Šta je novo?

IT sličice 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ako nema kacigu za direktan bajpas ka mozgu... pih. 😐

MacBooks enter a sleep state when you close the lid....
To prevent MacBooks from sleeping with the lid closed, click the Apple Logo in the top left corner and click System Preferences. Next, click the Battery option. Once there, tap the Power Adapter option. Tick the box that says Prevent your Mac from automatically sleeping when the display is off.

Da si video našu jelku pre 10 godina, nema sta nismo okačili na nju.
Svakako ovo bas lepo izgleda.

FjdRWAMWIAA3eha.jpeg

Piše se imbus-ključ.

Prvi deo te polusloženice potiče od nemačkog Inbus, što je skraćenica od Innensechskantschraube Bauer und Schaurte (unutrašnja šestougaona navrtka firme Bauer i Šaurte). U srpskom se, međutim, nakon jednačenja suglasnika po mestu tvorbe (glas n ispred suglasnika b prelazi u m), piše imbus(-ključ).

Lolovoz. Nisam skoro čuo veću glupost, nisam znao da se treba i na strane reči koje su se odomaćile koristiti sva pravila.

Edit: my 2 cent, isto nađoh na internetu.

Kako se piše pravilno?

Pravopis nas je naučio da je veoma važno poreklo neke reči, te ćemo i u ovom slučaju pomno pratiti njegova uputstva. Jedino je ispravno koristiti reč Inbus, koja označava šestougaoni ključ u obliku slova i.

Zapravo ga naziv hex key najbolje opisuje.
Ali i ja ga zovem inbus.

Polemika jer ljudi vole da ispraljaju druge bez neke preke potrebe, kao viber - vajber tako i inbus-imbus, i jedno i drugo je em ispravvno em razumljivo :rolleyes:

Pa da ali nije mi bila loša namera kada sam to napisao, daleko od toga, samo volim kada vidim ispravno napisane reči. Tom tvojom analogijom onda ne bismo “smeli” ni da ispravljamo nekoga kada meša jer i je l’ ili sumljam, zatamljeno…. Jer božemoj, sve je to razumljivo…

^^ Possibly illiterate but definitely marketing genius.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno