Šta je novo?

Iz perspektive jednog igracha (off the record)...

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Ovde bih, nezvanicno, hteo da dam nekoliko pogleda na performanse FX5900 (Ultra), FX5800 (Ultra), Radeona 9500 Pro, 9600 Pro i 9800Pro. Ono sto sam ja probao, merio sam fraps-om, a neke stvari su toliko bile ocigledne, da ih nije bilo potrebno meriti. Jednostavno receno - 5800 Ultra se kolje sa 9700 Pro, 5900 Ultra sa 9800Pro i to dobro znate. Od programa do programa, cas je bolji ATI, cas nVidia. Medjutim, kada je pravo igranje u pitanju... sasvim je druga prica, jer, cak ima slucajeva kada i 9500Pro moze da nadmasi 5900Ultra karticu. Pre svega, treba pomenuti boje. Ostavimo za sada anisotropic sa strane.
ATI definitivno ima bolji kolorit u igrama, cak i kada je Color Fill opcija iskljucena. Najbolji primer je Colin 3, ili Star Trek 2. Igre na nVidia karticama su tamnije, boje su malo bledje. ATI nudi nesto bolje podesenu gammu... crna je i dalje crna, a ne siva, ali se zato mozete igrati na default-u i ne dolaziti u situaciju da morate da posvetljavate igru da bi ste videli kuda se krecete. To me je uvek nerviralo kod nVidia kartica.
Drugo, nVidia je zaista poboljsala kvalitet filtera tekstura sa poslednjim drajverima, tako da se u slucaju trilinear-a ne vidi razlika u odnosu na ATI na defaultu (setovanje Quality na Image Settings slideru). Pored toga sto jedan 9500Pro na defaultu tuce FX5900Ultra u MotherNature testu (a znamo razlike u frekvenciji core i memorije), mislio sam da nVidia ipak ima dosta prednosti u odnosu na ovu karticu u igrama. Ali, to nije bas tako. Velike razlike nema, osim sto zaista ne mozete ukljuciti maksimalan AF i FSAA u Colinu 3 u 1024x768, pa makar terali i FX5900 na 500/1000, jer je igra neoptimizovana (cim udjete u guscu sumu, fps opada). Ipak, sa Radeonom 9800Pro je druga prica. Stavise, dovoljan je i 9700Pro, ako ga dovoljno overklokujete. Zato, svakako mogu da preporucim pre Radeona 9500Pro i 9600Pro za one koji se dosta igraju i vole da pored svega i GLEDAJU svoje igre. Za one koji uz to hoce i AA i AF, moraju ici na 9700Pro ili 9800Pro (govorim o zahtevnim igrama kao sto su Colin 3, ili Morrowind Bloodmoon). FX5900 takodje nije los, gotovo se svaki klokuje na FX5900Ultra setovanja (razlika u MHz i nije velika), nisu bucne, ne greju se mnogo, a pitanje je koliko agresivno ce ici nVidia sa cenama. Dilerska za MSI i ASUS FX5900 bi trebalo da je nesto malo preko 300e, sto vec nije mnogo, s obzirom da je to karta u klasi Radeona 9800 (ono sto vidjamo po test sajtovima barem).

I jos jedna stvar... sa nVidia karticom, Windows se dize dva puta brze. Ne znam zasto, zaista, ali je tako (isti broj programa se dize u startup, ista kolicina memorije je loadovana, tako da nije u pitanju neki program kod ATI-ja koji cini da ucitavanje traje duze).

pozdrav i da sacekamo i taj HL2 ;)

byMaX je napisao(la):
I jos jedna stvar... sa nVidia karticom, Windows se dize dva puta brze. Ne znam zasto, zaista, ali je tako (isti broj programa se dize u startup, ista kolicina memorije je loadovana, tako da nije u pitanju neki program kod ATI-ja koji cini da ucitavanje traje duze).

Ne bi trebalo da je do karte, tj. njenih drajvera.
Ja imam sporiju masinu od tvoje i ATI9000 pa se Win XP podize za 15 sekundi. Verovatno je neka kombinacija svega i svachega na tvom compu sa ATI drajverima + contorl panel, tweaker itd.

Meni se sistem takdje podize sporije otkako sam ubacio ATi Radeon u masinu. Cudno, ali je tako...

Naravno, to ne mozemo uzeti kao prednost NVidia-e u odnosu na ATi ;)

notax je napisao(la):
...

Ne bi trebalo da je do karte, tj. njenih drajvera.
Ja imam sporiju masinu od tvoje i ATI9000 pa se Win XP podize za 15 sekundi. Verovatno je neka kombinacija svega i svachega na tvom compu sa ATI drajverima + contorl panel, tweaker itd.

Zasto ti bre uvek sumnjas u moj Windows i njegovu podesenost. Pa ljudi koji me znaju znaju da sam najveca picajzla i da nista necu da instaliram sto nije potrebno. Kada ima viska drajvera u sistemu, ja to ne mogu da podnesem, nego vracam tek instalirani XP i ponovo bacam nove ATI drajvere. Govorim ti o dizanju masine i kada drajveri nisu ucitani, a kamoli tweakeri. Jednostavno, kada je nVidia zabodena ona skala ispod WinXP logoa prodje 2 i po puta, a kada je ATI, tacno pet puta! To je cinjenica!!!

byMaX je napisao(la):
...cas je bolji ATI, cas nVidia. Medjutim, kada je pravo igranje u pitanju... sasvim je druga prica. ATI definitivno ima bolji kolorit u igrama... Zato, svakako mogu da preporucim pre Radeona 9500Pro i 9600Pro za one koji se dosta igraju i vole da pored svega i GLEDAJU svoje igre. Za one koji uz to hoce i AA i AF, moraju ici na 9700Pro ili 9800Pro (govorim o zahtevnim igrama...

Takodje iz perspektive jednog igraca i bivseg (dugogodisnjeg) vlasnika nVidia kartica, slazem se sa svime sto byMax rece o ATi i nVidia.
Definitivno "da me biju" ne bih se vratio na nV. Pogotovo "NE" od kada sam video sta vredi AF16x + AA4x (sada to ne gasim, to mi je default).
Naravno $$$ uvek odredjuju ko ce sta da kupi.

byMaX je napisao(la):

I Doom3. Pa da vidimo ko ce bolje da optimizuje drajvere za ovu (prilicno morbidnu) igru. Dok se oni (ATi i nV) kolju, nama skace FPS. Zivela konkurencija !

byMaX je napisao(la):
...

Zasto ti bre uvek sumnjas u moj Windows i njegovu podesenost. Pa ljudi koji me znaju znaju da sam najveca picajzla i da nista necu da instaliram sto nije potrebno. Kada ima viska drajvera u sistemu, ja to ne mogu da podnesem, nego vracam tek instalirani XP i ponovo bacam nove ATI drajvere. Govorim ti o dizanju masine i kada drajveri nisu ucitani, a kamoli tweakeri. Jednostavno, kada je nVidia zabodena ona skala ispod WinXP logoa prodje 2 i po puta, a kada je ATI, tacno pet puta! To je cinjenica!!!

A zasto ti pises nesto sto nije istina. Ne znam ko ti je do sada stavljao zamerke na Windows, ali ja nisam nikada, prema tome - PORECI.
Ako negde pronadjes da sam ti ja do sada stavljao bilo kakvu zamerku na podeshavanja Windows-a ja cu ceo svoj comp da ti poklonim.
Drugo, ne vidim da sam ti stavljao zamerku na Win, i nije mi jasno sto si se toliko uskopistio i to na mene. Nista lose nisam mislio.

maxer je napisao(la):
...

I Doom3. Pa da vidimo ko ce bolje da optimizuje drajvere za ovu (prilicno morbidnu) igru. Dok se oni (ATi i nV) kolju, nama skace FPS. Zivela konkurencija !

Jeste. A onda kao sto sam pomenuo na nekoj drugoj diskusiji, oni sa Ati 9800 ili Nv 5XXX ce moci da placu kad cuju cene njihovih kartica u trenutku izdavanja tih igara. Hocu reci : Sta ce ikome, osim onima koji bi da se hvalisu, DX9 kartica, kad ona nema apsolutno nikakve svrhe jer softver ne iskoriscava njene mogucnosti?

Pozdrav

petkods je napisao(la):
Sta ce ikome, osim onima koji bi da se hvalisu, DX9 kartica, kad ona nema apsolutno nikakve svrhe jer softver ne iskoriscava njene mogucnosti?
A sto se hvatate za taj DX9 ??? Softver itekako iskoristava brzinu karte i to je sve sto me interesuje, kupio bih je i da je DX7...veruj mi, brzina nema cenu, a to sto su sadasnje najbrze karte sticajem okolnosti i DX9 sposobne je potpuno nebitno (...za sada ).

notax je napisao(la):
...

A zasto ti pises nesto sto nije istina. Ne znam ko ti je do sada stavljao zamerke na Windows, ali ja nisam nikada, prema tome - PORECI.
Ako negde pronadjes da sam ti ja do sada stavljao bilo kakvu zamerku na podeshavanja Windows-a ja cu ceo svoj comp da ti poklonim.
Drugo, ne vidim da sam ti stavljao zamerku na Win, i nije mi jasno sto si se toliko uskopistio i to na mene. Nista lose nisam mislio.

OK je Notax, nisam ni ja nista lose mislio, opusti se ;)

Problem koji se javlja kod odredjenih konfiguracija a to je da uspori malo windows pri instaliranju Ati drivera i Control Panela je vrlo jednostavan.
U pitanju su 2-3 ako se ne varam Nvidia display drivera koji su smjesteni u windows sistem32 folderu. Zasto Microsoft extractuje ove fajlove iako je Ati kartica u kompu nije mi jasno?!?!
Ta 4 fajla su vrlo nutty, i jedini nacin da se uklone je da se privremeno uradi disable restore tool, ode u safe mode i loguje pod administrator nalogom. Startuje search mode i ukuca nv*.* da trazi pod folderom windows. Sve sto nadje od nv*.* samo delete. Postoje isti fajlovi u SP1.CAB i DRIVERS.CAB, medjutim oni su zapakovani i ne mogu se izbrisati, i bezopasni su. Windows ih vise nece instalirati.

Da, ali treba gledati u Product Name-u fajla (za one koji imaju nForce) da nije od drajvera za plochu...

drapin je napisao(la):
...
A sto se hvatate za taj DX9 ??? Softver itekako iskoristava brzinu karte i to je sve sto me interesuje, kupio bih je i da je DX7...veruj mi, brzina nema cenu, a to sto su sadasnje najbrze karte sticajem okolnosti i DX9 sposobne je potpuno nebitno (...za sada ).

Bas tako. Trebaju nam karte sa sirovom snagom, efekti su samo bonus...
E sad drugo je sto i Ti4200 sve pusta bar u 1152*864 :mrgreen:

Inace, slazem se sa stavom da treba prvo sacekati da nesto dodje pa cemo onda lako kupovati karte. Podsetio bih vas da smo GF4Ti seriju maltene uzimali zbog Dooma 3 ili makar onako usputno ga imajuci na umu i da smo imali nekoliko diskusija kako ce to da radi i zakljucili da ce sve da bude ok...A sada - ko zna ?

Ja cekam jesen i onda uzimam nesto, i to ako se nesto od ovih izvikanih zahtevnih igara uopste pojavi do tada (osim ako u medjuvremenu ne iskrsne dobra ponuda :D)

Moram da ti kazem Max da je ovo najbolji taxt koji si ikada napisao, po mom misljenju naravno.
Apsolutno je tacno da se masina brze butuje sa nV karticom nego sa radeonom 9700pro. Medjutim ako se ne stavi CP onda se masina butuje mnooogo brzze, ali pak CP je potreban:)

poz

Dajte ljudi sta ste zapeli za to podizanje win, kao da je bitno da li se podize 10 ili 15 sekundi.

Bitno je kako radi kada se podigne.

byMaX je napisao(la):

Nisam primetio tu pojavu, a "rotirao" sam na istom Windowsu NV i ATI jedno 10 puta i win se ucitava za isto vreme, doduse u pitanju je win98 SE :) , jedino se kada dignem mrezu ucitava jedno 5 sekundi duze, ali to je normalno...
I jos nesto igrao sam CS1.5 na ATI7500 i sa Catalistima 3.2 (nisam imao novije pri ruci) verujte mi da nemam pojma o cemu ovi na stranim forumima pricaju, ali meni Esc radi naj normalnije, nikakvo blokiranje, a fps je zakucan na 99 i timefresh daje 380 fps!
:wave;

Timerefresh na MX440 ide i do 1000 :)

Broz je napisao(la):
Moram da ti kazem Max da je ovo najbolji taxt koji si ikada napisao, po mom misljenju naravno.
Apsolutno je tacno da se masina brze butuje sa nV karticom nego sa radeonom 9700pro. Medjutim ako se ne stavi CP onda se masina butuje mnooogo brzze, ali pak CP je potreban:)

poz

Tacno, izgleda da je do toga, posto ubijanje onih nV*.* fajlova nije pomoglo... A CP nije potreban ako imas recimo RivaTuner ;)

byMaX je napisao(la):
...

Tacno, izgleda da je do toga, posto ubijanje onih nV*.* fajlova nije pomoglo... A CP nije potreban ako imas recimo RivaTuner ;)
To sa CP-om mi bas nije naj logicnije, mozda pre ima veze sa SMATGART-om koji je jedini aktivan pri podizanju...mada ima i jos jedan servis koji se ubacuje na automatic: ATI Hotkey Poller.

Anyway, jel pokusao neko da iskljuci ta dva servisa i eventualno da deinstalira SMARTGART, ima programcic na ATI-jevom sajtu koji to radi... :?:

Freak_Power je napisao(la):
Iz mog iskustva, nisam primjetio da se masina sa NV karticom brze butuje.

Kako bi ti primetio ista sto ne ide u prilog ATI kartama?

Imam tri masine i sad cu ti reci kako se koja masina butuje

Najbrze se butuje i najbolje leti windows na
P4 1.8Ghz Willy 768MB RDRAM PC800 originalna Intel ploca
Radeon 8500

Nesto sporiji boot je na:
P4 2.8Ghz 768MB RDRAM PC1066-32bit Asus ploca sa i850e chip
Radeon 9700Pro

I najsporiji boot imas masina:
p4 2.53Ghz 768MB RDRAM PC800 Intel maticna ploca
Geforce 4ti 4600

Zakljucak je da apsolutno nemaju veze Ati driveri i control panel sa brzinom windowsa tj samog procesa butovanja. To jednostavno varira od konfiguracije do konfiguracije, pre sve konfigurisanog windowsa. Sama defragmantacija moze ubrzati boot.

Da napomene sa sva tri sistema imaju iste hard diskove.

Ako je nekome CP potreban samo radi AA/Aniso podesavanja, predlazem jedno malo proramce, na nemackom je doduse ali ce te svi odma' shvatiti sta i kako. Zove se rTool i ima ga ovde... http://exxtreme78.bei.t-online.de/DE/rTool-setup.exe Ima samo 560kb i vredi zaista da probate.

Radeon 8500

Radeon 9700Pro

Geforce 4ti 4600

Zakljucak je da apsolutno nemaju veze Ati driveri i control panel sa brzinom windowsa tj samog procesa butovanja. To jednostavno varira od konfiguracije do konfiguracije, pre sve konfigurisanog windowsa. Sama defragmantacija moze ubrzati boot.

Samo sam cekao da se ti javis... :rolleyes: :D :mrgreen:

Radeon 8500

Radeon 9700Pro

Geforce 4ti 4600

Brate, svi, ali svi koji su imalo gledali boot racunara sa XP-om i menjali kartice jednu posle druge (na istoj masini), dakle ljudi koji su se javili ovde u tredu, plus Nesha, Ashley (koji mi je isto javio na mail), Mazi - svi su primetili brze dizanje win-a sa nVidia karticom. Samo ti imas svoje rezultate ;) Mislim, ono... Nemoj ti meni "varira od konfiguracije i konfiguracije windowsa", znam tacno sta pricam...!

I Broz je rekao da je brzze butovanje sa nV nego sa ATi karticom i to je cinjenica. Pa nisam ***** da ne mogu to da vidim/osetim/izmerim.
Sa gf3 sam cas posla u win-u a sa 9700pro je to vreme duze i to se vidi ne samo po onom crvicu nego i kad udje u win pa dok ne nestane onaj pescani sat....

Butovanje, pa butovanje!!!
Lepo vam je Dusan rekao:"Bitno je kako readi kad se podigne" :mig: A cinjenica je da Radeon baziran na R3XX jezgru bolje radi od bilo koje raspolozive nVidije, a pri tom i kosta manje u odnosu na svoje trzisne konkurente.

Hm, pravo mesto za pitanje tvrdokosci; ako vam neko ponudi 9500Pro i GF4 4600 po istoj kinti, da li bi se pocesali po glavi (ja znam da ja jesam :d )

Ja nisam rekao da je brzina podizanja wina pitanje zivota i smrti i da je mnogo vazno. Ja sam samo rekao da je cinjenica da se sa nV win brze dize. Ja bih uvek pre uzeo radeona 9500pro, dragi Miodragu:)
Sta si ti uzeo?

silverglider je napisao(la):
Hm, pravo mesto za pitanje tvrdokosci; ako vam neko ponudi 9500Pro i GF4 4600 po istoj kinti, da li bi se pocesali po glavi (ja znam da ja jesam :d )

Nezgodno, nema sta.
Ali ja bih se uvek odlucio za 9500Pro zbog upotrebljivih AA i AF efekata i zbog DX9 kompatibilnosti.

Nisam jos odabrao; jos uvek se ceskam po glavi (ima da me snadje frizura nekih moderatora :d ). Da mi je namera cisto igranje, verovatno bih i ja isao na ati, medjutim nesto mi se najavljuje OGL u radu, pa se jos uvek dobro razmisljam. Radi se o onom Medionovom 9600TX, a za iste pare (~140) mogu da dobijem i neki dobar brandovani Ti4600 (asus, leadtek, ...). U principu mi ne treba ni jedno ni drugo, nesto klase 4200 je i vise nego dovoljno, ali razlika u ceni je toliko mala, da je bilo ono "kad vec uzimam..." i da zavrsim sa grafickom negde do Q2 2004 :)

Vrh Dno