Šta je novo?

Iz Slike dobiti 3D Model. KAKO???

mkrnjic

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
619
Znači stvar je da imam gomilu nekih reljefa koje treba izklesati tj. obraditi na CNC-u i svi su oni samo slike. Dali ima neki kraci način da se iz slike (.tif) dobije bar neki grub 3D model koji bih onda mogao još da doradim.

Slika je Crno na Belo.

Čuo sam za ArtCAM Pro i on radi nešto na tu foru ali nigde nemogu da nađem instalaciju da je skinem, a nisam našao ni crack za njega.

Svi saveti su dobrodošli

Ima Image Modeler.

Samo sto je vrlo komplikovan za rad i ucenje i potrebno je dosta iskustva da se iz toga dobije upotrebljiv 3D model.
Zatim, ciljna grupa takvih programa su vise low poly modeli, a za tako nesto (CAM) je definitivno potreban vrlo ozbiljan model, sa sve simetricnim putanjama i slicnim stvarima. Tako da mislim da tu ne gine neko trace-ovanje i vrlo ozbiljno pripremanje posla.
Uostalom, te masine su dosta skupe, rad na njima takodje, pa bi bilo bez veze ne pristupiti poslu ozbiljno.

E da, za te programe koji prave 3D modele od fotografija, potrebno je imati i jedno desetak slika objekta koji se modelira, a optimalno je preko dvadeset. I to je pozeljno da slike budu odlicne rezolucije, da bi proracuni bili sto precizniji...

>E da, za te programe koji prave 3D modele od fotografija, potrebno je imati i jedno desetak slika objekta koji se modelira, a optimalno je preko dvadeset. I to je pozeljno da slike budu odlicne rezolucije, da bi proracuni bili sto precizniji...

Znam za to sa gomilom Fotografija,
ali ovo su samo obicne krive linije gledane odozgo koje treba izvuci (extrudirati) na istu visinu i onda kos malo doraditi model, pa ga baciti na CNC masinu.
Prosta fora je da u AutoCAd-u preko tih linija vucem razne krive i lukove ali mi se to neradi jer ima previse posla, a i treba malo upotrebiti mozak

ZNACI Pitanje: Kako obicne linije sa npr slike u Jpeg formatu prebaciti u neke linije koje moze da cita CAD, Ilustrator, Corel i sl. da bih onda dalje pravio 3D model

....zaboravio sam na ovaj thread... :)

Izvini ali nisi mi jasan.
Ta oprema je extremno skupa, alati takodje, ni metal nije jeftin.

Tako da mi zaista nije jasno kako mislis da uz pomoc stapa i kanapa nesto uradis.
Te masine idu i do stotog dela milimetra tacnosti, a ti bi rucno da izvlacis nesto ?!?

E sada, ako se radi o nekoj low budget masini za obradu nekog polimera a ti hoces da pravi kalupe za neke "narodne" zezalice ili neko srbovanje, onda OK.
Ali kazi lepo sta ti treba, pa ti mozda neko i pomogne konkretno.

Ovako zvuci malo bez veze, bez ljutnje :)

Hm. Sad mi pade na pamet, ti radis stolariju ili frontove od medijapana :)
Svejedno, nije tesko, ali moras malo da se pomucis pa ce posle biti lakse.
Tu se naravno ne trazi preciznost kao u masinstvu, ali nije bas ni toliko jednostavno.

Poslednja izmena:
Rekao sam gore da se radi o gomili reljefa dubine 3-5 cm koji se rade iz mermera. Ja samo imam gomilu .tiff-ova koji su skenirani nacrti tih istih reljefa uradjeni u olovci posmatrani iz Top view prespektive. Tako da tu neka preciznost i nije bitna jer je niko nece ni proveravati.
Nasao san na netu program ArtCAM Pro od firme Delcam koji upravo ovo radi tj na osnovu 2D slike ili samo skice u olovci pravi 3D model i dalje NC-kod ali nemogu da ga nadjem nigde da ga skinem

Ma nasao sam ga P2P sa eMule ali sa protokom od 0.5kbs mozda ga i skinem do Nove Godine. Toliko o Telekomu ili Posti koji je od njih vec nadlezan...

Posalji mi link na pm, pa da ja probam...

Inace, to nije do telekoma/poste, vec je covek koji to "hostuje" na svom kompu na dial up - u, ili je jednostavno ogranicio protok, da ga ne guse previse uploadom sa njegovog kompa...

Samo je pitanje da li mozes da ga koristis i da li je to to...
Tamo ima gomila programa koji to uopste nisu, samo se tako zovu a budu neke gluposti malicioznih likova...

Nazad
Vrh Dno