Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

to je problem kod ubutua tacno moras da znas sta da radis....jer ako zeznes nesto nema nazad
cini mi se da sam na forumu video topic sa nvidia i beryl...mozda ti to pomogne da ne instaliras ponovo sve...
ja od kad sam nametio compiz ne palim vise beryl ....nemam potrebe...i bolje mi radi ocito na 9200 manje guta prosecor , izgleda da ce biti updejtova za ati jer se dosta njih zali

vlcsnap14201759cl0.png

Poslednja izmena:
Ja teram Ubuntu na laptopu (P4 3Ghz HT, 1GB RAM i GFFX5600Go 128MB VRAM). Beryl i NV drivere sam instalirao bez problema. U principu.. odes na www.nvidia.com pa na drivere i u Linux sekciji skini zadnji driver. Zatim proveri koje kernel imas i ako nemas skini kernel headers (u Synapticu-u linux-headers ili nesto slicno.. vodi racuna o verziji!!!).

1. Predji u txt konzolu (npr.. Ctrl+Alt+F1) i loguj se.
2. sudo killall gdm // ovo ce da ubije X windows
3. idi u folder gde si skinuo nvidia drivere
4. sudo sh ime-drivera-koji si skinuo

instalacija ce pokrenuti wizard i u jednom trenutku ce pitati da pokusa da skine kernel modul sa NVidia sajta ali ga tamo nece naci pa ce ponuditi da sam napravi kernel modul pomocu linux-headera. Ako je sve u redu, instaler ce napraviti kernel module i ponuditi da izmeni xorg.conf. Prihvati izmene i kada se instalacija zavrsi pokreni xwin sa komandom startx

Ako je sve u redu pojavice se NVidia logo i zatim gnome desktop. Prilikom sledeceg restarta pojavice se nvidia logo, a zatim i gnome logon screen.

posle sveze instalacije promenim mrezna podeshavanja sa dhcp na static ip i unesem dns, i prihvati novi ip ali ne i dns, trebash da resetujesh komp da bi prihvatio dns? (dobro mogao sam da uradim ifconfig eth0 down pa up)
kad oni imaju nameru da srede te male iritirajuce bug-ove?

Meni je ovo prvi Linux koji sam stavio onako potpuno sam, bez icije direktne pomoci. I na masini iz potpisa radi perverzno... Jeste da nemam native rezoluciju kad podignem Beryl, ali toliko dobro izgleda da mi ne smeta. Jos uvek me zeza wireless, nece da radi, kao i par nekih sitnica, ali stvarno su ovo doveli do prilicno dobre upotrebljivosti. Kontam da je ovako nesto, uz CrossoverOffice sasvim OK za jednu prosecnu masinu. Narocito kad ga uporedim sa Vistom.

I da, imam isti problem kao shibbypower1, pa ako neko ima neku lepu sugestiju slobodan je da je objavi. Ono sto je waikiki predlagao ne pali.

Poslednja izmena:
Ja teram Ubuntu na laptopu (P4 3Ghz HT, 1GB RAM i GFFX5600Go 128MB VRAM). Beryl i NV drivere sam instalirao bez problema. U principu.. odes na www.nvidia.com pa na drivere i u Linux sekciji skini zadnji driver. Zatim proveri koje kernel imas i ako nemas skini kernel headers (u Synapticu-u linux-headers ili nesto slicno.. vodi racuna o verziji!!!).

1. Predji u txt konzolu (npr.. Ctrl+Alt+F1) i loguj se.
2. sudo killall gdm // ovo ce da ubije X windows
3. idi u folder gde si skinuo nvidia drivere
4. sudo sh ime-drivera-koji si skinuo

instalacija ce pokrenuti wizard i u jednom trenutku ce pitati da pokusa da skine kernel modul sa NVidia sajta ali ga tamo nece naci pa ce ponuditi da sam napravi kernel modul pomocu linux-headera. Ako je sve u redu, instaler ce napraviti kernel module i ponuditi da izmeni xorg.conf. Prihvati izmene i kada se instalacija zavrsi pokreni xwin sa komandom startx

Ako je sve u redu pojavice se NVidia logo i zatim gnome desktop. Prilikom sledeceg restarta pojavice se nvidia logo, a zatim i gnome logon screen.

Ili pustis apt-get da to uradi za tebe :)

Ja imam Nvdiu. radilo odlicno, dok nisam pokrenuo Beryl. A onda se Ubuntu ubio... javlja gresku na grafici.. tako da imam samo tekstualni mod. Izgleda da ce morati reinstalacija. Inace, pre toga probao sam iz automatixa da skinem najnovije drajvere za Nvidiu, i dobio poruku da su drajveri vec instalisani. Istina, preko synaptika sam skinuo nesto za nvidiu, ali to je bilo svega par MB.

Ja sam prvo editovao xorg.conf i dodao moju native rezoluciju, 1280x1024. Onda sam odradio "Enable Desktop Effects" nakon cega je uBuntu rekao da mu trebaju nVidia drajveri koje svukao i instalirao. Onda je usledilo upozorenje da koristim restricted drajvere i da moram da odobim koriscenje istih sto sam i uradio. Pao je restart i - sve radi ok. Naknadno sam preko Synaptica instalirao beryl-manager i podesio efekte. Prosto ko pasulj, radi kao sat.

Poslednja izmena:
Identican slucaj, samo sto sam posle restarta imao crn ekran. Ponovo cu instalirati 7.04 i probati opet Beryl. Valjda ce biti u redu...

pa da ati i njegovi drajveri su za posmatranje.....
vise ati nece me vidi u zivotu....

Kad smo vec kod Desktop efekata, imam jedan propratni, mislim sve radi ok, ali skrolovanje kroz prozore i browser (Operu, a i FF) je u odredjenoj meri seckavo, pa bas iritira.
Nemam Beryl vec samo enableovan Desktop Effects, nVidia-glx, MX440.

ako ti je to problem na compiz-u na beryl-u ce ti radi gore samo da znas
mora ce padnu neki updejtovi za nvidiju i ati ovo je izgleda gore nego na 6.10 i opera i firefox su malo teski i za compiz i za beryl
kod mene iako sam stavio sve na minimum bije mi procesor ....2 filma na 2 strane kocke tuce 100

Poslednja izmena:
@ZEMUN: koji je to skin?

za sludjene like me....xaxaxa
evo linka http://compiz.org/Desktop_Screenlets

screenshotxi5.png

kUdtiHaEX zemun skin ,,,,brate imam osecaj da mi comp umire ne od ubutua nego od 2 godine skidanja 1 na Eonu a onda OpenSky ...znaci svakog dana od 20 do 40 G ....nisam restartovao ne pamtim kada...
BTW ko ima beryl i compiz predlazem da reinstalira compiz ....bolje radi

Poslednja izmena:
Kome bude trebao TCL, neka skine sa ActiveState tgz arhivu i neka kompajlira... Nemojte svlaciti sa apt-get-om jer je poslednja verzija 8.4 i fali tcl.h i libtcl8.4.so iz nekog nepoznatog razloga. Znaci prvo sudo apt-get remove tcl8.4 pa kompajlirajte iz sorsa.

kUdtiHaEX mora te pitam ....jedan drugar ima ati 1950 pro ...podigli smo sinoc fiesty ....ebiga on je u Lionu...xaxax...preko neta
E sad na fresh ja mu rece da upali desktop effects i kad ono WHITE ceo ekran
gledali smo kaze da beryl podrzava do 1900 ,,,ima neko resenje ????

jedno glupo pitanje, da li da instaliram 32 ili 64 bitnu verziju?

procesor je x2 3800

kUdtiHaEX mora te pitam ....jedan drugar ima ati 1950 pro ...podigli smo sinoc fiesty ....ebiga on je u Lionu...xaxax...preko neta
E sad na fresh ja mu rece da upali desktop effects i kad ono WHITE ceo ekran
gledali smo kaze da beryl podrzava do 1900 ,,,ima neko resenje ????

Phe, najverovatnije je problem do drajvera. Nadam se da je uredno instalirao iste? A moguce je da Beryl zaista nece da radi sa 1950, sto doduse i nije bas mnogo logicno...

@Trbonja

Meni je waikiki-jev predlog pomogao. Sto se tice rezolucije a za _᧼X je sledio reinstal Ubuntu-a.

Phe, najverovatnije je problem do drajvera. Nadam se da je uredno instalirao iste? A moguce je da Beryl zaista nece da radi sa 1950, sto doduse i nije bas mnogo logicno...

pazi pricamo o slucaju gde nista nije instalirano,,,,,podignut fresh fiesty i prvo sto je uradio kada
je podigao otisao na desktop effects i zabo mu
pitao sam i na ubutu irc ne veruju ....mada je instalirao obican a ne 64 ...mislim da to nije problem
ili pak ne bi trebalo da bude.decko ima masinu stvarno dobru ali nesto nije u redu izgleda sa drvajverima ...ok guglovacu pa ako natrcim mozda tako resi problem

stoske 32 bolje vidim da dosta njih koji su 64 ponovo dizu 32 ...ebiga nije za dzabe

Poslednja izmena:
Da bi beryl radio na ATi karti, mora da se startuje preko XGL-a. Beryl+AIGLX kombinacija neće da radi zbog izuzetnih drajvera od strane Ati-a. Dakle da bi ti drugar uživao u lepoti beryl-a moraće da skine Xgl window manager i da ga postavi umesto Xorg-a.

FYI, novi nvidia driveri (9631) ne rade sa GoForce kartama, a mozda i sa svim legacy kartama. A stara nvidia-glx-legacy verzija, koja je radila na Edgy-ju (7 nesto-nesto) nece da se igra sa 2.6.20-15. Jedno (od dva) resenja je patchovanje 8776, pa rekompajliranje. Drugo resenje je lakse (editovanje xorg.conf), ali kod mene ne radi, tj zakuca na 800X600 i ne mrda odatle, sta god muljao po xorg.confu. 'Bem ti nvidiju.
vise detalja: http://kmandla.wordpress.com/2007/03/25/success-compiling-nvidia-8776-driver-on-feisty-2620-12-386/

Kerber tako je ....danas mi ovi hrvati na ircu pomogli ....

Molim vas pazite sa nvidia-glx-legacy, ja sam se zestoko opekao pre neki dan :(. On prijavljuje kako je prethodno xorg.conf backupovan, ipak napravite sopstvenu kopiju!

ja vise nista ne radi na svoju ruku....imate na ubutu effects fluida ili crdlb pa ih pitajte ako vam nesto treba ...momci oce da pomognu ...
bogami ima dosta bagova u fiesty koliko sam video ...nema igranja tipa instalacija pa sta bude

@Trbonja

Meni je waikiki-jev predlog pomogao. Sto se tice rezolucije a za _᧼X je sledio reinstal Ubuntu-a.

Resio sam problem malo drugacije... Problem je bio u tome sto Beryl nije prepoznavao monitor a i morao sam da spustim colour depth na 16 bita. Manje nego 24 ,ali iskreno - ne primecujem razliku. Ipak je 1400x1050 malo previse za moj Ati Radeon 7500. I ovime sam ubio oba problema.

Inace, bio je takodje i problem da namestim Linksys PCMCIA karticu da proradi, ali sam i to resio.

Inace, kako namestate te vase teme? Imam emerald, ali bih namestio onaj MAC-oliki interfejs, a toga nema tamo.

Kad smo vec kod teme, ja koristim Nebula, koju sam malo modifikovao.
Nego, imam jedan drugi "problem". Od kada sam instalirao nvidia glx, podesavanje refresh rate-a je netacno. Znaci imam 51, 61 i 64Hz :). Kada podesim na 64, ocajno, zaista izgleda kao da je 60. Na 61 malo bolje, dok je na 51 slika kristalno jasna, ili je 100 (pretpostavljam jer koristim 100 na windowsu, a ovamo ne primecujem razliku) ili 85 :D.
Ima li neko objasnjenje, ili jel bar neko zna kako da proverim koji mi je pravi refresh rate. Izgleda sasvim fino, ali bih ipak voleo da znam sta koristim :D.

Odes na sajt proizvodjaca i tu pohvatas detalkjne specifikacije monitora. Ja sam morao da kopam malo dublje da bi naleteo na to. Ne znam za drugi nacin.

@ZLI
Mozes slobodno da zaboravis da ces da poteras taj modem na Ubuntu. (AccessRunner..) Taj modem je veliko ****** a plus je i noname. Jedino sto ima je Conexant chip. Ja sam problem resio tako sto sam uzeo TP-Link-ov ruter i sve radi savseno posto mu nisu potrebni nikakvi drajveri za bilo koji OS.

@waikiki
Posle podesavanja koje si ti naveo nista nisam dobio. Sve je ostalo isto. Frekvencije su i dalje 50, 55, 61Hz kao i kod shibbypower1-a.

E sada ja imam neki drugi problem.
Instalirao sam 7.04, skinuo nove drajvere za nV preko Synaptica, instalirao GStremear, XMMS i onda pokusao Baryl pomocu uputstva koje sam nasao na ubuntuguide.org. Dosao sam do koraka * Start Beryl, startovao ga i dobijem sledecu poruku na kraju:

Reloading options
beryl: No GLXFBConfig for depth 32
....
koja se ponavlja non-stop sta god radio sa prozorima. Posle gasenja i paljenja Terminala on je skroz beo i nista ne mogu da kucam. Kao da je zabo ! Jedino resenje je restart i ne ucitavanje Beryl-a !!! Ima li neko mozda resenje ?!

Ili kad pokusam u Emerald-u da promenim temu dobijem sledecu poruku u Terminalu:

(emerald:6684): Gdk-CRITICAL **: gdk_drawable_unref: assertion `GDK_IS_DRAWABLE (drawable)' failed

i ubacio sam u xorg.conf pod Devices Option "AddARGBGLXVisuals" "True" (posto nemam ni minimize, maximize dugmice) i opet nista. Corak.

Problem resen. Ne pitajte me kako. Nocas posle silnih podesavanja i restarta nista nije radilo.
Pred spavanje udjem u XP i ostavim download torrenta i sada se probudim, restartujem i udjem u Ubuntu kad ono sve radi bez problema. Duhovi su medju nama.

Nazad
Vrh Dno