Šta je novo?

Izbor digitalne kamere

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Planiram da uzmem digitalnu kameru ali sam rebusu. Kamera bi mi sluzila za snimanje svadbi i ispracaja tj sto bi se reklo za profesionalnu upotrebu tako da slika mora da bude odlicnog kvaliteta. To znaci da u obzir dolaze samo trocipne kamere. Ono sto me muci je velicina CCD cipova i rezolucija kamera. Moze li neko da mi predlozi konkretne modele i sta mislite o md10000 Panasonic?

Poslednja izmena od urednika:
Chemu onoliki font ?

Aco to nije trocipna kamera.

Ovako moj izbor bi bio neka od sledecih kamera:
1.Panasonic AG DVC32 (1800 eur 3CCD size 1/4" 440000 pix handy model mislim da je ovo najmanja (polu) profi kamera duzina 23.5 cm)
2.Canon AG DVC62 (isto kao DVC32 samo "za na rame")
3.Sony VX2100 (2300 eur 3CCD size 1/3" 440000 pix nije za na rame,duzina 39 cm)
4.Sony DSR 170 (3000 eur, slicna VX2100 ali profesionalniji model ima XLR prikljucak za mikrofon)
5.Canon XM2 (1800 eur 3CCD size 1/4" 440000 pix nije za na rame duzina 32 cm)

Dakle to ti je neki optimum (u USA imas freakove koji svadbe snimaju i sa mnogo skupljom opremom)

Ako ipak hoces da prodjes sa minimumom troskova,onda uzmi Panasonic NV GS400 (1000 eur, 3 CCD 1/4.7" 1,07 mpix, handy model,duzina 17.5 cm)
To je amaterska, odlicna kamera,doduse slabije vidi po mracnijim uslovima od bilo koje gore navedene, ali najbolje za ulozen novac.

Od dodatne opreme trebace ti dodatna baterija(ili vise njih),original baterije velikog kapaciteta su oko 100 eur(za moju Sony toliko kosta a i za Panasonic i Canon su slicne cene).
Reflektor ce ti trebati takodje, pogotovu ako radis sa GS400 u mracnijoj prostoriji.
Ako hoces kvalitetniji zvuk ne bi bilo lose nabaviti i mikrofon
Stativ po meni za svadbu i nije preterano neophodan, tako da tu mozes ustedeti.

Nadam se da sam pomogao.

Hvala, svaka pomoc mi je dobro dosla

U obzir dolaze samo kamere za na rame

U obzir dolaze samo kamere za na rame jer bi snimanje tolikog materijala bilo ubistvo raditi sa ruke

Malo me zbunjuje aspect ratio

Malo me zbunjuje aspect ratio, kod ovih panasonic je 16:9 a mislim da bi trebao da bude 4:3

16:9 ti je bolje resenje za oko pa je to i naprednija stvar. sada su ti i novi televizori uglavnom sa ekranom tog odnosa dimenzija. ali bi trebalo da na tv-u mozes da menjas taj odnos.

Druze moj ako ces da snimas sa ramena onda ces morati dati mnooogo vecu lovu od onoga sto ti je ovde napisano jer je md10000 izuzetno losa kamera.
Uzmi Canon XL2 i uzivaj.

slažem se da je md10000 veoma loša kamera ali je vx2100 zato bolja od svih u tom cjenovnom rangu, pa i od canona xl2.
inače za na rame nije loša varijanta panasonik gs62. to je nešto kao 400-ka za na rame.
sony je sony.
pozdrav!!!

shark je napisao(la):
slažem se da je md10000 veoma loša kamera ali je vx2100 zato bolja od svih u tom cjenovnom rangu.
inače za na rame nije loša varijanta panasonik gs62. to je nešto kao 400-ka za na rame.
sony je sony.
pozdrav!!!

Ima li neko (doista) iskustva sa Canon-om XL2? Ovde se o njoj najmanje komunicira. Ynaci li to da je malo ljudi ima ili nije popularna, ili...
Nameravam da snimam prirodu, od najsitnijih detalja do pejzaza, da li je XL2 pogodna kamera za tu namenu? Kakav je kvalitet snimka, boja... u odnosu na kamere sa fiksnim objektivima sa 3 cipa?
Da li je za tu namenu mozda pogodnija JVC GY-HD101E (HDV), ima li ko iskustva sa tom kamerom?
Hvala!

NatureMan je napisao(la):
Ima li neko (doista) iskustva sa Canon-om XL2? Ovde se o njoj najmanje komunicira. Ynaci li to da je malo ljudi ima ili nije popularna, ili...
Nameravam da snimam prirodu, od najsitnijih detalja do pejzaza, da li je XL2 pogodna kamera za tu namenu? Kakav je kvalitet snimka, boja... u odnosu na kamere sa fiksnim objektivima sa 3 cipa?
Da li je za tu namenu mozda pogodnija JVC GY-HD101E (HDV), ima li ko iskustva sa tom kamerom?
Hvala!

Nazalost XL2 kao i XL1(s) su ultra nepopularne kamere u nasoj zemlji jer ljudi ovde znaju samo za Sony VX2000(2100) koja je tehnoloski daleko iza Panasonic DVX100a i b modela i Canon XL2, naravno odlucujuci faktor je cena ovih uredjaja koji iznosi dosta vise (pogotovo u slucaju XL2) od navedenog Sony-ja, ja licno u produkciji koristim HD101 sa kojom sam polovicno zadovoljan jer se pokazala dobro kao studijska kamera ali nazalost ne i kao field kamera (funkcije su prilicno konfuzno i veoma nelogicno postavljene u okviru menija, najjednostavnije receno) i DVX100b (dodatno unapredjena DVX100a) koju bi preporucio svakom ko se bavi outdoor snimanjima. Sto se tice XL2 nju bi preporucio ljudima koji su hard core manual korisnici, e sad ako imas love onda nije problem.

shark je napisao(la):
slažem se da je md10000 veoma loša kamera ali je vx2100 zato bolja od svih u tom cjenovnom rangu, pa i od canona xl2.
sony je sony.
pozdrav!!!

Heh...XL2 i VX2100 su nebo i zemlja po funkcijama i kvalitetu slike.

stormwatch153 je napisao(la):
Heh...XL2 i VX2100 su nebo i zemlja po funkcijama i kvalitetu slike.

ajde...ne nebo i zemlja nego upravo onoliko kolika je razlika u cijeni!!!

ok, malo više (nepotrebnih za PAL) piksela, i nešto bolji objektiv. i šta još?

shark je napisao(la):
ajde...ne nebo i zemlja nego upravo onoliko kolika je razlika u cijeni!!!

ok, malo više (nepotrebnih za PAL) piksela, i nešto bolji objektiv. i šta još?

Ajde de nisu nebo i zemlja nego kopno i more...reci iskreno da li si radio i sa jednom i sa drugom? Ako nisi stvarno nemam onda o cemu da pisem...slika govori uvek vise od hiljadu reci.

stormwatch153 je napisao(la):
Ajde de nisu nebo i zemlja nego kopno i more...reci iskreno da li si radio i sa jednom i sa drugom? Ako nisi stvarno nemam onda o cemu da pisem...slika govori uvek vise od hiljadu reci.

i sa jednom i sa drugom, i sa mnogo jačih sx betom, npr, itd. vx2100 imam kući. i dalje tvrdim da je u pitanju subjektivan doživljaj, i sam znaš valjda da slika zavisi i od milion drugih parametara. i dalje tvrdim da je razlika u kvalitetu slike manja od razlike u cijeni. mnooogooo.

De, de, de... Bas volite da se dopisujete dragi prijatelji! Hvala vam za ovo malo odgovora, narocito Mr. Stormwatch-u! Mene i dalje zanima da li je neko imao iskustva sa Canonom XL2 i mozda onda uporedjenja (ali u stvarnom radu) sa drugim kamerama. Ako nije bilo jasno iz moje prve poruke, potrebna mi je kamera sa izmenljivim objektivima zbog nekih specificnih snimanja sa objektivima drugih proizvodjaca. Dakle, izbor je u mom slucaju veoma suzen. Zanima me da li XL2 ima neke uocene nedostatke i sl.
iz Stormwatch-ovog pisanja saznajem njegovo licno iskustvo u vezi JVC GY-HD101-sjajno, taj detalj nisam nigde nasao na stranim forumima! Upravo ovakva "sitnica" moze biti presudna. Inace, ocekujem mnogo manuelnog rada oko kamere tako da mi potpuno automatske kamere i ne odgovaraju. Npr., autofokus je prilicno nezgodna tehnicka inovacija prilikom snimanja veoma bliskih objekata, tu je "dobro oko i sigurna ruka" presudno. No, da ne duzim previse, o tome mozda neki drugi put.
Hvala svima!

De, de, de... Bas volite da se dopisujete dragi prijatelji! Hvala vam za ovo malo odgovora, narocito Mr. Stormwatch-u! Mene i dalje zanima da li je neko imao iskustva sa Canonom XL2 i mozda onda uporedjenja (ali u stvarnom radu) sa drugim kamerama. Ako nije bilo jasno iz moje prve poruke, potrebna mi je kamera sa izmenljivim objektivima zbog nekih specificnih snimanja sa objektivima drugih proizvodjaca. Dakle, izbor je u mom slucaju veoma suzen. Zanima me da li XL2 ima neke uocene nedostatke i sl.
iz Stormwatch-ovog pisanja saznajem njegovo licno iskustvo u vezi JVC GY-HD101-sjajno, taj detalj nisam nigde nasao na stranim forumima! Upravo ovakva "sitnica" moze biti presudna. Inace, ocekujem mnogo manuelnog rada oko kamere tako da mi potpuno automatske kamere i ne odgovaraju. Npr., autofokus je prilicno nezgodna tehnicka inovacija prilikom snimanja veoma bliskih objekata, tu je "dobro oko i sigurna ruka" presudno. No, da ne duzim previse, o tome mozda neki drugi put.
Hvala svima!

Veoma kratko i veoma jasno, XL2 odlicna kamera, manual do mile volje i 95% stvari na svom mestu, jedini nedostatak je cudan moire efekat u progressive modu ali to ne treba da te brine...snimaj sa 50i i budi sretan! KUPUJ KUPUJ KUPUJ!

HVALA, HVALA, HVALA!
Hm! Taj moire me brine! Bas nesto nameravam da snimam iskljucivo u 25p modu jer je primenljivije. Iz 50i tesko ide u 25p a obrnuto je sasvim OK!
Pozdrav!

HVALA, HVALA, HVALA!
Hm! Taj moire me brine! Bas nesto nameravam da snimam iskljucivo u 25p modu jer je primenljivije. Iz 50i tesko ide u 25p a obrnuto je sasvim OK!
Pozdrav!

Moje iskustvo sa DV kamerama mi kaze da je najbolje snimati na 50i (ako kamera ima i progressive scan normalno) sa skalama saturacije i kontrasta na nuli jer ono sto proizvodjaci daju kao default je vec prilicno procesirana slika kroz elektroniku kamere, a neprocesiranu sliku je svakako lakse obraditi nego neku viziju koja kamera ima na datim nivoima.

Ne brini za moire, to je samo ako uhvatis kameru iz drugog kvartala proizvodnje, verovatno ih vec nema odavno, a i ovaj XL2 koji ti eventualno kupis je iz novije revizije. Ako si jos uvek sumnjicav onda uzmi DVX100b...osim toga da izgleda kao da je veoma krhka i jeftina :D ja nemam nikakvih zamerki, za objektive lepo nabacis zamene u obliku Tele i Wide convertera i gotovo, eto produkcije. :guitar:

Ok a gde mogu da kupim Panasonic ag-dvc60?

ma daj. u beogradu ih imas koliko hoces i to uz garanciju na kvarove na elektronici od 6 mjeseci do godinu dana. ako si zainteresovan posalji mi pp pa cu ti odgovoriti.

shark je napisao(la):
ma daj. u beogradu ih imas koliko hoces i to uz garanciju na kvarove na elektronici od 6 mjeseci do godinu dana. ako si zainteresovan posalji mi pp pa cu ti odgovoriti.

Hmmm...garancija na kvarove na elektronici MORA biti 12 meseci (i to internacionalna garancija!), ja trgujem kamerama pa mi je to poznato, a Budimpestu sam rekao jer je meni licno 50 km bliza od BG, totalno sam smetnuo sam uma da covek moze biti iz BG ili NS, nazalost to je toliko malo trazena kamera (maltene 1 na 10.000) da se ne isplati uvoziti je. Steta sto je tako posto je odlicna stvar.

>Moje iskustvo sa DV kamerama mi kaze da je najbolje snimati na 50i...
Dobro, kako ide onda sa kvalitetnim prebacivajem na 25p? Može li Sony Vegas 6 da uveze 50i a da "izbaci" kvalitetan 25p posle editinga?

>Ne brini za moire, to je samo ako uhvatis kameru iz drugog kvartala proizvodnje, verovatno ih vec nema odavno, a i ovaj XL2 koji ti eventualno kupis...
Pa valjda je tako, osim ako one kamere koje su već uvežene kod nas nisu odavno na lageru a nema ko da ih kupi osim ovakvih zaluđenika poput mene (hm, baš sam prestrog!). Već kasnimo preko dva meseca sa nabavkom opreme jer nam je zakazao jedan izvor finansiranja, no, nadamo se da ćemo do proleća uspeti da obezbedimo sredstva. Tako je to kod nas kada želiš nečim neprofitnim da se baviš, tja!

>ja nemam nikakvih zamerki, za objektive lepo nabacis zamene u obliku Tele i Wide convertera i gotovo, eto produkcije...
Pa, za neke stvari to nije baš tako, posebno kada treba da dobiješ povećanja 5X, 10X ili čak više! Za univerzalnu primenu, ugrađeni objektiv je nesumnjivo OK! Postoje i planovi o nabavci nekih specijalnih objektiva, pa i prilagođavanja "third party" objektiva itd. Eto, zbog toga je u igri kamera sa izmenljivom otikom.

Hvala puno za odgovore stormwatch153!

>Moje iskustvo sa DV kamerama mi kaze da je najbolje snimati na 50i...
Dobro, kako ide onda sa kvalitetnim prebacivajem na 25p? Može li Sony Vegas 6 da uveze 50i a da "izbaci" kvalitetan 25p posle editinga?

Pa ne moze bas najkvalitetnije, zavisi ko je sa cime zadovoljan (ja npr nisam, ali je to veoma blizu 25p), ja sam ti to rekao samo zbog toga jer ce razliku izmedju pravih 25p i konvertovanih 50i videti 5 ljudi od 500.000, tj. mi koji se bavimo time.

>Ne brini za moire, to je samo ako uhvatis kameru iz drugog kvartala proizvodnje, verovatno ih vec nema odavno, a i ovaj XL2 koji ti eventualno kupis...
Pa valjda je tako, osim ako one kamere koje su već uvežene kod nas nisu odavno na lageru a nema ko da ih kupi osim ovakvih zaluđenika poput mene (hm, baš sam prestrog!). Već kasnimo preko dva meseca sa nabavkom opreme jer nam je zakazao jedan izvor finansiranja, no, nadamo se da ćemo do proleća uspeti da obezbedimo sredstva. Tako je to kod nas kada želiš nečim neprofitnim da se baviš, tja!

Ne moras da brines posto u SCG mozda ima sve ukupno 8 XL2 kamera, tako da nema nikakvih problema oko lagera, ista je stvar i napolju (t.j. tamo ima daleko vise XL2 kamera ali je lager veoma mali posto je to best buy u SD indiefilmmaker krugovima)

>ja nemam nikakvih zamerki, za objektive lepo nabacis zamene u obliku Tele i Wide convertera i gotovo, eto produkcije...
Pa, za neke stvari to nije baš tako, posebno kada treba da dobiješ povećanja 5X, 10X ili čak više! Za univerzalnu primenu, ugrađeni objektiv je nesumnjivo OK! Postoje i planovi o nabavci nekih specijalnih objektiva, pa i prilagođavanja "third party" objektiva itd. Eto, zbog toga je u igri kamera sa izmenljivom otikom.

Aha shvatam, znaci visoko profesionalna neprofitna aktivnost
;), ako vam lova ne bude predstavljala problem razmisli onda i o HD nasledniku XL2 (mada ce se obe kamere proizvoditi a i proizvode se istovremeno) XL H1.

Vrh Dno