Nothingman
Slavan
- Učlanjen(a)
- 06.10.2005
- Poena
- 425
Takodje mi nije jasno zasto mislis da je zaposljavanje pausalaca od strane velikih firmi lose za domace IT trziste.
Mislim da sam vec objasnio ovo, ali pokusacu ponovo za slucaj da sam preskocio nesto.
Pausalno oporezivanje bi trebalo da se koristi kao podsticaj da sto vise ljudi pocne da se bavi biznisom i da sluzi kao neka vrsta generatora preduzetnistva. Npr. otvoris firmu kao preduzetnik pausalac, prvih par godina nemas velike namete dok ne razradis posao i vidis da li uopste mozes da ides u tom smeru. Odredjeni procenat ljudi koji se upuste u sve to ce biti uspesni, probice magicnu cifru od 50 000 evra godisnje, pocece da zaposljavaju druge ljude i na kraju ce se prirodno transformisati u DOO.
Dakle, po mom misljenju, glavna namena pausalnog oporezivanja za IT sektor bi trebalo da bude ta da sto vise omasovi preduzetnicki duh kod mladih IT ljudi i da iz te mase kroz neko vreme dobijemo odredjeni procenat zdravih malih (a kasnije i ne tako malih) preduzeca. Korist za preduzetnika je ta da ima relativno male namete u pocetku sto ga ohrabruje da se upusti u sve to, a korist za drzavu je ta sto na taj nacin podstice porast broja domacih IT firmi u skorijoj buducnosti (a te firme ce tada kroz poreze i doprinose da isplate drzavi ova pocetna "ulaganja").
Sad kad sam napisao sta po mom misljenju treba da bude svrha pausalnog oporezivanja u IT grani mogu lakse da dam odgovor na ovo gore pitanje. IT firme u Srbiji pocinju da koriste ovaj sistem pausalnog oporezivanja na nacin na koji on nije zamisljen. Umesto da regularno zaposle radnike, firme pocinju da ih zaposljavaju kao pausalce i to iz dva osnovna razloga koja sam vec ranije naveo:
- da smanje svoje troskove izbegavanjem poreza i doprinosa (u slucaju ako se usteda na neplacenim porezima doprinosima drzavi podeli u nekom odnosu izmedju radnika i firme ili ako firma svu ustedu zadrzi za sebe)
- da budu konkurentnije u pogledu privlacenja radne snage (tako sto im isplate svu ustedu od neplacenih poreza i doprinosa i na taj nacin budu u prednosti u odnosu na firme koje regularno zaposljavaju radnike)
Ja nikada nisam tvrdio da Mika i Zika rade nelegalne stvari, samo sam napisao da je to sto rade lose za domacu IT industriju. A lose je zbog toga sto drzava nije luda da se odrekne poreza i doprinosa koje Mika i Zika zele da izbegnu. Tako da vec sada imamo situaciju gde se prica o novom "80%" zakonu. Naravno, ja ne sumnjam da ce Mika i Zika da nadju nacin da zaobidju taj "80%" zakon na legalan nacin. Njim ce verovatno najvise biti pogodjeni preduzetnici pausalci koji rade za jednog stranog klijenta, a takvih je dosta. Kada drzava uvidi da ni ovaj zakon nije resio problem koji su inicijalno zapravo hteli da rese (da nateraju Miku i Ziku da regularno zaposli radnike kako bi ubirali poreze i doprinose od njihovih plata), onda ce da preseku i ukinu pausalno oporezivanje za IT u potpunosti. I tu dolazimo do objasnjenja zasto mislim da je to sto Mika i Zika rade lose za srpsku IT industriju: kad ne bude vise pausalnog oporezivanja ljudi ce se teze odlucivati da se okusaju kao preduzetnici jer im se u startu sve znacajno komplikuje. To dalje znaci i manji broj potencijalnih firmi u buducnosti itd.
Eto, nadam se da je sada jasnije zasto mislim da je zaposljavanje pausalaca od strane velikih firmi lose za domace IT trziste
Ovo je samo moje misljenje, da li ce se neko sloziti sa njim ili ne je njegova licna stvar.