Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Da li postoji negde trenutno poređenje OTP vs Intesa? Naterala me muka da u najgore vreme otvaram agenciju.

Koristim Intesu privatno, i mislio sam da otvorim u njoj, ali vidim na temi o Intesi da muljaju nešto sa kursom, a i posle ovih "unapređenja mi ne ulivaju baš sigurnost".

I da li postoji neka agencija, nešto, što može da obavi celu registraciju i papirologiju u vezi sa otvaranjem i koliko to u principu košta?

pa .... nema tu neke papirologije, koliko se secam popunjavas svoje podatke na 4 strane i to je to, jedino sto mozes da platis nekog je da ti objasni kako da se prijavis da bi placao minimalni porez, ali to ti se svodi na otvaranje pausala u nekoj selendri na jugu negde bogu iza nogu i da otvaras za neku glupu delatnost pa da posle dodas jos jednu delatnost, s tim sto vodi racuna da ti se poresko resnje radi privremeno, tj promene ga na kraju tako a nema nesto mesta muljanju. Jedino gde mozes jeftinije dsa prodjes je da otvoris pausal u nekoj zabiti gde su niske prosecne plate u toj bransi ....

Da li postoji negde trenutno poređenje OTP vs Intesa? Naterala me muka da u najgore vreme otvaram agenciju.

Koristim Intesu privatno, i mislio sam da otvorim u njoj, ali vidim na temi o Intesi da muljaju nešto sa kursom, a i posle ovih "unapređenja mi ne ulivaju baš sigurnost".

I da li postoji neka agencija, nešto, što može da obavi celu registraciju i papirologiju u vezi sa otvaranjem i koliko to u principu košta?

Sto se drugog pitanja tice - postoji agencija, zove se pausal. Mogu da ti otvore agenciju, a u principu im je glavna delatnost softver za generisanje faktura. Mozes da kupis mesecnu clanarinu ili godisnju, koja je oko 50 eura. Za domace standarde - ubedljivo najbolja agencija za ove namene.

Treba mi pomoć iskusnih paušalaca :)

1. Na više mesta sam našao kako se popunjavaju kolone u KPO knjizi, ali nigde nisam našao kako se popunjava zaglavlje. Šta treba popuniti u poljima "Firma - radnje" i "Šifra poreskog obveznika"? Postoji posebno polje PIB, tako da "Šifra poreskog obveznika" nije to.

2. Da li na fakturi paušalca mora da stoji mesto prometa usluge? Za klijenta obavljam posao u više gradova, a pravim jednu, zbirnu fakturu, pa ne znam šta da stavim kao mesto prometa usluge.

3. Na ime čega sve mogu da se podižu devize prilikom službenog puta u inostranstvo? Znam da mogu podići na ime dnevnice (50 EUR dnevno), ali šta još može? Pretpostavljam da može hotel. Da li se može refundirati kompletno gorivo kupljeno u inostranstvu ili postoji neko ograničenje?

1. Naziv PR. Sifru poreskog obveznika imas na papiru koji si dobio ili pogledaj na apr pretrazi. To ti je maticni broj sto pise.

2. Ne znam da li "mora", ja stavljam svakako uvek isto mesto, a klijenti su u drugim gradovima.

1. Naziv PR. Sifru poreskog obveznika imas na papiru koji si dobio ili pogledaj na apr pretrazi. To ti je maticni broj sto pise.
Pre svega, hvala na pomoći :) Ja sam naziv stavio u polje "Obveznik". Šta tačno ide u polje "Obveznik", a šta u polje "Firma - radnje"?

Nema na čemu naravno. U obveznik ide tvoje ime, a u firma naziv PR agencije.

Logično:D Zbunilo me jer je u jedinom primeru koji sam našao sve pisalo pod "Obveznik", a ovo drugo polje bilo prazno. Hvala na pojašnjenju.

Pozdrav svima, jedna molba,
Drzim casove engleskog na internetu, sto me cini frilenserom (nek ide na srpskom sve), zaradjujem izmedju 10 i 30 hiljada dinara mesecno, to mi je dodatni posao i dobro dodje, deci za patike i slicno, zanima me s obzirom na kolicinu novca koji zaradjujem, koji je nacin najisplativiji da platim porez, i koji je porez u pitanju, ako je 48 procenata koliki sam cuo da jeste, odustajem od posla jer nema smisla da 3 sata dnevno sedim za racunarom za 100 evra.
Hvala puno na eventualni odgovorima.

Ako sam u prethodnoj godini bio paušalac i nisam prešao nijedan limit, da li je potrebno ponovo podnositi zahtev za paušal ili ide automatski? U rešenju koje sam dobio imam čak i poziv na broj za uplatu od jan. 2020. pa pretpostavljam da se nastavlja kako je i bilo, zar ne?

Da li paušalac ima bilo kakve obaveze na kraju godine, osim da redovno plaća iznose po rešenju?

Edit:
Da odgovorim sam sebi - nema potrebe podnositi nikakav novi zahtev ili rešenja
https://poreskisavetnikkv.rs/2017/12/sta-sve-pausalac-mora-da-dostavi-poreskoj-upravi/

Poslednja izmena:
Trazio sam na netu, ali nisam uspeo da nadjem. Nekoliko puta sam vrsio interni transfer u okvir mBank aplikacije (dakle samo odaberem racun i iznos, ne i sifru placanja) sa svog racuna fizickog lica, na svoj preduzetnicki racun, da bih platio porez i doprinose kad zafali 1-2k din. Kako i da li treba da se vodi evidencija toga? Tehnicki je stigla uplata na moj preduzetnicki racun, ali ne verujem da je resenje da pisem fakuture samom sebi kao fizickom licu.

Ne znam na sta konkretno mislis? Na onog poslednjeg u komentarima sto je pitao o dvojnom knjigovodstvu i pozajmicama?

Na ovo, dakle tvoje tumbanje sa internim prenosom je nebitno.

Za limit od 6 mil. treba da se gleda samo KPO knjiga, odnosno prihod knjigaša, jer se tu beleži prihod za tekuću godinu. A vama je na račun mogla da legne i uplata za nešto što ste odradili prethodne godine, pa da pređete taj limit na tekućem računu. Ili, mogli ste sami sebi da uplatite pozajmicu u nekom velikom iznosu da pokrijete troškove poslovanja, pa da pređete limit po tekućem računu, što nema veze sa vašim prihodom.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ima li neko od preduzetnika da je dobijao novac na Transferwise pa potom uspešno prebacivao isti na devizni račun svoje firme?

Imam velike probleme sa OTP bankom, promenili su instrukcije za USD plaćanja i od tada ništa više ne funkcioniše. Klijent me je pitao za alternativu za plaćanje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

^Isti problem sa OTP. Jel su ti uplacivali sa starom ili novom "medjubankom"?
Sa starom je trebalo da radi do 15.1 ali su mi telefonom rekli da su ih "iskljucili ranije" i da uplate nece proci. To naravno nigde zvanicno nije objavjeno - toliko o ozbiljnosti banke.

Nova korespodentska banka je:
OTP BANK PLC HUNGARY
OTPVHUHB

Ali mi se cini da i sa njom ima problema jer mi uplata i dalje ne prolazi

^Isti problem sa OTP. Jel su ti uplacivali sa starom ili novom "medjubankom"?
Sa starom je trebalo da radi do 15.1 ali su mi telefonom rekli da su ih "iskljucili ranije" i da uplate nece proci. To naravno nigde zvanicno nije objavjeno - toliko o ozbiljnosti banke.

Nova korespodentska banka je:
OTP BANK PLC HUNGARY
OTPVHUHB

Ali mi se cini da i sa njom ima problema jer mi uplata i dalje ne prolazi

Sa ovom novom. Dva puta je klijent pokušavao uplate, oba puta je novac vraćen pošiljaocu posle 2-3 dana.

Ja prešao skoro u OTP iz Direct banke koja USD uplate prima isključivo preko banke iz Moskve, a ta je pod US sankcijama... :trust: Opšti haos.

Kakav je kurs prilikom konverzija USD i EUR u RSD? Koja je procedura pri konverziji (ebank aplikacija ili potpisana izjava?)
Kakvi su po pitanju brzine odgovaranja na mejlove, pozive itd?

Da li postoji ijedna banka gde se na klik i automatski radi konverzija u RSD, kao za fizička lica? Bez da se nekome šalje zahtev i da se čeka da taj neko ručno klikne dugme na kompjuteru...

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

Intesa kroz eBank (ne i mBank), pa tamo neko klikne do 15-16h radnim danima. Bolje i to neto soge koji su trazili pecatirano i skenirano, pa kada se desi

Poslednja izmena:
Intesa kroz eBank (ne i mBank), pa tamo neko klikne do 15-16h radnim danima.

To je upravo ono što nisam tražio. Nije bitno da li se zahtev šalje mejlom ili se klikne, nego da je automatizovano. Recimo u Raiffeisen e-bankingu ima "na klik", ali u stvari tu uploaduješ dokument koji bi svakako slao mejlom, a na taj klik u e-bankingu im se zapravo i šalje mejl u pozadini, pa se čeka da neko ručno to odobri...

Bolje i to neto soge koji su trazili pecatirano i skenirano, pa kada se desi

Ako napišem da je pečat zakonom zabranjen, samo biste se smejali jer u praksi mnogi traže. Ali evo efektivnog rešenja da se rešimo pečata, svakog ko traži pečat lepo prijaviti na ovoj stranici, brzo i jednostavno, samo se popuni forma:

https://www.ite.gov.rs/tekst/sr/1835/ukidanje-pecata.php (na dnu)

U formi pitaju ko je tražio pečat i na kom dokumentu. Oni onda kontaktiraju te koji su tražili pečat i zaprete im kaznom ako ne prestanu da traže pečat.

To mora da ode u nbs i tamo se odobrava. U intesi je na klik ali mislim da za prilive do 1k evra moze i trajni "klik"

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Kakav je kurs prilikom konverzija USD i EUR u RSD? Koja je procedura pri konverziji (ebank aplikacija ili potpisana izjava?)
Kakvi su po pitanju brzine odgovaranja na mejlove, pozive itd?

Kako kad, zavisi od trenutne situacije na trzistu. Obicno je oko 50 para ispod srednjeg ali zna da bude u rasponu od 30 para do 1 dinara ispod srednjeg kursa. Uglavnom postoji broj telefona na koji u svakom trenutku mozes da informises o kupoprodajnom kursu za privredu i eventualno rezervises i cenu pa bih svima preporucio da urade to pre donosenja konacne odluke bilo za otvaranje racuna ili prodaju/kupovinu deviza.

eBank tj. Moja mBanka aplikacija za Android telefone jos uvek nema opciju prodaje deviza tj. menjacnicu pa je potrebno ili odneti licno ili poslati mejlom potpisanu izjavu. Prihvataju i fotografiju napravljenu telefonom, nije neophodno da bude bukvalno skenirana. Bitno je samo zbog potpisa koji treba da bude istovetan onom na kartonu deponovanih potpisa (prilikom otvaranja racuna).
Radno vreme za trgovinu je cini mi se od 9 do 15h, mozda je i duze ali ovo je sigurno. Ne secam se da sam nekada cekao vise od pola sata da se novac pojavi na racunu, iako se to najcesce desi kroz samo par minuta.

Ja licno koristim RaiffeisenOnLine sa smart karticom (dobija se prilikom otvaranja racuna pravnog lica). E sad, moze u browseru ali posto je radjena u Javi (?!), onda tu obicno bude problema i to je gotovo nemoguca misija, pa je bolji izbor instalacija same standalone aplikacije na racunar. Kad se malo naviknete radi fino. Ukoliko bude problema sa instalacijom (a obicno bude jer je radjena u Javi pa ima jos par stvari koje treba instalirati) mnogo je bolje pozvati podrsku gde putem teamviewera zaista brzo podese sve jer im uputstva nisu bas tacna sto i nije za neku pohvalu. Dok je tehnicar instalirao ja sam mu rekao da za moju konfiguraciju u instrukcijama pise da treba drugo nesto da se instalira, on je potvrdio da pise jer niko ne menja uputstva a trebalo bi.
Uglavnom, u aplikaciji postoji opcija Menjacnica i tu se momentalno vrsi prodaja, moguce je videti i kurs. Medjutim, mislim da se moze dobiti bolji kurs pozivom call centra pa se prakticno rezervisu sredstva tj. kurs. Trenutno je u aplikaciji 104.46, ali putem call centra su mi dali 105.1 (srednji je 105.6771 po kursu NBS za danas).
E sad, ni meni to nije bas najjasnije, ali sam obicno dobijao bolji kurs pozivom call centra, mozda prilagode iznosu koji se prodaje pa daju bolju cenu za par k dolara u odnosu na 100-ak dolara. Uglavnom, upravo sam ih zvao da proverim to i rekli su mi da nalog mogu podesiti za trajno bolji kurs koji ce biti i prikazan u aplikaciji ali to kad sledeci put budem pozvao, iz ko zna kog razloga. Moguce da uzimaju u obzir poslovnu istoriju klijenta.

Da li postoji ijedna banka gde se na klik i automatski radi konverzija u RSD, kao za fizička lica? Bez da se nekome šalje zahtev i da se čeka da taj neko ručno klikne dugme na kompjuteru...

Moze u Reiffeisenu putem desktop aplikacije pomenute gore.

E super, hvala na detaljnom odgovoru.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Radi na poslednjem Firefoxu.

edit: Radi i na chromium based browseru.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno