Šta je novo?

Izbor banke i kreditne kartice

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mellow je napisao(la):
E pa ovako drugari.

Posto sam zaposlen u Raiffeisenu (samo nemojte da me spamujete sada), evo malo zvanicnih informacija.

Od Nove godine za Visu Revolving kamata ce biti 2,5% na mesecnom nivou, mesecno se placa 10% od iskoriscenosti limita, dobijate SMS poruku kada izvrsite placanje o tome kolika je uplata i koliko vam je ostalo na racunu. Sto se tice dobijanja ukupnog limita, nema veze sa istinom da se on dobija na osnovu toga kome je kakav dan, vec se dobija tzv skoring sistemom koji u sebi sadrzi gomilu podataka (plata, mesto u firmi, ukupna dosadasnja zaduzenost itd).
Sto se primanja novca iz inostranstva tice, provizija je 0,3% ili 300 csd bez obzira na iznos i moze se podici odmah cim stigne. U normalnim situacijama novac stize za 2 dana.

Sto se tice nemogucnosti placanja u Americi, nema sanse, jer sam ja najnormalnije placao u USA, kao i neki moji drugari. Moguce je da je nesto bilo sa sistemom i da nije mogao da funkcionise kako treba.
Eto toliko. Ako imate jos pitanja, slobodno pisite.
PS. Ovim putem ne zelim da reklamiram mesto gde radim.

Evo jedno pitanje. Da li neko ko kod vas ima tekuci tri meseca, ima pravo na revolving ?

ZorMi je napisao(la):
Ako je iznos iole veći (nisam siguran za limit, mislim da je preko 300$), banka je dužna da prijavi Narodnoj Banci Srbije ovakvu doznaku iz inostranstva.
Ljudi koliki je taj gornji limit?
Ja sad recimo podignem $400 i moram da platim onom Dinkiću 20%.

driver je napisao(la):
Evo jedno pitanje. Da li neko ko kod vas ima tekuci tri meseca, ima pravo na revolving ?
ja sam se takodje interesovao za to i rekli su mi, doslovce, ili 6 meseci u nekoj drugoj banci, ili 3 meseca kod njih :)

Za 6 meseci u drugoj znam, pa mi je i bilo logichno da ako si kod njih, to bude duplo manje, shto ispade tachno :)

Poslednja izmena:
@ Mellow
Nisam mogao naći pogodniji izraz od onoga (koliko je kome dobar dan). Ali isto tako, ni žena koja mi je to rekla, očigledno, nije imala prave informacije. Ili nije htjela da mi ih kaže.

Koliko je meni poznato ne moraš da imaš tekući otvoren u RB. Ja npr. imam otvoren tekući u Volksbank-u, a podnio sam zahtjev u Rb-u za izdavanje VISA Revolving kartice i dobio sam je. Tako je barem bilo prije neki mjesec.

Tačniju informaciju će vjerovatno dati kolega Mellow.

castore, od pochetka threada se zna da svako zaposlen moze da podnese zahtev za revolving...

Poslednja izmena:
@ Driver
Ajde molim te počitaj post broj 31. BTW, ja sam ti lijepo odgovorio na pitanje, a ti tako... c, c, c, ...

Pozdrav.

Poslednja izmena:
castore, ToxiC mi je odgovorio pre tvog posta, a ja u tom postu ne vidim nikakav odgovor..

Poslednja izmena:
Sto se primanja plate tice, plata ne mora da ide preko Raiffeisena. A sto se tice vremena, koliko ja znam jer ne radim u stanovnistvu, potrebno je 6 meseci da si zaposlen negde, ali je i to mozda promenjeno. Za zaposlene u banci je 6 meseci rada u banci minimum za podnosenje zahteva za revolving.

Pozdrav

@mellow
primer
limit 25.000,00 din
potroseno (do dana obrade) - 4.000,00 din
uplata (10%) - 400,00 din
novo stanje - 21.400,00 din
a na ostatak duga ide 2.5% kamata sto je 3.600,00 + 2.5% = 3.690,00 din
sto znaci da ako nista ne kupujem do sledece obrade ostaje mi da uplatim 10%, tj. 369,00 din ..... itd
jel sam u pravu :)

E pa nisi, vec samo na dug koji imas prema banci, tj na 3690 CSD

OK!
u svakom slucaju skontao sam!
jedna mala zamerka na racun vase kuce :D
steta sto ne moze da se zahtev za odobrenje kreditne kartice obavi on-line nego je potrebno da stranka dodje u neku od vasih filijala :)
to mi "malko" stvara problem jer sam ja iz S.Mitrovice pa moram da idem ili u Sabac ili u N.Sad!
p.s.
jel znas kada ce u S.M. otvoriti filijalu?

Al sam izvuko threed :D

Elem trenutno aktuelan "problem". Jel se menjalo nesto na ovom polju u 2006. Koliko vidim svi daju manje vise slicne uslove. Posle celog threeda i dalje ne znam za sta da se odlucim :D

Jer moze neko da mi malo bolje objasni sledecu situaciju (mislim da nije komplikovano,ali ipak ja to ne znam)...

Moja majka je u Srbiji odnosno u Beogradu, a ja radim i zivim u Johannesburgu...

E sada , ja ovde imam racun u banci i tu mi je plata (u juznoafrickoj valuti, Rand)...

Dakle, moze li moja majka da otvori neki racun u nekoj banci, i da ja mogu da prenesem sredstva sa svog racuna na njen racun (naravno elektronski) i da se ta sredstva automatski prebace u Eur?

Ako neko moze da mi pomogne, moze na PM, a moze i javno ako jos nekoga interesuje slicna stvar...

Poslednja izmena:
@ Mellow : Druze samo jedno pitanje. Kolika je minimalna plata da se uzme revolving kartica. Tj da li ja mogu ako imam platu (neto) 12000 da uzmem revolving karticu sa limitom 24000?

Twix, ti mozes da saljes novac iz skoro svake zemlje u Srbiju, tvoja banka moze automatski to da prebaci u EUR, a moze i ovde da majka zatrazi da joj prebace u EUR (UVEK je bolje i isplativije da ti trazis da tvoja banka prebaci recimo 2000EUR a da to naplate iz Randa).
Znam da moze, jer su meni prebacivali iz JAR-a, do pre nekoliko godina nije moglo (pre-2001).

Znaci odes do tvoje banke (ne znam da li mozes online to da uradis, to zavisi da li banka daje takvu opciju), trazis da prebace x EUR (gledas da bude okrugla cifra u EUR), i da to naplate sa racuna koji imas u Randima.

Za Igor2 minimalna uplata je ja mislim 12.000 (makar je bila).

BTW smanjena je mesecna uplata sa 10% na 5% tako da je sada jos povoljnije.

Pozdrav

Ok Raiffeisen, Raiffeisen i Raiffeisen.. jesam li spomenuo Raiffeisen?

Moze li neko reci malo vise o nekim drugim bankama kao npr: Societe Generale, EFG, Alpha, Grcka NB... ili neke od domacih - komercijalna, meridijan, pro credit...?
Nemoguce da Raiffeisen jedina pruza kvalitetne usluge?

Ja imam VISA Classic (kreditna revolving) karticu ProCredit banke.
Mesečna kamata na ostatak duga 1,9%
Minimalna mesečna rata 5%

Ja sam lično zadovoljan, kupovao sam i preko neta bez problema. Veći mi je problem što neke online radnje ne šalju robu u Srbiju :S: i što ne mogu da se registrujem na PayPal-u :mad:

Nisam stručan niti sam to radio, pa evo prenosim citat od nekog ko se valjda razume:

- Otvoriš devizni račun
- Zatražiš od službenika da ti da SWIFT instrukciju za tvoj račun
- Pošalješ ovo poslodavcu i čekaš na rezultat

Ako je iznos iole veći (nisam siguran za limit, mislim da je preko 300$), banka je dužna da prijavi Narodnoj Banci Srbije ovakvu doznaku iz inostranstva. Pri tome, to može da se tretira kao:

1. Poklon, kada pošiljalac treba da dostavi potvrdu o tome na tvoju adresu (obično overenu u njegovoj opštini).

2. Honorar (ako nemaš gornju potvrdu)

2.1 Ako imaš potvrdu od poslodavca da je na taj honorar plaćen porez kod njega, i ako SCG ima ugovor sa tom zemljom o neplaćanju duplog poreza, onda super.

2.2 Ako nemaš, onda si dužan da u roku od 8 dana svojoj poreskoj upravi (u tvojoj opštini) platiš 20% primljenog iznosa na ime poreza na prihod (i eventualno na kraju godine još 10% na ono što je preko iznosa koji država propiše kao maksimum za neoporezivanje)

Bio sam u poreskoj upravi, u mojoj opstini, i tamo sam se informisao, saznavski sledece: Poreska uprava NEMA mogucnosti da proveri tvoje prihode iz inostranstva tj. one koji ti sedaju na devizni racun. Da li ces ti da uradis prijavljivanje ili ne, tvoja je stvar, ali su mi rekli sledece: 99,9% deviznih priliva niko ne prijavljuje, uglavnom se to radi za dinarske prilive. Jedini nacin da poreska uprava utvrdi tvoje poreske obaveze na ime zarade jeste na osnovu dobijene informacije iz fonda PIO, u Nemanjinoj ulici, osnov je prijava koja se popunjava kada ti poslodavac isplacuje platu.

Mislim da fora u limitu iznad koga banke po automatizmu prijavljuju transakcije Narodnoj Banci Srbije (ili nekakvoj agenciji za koju mislim da se zove Agencija za sprecavanje pranja novca) jeste upravo sprecavanje pranja novca,i taj limit je valjda daleko veci, ne mogu da tvrdim pouzdano, al mislim da je u pitanju 10 ili cak 15k eur. To sto banke pozivaju da se izjasnite sta je u pitanju (honorar, ili jos tamo par kategorija koje postoje) ne znaci da se ta transakcija automatski prijavljuje Narodnoj Banci, bar po mom najboljem saznanju.

Da ne tupim previse, prenosim sta su mi rekli, najbolja adresa za proveru je Poreska uprava.

sorry sto iz mrtvih dizem temu ali malcice mi je i hitno...
Naime,imam u Rajfajzen banci otvoren devizni racun (na ime visa virtuon kartice).E sad,stvar je u tome sto prijatelj iz inostranstva hoce da na moj racun uplati odredjena sredstva(Francuska je konkretno u pitanju) pa me interesuje koja je procedura,sta on treba da im prilikom slanja od mojih podataka posto bi to bila "kes" uplata na moj racuna,nebi transakcija isla sa racuna na racun.Takodje sa druge strane mi je neko predlozio da mi on iz inostranstva posalje DHL-om karticu koju bih ovde u bankomatu koristio kod nas u Srbiji...Jeli to izvodljivo?

Trebas da trazis SWIFT sa tvojim IBAN brojem uputstva za tvoj racun za uplate iz inostranstva od tvoje banke, zatim ta uputstva da mu posaljes i da on u FR uplati prema tim uputstvima, potrebno je min. 24h da se uplata proknjizi iz ekspoziture RB partnera dok ukoliko ne uplacuje u ekspozituri RB partnera treba min. 48h. Nisam bas siguran za bezbednost slanja kartice DHLom, ali se vredi raspitati kod DHLa oko osiguranja te kartice.

Pozdrav svima. Imam par pitanja za vas, u vezi banaka, mislim da je ovo pravo mesto za to.
Drugar ima neku ustedjevinu u evricima i zeleo bi da ostavi to u nekoj banci. Imate li savet sta i kako? Da li se i koliko placa odrzavanje racuna ii vec sta ide. Nismo se ranije susretali sa tim, pa se nadamo da ce nas neko posavetovati.
Imam i pitanje u vezi internet kartice za kupovinu preko e-baya, AliExpressa itd. Sta je potrebno da se izvadi kartica i po vama koja je najbolja banka za to. Hvala puno unapred.

devizni racun po vidjenu uglavnom (mislim da je u svim bankama ali ne smem da tvrdim) se ne placa! ni otvaranje ni odrzavanje.

za internet karticu da trazis od banke da ti je izdaju. najbolja je bila Intezina internet viza ali od skoro se naplacuje 800 din? pri prvom izdavanju.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Hvala vam drustvo. Sada cu procitati i ovu temu oko internet karttice. Hvala vam

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno