sam mislio ako ovom klimom kojom se grije iz dnevnog boravka kao što je kod mene pa puše prema sobama ,jedna je direktno i nije problem za nju al druga je već desno od nje tako da nema direktan izduv u nju osim kad od ove sobe zatvorim pa ide malo bolje u obu drugu al ipet je zagrije .E za tu sobu koja je 9m2 sam mislio grijalicu sa ventilatorom od 750w i termostatom čisto da dogrijava malo,iz toga razloga smatram da ne bi puno struje ni trošila ako gledamo cijenju grijalice i njene potrošnje u odnosu sad da odmah iskeširam 500eur samo za tu sobu.
Grijalica 40eur, nek po 15eur troši mjesečno u sezoni neće svih 6mjeseci raditi,tako da se isplati meni možda to,opet kažem to je moje subjektivno mišljenje ,možda griješim jer poredim sa klimom koju moram odmah iskeširati,a za tu cijenu klime mogu min.3 sezone dogrijavati tu sobu.

Ja tako slicno radim,dobro ne sad kad je vani 12 stepeni. Imam konvektor od 2kw tezak skoro 10kg vigo marka. Prvo paljenje radi skoro sat vremena,kasnije radi 2 minute,10 ne radi,i tako u krug

P ja sam u dilemi stvarno zbog rasporeda i gledam kako da prođem najjeftinije a ovo što mislim smatram da nije loša varijanta jer ne znam gdje bih postavio klimu a da može te dvije sobe grijati,nemam je gdje postaviti,ako postavim u hodnik pa popola vrata da bude umjerena u te dvije sobe kontam da neće brzo taj dio hodnika zagrijati i gasiti se .

P ja sam u dilemi stvarno zbog rasporeda i gledam kako da prođem najjeftinije a ovo što mislim smatram da nije loša varijanta jer ne znam gdje bih postavio klimu a da može te dvije sobe grijati,nemam je gdje postaviti,ako postavim u hodnik pa popola vrata da bude umjerena u te dvije sobe kontam da neće brzo taj dio hodnika zagrijati i gasiti se .
A da je stavis na zid od kupatila da gleda u ove dve sobe. Grejace ceo dnevni sa kuhinjom i obe sobe.

Nazad
Vrh Dno