Šta je novo?

Hardver ITX konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

anicai

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2017
Poena
185
Sklapam sestri itx konfiguraciju, pa bi mi značilo vaše mišljenje i pomoć. PC će se koristiti za posao, za rad u celom Adobe paketu, Photoshop, After Effects i slično, kao i za WordPress. Da li ići na Intel 13700k? Koliko sam videla bolji je za produktivnost, a i novi Ryzen procesori imaju neki problem i kvare se. Sastavila sam otprilike i Intel i AMD varijantu, pa me zanima koja je bolja za ovu svrhu i da li su ok komponente ili treba nešto da se menja. Budžet je oko 1000 evra, a iz starog kompa će zadržati ssd, hdd i grafičku Sapphire Nitro+ RX 5500 XT, monitor je QHD. Komponente će kupiti na kp jer su jeftinije.

INTEL​
CPUIntel Core i7-13700k
KulerNoctua NH-L9i-17xx chromax black
Matična pločaAsus Rog Strix B760-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMKingston Fury 32GB Beast DDR5 6000MHz CL40
NapajanjeCooler Master V850 SFX Gold 850W
KućišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink

Asus je jedina itx ploča koja je u ponudi na kp. Napajanja nema na Iponu, pa ne znam koje drugo uzeti ukoliko niko ne bude mogao da nabavi Cooler Master.

AMD
CPURyzen 7 7700X
KulerNoctua NH-L9A-AM5 chromax black
Matična pločaAsus Rog Strix B650E-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMG.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36
NapajanjeCooler Master V850 SFX Gold 850W
KućišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink

Opet, Asus je jedina itx ploča u ponudi.
Što se tiče ventilatora, možda bi mogli Be quiet Silent Wings 4 140mm.

Koja su vaša mišljenja?

Misliš na Arctic 34 eSport Duo? Njega trenutno koristi sa 3700X, ali sam mislila da nije kompatibilan sa novom Intel platformom. A i nisam sigurna koje su mu dimenzije, morala bih da proverim.
Koja B660 ploča? Opet je jedina u ponudi samo ASUS ROG STRIX B660-I Gaming WiFi, a cena je slična kao B760.

Da, taj kuler, može na 13700, ja ga koristim.
Da li paše u izabrano ITX kućište moraš da proveriš, ja ga koristim u full ATX tower-u.
Što se tiče B660, ne mogu da verujem da je jedina u ponudu baš ta ROG ploča, ali nisam gledao, tako da ti verujem.

@anicai Iskreno preskocio bi Arctic Esports i sve modele, def nesto malo adekvatnije, masivnije, a ujedno i jeftinije/slicne cene kao neki od ova dva ID-Cooling modela:

Ako bi se Belo uklapalo (pogotovo uz Flamingo pink boju mozda xD) + sto je 135mm visok, pa je odlican za eventualno neko jos manje kuciste.

ili ovaj za crnu varijantu:

za NR200P je 155mm visina kad je staklo, a 158mm visina kad je mesh strana. za FSP CST350 Plus je 158mm posto je isto mesh strana. Iako tako ne pise zvanicno na stranama, na oficijalnim stranama greska. Sto je ironicno situacija je Cooler Master glavni predstavnik za socijalne mreze, daje savete sa ovim istim merama koje sam napisao gore na discord serverima (ali nikad nece biti ispravljeno na sajtu) xD

Takodje, Cooler Master izbacuje novo SFF kuciste malih dimenzija sad za Computex u prvoj nedelji Juna, tako da mozda bode jos nesto zanimljivo, ako ne sklopis komp do tad.

Jos jedna opcija ako vec je ok vise kinte za kuciste je novo Dan Case C4-SFX koje izlazi za 3 dana, 16-maja u 16:00h po nasem vremenu. Jedino sto su prodavnice malo napravile zavrzlamu za US, non-DE, non-UK trziste pa ce brzo otici stock (morala bi da vrebas da ga uzmes brzo). Kuciste je fenomenalno, ima link za review na ITX temi ovde na forumu, od HardwareCanucks, bice i LinusTechTips, OptimumTech i Machines&More uskoro, sef kompanije potvrdio da privode snimke kraju youtuberi). Dan Case C4-SFX je samo 15L, jos manje nego NR200P.

Ovo iznad su link-ovi sto dostavljaju u Srbiju direktno (vec sam video nekog iz Srbije da je pitao zvanicnog predstavnika ComputerOrbit-a na discord-u, da li se dostavlja u Srbiju i dobio pozitivan odgovor)

Za maticne jedino sto imas na lageru da se uzme sad su ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI preko madjara ili Gigabyte B760I Aorus Pro DDR4 u domacoj firmi. Generalno niko se nije zalio od par ljudi sto su uzeli vec (sa celog sveta, iz ovog 1 od 2 najveca SFF/ITX discord servera, reddit, par drugih discord-a, foruma), tako mislim da je je dovoljno sigurno jednu od te dve uzeti, po najvise samo kao izbor, DDR4 ili DDR5 memoriju.

Poslednja izmena:
Zavrzalama sa firmama je sto su ovako odradili distribuciju izmedju sebe:

Connected resellers like ComputerOrbit, Mindfactory s.o. that are not part of the Pro Gamers Group will get their stock from the resident holding member. So these shops are limited to the same resident holding member stock.

Stock situation: - Caseking (EU customers) – good stock -
OverclockersUK - limited stock/restock every 10 days
ComputerOrbit - stock relies on OverclockersUK

I onda ce biti za Nemacku np, al ovaj Orbit sto dostavlja u Srbiju prvo lagerise od OverclockersUK, a oni tek na svakih 10 dana lagerisu od Caseking-a po kolicini kako mi se bude prodavalo 😅

Ne mora baš roze, majku mu, ima i drugih boja...dobro je kućište za ovo, šteta da se ne uzme.
Pitacu Abhay-a iz Cooler Master-a na nekom od Discord-a na kojima je prisutan da li su poslali u skorije vreme, ili ce uskoro slati distributerima u Srbiji, pink model. Ili Pitati domace Cooler Master ljude ovde na benchmark forumu ako funkcionise jos uvek Cooler Master sekcija

Poslednja izmena:
Dan's A4 je 230 dolara i verovatno će biti liste čekanja, mani se takvih preporuka...
Ima kod Mađara Meshlicious ili Lian Li Q58, ako već mora neki fenseraj, mada je NR200 idealan za njih.

Dan's A4 je 230 dolara i verovatno će biti liste čekanja, mani se takvih preporuka...
Ne bas, nisi u toku, prenosis sta kazu youtuberi (koji imaju zasterele informacije) Ja prenosim iz zvanicnog dan-cases kanala sa najbitnijeg SFF Gurus discord servera sta govore ljudi iz same Dan Case kompanije za EU trziste, iznad sam napisao kako su se organizovali distrubuteri i njemu preneli, i sta je zadnji u lancu covek iz firme sto je nama bitno za dostavu za Srbiju rekao.

Zadnje sto stoji je da nema liste cekanja, ComputerOrbit je odradio poll i ljudi su se "demokratski" izjasnili za opciju 1:

Option 1 is that we dont do pre-orders, and that we only list & sell stock which arrives with us. This is our preferred option so far, as it gives people who are late to the party an higher chance to grab a case. And it also guarantees that everyone gets what they ordered. It just means you need to be pretty quick when stock arrives, at least until supply can meet demand.

1 kuciste za jednu osobu, ko prvi klikne dugme 16-og u 16:00h dobija, kao sto sam napisao iznad vec.

Nema nikakvog distributera za US, US se takmici sa nama na ComputerOrbit-u 16-og.

Svi koji ne mogu da uzmu sa Caseking-a ili OverclockersUK se takmice da ulove na ComputerOrbit-u, ...

na 10-14 dana ide restock

Ima kod Mađara Meshlicious ili Lian Li Q58, ako već mora neki fenseraj, mada je NR200 idealan za njih.
Ni Meshlicious ni Q58 nemaju pink boju, novi Cooler Master mozda bude imao

Poslednja izmena:
computer orbit ima malo skuplje cijene...kad vec gledate uk pored overclockers imate, box uk, ccl, ebuyer, awd i scan uk..

za anicinu seku - jonsbo d31..

Poslednja izmena:
computer orbit ima malo skuplje cijene...kad vec gledate uk pored overclockers imate, box uk, ccl, ebuyer, awd i scan uk..
ne bih preporucio ostale, samo spomenuh zbog Dan Case C4-SFX zato sto je manji, i najbolje dizajniran, provetren proizvod

FSP CST350 Plus je najbolji crni izbor kod nas

Belo sta ima preko madjara:

jedino sto treba da se koristi riser kabl za neke

Iskreno preskocio bi Arctic Esports i sve modele, def nesto malo adekvatnije, masivnije, a ujedno i jeftinije/slicne cene kao neki od ova dva ID-Cooling modela:
Svakako će morati da kupi novi kuler jer Arctic eSport Duo neće stati u itx kućište. Proverila sam dimenzije.
To Dan kućište zaista izgleda fantastično. I njoj se dopada, ali nažalost nijedna nije kod kuće 16. pa da čeka kad će da počne prodaja.

Ili Pitati domace Cooler Master ljude ovde na benchmark forumu ako funkcionise jos uvek Cooler Master sekcija
Poslala sam im PP da vidim da li mogu da mi ga nabave, ali ne odgovaraju.

Ovo ju je oduševilo izgledom, ali nije zadovoljna dimenzijama. 😄 Hvala na preporuci u svakom slučaju. Ja ću sklapati sebi komp uskoro, pa ću ga uzeti u obzir. 😀

Svele smo izbor na Lian Li Q58 i NR200P - roze sa nemačkog Amazona ili crni/beli sa kp. Jel neko poručivao kućište sa Amazona? Da li rizikovati u smislu da može da se ošteti u transportu? Sad što se carine tiče, to se nikad ne zna. I koje Q58 gledati? Ima raznih verzija, X3, X4, W3, W4.

Evo još jedan predlog, nećeš zamjeriti - Fractal Design Era.

16 litara, Ima više boja u ponudi, ima i u gold boji :)

I ovaj je sad u igri. 😄 Nemojte više ljudi slati predloge molim vas, ne znate s kim imam posla. :ROFLMAO: Milion puta je promenila mišljenje od jutros.

Srce je vuče ka NR200P roze, pa sam na granici da joj uzmem sa Amazona. Šta mislite, jel bezbedno? Nisam nikad tu kupovala skupe i glomazne stvari. Ako je rizično, onda uzima Hyte Revolt 3 jer je najmanji. I da završimo priču s kućištem. 😄

Amazon je bezbedan za kupovinu, bez brige. Za glomazne i vece pakete zaracunaju malo vecu postarinu zbog gabarita a onda ovi nasi lupe jos 32% na ukupnu cenu svega...

Fractal Era ima očajno hlađenje, nikako.
Hyte može da prođe.
Crni/beli NR200 može da nađe i kod nas možda.
Ako je baš zapela za roze NR200, neka ga naruči sa Amazona i završi priču.

Što se ostalih stvari tiče, ostaje preporuka za Asus ploču (i nema neki izbor, osim ako i nju ne naruči spolja), tvoj izbor 13070 ili 13700K, za kuler predlažem ID Cooling SE-226-XT jer provereno staje i pristojan je, za napajanje Seasonic SGX 500 ili 650 (šteta što nema Fractalove verzije, iste iznutrice ali bolji kablovi), ventovi po želji (Silent Wings 4 je odličan)...

Uspela sam da joj pronađem NR200P u roze boji na kp i poručila sam kućište. Tako da je to konačno završeno. 😄

šteta što nema Fractalove verzije, iste iznutrice ali bolji kablovi
Jel misliš na ovo https://www.fractal-design.com/products/power-supplies/ion/ion-sfx-650w-gold/black/?

Silent Wings 4 je odličan
Koliko ventilatora uzeti? Ovo podržava:
Fan Support - Top 2x 120mm (dobija se uz kućište SickleFlow)
Fan Support - Rear 1x 92mm
Fan Support - Bottom 2x 120mm (recommended slim fans for GPUs wider than 2.5 PCI slots)
Fan Support - Side 2x 120/140mm (da li uzeti 120 ili 140?)

Silent Wings 4 ima samo u 120mm i 140mm. Koji 92mm da pogledam? I da li da joj zamenim ova dva što se dobijaju?

Kod nas imas Arctic slim 120 i 140mm ... naravno uzmi 140mm, imaju i 92mm
Noctua slim koliko znam nema kod nas nazalost :(
U zavisnosti od polozaja graficke stavi ventilatore samo na dnu i ostavi gore postojece .. eventualno dodaj 92 da izbacuje vazduh

Uspela sam da joj pronađem NR200P u roze boji na kp i poručila sam kućište. Tako da je to konačno završeno. 😄

Jel misliš na ovo https://www.fractal-design.com/products/power-supplies/ion/ion-sfx-650w-gold/black/?

Koliko ventilatora uzeti? Ovo podržava:
Fan Support - Top 2x 120mm (dobija se uz kućište SickleFlow)
Fan Support - Rear 1x 92mm
Fan Support - Bottom 2x 120mm (recommended slim fans for GPUs wider than 2.5 PCI slots)
Fan Support - Side 2x 120/140mm (da li uzeti 120 ili 140?)

Silent Wings 4 ima samo u 120mm i 140mm. Koji 92mm da pogledam? I da li da joj zamenim ova dva što se dobijaju?
Da, mislim na taj Fractal...iznutra je isti Seasonic ali su kablovi mekši, zgodniji za rukovanje.
650W (pa i 500) je više no dovoljno za vašu mašinu sa tom grafikom, ali ako planirate u dogledno vreme da ubacite nešto jače od RTX 3070/RX 6700XT, možda nije loše da nabavite jače (i manje) SFX napajanje...

Ima gomile ventilatora koje možete da upotrebite...Silent Wings 4 (non-Pro) 120 PWM ili njihova High Speed verzija, na primer. Nisu jeftini ali su među najboljim. Tu je i Noctua A12x25 PWM, skuplji i za nijansu bolji vent ali mislim da nema potrebe za tim troškom.
Ako biste nešto jeftinije, možda Arctic P12 Max ili Scythe Kaze Flex 120 PWM 1800.
Ako biste RGB, Arctic P12 ARGB PWM ili pomenuti Scythe u ARGB varijanti...izbor je veliki, verovatno će neko od kolega da doda nešto.
Većina tih ventova dolazi i u beloj boji a neki ARGB dolaze i u kompletima od po 3 komada...moraćete da ih jurite na KP iz Mađarske ili drugde, doduše. Možda kod nas ima nešto od Arctica, ne znam...
Ne znam da li će vam trebati slim fanovi za dno pošto pretpostavljam da grafička nije deblja od 2 slota? Ali ako jeste ili ne biste da menjate fanove skoro, od slim ventova ima Noctua A12x15 (najskuplja i najkvalitetnija varijanta), Arctic P12 PWM slim ili Scythe Kaze Flex 120 PWM slim (lično, naginjem njemu ako vam je Noctua mnogo skupa ili ružna). Možda vam neće trebati uopšte sa tako slabom grafičkom...

Možeš da baciš pogled na ovaj video, da ne komplikujem mnogo:

Dakle, dva venta gore da izduvavaju. Ako onaj prema zadnjoj strani ne može da stane zbog kulera (mada, trebalo bi sa jednim od ona dva ID Cooling modela koje je pomenuo Dogzilla), onda jedan ka prednjoj strani prema napajanju.
Na bočnoj strani vam ne trebaju, osim ako koristite top-down kuler.
Dole ili nijedan sa RX 5500XT ili dva...u videu je prikazana grafička koja je 42mm debljine i standardni 25mm debeli ventovi staju knap.
Pozadi nema potrebe ali možete jedan od 92mm da uvlači ako vam ne odgovara temperatura procesora. Recimo, Arctic F9 PWM ili Be Quiet Pure Wings PWM ili preskupa Noctua A9 PWM...
Ventilator na kuleru da uvlači sa zadnje strane. Ako ne stavljate 92mm vent pozadi, možete da ga staviš na zadnju stranu kulera...tu možete da da upotrebite koji god vent kupite za kućište jer će biti bolji od fabričkog na kuleru ali nije neophodno.
Lično, uzeo bih 5 120mm ventova : 2 gore, 1 na kuler i 2 za dno. Sa strane vam ne treba a pozadi jedino ako procesor ne može da se ohladi lepo. Da li dole da stavite standardne ili slim ventove, zavisi od grafičke...

Fractal Design Era.

16 litara, Ima više boja u ponudi, ima i u gold boji :)
ko sto @jurodivi spomenu Era je veoma problematicno kuciste, pitanje je da li moze da izdrzi i ~150W (ukupne kombinovane potrosnje unutar sebe).

@anicai Beli xD ?

naravno uzmi 140mm,
140mm slim moze lako da se desi da bude isti/losiji od 120mm slim

@anicai Ima beli Corsair AF120 Slim (trebalo bi da moze da se uzme uskoro preko Madjara, ako ne vec sad):

Noctua slim koliko znam nema kod nas nazalost :(
Ima da se uzme crni Noctua 120mm slim za 3300 din u domacoj prodavnici
Max je inferioran/problematican nazalost :( P12 RGB, A-RGB (koji su sivo-beli, a ima i cisto belih) su superiorne verzije

Ima beli 120mm, cak i beli 140mm u jednoj domacoj prodavnici (dostupno pre Madjara xD). 2000 din je P12 ARGB beli a 2500 din P14 ARGB u toj domacoj firmi. (sto je skoro ista cena kao kod Madjara)

Poslednja izmena:
Ima jos par solidnih belih opcija:

@anicai

A za napajanje ko sto spomenu ljudi gore Fractal Design Ion SFX 500W (u domacoj firmi za 10900 din) ili SEASONIC Focus SGX 650W (za ~16000 din) preko Madjara su najkvalitetnije opcije.

i mozda beli custom kablovi ? xD za $57-$83 + carina/porez:

Beli SIlicone sa belim konektorma izgledaju neverovatno dobro xD

Poslednja izmena:
Hvala vam ljudi na tako detaljnim odgovorima i predlozima. Mnogo mi znači. Kuler će onda biti ID-COOLING SE-207-XT SLIM SNOW white, vidim da lepo staje u kućište na osnovu ovog snimka:

Nadam se da će lepo hladiti 13700. Ako naletim na malo jeftiniji 13700F, da joj uzmem njega? Mislim da nema neke velike razlike osim integrisane grafičke? https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-13700-vs-Intel-Core-i7-13700F/m1963418vsm1997481

Ne znam da li će vam trebati slim fanovi za dno pošto pretpostavljam da grafička nije deblja od 2 slota?

Dimenzije RX 5500 XT su sledeće:
2.2 slot, ATX; 257 x 132.8 x 44.2 (mm)

Ima beli Corsair AF120 Slim (trebalo bi da moze da se uzme uskoro preko Madjara, ako ne vec sad):

Da li je taj ventilator i Corsair AF120 Elite u rangu sa Silent Wings 4? Ako jeste, da joj uzmem sve u beloj boji, a ako nije, onda Be quiet. A neće RGB ventilatore nego obične.

corsair af120 elite je po ciframa bolji od silent wings 4..znaci ima bolji rpm, cfm i h20..

corsair af120 elite je po ciframa bolji od silent wings 4..znaci ima bolji rpm, cfm i h20..
Zvanicne cifre su beskorisne, razlika izmedju sta pise oficijalno i koliko je u stvarnosti je velika i drukcija od firme do firme, kao sto dokazuje Aris na HWBusters upravo (sa istom skupocenom opremom ko sto firme i fabrike koriste)

u test-ovima od strane trecih lica (u prvih 5 najboljih testiranja na svetu, sta vise moglo bi se reci da je HWcooling trenutno najbolje testiranje na svetu) Corsair AF120 Elite je inferiorniji od Silent Wings 4

BL098 je 120mm model, BL099 je 140mm model (na linku iznad)

@anicai AF120 Elite beli mozda bude bucan (ima probleme sa dizajnom/proizvodnjom), a za performanse i tisinu, def ne bi bio moj prvi izbor, ali u najgorem slucaju, radi izgleda samo, da sto da ne. be quiet! Silent Wings 4/PRO od 120mm isti ima probleme sa bukom i dizajnom/proizvodnjom, tako da nije nista bolji izbor po tom pitanju (ima smisla samo uzimati ga zbog izgleda, ali ne zbog tisine+performansi)

to je 120x120x25mm naspram 120x120x25mm, slim su uvek losiji, i bolje uzeti pune velicine vent ako ima mesta

Nadam se da će lepo hladiti 13700. Ako naletim na malo jeftiniji 13700F, da joj uzmem njega? Mislim da nema neke velike razlike osim integrisane grafičke?
Da bilo SE-207-XT Slim White ili SE-226-XT White (greskom stavih 2 ista linka). SE-207-XT Slim izgleda lepse i nizi je, mislim da je bolji izbor. Da sa F je samo bez graficke, sve drugo je isto.

Poslednja izmena:
Izgled ipak nije bitan. Reče mi da hoće da stavi rupičastu stranicu, a ne providnu, te se ionako neće videti šta je unutra. Bitne su performanse i da ne bude previše bučan. Ne znam šta sad ima od ventilatora u kompu, ali tih je. Mislim da bi možda jedino Noctua bila bolja od Silent Wings 4, ali ne toliko da vredi da se doplati za nju.

od obicnog bolji, testovi su uglavnom posveceni SW 4 pro verziji..od te verzije AF corsair je slabiji..

ma ventilatori ko ventilatori, cim pojacas rpm oni su logicno bucniji..

A neće RGB ventilatore nego obične.
Samo mozete da ostaviti neukljucen RGB na ARGB ventilatorima xD, ovako izgleda Arctic P12 ARGB kad nije prikacen kabl :

1772847_arctic-cooling-p12-pwm-pst-a-rgb-0db.webp

od obicnog bolji, testovi su uglavnom posveceni SW 4 pro verziji..od te verzije AF corsair je slabiji..
Nema razlike izmedju obicne i PRO verzije za test (na kucistu*) na ovoj stranici sto sam stavio odnosno nema razlike osim na radijatoru

ma ventilatori ko ventilatori, cim pojacas rpm oni su logicno bucniji..
Ne, nikako, to je najveci mit. itekako ima razlike, ja uopste ne pricam ovde u buci kad se ubrzaju, nego cudnoj buci kad su na manjim obrtajima. Ovaj link sto sam dao tu se svi ventilatori porede na istoj buci, (na 31,33,35 dBA) i tako dalje, Slovaci su ih normalizovali za istu buku i onda uredjajima koji se koristi u muzickoj industriji anlizariju boju zvuku i da li ventilator ima nekih falinki.

RPM, veci obrtaji, razlika u obrtajima izmedju ventilatora su nebitni kao faktor, ovo je najtacnije i najpreciznije poredjenje, na nivou naucnih istrazivanja na institutima i univerzitetima. Odnosno HWcooling je dobio pomoc od Ph.D renomiranih naucnika u Vojnoj/Avio-industrijskoj i sferi Obrade zvuke/muzickoj da im pomognu da naprave najkvalitetniji poligon za testiranje.
Mislim da bi možda jedino Noctua bila bolja od Silent Wings 4, ali ne toliko da vredi da se doplati za nju.
Arctic P12 RGB/ARGB je skoro isti kao Noctua A12x25 i SIlent Wings 4, barabar sa njima. Jedan od najboljih ventilatora koji moze da se kupi danas ( A ujedno i najeftinije od njih 3 xD)

Ovde je najeftiniji za 1500din

Ok je cena i ovde za 1800 din

A ovi drugi imaju i paket od 3 komada za 5100 din:

tako da mozda ipak 3+1 kod ovih iznad, cisto radi manje cimanja xD

ili preko madjara :

P12 RGB/ARGB je trenutno absolutni best-buy + top 3 bez rezona, jednostavno najsavrseniji ventilator po svim faktorima trenutno (osim po izgledu naravno xD, tako da ako je da samo ne-ukljucite kabl za RGB, oni su top izbor).

Poslednja izmena:
velika je druze razlika izmedju obicne i pro verzije SW 4..na tim testovima sto si dao pogledaj malo bolje af je u par navrata bolji od bl098 modela..
Izgled ipak nije bitan. Reče mi da hoće da stavi rupičastu stranicu, a ne providnu, te se ionako neće videti šta je unutra. Bitne su performanse i da ne bude previše bučan. Ne znam šta sad ima od ventilatora u kompu, ali tih je. Mislim da bi možda jedino Noctua bila bolja od Silent Wings 4, ali ne toliko da vredi da se doplati za nju.
prvo nek vidi na koliko rpm rade..ja drzim ll120 na 600rpm..tisina..kad ih odvrnem na 1000rpm, vec se cuju..mada ih odvrnem samo kad igram tako da ih u sustini i ne cujem zbog slusalica...za sve ostalo tipa surf il gledanje filmova spustim rpm..

Ne verujem da će uzimati tako jaku grafičku. Eventualno RTX 3060. 650W će biti dovoljno i za nju?
Biće dovoljno.

Što se grafike tiče, za dno uzmite slim ventove za svaki slučaj.

Ne bih uzimao 13700F. Razlika u ceni je mala a Intelova interguša može da se koristi u Adobe programima sa QuickSync podrškom. A i dobro dođe ako ne daj Bože crkne grafička...

Poslednja izmena:
velika je druze razlika izmedju obicne i pro verzije SW 4..na tim testovima sto si dao pogledaj malo bolje af je u par navrata bolji od bl098 modela..
Ne bas, gledas povrsno, mora da se razdvoji da li test za radijator, da li je sa filterom ili sa mesh strano-om, ne moze sve da se stavi u isti kos kad se poredi.

Jedina, razlika izmedju SIlent Wings 4 and SIlent Wings 4 PRO modela je u coskovima za montiranje, i puni coskovi na pro verziju daju bolje performanse na radijatori i samo radijatorima.

Ako uzmes i procitas svaki clanak za be quiet!, Noctua i Corsair ventilatore na HWcooling, doci ces do istog zakljucka (ja prenosim sumiranje svih testiranja i istrazivanja od strane HWcooling, Expreview, Quasarzone, Techpowerup (VSG), Der8auer + inzenjera (iz industrije ventilatora, i van) i entuzijasta i overclocker-a sa kojima sam diskutovao na te teme u zadnjih nekoliko godina.

Drugo je sto moras precizno da kazes koji link gledas, koji test (koja prepreka) i koja buka i koji tacno ventilatori (da li crni ili beli COrsair itd). Jer te razlike iako ih ima brojcano nisu toliko velike (to nije glavni problem sa AF120 Corsair ventilatorom), nego drugo nesto sto se ne vidi na tim stranica, nego na stranica za frekvencijsku analizu ispod.

Problem sa AF120 je sto nezavisno od tih brojki pravi cudno buku, procitaj evaluation zadnju stranu za Af120, za Silent Wings 4 i za Noctu-u, i vidi sta je zakomentarisao lik za frekvencijske buke i probleme.

Da ventilator buda dobra kupovina/da bude tih, prvo mora na zadnjoj evaluation strani na hwcooling da nema u Cons, da ima cudnu buku na nekim frekvencijama. Tek ako je to ispunjeno, onda ima smisla porediti performanse (na hwcooling sajtu i na drugim dobrim sajtovima).

Covek moze da se provuce i bez toga, zavisno gde drzi komp, koje slusalice nosi, ali ovde je ITX komp na stolu blizu uveta, i nema provlacenja, sve vrste problematicne buke ce biti prenaglasene, zbog cega i spominjem sve ovo xD

prvo nek vidi na koliko rpm rade..ja drzim ll120 na 600rpm..tisina..kad ih odvrnem na 1000rpm, vec se cuju..mada ih odvrnem samo kad igram tako da ih u sustini i ne cujem zbog slusalica...za sve ostalo tipa surf il gledanje filmova spustim rpm..
Ventilator moze da ima problem sa bukom nebitno od svojih obrtaja, previse je povrsno samo RPM gledati. Durgo nije bitno koliko obrtaja, tih i kvalitetan ventilator je tih i kvalitetan i gura puno vazduha na koliko god obrtaja na 50, 350, 650, 950, 1250, 1550, 1850, nebitno. Bolje uvek imati kvalitetan i adekvatan proizvod pa ga terati na koliko god obrtaja, nego zadovoljiti se sa falicnim i inferiornim ventilatorom, i onda pokusavati nekako namestiti da se covek "navikne"

+ kako ti koristis nije isto kako neko drugi koristi.

Sa ovom konkretno preporukom za Arctic P12 RGB/ARGB na koliko god da rade, bicno tiho i uspesno (I jedina prisutna buka ce biti buka pukog strujanja vazduha, nista vise, nista manje). I naravno nije 100%, i nepogresivo, svako ima drukciji sluh, neko osetljiv, ali kad na neki ventilator Slovaci na HWcooling nemaju primedbe na frekvencijske odzive, 99.9% svih nezgodnih faktora odbaceno, koliko god je moguce objektivno.

Cisto da ne bude nesporazum, da, nema konkretne recenzije za njih na HWcooling, nego na HWcooling-u se vidi da je konkurencija neadekvatna (sto se vidi i na druge nacine). Da Arctic P12 RGB/ARGB jeste toliko dobar je iz drugih kombinovanih izvora*, odnosno drugih nacina na koje sam mislio u recenici iznad.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno