Nece, svima ce da bude veciTo bi onda trebalo da odgovara ljudima iz BG i NS jer ce u tom slucaju porez da im bude manji nego pre.![]()
Zar nije da se za taj limit gleda poslednjih 12 meseci, a ne kalendarska godina, tako da je u tom smislu svejedno da li je 31.12. ili 01.01?
Imas zapravo dva limita, 6 miliona za kalendarsku godinu, i 8 miliona za poslednjih 12 mjeseci od datog momenta. Mene zanima ovaj prvi, tj. o njemu diskutujemo.
Potvrdu i KPO treba da dostavi samo ako mu traze pri prelasku sa pausala na knjige. Oni svakako imaju uvid.
I ne gleda se promet, nego samo izdate fakture / uplate do 6 miliona u kalendarskoj (01.01-31.12)... a za 8 miliona danas i unazad 365 dana.
Dokle ce ovo da bude nejasno?
Sent from my iPhone using Tapatalk
u slucaju preduzetnika koji jednokratno izvrsi naplatu svog rada (npr naplati 20.000 eur jednokratno za izradu aplikacije), a redovno placa poreze i doprinose po tarifi 30.000 RSD mesecno ukoliko se ustanovi da je pao test samostalnosti mora platiti dodatnih 46% na tih 20.000 eur. E sada, po trenutno vazecem krivicnom zakonu Republike Srbije svaka utaja poreza veca od milion dinara (8500 eur) predstavlja krivicno delo i preti joj kazna zatvora. Samim tim novim zakonom mozes kao obican radnik koji radi svoj posao i placa sve svoje poreze saznati em da trebas drzavi da platis dodatnih 9000 EUR, em sto ces jos zavrsiti u zatvoru
Obveznici plaćanja dodatnog poreza propisanog novim zakonom su nalogodavci, tako da je odgovornost na njima, a ne na preduzetnicima. Baš iz tog razloga se očekuje da nalogodavci, uglavnom pravna lica, iniciraju prelazak preduzetnika u radni odnos.
ovo da je nalogodavac onaj koji snosi troskove jeste samo u slucaju saradnje izmedju preduzetnika i domaceg nalogodavca tacno
Pa on je i pitao o razlici izdate fakture / uplate. Šta od ta dva?
Zbog toga si u obavezi da Poreskoj dostavljaš jednom godišnje potvrde o prometu po računima iz poslovnih banaka.
U slucaju kada preduzetnik radi za domacu firmu, odgovornost snosi domaca firma. U slucaju kada preduzetnik radi za firmu iz inostranstva, odgovornost snosi preduzetnik.
*domaca firma = firma registrovana u Srbiji.
@Lauda
nisam razumeo...
ako d.o.o kome ja kao preduzetnik pausalac fakturisem na mesecnom nivou dobija novcana sredstva iz inostranstva, da li ja onda snosim novcanu odgovornost za test samostalnosti ili d.o.o
Šta se prilikom plaćanja paušalnog poreza i doprinosa piše u rubrici "Primalac"? Da li svuda ide "Poreska uprava" ili je drugi primalac na sve četiri uplatnice?
Mislim da se pausal zove, izguglaj malo da ih ne reklamiram baš.Da li postoji negde trenutno poređenje OTP vs Intesa? Naterala me muka da u najgore vreme otvaram agenciju.
Koristim Intesu privatno, i mislio sam da otvorim u njoj, ali vidim na temi o Intesi da muljaju nešto sa kursom, a i posle ovih "unapređenja mi ne ulivaju baš sigurnost".
I da li postoji neka agencija, nešto, što može da obavi celu registraciju i papirologiju u vezi sa otvaranjem i koliko to u principu košta?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari