Šta je novo?

Izasla Opera v9.0 final!

Hvala.

Tamo ima neka Online instalacija (7.1 MB) i offline instalacija (18.3 MB). Razlika u veličini je osjetna, koju da uzmem?

Ako ti je spora veza uzmi prvu. Skida se samo ono što je potrebno za tvoju mašinu.
U drugom slučaju se skida kompletna instalacija. Prednost je to što ti ostaje instalaciona verzija pa možeš da je reinstaliraš do mile volje :D, i da je instaliraš na drugim mašinama.

Odakle im ideja da otvaranje novog taba promene sa CTRL+N na CTRL+T !??? I*IOTI !!! :wall: :mad: Dodje mi da samo zbog toga se vratim na staru verziju!

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Odakle im ideja da otvaranje novog taba promene sa CTRL+N na CTRL+T

Sada je bolja asocijacija T kao Tab, a ne N kao Tab.;) Imate u mom potpisu link za Opera 9 FAQ voleo bih vaše komentare, šta dodati/ispraviti.... Inače to je oficijalni Opera 9 FAQ koju su podržali svi članovi grupa sa naših prostora koji koriste Operu.

Civil je napisao(la):
Odakle im ideja da otvaranje novog taba promene sa CTRL+N na CTRL+T !??? I*IOTI !!! :wall: :mad: Dodje mi da samo zbog toga se vratim na staru verziju!

I mene je to smorilo, kao i promena precice za Paste & Go, pa sam vratio na setovanja iz Opere 8.

wiz011 je napisao(la):
Malo veća količina ms. Otkad postoji Opera je bila poznata po tome da iz keša praktično trenutno prikazuje stranu, čak i na PI. Sad kad uradite "back" čekate da se strana iscrta. Dobili smo još jedan IE. Zbog ovako sporog renderovanja nova Opera jednostavno ne može da dobije prelaznu ocenu, ona je izgubila jednu od najjačih karakteristika zbog koje su ljudi dobrim delom i koristili Operu. Šta smo dobili? Neke bezvezne "widgets" i torrent klijent koji niko neće koristiti.

Sa ovim bi se složio u potpunosti.

Uz dodatak da je sejviranje stranica u mht fajl toliko kilavo i nesigurno da ne vredi trošiti reči...

Poslednja izmena:
Meni stvarno nije bitno koje je slovo u pitanju, ali godinama je bilo CTRL+N, svi smo se navikli i sada odjednom CTRL+T. To je u najmanju ruku glupav i cudan potez.

@mmilovan Ja kada udarim BACK meni se stranica trenutno vrati.

I kod mene vraca bukvalno momentalno kao sto je i uvek tako bilo.

Nw znam zašto ne pokušate da pročitate predhodne posrove u kojima je već bilo reči o keširanju, i pročitajte FAQ u kome između ostalog piše:
8. Nakon povratka na predhodnu stranu, strana se opet učitava.
Setujte History Navigation Mode na vrednost 3. Pogledajte ovo.

Pa dobro, a šta je bio smisao da se u Operi 9 kao default stavi "iscrtavanje" strana iz keša? Boga pitaj koliko se vrte beta verzije a onda izađe sumanuta final verzija sa milion bagova i nekim iracionalnim default podešavanjima.

Uobičajeno je da se ide na beta 1,2,3... pa onda RC1, RC2, RC3... gde se više NIŠTA NE DODAJE nego se peglaju setovanja i bagovi. Umesto toga, oni su pustili "final" pa sad u weekly buildovima svaki čas ispravljaju krupne propuste. Neozbiljno!

Poslednja izmena:
Kako u operi 9 disablovati torrent ekstenziju kako bi mogao normalno da je snimim na HDD a ne pokrenem skidanja sa njom?

u adress baru ukucaj "opera:config" (bez navodnika) -> pa idi na BitTorrent -> pa odstrikiras Enable.

Nesto su mi se poremetila podesavanja u Operi i sada ne mogu da vratim kako je bilo i kako sam navikao. Uvek sam imao onaj meni sa leve strane gde su se nalazile ikonice za mail, bookmarks, history itd. i kada kliknem na neku od njih otvori mi se sa desne strane njihov sadrzaj. Kada iskljucim sadrzaj trebalo bi da ostane meni medjutim kada zatvorim prozor za bilo koju od tih ikonica zatvori mi se i ceo meni.

Kako da namestim da mi "glavni" meni uvek ostaje a da se normalno zatvori samo sadrzaj koji dobijem kada otvorim neku ikonicu iz njega?

ovo je verovatno jednostavan problem ali ne umem da ga rešim.
Imam više naloga kod različitih provajdera internet usluga što je normalno imam i više meil računa opet i to je normalno ali mi operin meil non stop izbacuje onu error konzolu sa porukama kako ne može da pristupi mail računima na čije provajdere se nisam ni logovao.
kako to da isključim.

Civil je napisao(la):
Nesto su mi se poremetila podesavanja u Operi i sada ne mogu da vratim kako je bilo i kako sam navikao. Uvek sam imao onaj meni sa leve strane gde su se nalazile ikonice za mail, bookmarks, history itd. i kada kliknem na neku od njih otvori mi se sa desne strane njihov sadrzaj. Kada iskljucim sadrzaj trebalo bi da ostane meni medjutim kada zatvorim prozor za bilo koju od tih ikonica zatvori mi se i ceo meni.

Kako da namestim da mi "glavni" meni uvek ostaje a da se normalno zatvori samo sadrzaj koji dobijem kada otvorim neku ikonicu iz njega?
To je još jedna od ludosti Opere 9. Idi tu negde na "customize" pa buttons pa ćeš naći ono >> i onda ga dodaj. Ne znam sad tačno ali i ja sam se pola sata s tim zezao. Oni stvarno nisu normalni koliko su u debilnom obliku izbacili ovu "final" verziju.

E, da, sad sam shvatio da ti ne pitaš ono na šta sam ja odgovorio... Nemam pojma, eto još jedne ludosti Opere 9. :(

Poslednja izmena:
Pa u pravu si za te dve zagradice, one su ranije postojale a sada ih nemam ali to ipak nije to. Nesto mi je devojka cackala po kompjuteru ili se odjednom poremetilo, ne znam u cemu je problem, ja sam samo u config-u iskljucio BITTORRENT i sve se skoro vratilo na default.

Znaci, kada otvorim recimo MAIL, otvori se desno sve sto postoji "iza" te ikone, i znaci ja kada zelim da zatvorim to sto sam otvorio, ako zatvorim sa X, zatvori se ceo meni! A ja necu to, hocu da zatvorim samo to sto sam otvorio a da mi meni ostane. Kapiras?

Civil je napisao(la):
Znaci, kada otvorim recimo MAIL, otvori se desno sve sto postoji "iza" te ikone, i znaci ja kada zelim da zatvorim to sto sam otvorio, ako zatvorim sa X, zatvori se ceo meni! A ja necu to, hocu da zatvorim samo to sto sam otvorio a da mi meni ostane. Kapiras?
desno dugme na taj deo gde ti stoji X, pa customize, pa buttons, pa panels, pa onda prevuci X iz te liste pored postojeceg X-a
stari X ce da ti skroz zatvori panele a novi X ce da radi ono sto zelis :)

Može li se isključiti da mi ne prikazuje "web stranicu u malom" kada dođem mišom na njen tab?

Sto? Pa to je bas super fora...

Jesto to zgodna fora...ali je ja ne koristim :), tj. do sada joj još nisam našao konkretnu namjenu, ili se bar nisam navikao koristiti to, stanje učitanosti nekog taba vidim tako što kliknem na isti, ne košta me to puno vremena, a ostalo je kao navika od ranije :), a ovo sada mi nekad zakloni donji dio stranice pa ne vidim sve što želim, kad mi sa miš zadrži na tabu pa se prikaže taj dio. Zgodno bi bilo da se to može uključivati i isključivati po potrebi.

I druga stvar, na nekim stranicama (na jednom forumu) mi ne učita slike, nego moram gore kliknuti na one naočale da mi otvori onaj dio gdje za slike stoje opcije "show images", "cached images" i "no images", i tu vidim da mi tada stoji na "cached images" i moram kliknuti na to da mi pređe na "show images" i onda je OK, prikaže slike, ali ja hoću da mi stalno bude na "show images" tj. da stalno prikazuje slike.

ymiljan je napisao(la):
reč je o torrentu. Kada u Azureusu ili mikro Torentu prekineš i npr. reinstaliraš sistem, nakon reinstalacije "pokažeš" gde ti je torrent i gde ti je ono što se skinulo i stvar se nastavi. Imalo bi smisla da može i u Operi, kad već ima torrent klijent, ali ne bih isprobavao ako neko ne potvrdi.

Sve u svemu, odlažem reinstalaciju dok se ne završi taj DL

Evo da se poslužim omiljenim profesorskim trikom za udžbenike - citiranja samog sebe...

Elem, nastavlja se DL, ako se presnimi delimično downloadovan file i torrent, pri otvaranju torrenta u Operi dovoljno je "pokazati" na folder u kome se nalazi delimično skinut fajl.

Samo ako još nekom zatreba.

Evo opet mene sa istim pitanjem: Kako da namestim da opera po defaultu snima stranice u Html+Images formatu, znaci, kao ostali browseri.
Fala unapred!

trenutno ne moze da bude po defaultu.
valjda ce u nekoj od sledecih verzija to da se omoguci

Не знам да ли је већ било, али као дугогодишњем кориснику Опере ми је фалило и нисам могао да одолим, а да не пробам.

ActiveX and VBScript support in Opera

Poslednja izmena:
CyberGasty je napisao(la):
Не знам да ли је већ било, али као дугогодишњем кориснику Опере ми је фалило и нисам могао да одолим, а да не пробам.

ActiveX and VBScript support in Opera
Cemu sluzi?:trust:

Kako da widgete koje sam koristio u Beti prebacim u Full?
pokušao sam da ih prebacim na mesto gde su sadašnji,ali neće,ne vidi ih.

Vrh Dno