Šta je novo?

Ivy bridge temperatura

Starscraper

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2013
Poena
235
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 11700K + Be Quiet! Dark rock pro 4
Matična ploča
Gigabyte B560 AORUS PRO AX
RAM
32gb
GPU
RX 6700 XT Red Devil
Storage
1tb Samsung 990 pro + 1tb Kingston skc2500 + Samsung 860 evo 500gb SSD
Zvuk
Radi
PSU
Cooler Master MWE Gold 850 - V2
Kućište
Be Quiet! SILENT BASE 601
Monitor
Samsung Oddyssey G5 27"
Miš & tastatura
CK351 + G603
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra
Cao svima,

Procesor je i5 3470, temperature sad u letnjim danima su idle oko 42-44, pod opterecenjem se kuler dere i ide na oko 60-65. Kuler je stock, pastu sam stavio pre 3-4 meseca. Pre ovoga sam imao Sandy bridge i3 koji je i u letnjim danima imao temp na idle oko 35c. Zanima me misljenje vlasnika Ivy bridge procesora, da li je normalna ovolika idle temperatura i da li ste morali da stavljate bolji hladnjak umesto fabrickog? Bios je na defaultu, nista nije podizano, procesor radi na fabrickim podesavanjima.

Ne brini i :type:.

eventualno da lepo ocistis,stavis pravilno i malu kolicinu paste i da fan profil u biosu oboris na normal ili silent.nece nista biti procesoru na 60tak c,pa i vise,nije od plastelina.sve vise od 10c od termalnog limita je odlicno.

Jesi ti to zadrzao cooler od i3? :)
On nema bakarno dno, dok box cooler za i5 ima. Pa eto...

Sve dok su ti temperature pod opterecenjem ispod 70 stepeni, nemas razloga za brigu.

Ako ti smeta buka coolera, uzmi Cosmo 95. Sjajna zamena za box cooler.
http://itsvet.com/proizvod/lc-power-cosmo-cool-lc-cc95-lga775-1155-1156/comp_comp_cooler/204/1176

Uplasio si me na momenat, ali sam skinuo kuler i ima bakarno dno :smoke: Oribao sam staru pastu i stavio novu, sve lepo lezi, temp ko i pre.

Najvise mi smeta buka pod opterecenjem, posto je ostatak komponenti veoma tih, tako da cu veovatno uzeti ovaj kuler sto je DeRadicci predlozio.

Hvala svima na odgovorima.

Не знам да ли су имали разне кулере уз процесоре, овај што сам добио уз G3220 се уопште не чује, годину дана ради и не мења се. Чак на први поглед видим да је добро пун прашине али температура процесора ретко пређе 40.

ko zna sta nije u redu tu,mozda je leziste venta otislo,senzor,djavo zna.

edit:koliko si paste stavio i kako?

Paste malo, koliko da pokrije povrsinu procesora. Odprilike zapremine pola zrna graska. Prstom naravno :)

sto kaze moj drugar,kad vec mazes,namazi i mene jednu snitu sa karneksom. :)

Nisam bas razumeo da li se rugas, ali razmazivanje paste i nije bas posao za raketnog naucnika. Niti mi je prvi procesor na koji stavljam pastu. Vec sam se zahvalio na odgovoru odozgo i rekao da cu uzeti drugi kuler. Hvala ti jos jednom na pomoci.

di su mladi tu je i sala. :) sad ozbiljno,nema sta da razmazujes pastu,samo stetu mozes da napravis,ne funkcionise IHC tako tj ne sprovodi toplotu po celoj povrsini cipa.ima pregrst odlicnih tutorijala i disekcija.ne verujem da sad nesto drsticno utice na performanse i da u tom zecu lezi grm,ali valja znati za ubuduce.

Starscraper, nema na cemu.

di su mladi tu je i sala. :) sad ozbiljno,nema sta da razmazujes pastu,samo stetu mozes da napravis,ne funkcionise IHC tako tj ne sprovodi toplotu po celoj povrsini cipa.ima pregrst odlicnih tutorijala i disekcija.ne verujem da sad nesto drsticno utice na performanse i da u tom zecu lezi grm,ali valja znati za ubuduce.

Strucna ruka prstom zna da razmaze celu povrsinu, izuzev par milimetara od svih ivica. :d

a sto bi mazao i rizikovao vazdusne dzepove kad smo vec strucni i znamo da posadimo vrazji kuler i pritegnemo da pritisak odradi pos'o?

Pa cekaj, zasto onda intel isporucuje box kuler sa vec nanetom pastom za (skoro) celu povrsinu?

zato sto je masovna proizvodnja i hoce procesor da proda i onima koji nisu toliko "strucni",a i ne ide se na box kulerima na maks performanse kulera vec samo da radi.a i tu opet igra vecu ulogu pritisak i uniformna je masa,koju ti nikako nem'res postignes mazauci karneks.kao sto rekoh,pregrst je odlicnih tutova i diseciranja,baci pogled.naravno,sve su to nijanse,ali nema razloga da se tako banalna stvar ne radi pravilno. :)

Licno mislim da je to bullsh... ali da ne ispadne da mislim da sam pametniji od drugih, prvom prilikom cu opet ocistiti pastu i naneti ovaj put bez razmazivanja. Ako se temperatura smanji posle toga, napisacu ovde i priznati da sam *****.

meni ni iz dzepa ni u dzep,tvoj komp,tvoje pravo sta god hoces da radis,sto se mene tice naseckaj *******aca i pardajza pa stavi,ali da nema potrebe mazati procesor - nema.

Ја такође мислим да се диже превелика фама око пасте. Када се стави довољно пасте између две прилично глатке површине и то притисне оном силом којом се натеже кулер, нема везе да ли је благо размазано, стављено као кап или као куглица, то ће да буде истиснуто колико год да је вишак и испуниће се евентуалне рупе. Не ваља ако је мало пасте, не ваља ни да је много (па да се разлије около) али не мислим да је битно да ли се наноси као круг, квадрат, троугао, лоптица, три тачке или се благо размаже да се провери да ли има довољно. Све то после сила избаци и распореди.

До сада сам монтирао на хиљаде кулера и никада није било проблема са температуром.

samo si imao srece i iskustva pa si mogao da pravilno ocenis koliko treba paste.kad se razmaze skoro je pravilo da ostanu vazdusni dzepovi,jer mehanizmi za drzanje kulera nisu prese da vrse bas toliki pritisak.rekoh i ja pre da su nijanse u pitanju najcesce,ali stvarno nema potrebe rizikovati ma i stepena zbog ovolike banalnosti.

dobar je tut,samo fali deo o bilatelarnim i radijalnim IHS-ovima da bude savrsen.

Neverovatno da CM isporucuje kasike za mazanje uz paste... Jutros kupljeno. Probacu kad se vratim sa posla. Bez mazanja:sceptic:

img20150609104306.jpg

ovo sto sam gledao ta cm pasta i nije neki sampion.meni licno noctua je savrsena,laka za rad,fakticki nema burn in perioda...sto se tice kasike,znaju da ljudi prosto vole da mazu,pa im je to adut. :)

Da, Noctua je mislim dosta bolja, imao sam je i relativno dobro je odradjivala posao.
Ma, uzmes plasticnu karticu za placanje i postavis malo vecu kao kap vode pastu na sredinu proca i razmazes kao tanki list papira po celoj povrsini proca i poklopis sa kulerom ravnomerno i pricvrstis.
Nego, skinuo sam kuler i proc sa ploce i poslao maticnu na servis, pasta Colabority Liquid Pro ako ce da verujete, izgleda skoro isto kao i kad sam je stavio pre 1,5 godinu dana, nema vazdusnih cepova i fino je razmazana po celoj povrsini IHS-a, ali i izmedju IHS-a i jezgra. Moja preporuka za pastu.
Kada sam skidao kuler, prvo sam zagrejao dobro procesor, i kada se sve razmontira, mora odmah da se i obrise pasta jer se brzo zgusne i skori se pasta.
Sve sam lepo obrisao, ali sam malo zakasnio da obrisem pastu sa spoljasnje povrsine IHS-a pa mi je i ostalo malo pasta na povrsini kao neka mala korica.
E, sad moracu malo da ga ispoliram, pa posto je povrsina IHS-a savrseno ravna, pa nemam potrebe da je ravnjam, nego samo da skinem tu staru pastu, da li je dovoljno da koristim, recimo, vodenu smirglu od 1.000 i 1.500 i eventualno 2.000.
I da li idem sve do pojave bakrene povrsine i da li moze bez onih Farecla G10 polir pasta?

Poslednja izmena:
Razmazivao prstom,stavljao X,linije,kapljicu ,uvek iste temperature imam:)

Ma samo "tackica" na sredinu i kada se montira, telo hladnjaka blago mrdnes levo-desno...

Stavio bez mazanja i isti djavo. Mozda 1 stepen nize u idle. E sad odradio sam burn test nekih 2 min i pokazuje sledece temperature :

temp.jpg

Tako da jednostavno pasta nema veze, mora drugi kuler. Hvala na paznji.

@Bombaš,
ja mislim da se takvim pomeranjem hladnjaka rizikuje da se propusti vazduh izmedju baze i IHS-a i da se stvore vazdusni cepovi.
Zar niko nema neki savet na moja pitanja iz prethodnog posta?:eyebrows:

Poslednja izmena:
Pasta po pravilu sluzi da daje 2-3 stepena nize, da ne bude na suho izmegu hladnjaka i cpu i najbitnije pasta sluzi kad se ugasi pc da brze oladi procesor

Vrh Dno