Šta je novo?

Iz Quarka u Distiller, problem sa .EPS formatom

• Začetnik teme Začetnik teme HAL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

HAL

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2002
Poena
649
Kada iz Quarka hocu da napravim .PDF fajl (preko Distillera), napravi mi file sa tekstom bez slika, problem mu prave slike koje su u .EPS formatu, tj. Binary Data problem

Sve radi normalno kada su u pitanju .JPG, BMP, TIFF i dr. formati.

Nasao sam na Adobeovom sajtu da se u podesavanjima Distillera u output opciji postavi Binary, medjutim to nije resilo problem.

Kakva setovanja treba postaviti da .EPS slike ubacene u Quark dokumenta vidim u .PDF fajlu kada ga odstampa preko Distillera.

Iz kog programa su .eps fajlovi?
Ako su iz Photoshopa, imas opciju 'binary' za encoding pri snimanju istih. Ako su iz Illustratora, probaj da uradis export u Illustrator Legacy Eps (tamo gde je padajuci meni sa ponudjenim verzijama, izaberi verziju 8 ili nize - to poneki put upali).

Dali si koristio Distiller stampac. Ako jesi onda probaj da napravis PS fajl sa nekim drajverom (recimo neki HP PostScript) pa startuj Distiller i tako naprafi PDF.

iz iskustva

Quark je oduvek imao problem sa Photoshopovim EPS-ovima. Zaista, mislim oduvek. Kod verzija Photoshopa 7 i 8 (CS), to je postao akutni problem (Adobe kaze: predji na InDesign).
Sa DCS-om (1 ili 2) je druga prica. Dakle, ako ne zelis cimanje i neizvesnost oko rezultata preloma (pretpostavljam da zelis separatni izlaz) koristi DCS. Ako ti treba kompozitni rezultat, onda TIFF.
Dakle, nema veze da li je Binary, ASCII... nikada (ali nikada) neces biti siguran sta ces dobiti kao rezultat.
I jos nesto. Adobe je u pravu - predji na InDesign. Mnogo je bolji.

Pozdrav.

Koji zakljucak... uzas.
Ja sam uradio desetine publikacija i nikada nisam imao problema sa EPS-ovima i Quarkom (od verzije 4 pa sve do verzije 6.5). Znaci problem nije uvek do Quarka. Ne znam koju verziju imas, ali aktuelna je verzija 6.5 (ja sam updateovaj Quark 6 Passport na 6.1 pa sa 6.1 na 6.5). Probaj nju.

Btw, InDesign jeste dobar ali me nervira sto nema ((ili ja bar nisam video da ima) automatsko brojanje fusnota... 🙁

U pitanju je starija verzija Quarka 4.1

@kUdtiHaEX

Ma, zakljucak nije uzasan. Niti propagiram InDesign, niti imam neke koristi od Adobe-a. Probao sam da pomognem.
Problemi sa Quarkom i Photoshopovim EPS-ovima su bili takvi da nisam nikada bio siguran sta ce izaci. Recimo, PS EPS u kombinaciji sa DCS-om je gotovo uvek zavrsavao neuspehom. Kada malo bolje razmislim, verzija Quark 4.1 je bila najbolja, cetvorka je zbilja bila napredak... Imam verziju 6.1-Passport, ali sam se odvikao od Quarka (ok, da budem precizan, jos se odvikavam). Prosto mi nije jasno zbog cega Quark ne podrzava Unicode - to mu je smrtni greh (a propos knjiga). InDesign CS ima probleme i sa indexima (ne podrzava nista sto je izvan kodne strane 1252 prebacuje u grupu Symbol), i sa tabelama - gde program - bez obzira sto je zadat overprint stroke - ubusuje linije (pa, onda moras sve da prebacis u krive...) itd. Ima toga jos, ali InDesign je zaista napredak.
Uostalom, nadam se da ce iz tog takmicenja Quark-Adobe izaci bolji programi. To njihovo klanje moze samo da mi koristi (koristim oba).

Koji zakljucak... Jel' diplomatski.

Pozdrav,
Vojislav

Nazad
Vrh Dno