Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Nova tura, nova avantura
Još jedan namet i prostor za preusmeravanje novca u bratske firme
Tumačim li ja ovaj tekst dobro a to je utisak da neće biti moguće sarađivati sa inostranim klijentima putem posrednika kao što je PayPal? Sve će morati da ide direktno?

Inače, Payoneer i zvanično stiže u Republiku Srbiju, odradili su registraciju kod NBS i dobili dozvolu:
 
Tumačim li ja ovaj tekst dobro a to je utisak da neće biti moguće sarađivati sa inostranim klijentima putem posrednika kao što je PayPal? Sve će morati da ide direktno?
ako sam dobro razumeo, biće određeno ko su posrednici, koji "..treba da imaju hardversku i softversku podršku da posreduju u dostavljanju elektronske fakture od dobavljača do kupca." Pomenuto, a zajedno sa "..ako se ne izda elektronska faktura u skladu sa zakonom, predviđene su kazne, za privredna društva do 2.000.000 dinara a za preduzetnike do 500.000 dinara." izgleda kao još jedan prozor za maltretiranja, zloupotrebu položaja, i korupciju.
 
ako sam dobro razumeo, biće određeno ko su posrednici, koji "..treba da imaju hardversku i softversku podršku da posreduju u dostavljanju elektronske fakture od dobavljača do kupca." Pomenuto, a zajedno sa "..ako se ne izda elektronska faktura u skladu sa zakonom, predviđene su kazne, za privredna društva do 2.000.000 dinara a za preduzetnike do 500.000 dinara." izgleda kao još jedan prozor za maltretiranja, zloupotrebu položaja, i korupciju.
Dakle biće instalirane neke nove paralelne institucije sačinjene po običaju od nekih novih stranačkih kadrova u najcrnjem smislu te reči, neki novi notari koji će preduzetnicima kontrolisati, pardon - "overavati" fakture i prosleđivati ih njihovim klijentima.
Ta "usluga" će naravno biti naplativa, neće biti alternative i već se znaju kazne.
Čemu sve to, zašto je ovo zakomplikovavanje poslovanja bilo potrebno?

Kako će dalje da posluju taksisti preduzetnici?
Ili ljudi sa registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima?
 
Mislim da se to dešava ako zakasniš sa plaćanjem bilo koje rate. Rok za plaćanje je deseti u mesecu.
Mala ispravka, rok za placanje je "15 dana po isteku svakog mjeseca", znaci 15. u mjesecu (bar tako pise kod mene u resenju).
 
Jesi li siguran da pričamo o istoj stvari? Regularni porez se plaća do 15. u mesecu, ali ovaj zaostali do 10. Bar meni tako piše. Da budem precizan, za većinu meseci piše do 10, a za neke do 11. ili 12. Mislim da su to namerno napravili, računajući da će većina, po navici, platiti oko 15. i samim tim izgubiti pravo na plaćanje na rate. Sve će uraditi da što pre prikupe pare.
 
Reprogram je do 10 u mesecu, ako se zakasni automatski ga poništavaju i čak šta više nekad se desi da blokiraju poslovni račun. Pazite na to
 
@Panta Da, nesporazum, sorry, mislio sam na regularni porez. Nisam koristio ove povlastice, pa ne znam detalje reprograma.
 
Jedno pitanjce jel mogu da ja fakturisem fizickom licu iz inostranstva kao pausalac? Imam potencijalnog klijenta ali ne znam jel smem,
Veliki pozdrav
 
Pa ako si vec pausalac i prolazis test samostalnosti, ne vidim razlog zasto ne bi smjeo. Ali sacekaj da odgovori neko ko zaista radi sa inostranim klijentima (ja radim iskljucivo sa domacim).
 
Ma nije meni problem imam vise klijenata par domacih i 2 strana ali su oba klijenta strane firme pa ne znam kako izdajem racun fizickom licu, verovatno samo ime i prezime i adresa i iznos u dinarskoj protivvrednosti.
 
pozdrav ljudi,
ne znam da li pitam na pravoj temi
drugu nisam uspeo da pronadjen a vidim da se ovde vec pisalo o zakonu o radu
naime zanima me jedan savet
radim u jednoj firmi i usmeni dogovor je bio da ugovori idu 1m,3m,6m,1god.... i tako dalje
medjutim od samog starta ti ugovori kasne i ako sam uredno prijavljen i tu dokumentaciju imam na mestu gde radim..
dosao je prvi ugovor od 1m,pa onda i od 3....medjutim taj poslednji je istekao 30.1.2021 i od tada ugovor nisam dobio,ali u firmi stoji uredno da smo prijavljeni
redovono sam pitao nadredjene kad ce ugovor i uvek je bio odgovor bice uskoro.
problem nastaje jer zele da mi daju otkaz...a na moju konstataciju da je dogovor bio da je ugovor 6 meseci po isteku prva dva dobijam odgovor da je to bilo usmeno i da nemam nikakav dokaz o tome,da ne pravim probleme i sl(sto smatram i za donekle pretnju)
da li mene ovde stiti zakon o radu s obzirom da sam od isteka ugovora radio bez istog(ali bio prijavljen) i da li potpadam pod onu odredbu koja glasi ako po isteku ugovora nastavim da radim narednih 5 dana smatra se da sam na neodredjeno!!!
kakve savete imate i da li imam prava s obzirom na ovu situaciju.
napomenuo bi takodje i odnos poslodavca koji tvrdi ma taj ugovor tj aneks o produzivanju mi mozemo da kazemo da smo ti dali i slicne stvari,pretne i drsko ponasanje.
uvidom u formulare tj te prijave za socijalno osiguranje vidim da su isle 1,4,7 meseci ...tj ta zadnja prijava od 7 meseci je bila podneta 3.2. znaci nakon isteka drugog produzetka ugovora od 3 meseca
hvala unapred
 
1. Uvek mora da se za prijavu na CROSO poseduje Ugovor o radu (iako je moguće sistemski prijaviti bez ugovora). Tako da ovde su prekršili Zakon
2. Razmišljam se zašto su te prijavili, jer ako nemaš ugovor o radu inspekcija ako bane nije dovoljna samo prijava. Verujem da su to uradili da ti ne bi prekidali staž i da imaš zdravstveno osiguranje. Ovde mi više deluje da ih nešto mrzi da se naprave ugovori ili je problem neke tehničke prirode. Ponavljam, da bi se prijava podnela na CROSO i da bi se izvukao MA obrazac potrebno je staviti period da li na odredjeno ili neodredjeno, iz tog razloga ugovor ih ništa ne košta da naprave niti nešto sebe štite.
3. Vezano za datume koje si naveo, nemoj gledati datume u vrhu MA obrasca niti pri dnu, jer je negde u sredini datum početka osiguranja, taj datum je bitan. Npr iako je prijava podneta 03.02. kako si napisao verujem da je početak tj nastavak osiguranja odmah od 31.01. znači nemaš prekid. Neki poslodavci gledaju da ne prijavljuju vikendom nego samo radnim danima, ali to smatram greškom pogotovo u ovo vreme kada država daje minimalce jer to svakom poslodavcu može biti opasno igranje.
 
u vrhu pise vreme zavodjenja pa datum
a u sredini formualara pise vrsta zaposlenja odredjeno i trajanje pa 1,4,7 meseci.
inace i taj jedan koji sam dobio na 3 meseca nije ugovor nego anex...odstampan na belom papiru samo sa potpisom i pecatom.
prvi ugovor je bio regularan od 1mesec.
hvala na pomoci.
bilo koji jos savet je dobrodosao
 
Ako si nakon isteka ugovora o radu zaključenog na određeno nastavio da radiš još najmanje pet radnih dana, smatra se da je radni odnos zaključen na neodređeno vreme, po odredbi iz člana 37. stav 6. Zakona o radu. To znači da možeš da podneseš tužbu kojom se utvrđuej da si u radnom odnosu na neodređeno vreme i da za otkaz mogu da ti daju samo na način predviđen zakonom, a ne samo tako što će ti reći da se ne pojavljuješ više na poslu zbog toga što ti je istekao ugovor o radu na određeno koji je bio zaključen za period do 30. januara 2021. godine.
 
Zanima me da li su vam otvoreni racuni za ove nove subvencije od drzave? Pretezno me zanima ko ima racun u Intesi?
 
Meni je reaktiviran taj račun u RF banci (otvoren je prošle godine za iste potrebe).
 
Zanima me da li su vam otvoreni racuni za ove nove subvencije od drzave? Pretezno me zanima ko ima racun u Intesi?
Ja sam takodje u Intesi, nema novog racun. A stari jos nisu uklonili. Bilo mi je logicno da iskoriste stari (kao sto su eto reaktivirali u Raifaisen), ali zasto jednostavno kad moze komplikovano...
 
Mala ispravka, sad sam uporedio brojeve računa i video da nisu reaktivirali stari nego otvorili novi račun. Nisam odmah primetio jer mi je do juče tu stajao neaktivan račun, pa mi je bilo logično da su ga samo reaktivirali.
 
Devojka ima u Unicredit i njoj su otvorili novi jos pre dve nedelje, i obavestili je preko maila sta je namena racuna, isto pausalac. Moj stari od prosle god ugasili, ali nema novog. Obzirom da su mi podigli porez za poslednje 2 god, 96k, mozda i uzmem ako legne:ROFLMAO:
 
Meni stigao mail da je otvoren jos prije par nedjelja, ali nema racuna u aplikaciji. Isto cu da uzmem, ako uopste dodje do mene. Ne znaci mi nista, ali nedam nista ovim sto nam deru kozu sa ledja na svakom koraku (ionako ako ne uzmemo nece zavrsiti na pravom mjestu).
 
Meni uplacuju preko Tranferwise vec nekoliko meseci i sve prolazi ok. Direktna uplata na biznis devizni preko ibana, bas to sto zelis. Tako da radi! :)
Da li ti uplacuju u USD ili u EUR? Da li imas biznis ili privatni TransferWise nalog?
Prosli klijent mi je uplacivao direktno na firmin racun u dolarima, ali novi mi nudi Transferwise kao opciju. Vidim da TransferWise konvertuje uplate iz USD u EUR, a meni su računi koje šaljem klijentu u USD. Da li neko ima ovakvu situaciju tj. da li je zakonski ispravno da usluge fakturisem u USD, a novac dobijam u EUR? Hvala.
 
Nemam TW nalog uopste, meni legne regularna uplata na devizni. U TW unesu iban i to je to. Mislim da moras fakturisati u
valuti u kojoj ti uplacuju. Ne mozes fakturisati eur a oni uplate gbp, bar koliko znam.

Ja sam vezan za gbp, ali su uplate u eurima. Onda lepo na dan fakturisanja odem na xe.com(ovo je dogovor, moze bilo koji konverter) i pretvorim funte u odgovarajuci iznos u eurima, to fakturisem i oni plate u eur. Nadam se da nije previse konfuzno, javi ako imas pitanja.
 
Da li je neko u UniCreditu i koristi njihov Businessnet Professional e-banking?
Da li ja ne znam da se snadjem ili ne postoji opcija mesecnog izvoda (sa svim transakcijama)? Nego samo opcija izvoda za svaku transakciju.
Hvala
 
Koristim ja oduvek ali nisam primetio da postoji takva opcija. Meni nije ni potrebna takva usluga, moguce da postoji opcija da ti oni posalju mesecni izvod, ja ga dobijam za privatni racun iako ga nikada nisam trazio. Kontaktiraj svog referenta.
 
Za privatni i ja dobijam, ali pitam za preduzetnicki.
Mislim, okej je opcija i za pojedinacnu transakciju, ali bi mi bila okej opcija i za mesecni izvod.
 
Na UniCredit profi klikneš na račun i otvori ti transakcije za prethodni mesec, kad klikneš na ikonu levka imaš izbor od kad hoćeš da ti izbaci transakcije-
Vidim da je bilo pitanje i za inostrane račune. Račun izdaješ u valuti plaćanja a paušalci u knjigu upisuju dinarsku protivvrednost po srednjem kursu na dan izdavanja računa.
 
Poslednja izmena:
Da, prikaz transakcija, ali to nije ono sto meni treba.
 
Da li je neko u UniCreditu i koristi njihov Businessnet Professional e-banking?
Da li ja ne znam da se snadjem ili ne postoji opcija mesecnog izvoda (sa svim transakcijama)? Nego samo opcija izvoda za svaku transakciju.
Hvala
Finansijski pregled > Računi > Izvodi

Podesiš od prvog do prvog pa izabereš PDF.
Javi da li je to ono što tražiš. :)
 
Nazad
Vrh Dno