Šta je novo?

Izasla Opera v9.0 final!

Bas sam sinoc probao sa FF i AdBlock extenzijom da blokiram flash reklame na bench sajtu, probe radi. U Operi sam uspeo iz prve (jednostavno i intuitivno), u FF mi nije poslo za rukom (sinoc sam tek instalirao FF, poredjenja radi)

Da li neko zna kako da se (ako uopste moze) podesi da prilikom snimanja slika sa stranice ne otvara tab Transfers, vec da mi sacuvava kao i prethodne verzije Save image as...Ovako malo nervira, nisam se tome nadao..

@Shobe

CTRL + Left click na sliku ;)

inace, bice ispravljeno u sledecim verzijama Opere

npetar je napisao(la):
Pokusavao sam sve i svasta kako bi pronasao kako se iskljucuje "opcija" koja mi zadaje problem o kome sam pisao u prethodnom post-u (vidi attachment). Any hint?
mislim da ne moze. to je valjda sad po nekom zakonu po kom ce i ostali browseri morati da uvedu takav tip 'zastite'...

Sve je to lepo ali ja još nisma ukapirao šta bi trebalo da bude razlog da instaliram verziju 9. Nikakva naročita unašpređenja, hrpa problema, mogao bi biti rezime ovog threade. Zaštita od SWF fajlova? Hvala lepo, takav browser neka koriste oni koji su pisali takav "zakon", ja sigurno neću.

@Falcon

Pa šta ako je patent? Pravo na korišćenje patenta može da se kupi. Ovde imamo slučaj da jedna basnoslovno bogata firma maltretira korisnike zato što želi sebi da uštedi novac na plaćanje patentnih prava.

Pitao sam na operinom chat-u zasto je to tako, to su mi odgovorili. Samo prenosim, don't shoot the messenger :d

Koliko ja vidim iz vesti, reč je o ActiveX kontrolama. Kakve veze ima implementacija Macromedia softvera sa onom MS pričom? Uostalom, baš me briga, ja Flash ne koristim, o tome neka misle oni koji prave Flash sajtove i oni koji su dali pare za njih.

miljan je napisao(la):
@morbius, pa klik srednjim dugmetom na bookmark ili na link koji bi da otvoris u novom tabu i to je to, ne gubis aktivnu stranicu, u pozadini ti se u novim tabovima otvara sve sto si kliknuo srednjim. Ako sam dobro razumeo sta hoces...
To je radilo nekad, sada ne radi.
miljan je napisao(la):
A ako hoces novu adresu da ukucas u novom tabu samo srednji klik sa na toolbar sa desne strane od tabova i otvara se novi blanko prozor.
Obično tu nemam slobodnog mesta. A i nije mi ništa lakše nego da kliknem na new tab.

Poslednja izmena:
operic je napisao(la):
tools -> preferences -> advanced -> tabs
odstikliraj "reuse current tab"
nece ti pomoci za adrese koje rucno uneses (nisam siguran da je i ranije tako radilo) ali ce ti pomoci za bookmarks
Ako to uradim, otvaraće mi novi tab za baš svaku stranicu. Ja međutim hoću da mi linkove otvara u istom tabu, a bookmarks strane i ukucane adrese u novom. To je nekada bilo lako podesiti, ne znam zašto su to kasnije izbacili u opcijama.
Falcon je napisao(la):
Desni klik bilo gde na stranici - Block content...
Pa klikces na reklame koje ne zelis vise da vidis i pritisnes Done i to je to. Da vidis kako skida reklame, cak i u flashu ;)
Hvala! Ne radi baš najbolje, neće svaki flash da skine. Pored toga, ne smetaju meni reklame, već bandwidth koji mi te reklame pojedu dok se loduju na 56k vezi. Ad muncher ne dozvoljava reklamama ni da se učitaju, surf je sa njim bio daleko brži.

Šta je ovo, kada u Operi 9 (final) pokušam da otvorim stranicu Eurosport.com na TV Schedule, ne vide se dve trake sa sadržajem programa.
U Firefoxu je sve ok, kao i u Internet Exploreru?

ZoNi je napisao(la):
ima Content "krsh" Blocker ;)

kad prvi put odes na neki sajt pomocu Maxthona, on ce odmah blokirati bar pola reklama, bez da mu ti objasnjavas sta da blokira... Opera to nece sigurno uraditi...

Pa kad je tako svemocan i ultra-mega-giga-pametan browser sto ne blokira onda sve reklame, nego samo pola?? :p

Bolje gazdu da pita nego browser sam da uklanja :smoke:

@Falcon: thanx dude! Valjalo bi da to poprave..

Trazite dlake po jajima, evo vam super resenja, uzmite operu, pogasite sve njene zastite, i u outpostu ukljucite Active Content (naravno, podesite ga prvo). Nema da vam prodje nista nezeljeno, a onima kojima je dovoljno samo da surfuju, a ne da traze mane browserima, a usput koriste neke IE-based, mogu lagano da instaliraju operu, i da budu zadovoljni njenim radom, ja svakako jesam.

Najbrzi nacin da se dodje do odgovora vezanih za Operu ---> link ;)

Kome treba AdBlocker? Meni ne, nikad to nisam ni koristio niti cu koristiti.
Ja primecujem da se Opera 9 primetno brze startuje u odnosu na 8.54 a mozda cu i necu preterati ako kazem da mi se cini i da brze otvara stranice. Bar sam stekao takav utisak kada sam otvarao ovaj forum.

Noviteti koji su dosli sa njom su za svaku pohvalu. Iz ciste radoznalosti sam probao integrisani AdBlocker i radi skroz ok. Ne znam zasto imate primedbe na njega (ZoNi). BT sam iskljucio jer koristim BitComet, FlashGet sam integrisao sa par klikova mishem... Pohvalno je to sto konacno mogu da pamtim u MHT format, nesto sto smo dugo cekali. Nervira me samo to sto su promenili shortcut za Paste And Go sa CTRL+D na CTRL+B. Btw, zna li neko koji je shortcut za skok u adress field, da ne moram da stavljam ruku na misa?

U svakom slucaju, Opera 9 je ispunila ocekivanja i vidi se da su developeri imali sluha za potrebe korisnika.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
zna li neko koji je shortcut za skok u adress field, da ne moram da stavljam ruku na misa?
ctrl + l

E CTRL ti se pozlatio :D

@morbius Kako bre ne radi? Jel zaebavas ili ozbiljno? Meni radi...
A za 'blanko' new tab , ***... Uvek mozes da stavis precicu na tastaturi.

Ljudi znate sta je najbolje kod Opere, ko nece da je koristi ne mora!

Inace nisam ni znao sta je Ad blocker.... Do sada. Nikada me te reklame nisu nervirale... Ali iz ciste radoznalosti sam 'ubacio' ovu listu i koliko vidim radi... Bez puno muke i third party resenja...

kUdtiHaEX, uvek mozes da vratis precicu gde ti odgovara ;) .

Poslednja izmena:
Nego primetih da mi stranice sa ovog foruma ne ostaju u kešu. Pri ponovnom pokretanju Opere 9 dobijam Could not locate remote server poruku.
Isto je i sa još jednim forumom koji koristi InvisionBoard.
Ima li još ko ovaj problem?

Takođe, nema šanse da pobijem reklame na Benchmark stranici. Content blocking je zasivljen.

Meni ostaju u kesu i nemam problema sa benchom uopste. Jel si gledao da li ti je stiklirana opcija 'Delete new cookies when exiting opera'?
Nemam pojma sta bi moglo da bude. Isto nemam problema sa content blockerom, radi posao, i na becnhu...

Jel si upgrade-ovao Operu 9 ili si instalirao od 'nule'?

BTW, flash mora da se instalira bez obzira da li ste radili upgrade ili ne (bar kod mene).

Mala dopuna. Stranice ostaju nakon restarta Opere, ali se gube kada se Opera pokrene nakon što je računar bio ugašen.
Uvem skinem staru Operu pre nego što instaliram novu. Nemam poverenja u apgrejd.
miljan je napisao(la):
@morbius Kako bre ne radi? Jel zaebavas ili ozbiljno? Meni radi...
A za 'blanko' new tab , ***... Uvek mozes da stavis precicu na tastaturi.
Ne radi, najozbiljnije. Već imam prečicu CTRL+T, ali ranije sam mogao i bez toga.

Meni u final verziji (a i u nekoj od zadnjih beti) zna ponekad da mi nesto zabaguje u YahooMail-u, pa mi ne radi Delete dugme. A onda odjednom proradi.

ZoNi je napisao(la):
kome ne treba??? pa, to je glavna funkcija dobrog browsera :)

Ne, glavna funkcija DOBROG browsera je da vrsi PRAVILAN prikaz web strana, relativno malo memorijsko zauzece, brzo renderovanje web stranica, brzina i stabilnost u radu i funkcionalost osnovnih opcija zbog kojih se taj program zove WEB BROWSER. To si ti nesto pomesao u svojoj glavi.
Ima mnogo ljudi kojima ne treba AdBlocker, pa ne znam sto dizes toliku frku oko toga. Ako volis da koristis glupe programe, kao sto radis, onda nastavi sa krsh-Maxtonom dalje :D :d I prestani da spamujes za dzabe.

Poslednja izmena:
@morbius Ok, ja sam samo upgrade-ovao Operu, mada ne verujem da je do toga.

Btw koliko vidim kod mene rade flash animacije bez ikakve razlike u odnosu na ranije... Ja sam izgleda jedini bio srecne ruke pa nemam nikakvih problema posle upgrade-a.

Aj da pitam i ja nesto.

Kako da joj kazem da .mp3, .rar, .zip, .avi, .exe, i ostali bitniji se skidaju sa FG [ili nekim drugim, recimo IDA] a ne sa operom. Ja trazih, ali ne nadjoh.

F1 Klik!

Vrh Dno