Šta je novo?

IT poslovi u Nišu

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
845
Šta je pametno učiti što se tiče programskih jezika, pošto je to izgleda jedini način da se u Nišu dođe do pristojnog IT posla?

Moje koleginice dečko (inače su oboje iz Niš ali studiraju u Čačku) je php programer, takođe je i ona. Šta znam, C, C++ ili nešto za web, tu uvek ima posla.

Ne znam odakle ti ta ideja da je to jedini nacin... Nema nacina... Ovde ti jedino posluju Troxo, Seavus i Morena Inzinjering koji uzimaju studente sa ElFaka. I to vrlo mali broj, sve sto radis moras da radis na svoju ruku, za svoju zaradu. I drugo mesto gde mozes da radis na nekakvim projektima jeste da si student ElFaka pa u okviru nekog kluba ili organizacije (MediArt, GNU...)

Ne mogu a da ne primetim da se ovde najvise ceni web programiranje i web dizajn. Sta ja znam... pokusaj odatle. Zapravo pravi predlog bi bio da ti steknes neke osnovne pojmove o programiranju, pa da se onda vezujes za programske jezike.

Nezahvalno je (bar od mene) da dajem neki drugaciji savet kada znam da ni u jednom poslu ne cvetaju ruze ovde.

Ne znam ni kojeg si godista ni koja znanja imas, ni da li imas fakultet ili tek upisujes itd. Jesi razmisljao o freelancingu (Rent-a-Coder, Rent-a-freelancer) ako imas neka znanja?

Apsolvent sam na Elfak-u, na smeru mikroelektronika, a sa tim cu da nadjem posao otprilike... nikad.
Nemam neko znanje o php-u i web dizajnu, ali cu se usmeriti na to. Sta drugo...

Polako momak, jedno po jedno. :)
Moj savet ti je php jer se vise placa i vise je potrebno. DizajnPhotosklepaca imas koliko hoces. :)

Учи Јаву или C#(ово се чини ми се више тражи) и базе података. Иди у неку фирму где ћеш радити пар година док се не осамосталиш. Онда батали фирму јер те мало плаћа и почни да радиш преко нета за стенџере. То је чини ми се једини начин да се фино заради код нас с том струком. Дакле, преквалификуј се у софтверског инжењера и лако ћеш наћи посао.

Poslednja izmena:
Generalno situacija je sledeca:
Ako ucis Javu ili C# budi spreman da trazis firmu u kojoj se neka od tih tehnologija radi jer se posao za stance samostalno tesko nalazi (nije nemoguce ali je tesko).

Ako ucis PHP trenutno ti je izbor nesto veci pa mozes da radis i u firmama i da freelancujes ili da kao sto Principal Skinner kaze trazis neke strance da radis direkt za njih.

Za sve ti treba iskustvo tako da ga 'vataj kako god mozes (rad za sitnu lovu u pocetku ili cak pro bono).

E sad vidi sta od ovoga u Nisu moze da prodje...

Poslednja izmena:
Uci Javi ili C#. Moja preporuka Java, jer sam Java programer. Posla ima koliko hoces, a u Nisu ima jedna firma, zove se Accordia, ima programera vise nego sve pomenute ovde zajedno i stalno trazi nove dobre programere za Javu, C#(.NET). Vecina ljudi je sa ElFuck-a u Nis-u ali ako si dobar, raspitaj se.

Znaci, sedini i uci. Posla ima vise nego sto moze da se uradi, bilo da radis za firmu bilo kao neki Freelancer sto za pocetnika NIKAKO nije preporucljivo.

Pozdrav.

Šta učiti? Java, C#, php, SQL i slično tome. Gledaj da se ubaciš u neku firmu koja se tim bavi, pre svega zbog sticanja iskustva. Stekneš malo iskustva, dobro se pokažeš pa bežiš odavde koliko te noge nose.
Kao freelancer najbolje je raditi web dizajn - uz malo truda i šetkanja može se zaraditi neka para. Aplikacije sa bazama podataka - najbolje batali, skoro sam poludeo. Prvo, ima ih dosta u cliperu za po par hiljada dinara za male radnje koji rade na Pentium I računarima iz ostave, moraćeš uglavnom da održiš i kurs o poznavanju i upotrebi računara sa sve kombinacijama dorada aplikacije za neuku upotrebu + moje omiljeno, integracija modula za čitanje misli user-a. Veći sistemi već imaju ili svoj razvojni tim ili razvijene skupe aplikacije.

Najbolji predlog koji mogu da ti dam: zapni i uči, šta god odabereš je dobro, završi faks i konkuriši u nekoj firmi koja se bavi programiranjem. Zbog završenog faksa i početnog predznanja ćeš imati prednost, a na tebi je kako ćeš je iskoristiti.

Ajd uzdravlje

Uci ono sto te zanima!!!
Tako ce ti ucenje biti zanimljivije i efikasnije, a kao rezultat ces imati vece znanje, i za xx godina ces i dalje raditi ono sto volis...

Poslednja izmena:
Smesan oglas

Evo primera jednog oglasa sta se sve zahteva od buduceg zaposlenog.

Sistem administrator - programer

Uslovi:

* Završen fakultet FON, ETF ili PMF odgovarajućeg smera (računarska tehnika i informatika)
* znanje engleskog jezika
* posedovanje nekog sertifikata iz oblasti administracije sistema, baza podataka (Microsoft,..)
* Iskustvo u administraciji sistema baziranih na Windows platformama (mail, dns, active directory...)
* Iskustvo u održavanju web tehnologije (PHP, MxSQL, HTML, FTP...)
* Iskustvo u administraciji i programiranju Microsoft SQL servera
* Poznavanje mrežnih tehnologija
* Iskustvo u održavanju računarske opreme i Microsoft operativnih sistema
* Poznavanje i iskustvo u programiranju (Delphi, Net, visual alati...)
* Poznavanje i iskustvo u održavanju poslovnih aplikacija (knjigovodstvo, maloprodaja)
* Radno iskustvo
* Regulisana vojna obaveza
* Vozačka dozvola
* Starost do 35 godina

neznanje ljudi na vodecim pozicijama je smesno koliko je i tragicno :)

Oglas nije uopšte naivan kako izgleda:
1.Možda se i javi neko ko ima 80% zadatih kvalifikacija pa dobiju i više nego što im treba za manje para :)
2.Ne javi se niko pa na mesto za mnogo para upadne neko/neka sa recimo završenom ugostiteljskom školom koja je iz istog sela - kuća preko puta dotičnog koji je postavio oglas

Bilo je i oglasa za Oracle programera sa završenim ETF-om i minimum 5 godina radnog iskustva u istom i starost do 25 godina :)

Uči-završi-stekni iskustvo-pali

Ja znam recimo da Pakom (Nis) trazi dobre programere svih "kategorija"...

Moja firma se preselila iz Bg jer u Nisu dobijes odlicnog programera za duplo manje para nego u BG. Postade za nas BG zapad ;) Da nije tuzno, bilo bi smesno...

Uci ono sto ti se svidja, i pre svega, ako volis da programiras, nauci da programiras! A alat kao Java i C# posle samo sluzi da to implementiras.

Ako mozes, upisi taj prokleti ElFuck u nisu. Sada valjda ima boljih smerova, to ti je najsigurniji put. Veruj mi...

Vrh Dno