Šta je novo?

IXUS 40 vs Panasonic FX01

Srga

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
620
Malo me je sramota da postujem topic u sobi u koju najslabije svraćam - ali naišla dilema pa se mora :)

S obzirom da sam ljubitelj malih kompaktnih aparata za koje ne moram da nosim ranac sa sobom, vlasnik sam IXUS40 digitalca, čije mogućnosti već i vrapci znaju :)

Aparatom zam zadovoljan, ponajviše zbog odličnog video moda, s kojim sam imao prilike da zabeležim mnogo zanimljivih scena. Najviše mi je odgovarao jer sam mogao da ga bez problema dam i matorcima pa da i oni bez mnogo teoretisanja naprave dobre point&shot fotke.

Ali naletela dobra kombinacija za Panasonic FX01 koji po specifikacijama samo što ne jede malu decu :d i sad samo tražim da mi neko kaže "go for it" - kupuj ga odmah :)

Šalim se naravno, voleo bih da čujem, ako je neko imao prilike da ga drži u ruci i isfotka par slika - koji su njegovi utisci i još bolje ako bi moglo da se napravi neko poređenje između gorepomenutog IXUSa i recimo F10 koji sam imao prilike kratko da koristim?

Pa prilicno bolji od ixus-a 40 (takodje njega furam), ali za nijansu kaska iza Fuji-ja FinePix F10.

Evo ga jedan svez review FX01, ima i poredjenje sa F10 i novim Ixusom:
http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicFX01/

Da li da kupis njega ili F10/11, ne znam sta da ti kazem. Svaki ima svoje prednosti i mane. Medjutim, radi se o sjajnim aparatima i verujem da bi bio jako zadovoljan sa bilo kojim.

Mislim da F10 ostaje sampion po kvalitetu slike, cak i bez "magije" na visim ISO vrednostima. Medjutim, 28mm kod Panasonica zaista privlaci, IS baska. Rado bih ga gostio u svom dzepu, to sigurno.

Pročitao sam još juče skoro sve tekstove - ali mi ipak kao poslednje treba potvrda od "domaćih poznavaoca materije" :)

Stvarno su karakteristike primamljive - ali na dosta mesta je ocenjen kao "šum master".

Ali wide fotke zaista deluju dobro za slikanje pejzaža a i ženi se sviđa baby mod tajmer za praćenje dece :D

Svrbe me pare - a izadje me jeftiniji Panasonic od Fujia recimo...
Prvenstveno zbog toga što imam veće SD kartice dok bi xD morao da kupujem.

Poslednja izmena:
Samo da se javim - jedan od prvih FX01 kod nas je najzad zavrsio kod mene. Da zanemarimo F10 koji zaista pravi dobre fotke - ovaj Panasonic je po mom misljenju BEST BUY u klasi.

Ko je planirao da kupuje IXUSa ili neki slican aparat - nek jos jednom dobro razmisli.

Panasonic je zaista poceo da pravi vrh aparate....

E pa Srgo, nek te sluzi u zdravlju i veselju bar 10-15 godina :D
(mada mi se javlja da ces vec za cca mesec dana da ga menjas za noviji fx01,5 :d koji bude izasao tada ;) )

Poslednja izmena:
Moze li neko poredjenje sa A610? Dvoumim se izmedju Canona, Fuji i sada je izasao i ovaj Panasonic. Hvala unapred. pozz

^ teske muke... Fuji pravi najbolje fotke, FX01 ima stabilizaciju i 28mm, A610 ima pokretni displej, odlican makro, ASM kontrole... Zavisi sta ti treba...

Pa to mi bio prvi digitalni aparat :) Uglavnom za licne potrebe, stim sto bi mi ponekad zatrebalo za izradu nekog web sajta ili prezentacije. Cak sam razmisljao i o S5600, ali
je otpao zbog svakodnevnog nosenja.

U tom slucaju mislim da ti je A610 najbolje resenje.

Hvala na savetu!

Mozda ti je ipak bolja kupovina ovog Panasonica FX01,razmisli jos jednom pre kupovine .

Verovatno cu isprobati sve modele pre kupovine, bar malo, posto ne bih tek tako
davao 300e.

Ja bih uzeo panasonica zbog 28mm... za aparat kome je osnovna namera unutra (a takvom aparatu realno jeste), sirina je mnooogo korisna stvar...

Dobar je - ali je ipak blic u nekim slucajevima preslab - i to se najvise oseti kad se fotkaju wide indoor fotke.

BTW, jel pocela zvanicna prodaja aparata u BG - nesto nisam video da ga ima raspolozivog ?
Ja sam moj ipak dobio od "inozemaljaca" ;)

Nazad
Vrh Dno