Šta je novo?

iz optičkog u RCA

Pavell

Cenjen
Učlanjen(a)
04.05.2017
Poena
195
Vec 25 min pokusavam da povezem TV i vufer sa dva zvucnika.Povezani su kablom na jednoj strani hdmi koji je usao u tv,druga strana kabla 3 rca cinca koja su usla u vufer..Mislim da je povezivanje klasika,nema tu sta da se pametuje,ali ocigledno negde gresim ili ne moze da se poveze.
U podesavanjima u TVu za zvucnike sam prebacio da je povezano na :Koristi zicane zvucnike-uredjaj na prikljucku hdmi...I nece da cuje,sta sam propustio?

mod: izdvojeno iz ove teme

Prilozi

• PXL_20221213_155936673.jpg
    PXL_20221213_155936673.jpg
    139.7 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena od urednika:
Nisam te baš razumeo gde je šta spojeno?

Malo sam istrazivao..Napravio sam gresku misleci da moze da se spoje zvucnici sa tv,tako sto se u tv ubaci hdmi a sa druge strane kabla da bude RCA koji bi isao u zvucnike..To ne radi..U TVu ima opticki izlaz za audio,i moram kupiti ovu spravicu sa Aliexpresa..Kod nas na KP kosta 1100 din..Na aliju vise nego u pola cene..

Prilozi

• Screenshot_2022-12-13-17-31-37-339_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2022-12-13-17-31-37-339_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 53
Ček, ček, da li su to aktivni zvučnici? Da li imaju svoje pojačalo?
Optički ide u moderno pojačalo, zvučnici u moderno pojačalo i tako se dobija zvuk. Moram da priznam da mi konverzija digitalnog u analogni signal u uređaju od 1100 din ne zvuči obećavajuće.
Napisao sam moderno pojačalo zbog toga što kod mene rca kabl povezuje oled 42C2 (izlaz za slušalice) sa starinskim pojačalom na koji su nakačeni klasični zvučnici. Zadovoljan sam zvukom.

Poslednja izmena:
Imaju,to je 5.1 sistem,vufer u sebi ima pojacalo.stim sto tv ne gura 5.1,bice normalno 2.1.Vufer i 2 zvucnika.

Meni i dalje ne ide u glavu kako se to povezuje sa ovom spravom sa ali expressa. Ajd napiši model zvučnika i model televizora.

Kako ti ne ide u glavu?
Dobija se sa ovom spravicom opticki kabal ciji jedan kraj "munes" u tv,drugi kraj u ovaj adapter..Adapter dobija napajanje preko usb,koji takodje ustekas u tv...Sa druge strane adaptera su ulazi za zvucnike,levi i desni,u njih ustekas kabal sa rca krajevima i drugi kraj tog kabla ide u vufer..Dakle zvuk iz TVa uzimas preko optickog kroz ovaj adapter pa u vufer...Prosto..Nego ja sam se u startu zezno misleci da moze zvuk ici iz TVa preko HDMI to RCA,direktno u vufer.

To je u stvari konvertor sa optickog na rca. Sad ne razumem jel na 5.1 nemas opticki ulaz?

Nemam,samo ulazi za rca.
Ma nema veze,narucio sam ono,sacekacu da stigne sa Alija..Ima to da se kupi i na KP,ali necu iz principa placati sa sve postarinom 1500 din.
To je u stvari konvertor sa optickog na rca. Sad ne razumem jel na 5.1 nemas opticki ulaz?
Da imam brate zar bi radio ovu gimnastiku,kupio bi opticki kabal sa obe strane i usteko,zavrsio posao.

Prilozi

• PXL_20221213_203108516.jpg
    PXL_20221213_203108516.jpg
    145.3 KB · Pregleda: 44
Nemam,samo ulazi za rca.
Ma nema veze,narucio sam ono,sacekacu da stigne sa Alija..Ima to da se kupi i na KP,ali necu iz principa placati sa sve postarinom 1500 din.

Da imam brate zar bi radio ovu gimnastiku,kupio bi opticki kabal sa obe strane i usteko,zavrsio posao.
Pa dobro, zavrsice ti ovaj konverter posao, imao sam ga i ja.

Nisam primetio nikakvu promenu zvuka. Mada sam citao da tako nesto moze da se desi, pa sam na Aliju malo vise gledao ocene uredjaja, i birao sam neki koji nije bas no name, vec da ima oznaku proizvodjaca na sebi.

Nemam,samo ulazi za rca.

Čini mi se da se radi o Genious 5.1 Home theatar zvučnicima.

A zbog čega ne koristiš 3.5 mm to 2-male rca kabl.? Pretpostavljam da tv ima izlaz za slušalice.
Edit:
Sad sam skapirao da je tv 55UN81003LB i da on nema izlaz za slušalice. Sad kapiram sve, izvinjavam se, poz.

Poslednja izmena:
Pošto je došlo do izdvajanja posebne teme, a ja zabrljao u postovima, da doprinesem nečim korisnim. Ima ovih toslinkovih adaptera po relativno povoljnoj ceni kod mikro-princa.

Pa 960din plus postarina 300-350 din..Nije mi bas povoljno,kad znam da isto to mogu uzeti za 470 din,stvar principa..Narucio sam sa Alija juce,samo sto cu sacekati 25-27 dana.

Naravno da ne radi digitalni izlaz (hdmi) i analogni ulaz (rca). Zato si i uzeo D/A konvertor.

Bilo kako bilo komplikacije i konverzije bi trebalo da budu zadnje opcije i ta jeftina njesra sa Ali-a. Kao sto rece neko iznad ili imas 3.5mm izlaz na TVu pa da koristis kabl (3.5 to rca) ili imas SCART. Imas adapter SCART to RCA, SCART ima pinove za audio koji mogu biti i ulaz i izlaz, zato ima mali prekidac na adapteru da biras out/in. Uglavnom danas skoro svi TV-ovi koliko upratih imaju Scart.

Ni jedan noviji tv nema više scart

Nazad
Vrh Dno