Šta je novo?

izbor harda

Tazman

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2006
Poena
300
Uskoro uzimam novi hard pa sam u nedoumici koju firmu da uzmem. Trenutno imam dva maxtora od 80 giga ali su mi pravili dosta problema a i naslusao sam se dosta ruznih prica o njima , razmisljao sam o intelu ali kolko se secam i kod njih je bilo nekih problema mada davno , tako da na kraju ostaje western digital o kojem za sada nism cuo nista lose ali nemam nikakva iskustva sa njima tako da je svaki savet dobro doso . Uzimao bi isto 80 giga sa 8mb u SATA varijanti . Jel zna neko nesto tipa koju seriju obavezno izbegavati i slicno ?

razmisljao o intelu? :D ovo ne kapiram ali u svakom slucaju uzmi WD800JD.
mada preporucujem da razmislis o WD2000JS koji je daleko vise isplati trenutno.

u nardou postoji izreka "intel znaci sigurnost i pouzdanost"
ali INTEL ne pravi hdd-ove...nikad nije ni pravio.

Prvo odluci koji ces kapacite diska uzeti....WD je dobar zibor, ako hoces da zaobidjes Maxtora uzmi recimo Hitachi 7K250 SATA160gb...ako hoces sigurnost (garanciju) uzmi neki Seagate (daju i po 5 godina garancije), mozda je Seagate 1-2% sporiji ali to i nema mnogo veze.
Ako hoces brzinu sigurno bi ti preporucio da ides na 160-200gb jer je gustina zapisa verovatno veca nego na tom 80gb a samim tim i brzina a i odnos cene/Gb je sad najbolja ko 160-200gb diskovima.

moj savet: uzmi disk sa sto vecom garancijom, ne zato sto sigurno nece crci nego zato sto sigurno je manji procenat skarta nego kod onih sto imaju 1godinu garancije (logicno)

Za garanciju morash od firme do firme...a oce i do modela. Seagate daje 60 meseci garanciju 5 god..e sad neki to znaju da pomrse. Zato pazi.

Moj predlog ti je Hitachi 7K250 ili Seagate Baracuda 7200.8 160 ili 250GB..Moze i Seagate Baracuda 7200.9...ako ih ima. Samo se seti kako je kad ti rikne HDD..odmah ne mislish na 1-2% razlike..a 5 god. garancije nije za Dz stavljeno. Ako bi Seagate-u crkavalo mnogo HDD-ova a ima ovu garanciju ... mnogo bi i izgubio..mada ni oni sami ne mogu da znaju u kakvom su stalju HDD-ovi posle 5 god exploatacioje...Mogu samo da simuliraju i ubrzaju u lab. uslovima to. Video sam crknut WD, Maxtor ali Seagate zasad ne...sem onih tabakera od po 1GB..:D

Ovih dana se nagledah Maxtor-a DM 8 40GB slim ..crkavaju kao Rusi na zimi...:D

Nazad
Vrh Dno