Šta je novo?

IZ cd track-a u mp3

GANDALF

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2000
Poena
619
Treba mi detaljno uputstvo u tajne ovog posla...neko voljan da pomogne?

I mene zanima ta problematika znaci najbolja kombinacija grebera kodeka i podesavanja. Najbolje bi bilo da se jave neki audiofili.

Alexandar je napisao(la):
Najbolji ripper ili grabber (sto volim ove izraze) na Win platformi je Exact Audio Copy www.exactaudiocopy.de Dobar tutorial za njega je na www.ping.be/satcp . Od mp3 enkodera najbolji je svakako freeware mp3 enkoder LAME 3.92, kompajlirani source ima na http://mitiok.cjb.net U onom tutorijalu su data objasnjenja kako se koristi EAC u sadejstvu sa Lame-om.
Ako vas jos nesto interesuje, odlican forum u vezi ovih stvari je na: http://www.audio-illumination.org/forums/index.php?act=portal
EAc ce ti znaci samo izgrebovati pesmu a ti ces u njemu morati da podesis da korsti lame.exe kao externi encoder.
A ako neces da se patis za eac+lame imas i CDEx (trenutno je aktuelna neka 1.50 beta verzija) koji takodje koristi lame ali ne kao externi enkoder vec sve sam automatski radi,a moze da pravi i ogg datoteke.Nesto je jednostavniji za konfigurisanje,malo je sporiji ali radi posao podjednako dobro.
eh,da:i besplatan je(takodje)

Najbolji ripper ili grabber (sto volim ove izraze) na Win platformi je Exact Audio Copy www.exactaudiocopy.de Dobar tutorial za njega je na www.ping.be/satcp . Od mp3 enkodera najbolji je svakako freeware mp3 enkoder LAME 3.92, kompajlirani source ima na http://mitiok.cjb.net U onom tutorijalu su data objasnjenja kako se koristi EAC u sadejstvu sa Lame-om.
Ako vas jos nesto interesuje, odlican forum u vezi ovih stvari je na: http://www.audio-illumination.org/forums/index.php?act=portal

Sto se tice Lame-a ima GUI i zove se RAZORLame, pozeljno je koristit --r3mix.

Filo je napisao(la):
CDEx (trenutno je aktuelna neka 1.50 beta verzija) koji takodje koristi lame ali ne kao externi enkoder vec sve sam automatski radi,a moze da pravi i ogg datoteke.Nesto je jednostavniji za konfigurisanje,malo je sporiji ali radi posao podjednako dobro.
eh,da:i besplatan je(takodje)

CDex je *zakon* za mp3/wma/ogg na Windowsu (u bilo kojoj verziji - ASPI ti treba za Win2K/XP zbog Win-a, a ne zbog gresaka u progamima za "mp3-isanje"). Jedino sto se ja ne bih slozio da je CDex spor - kod mene radi brze nego AudioCatalyst ili AudioGrabber sa istim podesavanjima! (Cel633, 256MB)

ZoNi je napisao(la):
CDex je *zakon* za mp3/wma/ogg na Windowsu (u bilo kojoj verziji - ASPI ti treba za Win2K/XP zbog Win-a, a ne zbog gresaka u progamima za "mp3-isanje"). Jedino sto se ja ne bih slozio da je CDex spor - kod mene radi brze nego AudioCatalyst ili AudioGrabber sa istim podesavanjima! (Cel633, 256MB)

Kod mene je definitivno sporiji od Catalysta ! :(
A to da je dobar-dobar je!
Sto se tice ASPIJA imas jedan thread aktivan(i jedno 100000 starih) na tu temu

Uspesno

E ma ljudi uspelo je!!! Zavhvaljujem se svima koji su mi dali savet a vidim da i druge interesuje ova tema. Sve u svemu nisam bezveze postovao ovu poruku a i definitivno sam se navukao na benchmark

pTomic je napisao(la):
Sto se tice Lame-a ima GUI i zove se RAZORLame, pozeljno je koristit --r3mix.

Postoji bolja komandna linija koja pri slicnom bitrate-u daje daleko bolji kvalitet a to je --alt-preset standard

Postoji bolja komandna linija koja pri slicnom bitrate-u daje daleko bolji kvalitet a to je --alt-preset standard

Hm. Nisam znao, a koje parametre daje za frekvencije i filtere ??:wave;

Ta komandna linija nije prost zbir nekih parametara kao --r3mix neko je sam source izmenjen tako da ne mozes postici isti efekat redjanjem parametara. Mislim da radi lowpass na 19000Hz, normalno VBR, joint stereo. Autor je dilbrom jedan od moderatora foruma: http://www.audio-illumination.org/forums/index.php?act=portal pa ako te nesto vise interesuje o toj komandnoj liniji skokni tamo.

Da li postoji plug in za winamp koji moze da mi vrsi posao?

Ta komandna linija nije prost zbir nekih parametara kao --r3mix neko je sam source izmenjen tako da ne mozes postici isti efekat redjanjem parametara.

Nisam stigao da probam, al' da pitam: razlika u velicini fajla izmedju --r3mix i --alt preset ?

GANDALF je napisao(la):
Da li postoji plug in za winamp koji moze da mi vrsi posao?
A sta sad fali CDEx-u?:)
Mislim da sam imao za winampneki plugin koji je to,kao trebalo da radi ali nikada nisam uspeo da ga nateram da radi!
Pri tome mislim na Winamp 2.xx
Za ovu trojku nemam pojma
Probaj da odes
ovde imas mali milon takvih pluginova pa ces nesto isackati!
Srecno! :)

pTomic je napisao(la):
Nisam stigao da probam, al' da pitam: razlika u velicini fajla izmedju --r3mix i --alt preset ?

Obicno su veci u proseku za 5-10kbps max, gledano na par cd-a koje sam kompresovao, koristeci Encspot. Mnogo savrsenija komandna linija od --r3mix koji je prestao da se unapredjuje jos prosle godine.

Mozete li malo da pojasnite te komandne linije?
Sta su "ogg" fajlovi?
Imaju li neka standardna podesavanja za EAC koja obezbedjuju visok kvalitet? Jer koliko se meni cini treba biti strucnjak da bi se EAC u potpunosti iskoristio.

Tutorijal za EAC na www.ping.be/satcp je odlicno odradjen tako da ga treba samo procitati. Sto se tice komandne linije kod LAME-a, usled velikog broja switch-eva cesto su korisnici upotrebljavali i ono sto je kontraproduktivno, smisljali neke svoje komandne linije itd. Zbog toga je i uveden --alt-preset sistem, komandna linija koja je jednostavna a pruza maximalan kvalitet u zavisnosti od zeljenih parametara (standard, extreme, insane itd). Taj alt-preset standard, je dovoljno visokog kvaliteta da prosecnom slusaocu omoguci CD kvalitet zvuka (manite vi 128kbps jer to nema veze sa CD kvalitetom)

Vrh Dno