Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

U stvari koliko vidim to je bio nacrt uredbe o paušalu. Ne znam da li je već usvojen.

Prilozi

• 2019-11-Nacrt-Uredbe-o-pausalnom-oporezivanju.pdf
    371.4 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
To bi onda trebalo da odgovara ljudima iz BG i NS jer ce u tom slucaju porez da im bude manji nego pre. :)
Nece, svima ce da bude veci :)
Ima kalkulator pausalnog poreza po novom na jpd.rs
Eventualno prve godine moze da bude nesto manje ali za 2, najvise 3 ode blizu 40000

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako se tretira promet koji ostvarim u decembru, u smislu da li ulazi u obracune za tekucu godinu ili narednu?
Konkretan primjer: u januaru 2020. cu izdati fakturu za decembar 2019, gdje ce datum izdavanja i prometa ce biti na poslednji radni dan decembra (u ovom slucaju 31.), ali isplata ide tek u januaru. Da li ova faktura ulazi u limit od 6 miliona za 2019. ili za 2020. godinu?

Logicno mi je da ulazi u limit za 2019. godinu, ali me buni ova fora oko knjizenja u novembru za tekucu poresku godinu (ako sam upotrebio pojam ispravno)?!

Poslednja izmena:
Napisi ti na toj fakturi da je datum izdavanja 31.12.2019 i to ti onda ulazi u obracun za 2019. godinu iako ce uplata da ti stigne 2020. godine. Gleda se datum izdavanja fakture.

Neka neko potvrdi ovo, ja sam tako radio pre, obicno izdajem fakture prvog u mesecu ali za decembar stavim 31.12. bas zbog toga.

Zar nije da se za taj limit gleda poslednjih 12 meseci, a ne kalendarska godina, tako da je u tom smislu svejedno da li je 31.12. ili 01.01?

A i deluje logično da se isključivo gledaju datumi pravih uplata, jer ne mogu oni da znaju šta je neko kod sebe stavio za datum fakture.

U KPO upisujes datum izdavanja fakture i tako racunas. Ali nek ti potvrdi knjigovodja

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zar nije da se za taj limit gleda poslednjih 12 meseci, a ne kalendarska godina, tako da je u tom smislu svejedno da li je 31.12. ili 01.01?

Imas zapravo dva limita, 6 miliona za kalendarsku godinu, i 8 miliona za poslednjih 12 mjeseci od datog momenta. Mene zanima ovaj prvi, tj. o njemu diskutujemo.

Inace, ja svakako uvijek stavljam za datum izdavanja fakture poslednji radni dan za dati mjesec, tako da sam tu dobar, ako se to gleda.
S druge strane, datum placanja mi je u narednom mjesecu, naravno (kao i vecini, kontam).

Nisam pricao sa knjigovodjom jer su takva rupa da ne povjerujes, za poslednjih par mjeseci vec su mi bar 2-3 puta dali pogresne informacije. Tako da stagod da mi vise kazu, ja ne vjerujem (tako da i ne pitam). Najmjerodavnije su mi informacije iz prve ruke, ako ih neko ima?! A knjigovodju mijenjam cim mi istekne ugovor!

Ima i normalnih knjigovodja ;)

Ugovor? Nije te valja obavezao i jos ti ne zavrsava posao? Menjaj te strucnjake...

Koju svrhu, osim savetodavne, moze imati knjigovodja kod pausalno oporezovanog preduzetnika? I na koju foru je u takvim uslovima uspeo da te nagovori da potpises ugovor? :)

Nije me niko nagovorio. U pitanju je velika knjigovodstvena agencija kojoj su pausalci ocigledno samo prolazna stanica. Imaju ekstremno niske cijene (sad je jasno i zasto), ali se placa na godinu unaprijed, tako da mogu raskinuti ugovor, ali istrpicu ih jos par mjeseci kad sam vec platio (da bar odrade taj fizicki dio posla). Zato sam i pitao ovdje na forumu za ovaj bitniji, savjetodavni dio, pa ako neko ima dobrog knjigovodju, zamolio bih da provjeri i potvrdi informacije od par postova iznad, bio bih jako zahvalan.

Inace, mijenjam ove cim odvojim vrijeme i nadjem nekog po preporuci ovaj put!

Nisam knjigovođa, ali ...

Kada vodiš knjige, prihod se obračunava sa datumom fakturisanja. Nebitno kada i da li si to naplatio. Međutim, kao paušalacu, tebi se valjda ne gleda prihod, nego promet po računu. Zbog toga si u obavezi da Poreskoj dostavljaš jednom godišnje potvrde o prometu po računima iz poslovnih banaka. I tu onda nastupa ovo što si napisao gore:

Imas zapravo dva limita, 6 miliona za kalendarsku godinu, i 8 miliona za poslednjih 12 mjeseci od datog momenta. Mene zanima ovaj prvi, tj. o njemu diskutujemo.

Potvrdu i KPO treba da dostavi samo ako mu traze pri prelasku sa pausala na knjige. Oni svakako imaju uvid.

I ne gleda se promet, nego samo izdate fakture / uplate do 6 miliona u kalendarskoj (01.01-31.12)... a za 8 miliona danas i unazad 365 dana.

Dokle ce ovo da bude nejasno?

Pa on je i pitao o razlici izdate fakture / uplate. Šta od ta dva?

A da li ona stavka od 70% iz upitnika se odnosi na kalendarsku godinu ili 12 meseci unazad

Potvrdu i KPO treba da dostavi samo ako mu traze pri prelasku sa pausala na knjige. Oni svakako imaju uvid.

I ne gleda se promet, nego samo izdate fakture / uplate do 6 miliona u kalendarskoj (01.01-31.12)... a za 8 miliona danas i unazad 365 dana.

Dokle ce ovo da bude nejasno?

Izdata faktura i uplata ne moraju da se poklapaju, tj sad se verovatno poklapaju zbog IPS-a, ali prošle godine recimo izdaš fakturu 31.12, uplata legne 03.01.
Pitanje je da li se to računa za tu kalendarsku godinu, ili za prethodnu.
Koliko ja znam, trebalo bi da je za prethodnu, jer je faktura izdata 31.12. Nebitno kad je uplata legla.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

To je bitno samo za one koji vode knjige, zbog vremenskog razgraničenja. Dok se za paušalace gleda ostvareni promet u kalendarskoj godini (6 miliona), odnosno u poslednjih 12 meseci (8 miliona).

citati se odnose na pausalce koji rade za domaci doo recimo

...prepiska sa linkedin-a

u slucaju preduzetnika koji jednokratno izvrsi naplatu svog rada (npr naplati 20.000 eur jednokratno za izradu aplikacije), a redovno placa poreze i doprinose po tarifi 30.000 RSD mesecno ukoliko se ustanovi da je pao test samostalnosti mora platiti dodatnih 46% na tih 20.000 eur. E sada, po trenutno vazecem krivicnom zakonu Republike Srbije svaka utaja poreza veca od milion dinara (8500 eur) predstavlja krivicno delo i preti joj kazna zatvora. Samim tim novim zakonom mozes kao obican radnik koji radi svoj posao i placa sve svoje poreze saznati em da trebas drzavi da platis dodatnih 9000 EUR, em sto ces jos zavrsiti u zatvoru

Obveznici plaćanja dodatnog poreza propisanog novim zakonom su nalogodavci, tako da je odgovornost na njima, a ne na preduzetnicima. Baš iz tog razloga se očekuje da nalogodavci, uglavnom pravna lica, iniciraju prelazak preduzetnika u radni odnos.

ovo da je nalogodavac onaj koji snosi troskove jeste samo u slucaju saradnje izmedju preduzetnika i domaceg nalogodavca tacno

da li iko moze da potvrdi ove navode da doo snosi novcanu odgovornost (inace ih je napisao Chairman Of The Board at Digitalna zajednica)

U slucaju kada preduzetnik radi za domacu firmu, odgovornost snosi domaca firma. U slucaju kada preduzetnik radi za firmu iz inostranstva, odgovornost snosi preduzetnik.

*domaca firma = firma registrovana u Srbiji.

Poslednja izmena:
Pa on je i pitao o razlici izdate fakture / uplate. Šta od ta dva?

Tako je, pitanje je bilo da li se gleda datum sa fakture (konkretno datum izdavanja racuna) ili stvarni promet po tekucem racunu u banci, za ovaj godisnji (kalendarski) limit od 6 miliona (ali svakako mislim da se ista logika primjenjuje i za ovaj limit od 8 miliona)?!

Takodje, bilo bi dobro ako neko ima informaciju iz prve ruke (tj. od provjerenog knjigovodje), posto ovako zbunjujemo ljude slobodnim misljenjima i pretpostavkama. Kontakitracu ja ove svoje amatere, cisto da vidim sta ce reci!

Zbog toga si u obavezi da Poreskoj dostavljaš jednom godišnje potvrde o prometu po računima iz poslovnih banaka.

Ja sam tu potvrdu dostavio jos pocetkom novembra (tada se valjda zavrsava poreska godina i knjizi), pa ako tako gledas, oni bi trebali da cekaju naredni novembar da bi znali jesam li ja probio limite i izgubio status pausalca jos u januaru. Ne znam, nisam pametan... Samo dobar knjigovodja moze sa sigurnoscu da ovo odgonetne.

U slucaju kada preduzetnik radi za domacu firmu, odgovornost snosi domaca firma. U slucaju kada preduzetnik radi za firmu iz inostranstva, odgovornost snosi preduzetnik.

*domaca firma = firma registrovana u Srbiji.

Ili firma iz inostranstva, ali ima predstavnistvo u Srbiji. Gledaju se i povezana lica.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

@Lauda
nisam razumeo...
ako d.o.o kome ja kao preduzetnik pausalac fakturisem na mesecnom nivou dobija novcana sredstva iz inostranstva, da li ja onda snosim novcanu odgovornost za test samostalnosti ili d.o.o

@Lauda
nisam razumeo...
ako d.o.o kome ja kao preduzetnik pausalac fakturisem na mesecnom nivou dobija novcana sredstva iz inostranstva, da li ja onda snosim novcanu odgovornost za test samostalnosti ili d.o.o

U slucaju pada testa samostalnosti:

- Ako fakturises firmi registrovanoj u Srbiji, ta firma snosi odgovornost.

- Ako fakturises inostranoj firmi, ali ona ima predstavnistvo u Srbiji, ta firma snosi odgovornost (mada ovo ostaje da se vidi u praksi kako ce funkcionisati).

- Ako fakturises inostranoj firmi koja nema predstavnistvo u Srbiji, ti snosis odgovornost.

To je ono sto je meni receno od knjigovodje, ali treba da se vidi kako ce u praksi funkcionisati.
Najbolje da pitas knjigovodju za savet.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Šta se prilikom plaćanja paušalnog poreza i doprinosa piše u rubrici "Primalac"? Da li svuda ide "Poreska uprava" ili je drugi primalac na sve četiri uplatnice?

Da li postoji negde trenutno poređenje OTP vs Intesa? Naterala me muka da u najgore vreme otvaram agenciju.

Koristim Intesu privatno, i mislio sam da otvorim u njoj, ali vidim na temi o Intesi da muljaju nešto sa kursom, a i posle ovih "unapređenja mi ne ulivaju baš sigurnost".

I da li postoji neka agencija, nešto, što može da obavi celu registraciju i papirologiju u vezi sa otvaranjem i koliko to u principu košta?

Bukvalno. Pisu ljudi sta stignu za primaoca Poreska uprava, objedinjena naplata, republika srbija, pausal....

Da li postoji negde trenutno poređenje OTP vs Intesa? Naterala me muka da u najgore vreme otvaram agenciju.

Koristim Intesu privatno, i mislio sam da otvorim u njoj, ali vidim na temi o Intesi da muljaju nešto sa kursom, a i posle ovih "unapređenja mi ne ulivaju baš sigurnost".

I da li postoji neka agencija, nešto, što može da obavi celu registraciju i papirologiju u vezi sa otvaranjem i koliko to u principu košta?
Mislim da se pausal zove, izguglaj malo da ih ne reklamiram baš.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno