Šta je novo?

Hardver ITX konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

anicai

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2017
Poena
185
Sklapam sestri itx konfiguraciju, pa bi mi značilo vaše mišljenje i pomoć. PC će se koristiti za posao, za rad u celom Adobe paketu, Photoshop, After Effects i slično, kao i za WordPress. Da li ići na Intel 13700k? Koliko sam videla bolji je za produktivnost, a i novi Ryzen procesori imaju neki problem i kvare se. Sastavila sam otprilike i Intel i AMD varijantu, pa me zanima koja je bolja za ovu svrhu i da li su ok komponente ili treba nešto da se menja. Budžet je oko 1000 evra, a iz starog kompa će zadržati ssd, hdd i grafičku Sapphire Nitro+ RX 5500 XT, monitor je QHD. Komponente će kupiti na kp jer su jeftinije.

INTEL​
CPUIntel Core i7-13700k
KulerNoctua NH-L9i-17xx chromax black
Matična pločaAsus Rog Strix B760-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMKingston Fury 32GB Beast DDR5 6000MHz CL40
NapajanjeCooler Master V850 SFX Gold 850W
KućišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink

Asus je jedina itx ploča koja je u ponudi na kp. Napajanja nema na Iponu, pa ne znam koje drugo uzeti ukoliko niko ne bude mogao da nabavi Cooler Master.

AMD
CPURyzen 7 7700X
KulerNoctua NH-L9A-AM5 chromax black
Matična pločaAsus Rog Strix B650E-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMG.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36
NapajanjeCooler Master V850 SFX Gold 850W
KućišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink

Opet, Asus je jedina itx ploča u ponudi.
Što se tiče ventilatora, možda bi mogli Be quiet Silent Wings 4 140mm.

Koja su vaša mišljenja?

Intel konfiguracija, 13700K je jaci od 7700X u productivity taskovima. Hladjenje je upitno, mislim da ta Noctua ne moze da ohladi 13700k kako treba (mozda uzeti obican 13700 jer ima manji TDP pa ce se lakse i ohladiti), neki 240mm AIO bi zavrsio posao bolje a moze da stane u kuciste.
Sto se tice napajanja, 650W bi bilo sasvim dovoljno, procesor trosi nekih 250W pod maksimalnim opterecenjem, ostaje dosta prostora za ostale komponente (5500XT nije veliki potrosac).
Za ventilatore mozes uzeti Arctic P12 PWM PST, ima ih kod nas po jako lepim cenama, tihi su i pristojno guraju vazduh.

Zašto ne mac mini?

Ili neki AMD/Intel miniPC? Uskoro će verovatno biti 7840U/HS, njigov IGP je u rangu 5500XT. Mada je i 6900/6800 ok izbor.

Treba prepakovati diskove (podatke), ali na kraju se dobije dobra, manja mašina

Hladjenje je upitno, mislim da ta Noctua ne moze da ohladi 13700k kako treba (mozda uzeti obican 13700 jer ima manji TDP pa ce se lakse i ohladiti), neki 240mm AIO bi zavrsio posao bolje a moze da stane u kuciste.
Iskreno, za ventilatore sam gledala na netu šta preporučuju, pa je taj bio naveden. Možda Noctua NH-D15S chromax.Black? Samo da proverim da li staje. Ne znam za to vodeno hlađenje koliko je sigurno, nisam ga ni ja nikada koristila. A ona neće kontrolisati u kakvom je stanju i da li ga treba menjati, tako da mislim da je za nju bolje vazdušno hlađenje.
Običan 13700 je skuplji od K verzije. A 13700KF?

Zašto ne mac mini?

Ili neki AMD/Intel miniPC? Uskoro će verovatno biti 7840U/HS, njigov IGP je u rangu 5500XT. Mada je i 6900/6800 ok izbor.

Treba prepakovati diskove (podatke), ali na kraju se dobije dobra, manja mašina
Nije o tome razmišljala. Predložiću joj, ali ne verujem da će hteti gotov miniPC ili mac. Treba joj dosta prostora na hdd-u, a onda bi je to izašlo mnogo skuplje.

Nije o tome razmišljala. Predložiću joj, ali ne verujem da će hteti gotov miniPC ili mac. Treba joj dosta prostora na hdd-u, a onda bi je to izašlo mnogo skuplje.
Može kupiti ovakav dock za nešto manje od 100 evra:

1683823542603.jpeg

Ima i M.2 slot unutra tako da može dodati 1TB skladištenog prostora vrlo lako (verovatno i 2TB, nisam siguran da li postoji neko ograničenje po tom pitanju). Mac Mini je tipa četiri litre u zapremini, ako ne i manje. Neće moći sklopiti manji, tiši, i lepši komp za te pare, a performanse su fenomenalne. Jedino, eto, 16GB model vredi gledati jer je 8GB na granici a ne može se apgrejdovati kasnije.

Iskreno, za ventilatore sam gledala na netu šta preporučuju, pa je taj bio naveden. Možda Noctua NH-D15S chromax.Black? Samo da proverim da li staje. Ne znam za to vodeno hlađenje koliko je sigurno, nisam ga ni ja nikada koristila. A ona neće kontrolisati u kakvom je stanju i da li ga treba menjati, tako da mislim da je za nju bolje vazdušno hlađenje.
Običan 13700 je skuplji od K verzije. A 13700KF?
BeQuiet Dark Rock TF 2 moze da stane tu bez problema, Scythe Fuma 2 (obican i rev B), npr.
13700KF nema integrisanu graficku ali se podjednako greje kao 13700K, neki od ovih jacih air kulera bi to ohladili kako treba.

Inace, Mac je zaista dobra ideja ako moze da se navikne na MacOS.

BeQuiet Dark Rock TF 2 moze da stane tu bez problema, Scythe Fuma 2 (obican i rev B), npr.
13700KF nema integrisanu graficku ali se podjednako greje kao 13700K, neki od ovih jacih air kulera bi to ohladili kako treba.

Inace, Mac je zaista dobra ideja ako moze da se navikne na MacOS.
Hvala na preporuci, Be Quiet ima na Iponu. Znači može on i 13700k. A šta misliš o ovom napajanju Seasonic Focus SGX 650W? Nije neki veliki izbor sfx napajanja od 650W, a čini mi se da je Seasonic pouzdan.

Neće ipak Mac Mini, hoće ovako da sklopi ITX, lakše će kasnije da ga nadograđuje.

tesko da ces u nr200p ubaciti nhd 15s..cpu kuler height 155mm..drugo, airflow tog kucista pogotovo ako sestra bas hoce 13700k je prosto minimalno.

cpu sa k oznakama za oc u kombinaciji sa b il h maticnim..hm, sta znam ja se po difoltu najezim..😁 mada znam da par maticnih sa b oznakom imaju bclk opciju, al ipak..jel bas sestra zeli 13700K?

Verovatno ćemo uzeti Be Quiet kuler koji je predložio Xith.
Zašto ne valja b ploča sa k procesorima? Z790 ploče su preskupe, a jedina itx b760 na kp je ona Asus.
A što se tiče toga šta ona želi, pa pustila je mene da joj pronađem pošto nju to ne zanima. 😂 Zna samo da hoće da joj PC zauzima što manje prostora na stolu i jedino ju je oduševilo kućište.

8+1..tuga..

uzmi 13600 il 13500 cpu..

Ploča je dobra.
Scythe Fuma 2 je dobar kuler mada, zavisno od položaja CPU socketa na ploči, neće uvek moći da se stavi drugi ventilator na gornju stranicu. Scythe Mugen 5 je odličan ali je pitanje da li ga ima negde, kao i Fume.

ID Cooling SE-226-XT staje sa obe verzije panela, mesh i staklenom, i dobar je izbor.

9r7ryumgi9c81.jpg

Drugi izbor je Deepcool AG620. Na sledećoj slici je AK620 koji staje ali treba skinuti poklopce odozgo kao na slici (plus, samo sa mesh stranicom). AG620 nema te poklopce preko cevi pa bi trebalo da stane bez intervencija. Takođe preporučujem da se stave fanovi kao što su na slici, zbog RAM-a:

j0559k3zbzf81.jpg

Što se top-down kulera tiče, Noctua C-14s je najbolji izbor ali nije jeftina.

Potencijalne zvrčke mogu nastati zbog visokih hladnjaka i ostalih zezancija na ploči, možda cevi nekih kulera udaraju gde ne treba...ali mislim da neće biti problema.
SE-226-XT je možda najsigurniji što se prostora tiče i jeftin je, 40€ kod Mađara (trebaće dugačak šrafciger za montiranje). Scythe varijante su dobre, Mugena ima kod Mađara ali košta 80€ kod njih, što je previše. AG620 je 60€, verovatno najbolji od njih što se tiče performansi, ali možda bude zvrčki oko instalacije i prostora...

Silent Wings 4 120 PWM (High Speed) je odličan izbor za ventove.
Kod nas je očajan izbor SFX i SFX- napajanja...imaš jedino FSP Dagger Pro 650 koji je SFX ali pristojan. Kod Mađara imaš Seasonic SGX 500 i 650W, SFX-L format (120mm vent) i hrpicu SFX napajanja, izbor je dobar. 500W je sasvim dovoljno za mašinu bez grafike, ako baš hoćete lufta za dodavanje neke grafičke kasnije uzmite makar 650W.
Vidim da nije spomenut storage? Za SSD preporučujem Kingston KC3000, top tier i jeftin je...kod Mađara je 2TB 130 i nešto evra, ako ne i manje...

Ne sekiraj se , devojka sigurno nece da se bavi overklokovanjem..
Tako je, neće se baviti time. Ja treba da joj izaberem komponente, u techno shop-u da joj sklope, a ona posle samo da ga upali. 😄 Zato i gledam da joj izaberem najbolje što mogu.

@jurodivi Hvala na tako detaljnom odgovoru. Pogledaću sve te kulere. Samo te nisam baš najbolje razumela kako treba da se stave ventilatori, nije mi jasno? SSD i HDD će da prebaci iz starog kompa, mada sam joj isti taj KC3000 i ja preporučila za slučaj da hoće da dokupi još jedan. I uzećemo verovatno taj Seasonic od 650W, bolje da ima lufta.

Gledam sad malo i ovo AIO vodeno hlađenje koje je spomenuo Xith. Koliko je to u stvari bezbedno? Kako treba da se održava i koliko često treba da se provera? Ako je verovati internetu, bolje hladi od običnih ventilatora, ali pretpostavljam da je neki kvalitetan model skuplji od običnih vazdušnih. Zanima me jer planiram i sebi uskoro da sklopim novi PC.

Imamo sad još jedan problem, nema niko NR200P kućište u roze boji, pa sad neće njega. 😂🤦‍♀️ Koje je još itx kvalitetno, da ima dobro hlađenje? Meni je zapalo za oko Meshlicious, jedino što je mesh sa svih strana, pa bi moralo češće da se čisti.

AIO je zatvoren sistem koji ne trazi dodatno odrzavanje osim da se ocisti od prasine s vremena na vreme (isto kao i air kuleri), nema dolivanja tecnosti niti sta slicno.
Sto se tice kucista, Meshiolicious je odlican, a drugarica bi trebala da uvede rutinu da s vremena na vreme skine paucinu iz kucista (nevezano da li je air kuler ili AIO) :D
Bacio sam brz pogled sta je dostupno kod komsija:

PHANTEKS Enthoo Evolv Shift 2 DRGB​

pFQDgayaSCZ2Qjteyih4Q7.jpg

LIAN LI Q58 X3 PCIE 3.0​

DSC_2159_c.jpg

PHANTEKS Eclipse P200A DRGB TG​

Eclipse_P200A_DRGB_01.jpg

A ako bas zeli nesto u boji...

THERMALTAKE The Tower 100​

28121907574l.jpg

Izbor kulera ce diktirati izbor kucista, neka odabere neki case koji joj se dopada pa onda u skladu sa tim uzeti kuler.

P.S. Fractal Design Ridge je odlicno malo kuciste, u tom slucaju bi trebalo malo undervoltovati CPU da bi mogao da se ohladi adekvatno.

Idi na slabiji cpu a na mnogo jaci gpu, Adobe sve seli na gpu dosta ubrzano. Nasao si dokone gejmere da pitas sta za Adobe! 😂

Trebaji ti dva nvma diska. Jedan za sistem za drugi za scratch/cashe, to je kod Adoba jako bitno.
Ne treba ti 13700 i ddr5, 12600 i ddr4 ceb itekako da obave posao sa razlikom u odnosu na ddr5 platformu koju neces videti u zivotu, osim na benchpatkometriji.
Gpu, nvme i ram.

Poslednja izmena:
Idi na slabiji cpu a na mnogo jaci gpu,
Grafičku će da zadrži iz trenutnog kompa, kao i ssd, mada možda doda još jedan m.2.
Zar nije bolje uzeti novu platformu i ddr5? Lakše će posle da ga nadogradi u budućnosti, neće morati sve da menja.

Izbor kulera ce diktirati izbor kucista, neka odabere neki case koji joj se dopada pa onda u skladu sa tim uzeti kuler.
Pokazaću joj kućišta, pa kad odluči koje će, javljam se.

Biras cpu-ove koji se tesko hlade u itx formi, potpuno nepotrebno. Rekoh ti vec da ddr5 nece doneti veliku razliku u stvarnom zivotu u odnosu na ddr4 a to mozes da ulozis u nesto tipa 5700x/5900x a pare od hladjenja i prodate grafije u jak gpu. Jos nesto, 64gb rama, nista manje da se ne sanja...
Posle ces mi se zahvaljivati! :)

Ok, hvala na sugestiji, razmisliću i o toj opciji svakako. Neki kvalitetan kuler bi valjda mogao da ohladi 13700K.
Možda mi nije lepo objasnila šta tačno radi, pa sam ja pogrešno prenela. Uglavnom, PC se koristi za grafički dizajn, najviše Illustrator i Photoshop, ne rade se prekomplikovani renderi u After Effects-u, pravi video snimke od nekoliko minuta i sajtove u Wordpress-u. Trenutno ima Ryzen 7 3700X, RX 5500 XT i 16GB RAM-a i kaže da sve radi savršeno, nema nikakav problem i ne oseća da joj je potreban dodatan ram. PC menja samo zato što joj zauzima previše prostora na stolu - kućište Cooler Master Silencio 650 - ne zato što joj sada treba nešto bolje. Ja sam joj prvo predložila da zameni CPU za 5700X, čisto da malo obnovi PC i da je kasnije nadogradnja ne bi skuplje izašla. Ali, eto, onda je rešila da uzme itx da dobije prostor. Tako da joj ne treba jača grafička i 64 GB ram-a, makar mi ona tako kaže.

Sve u svemu izaberite kuciste ( koje je dobavljivo ) .. pa na osnovu njega hladjenje za 13700.. nasao sam kod nas
Noctua NH L9x65 ( ne pravi guzvu u kucistu - a dovoljno za tiho hladjenje)
Za ovo sto radi trenutno 32GB je ok ... i obavezno za scratch jos jedan SSD odnosno NVME , kolega je pomenuo KC3000,
njega bih stavio kao sistemski u svakom slucaju

Ne sekiraj se , devojka sigurno nece da se bavi overklokovanjem.. 80A je ok za procesor.
upravo zbog toga nema svrhe uzimati cpu K u kombinaciji sa budzet maticnom..

Tako je, neće se baviti time. Ja treba da joj izaberem komponente, u techno shop-u da joj sklope, a ona posle samo da ga upali. 😄 Zato i gledam da joj izaberem najbolje što mogu.

@jurodivi Hvala na tako detaljnom odgovoru. Pogledaću sve te kulere. Samo te nisam baš najbolje razumela kako treba da se stave ventilatori, nije mi jasno? SSD i HDD će da prebaci iz starog kompa, mada sam joj isti taj KC3000 i ja preporučila za slučaj da hoće da dokupi još jedan. I uzećemo verovatno taj Seasonic od 650W, bolje da ima lufta.

Gledam sad malo i ovo AIO vodeno hlađenje koje je spomenuo Xith. Koliko je to u stvari bezbedno? Kako treba da se održava i koliko često treba da se provera? Ako je verovati internetu, bolje hladi od običnih ventilatora, ali pretpostavljam da je neki kvalitetan model skuplji od običnih vazdušnih. Zanima me jer planiram i sebi uskoro da sklopim novi PC.

Imamo sad još jedan problem, nema niko NR200P kućište u roze boji, pa sad neće njega. 😂🤦‍♀️ Koje je još itx kvalitetno, da ima dobro hlađenje? Meni je zapalo za oko Meshlicious, jedino što je mesh sa svih strana, pa bi moralo češće da se čisti.

upravo zato sto se nece baviti nema potrebe K cpu. dovoljan je sestri 13700 ako bas hoce il ona dva sto sam vec napiso. ako bas hoces 13700k, vidi onda asus rog z690g mATX.

aio ne provjeravas u smislu ima li vode unutra. zatvoren je sistem. ne mogu se sjetiti koji brand aio ima opciju da izbacis tecnost i ubacis novu..uglavnom rade dok pumpa ne crkne, kad ona crkne dobijes overheating, curenje..gledaj brendove koji se pokazali dobri, uglavnom nemoj nesto jeftino kupovati.

nek pogleda lian li 011d mini sa mash naprijed. bijeli se moze lako ofarbati u pink. case nije velik. u njega mozes uvaliti i noctua nhd 15 jer cpu cooler height je 170cm. airflow je odlican. takodje u njega stane atx psu..

evo ti i dimenzije.
Width28.8 cm
Depth40 cm
Height38.4 cm

upravo zato sto se nece baviti nema potrebe K cpu. dovoljan je sestri 13700 ako bas hoce il ona dva sto sam vec napiso. ako bas hoces 13700k, vidi onda asus rog z690g mATX.
Da, da, u pravu ste. Razmišljala sam o tome i pametnije je zaista uzeti 13700, bolje će se hladiti, a biće bolji od 3700X u svakom slučaju. Vidim da ima i 13700F, to je isti samo bez integrisane grafičke? Jeftiniji je.

aio ne provjeravas u smislu ima li vode unutra. zatvoren je sistem. ne mogu se sjetiti koji brand aio ima opciju da izbacis tecnost i ubacis novu..uglavnom rade dok pumpa ne crkne, kad ona crkne dobijes overheating, curenje..gledaj brendove koji se pokazali dobri, uglavnom nemoj nesto jeftino kupovati.
Nisam mislila na proveravanje tečnosti, nego kako da znaš da je pumpa crkla? Jel treba nekako da se prate temperature?

nek pogleda lian li 011d mini
Lepo je, ali preširoko, njeno je 20cm, pa u obzir dolazi samo nešto manje. Treba tek da pogleda koje joj se sviđa i šta može da se nabavi, pa javljam šta je odlučila.

K verzija boostuje bolje, kako god okreneš. Razlika je mala, doduše. Ako neće biti manuelnog overkloka, B čipset je sasvim ok.
13700 non-K svejedno može da povuče 220W...

@anicai

Proveri ima li NR200 kod ovog i u kojoj boji: https://novi.kupujemprodajem.com/ko...-qcnn-s00/oglas/131561743?filterId=3140170071

Ne mora baš roze, majku mu, ima i drugih boja...dobro je kućište za ovo, šteta da se ne uzme.

Inače, treba ti integrisana grafika jer nemate grafičku kartu, tako da varijante sa F oznakom otpadaju.

Proveri ima li NR200 kod ovog i u kojoj boji:
Pitala je baš tog prodavca za roze boju i rekao je da nema u nabavci. Ali mislim da nije pitala za druge boje. Kontaktiraću ga ja, pa ću videti. A drugi joj je nudio crno za 450 evra.

Inače, treba ti integrisana grafika jer nemate grafičku kartu, tako da varijante sa F oznakom otpadaju.
Ne treba joj, ima grafičku RX 5500 XT koju će preneti iz starog kompa.

Da, da, u pravu ste. Razmišljala sam o tome i pametnije je zaista uzeti 13700, bolje će se hladiti, a biće bolji od 3700X u svakom slučaju. Vidim da ima i 13700F, to je isti samo bez integrisane grafičke? Jeftiniji je.

Nisam mislila na proveravanje tečnosti, nego kako da znaš da je pumpa crkla? Jel treba nekako da se prate temperature?

Lepo je, ali preširoko, njeno je 20cm, pa u obzir dolazi samo nešto manje. Treba tek da pogleda koje joj se sviđa i šta može da se nabavi, pa javljam šta je odlučila.
moze slobodno bez persiranja..ah cuj taj njen je 20 sirina, al je glomazan sto se tice ostalih mjera u poredjenju sa 011D mini..

pa temperature mozes pratiti preko softwera, tipa aida 64, hwinfo il speccy..a da neb stalno otvarala mozes od mobilnog napraviti cpu temperature display. il uzeti aio sa lcd tipa kraken z63 il 73..

pa mozda veci sto..😁 dje su normlani smajliji, samo ove crne vidim..

Solidna B660 ploča, 13700 i Arctic eSport Duo.
Ne treba joj ništa bolje.
Ali obavezno mora najnoviji uefi za ploču da bi radio cpu.

Nazad
Vrh Dno