Šta je novo?

IT poslodavci u Srbiji.....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^^ ovaj posecuje forum sa posla?!? a posao da ne trpi???

Газда неће да одвоји фирмин адсл од свог личног (стан и фирма у истој згради) па је конекција са сервером била јако спора јер су његова деца скидала торенте. Кад кликнем на принт програм се заглави док не крене штампање те стране а то може да потраје 5 ил 10 минута. Тако да сам око сат времена штампао пар докумената и имао времена да блејим на нету (пошто нисам био у фирми моја конекција је радила лепо али је ремоте конекција била ужас).

А паузе постоје само на папиру, имам право на 30 мин а ја искористим само колко ми треба да поједем кифлу. За две године колко сам на овом радном месту отишао сам само једном с њима на пиво и причали су о фудбалу, што ме не интересује и не знам ништа о њему.

Одрадим ја доста за радно време, чак и туђ посао јер ми је лакше да га ја урадим него да објашњавам како се нешто ради по сто пута. Изеш тимски рад ако ћу да губим време на објашњавање једне те исте ствари сваки дан. А шефови живе у свом свету, немају појма ко ради а ко забушава.

pazi ako pricaju samo o fudbalu i koju bi zenu opalili(veliki srpski ebaci), ne bih ni ja komunicirao. Ali kontam da nije svuda tako crna situacija, valjda ima ljudi sa kojima mozes da podelis nesto interesantno...

A ni sa zenama nije bolje, evo moja zena mi se zali skoro svaki dan kad izadju na pauzu, njih 4-5, ili se prica o odeci ili o momcima kako smo odvratni... :)

Poslednja izmena:
Pa kada samo pricamo o fudbalu ili koju bi opalili.....

:D

Za mene to nije drasticno, to je za direktan uput psihijatru.

Ljudi su različiti, ja na primer sam oduvek bio što bi naš narod rekao "stidljiv". Zapravo ne volim mnogo da komuniciram sa ljudima koje ne poznajem dobro tj. introvertan sam. Da li sam faličan zbog toga, da li svi treba da budemo komunikativni i željni pažnje, druženja sa drugima?

Ja na to ne gledam da sam nenormalan, jer kada bi sebe zbog toga smatrao nenormalnim onda bih morao i one druge, koji ne zatvaraju usta da smatram nenormalnim. A onda bi svi koji nisu prosek bili nenormalni što vodi zna se čemu. Ova sredina i ima taj problem što pokušava sve koji iskaču iz proseka da vrati nazad, zato i živimo kako živimo. Tamo gde su ljudi stvari postavili drugačije mnogo bolje i kvalitetnije se živi.

Poenta moje priče je, ne valja ljude forsirati ako nema potrebe za tim. A neki (mnogi) to namerno rade...

Psihijatri treba da leče ljude koji su opasni po okolinu (ludake, neuračunljive) a ne troše vreme ljudi koji se razlikuju od proseka.

Razumem ja tebe, samo što ne prihvatam sivilo proseka. Oduvek sam mrzeo princip pakovanja ljudi u identične kutije radi lakšeg slaganja. Pojedinac treba da se prilagodi timu isto koliko tim treba da se prilagodi pojedincu (naravno u pozitivnom smeru), jer je smisao te zabave posao - ne druženje, pričanje lovačkih priča i pijenje piva...

Zato je za mene bitnija stručnost jer ona više govori o čoveku nego što slaganje sa timom govori o stručnosti.

cheers

pazi ako pricaju samo o fudbalu i koju bi zenu opalili(veliki srpski ebaci), ne bih ni ja komunicirao. Ali kontam da nije svuda tako crna situacija, valjda ima ljudi sa kojima mozes da podelis nesto interesantno...

Ljudi koji žive u Srbiji su pomalo "oštećeni". Što zbog porekla (tuskog) što zbog nesrećnih događaja koji nas prate ovde ljudi nose debele maske u društvu. Zato je jako teško zapravo videti kakav je čovek sa kojim pričaš, svi vrte neke stereotipne priče jer se boje da ispadnu iz krda (proseka) i budu prokuženi.

Zato u Srbiji svi psuju i prave se veliki jebači (iako ne moraju niti žele), zato je fudbal jedina prihvatljiva tema za priču između dva muškarca. Verujem da bi se zaista iznenadio kakvih sve ljudi ima kada ne bi nosili maske, ne bi forsirano živeli. Tada ne bi bilo ni nervoze, nasilja a na kraju ne bi ni ratovi izbijali.

Svi stranci sa kojima sam komunicirao se poprilično razlikuju od nas, mnogo su opušteniji i ne libe se da pokažu šta ih zanima a šta ne.

Kada procitam ovakve postove, drago mi je sto se ne bavim IT poslom.
Vecina su asocijalci i namcori..
Radim kao sofer u maloj firmi, nemamo HR, PR i ostala odelenja.
Plata je redovna, svi se super slazemo i zezamo na poslu, gazda zadovoljan, pusta nas kuci cim zavrsimo (to je nekad i nekoliko sati ranije)a zavrsimo svaki dan ranije.
Odemo na pivo petkom, ide i gazda sa nama, pricamo o svemu i svacemu, nema podmetanja noge, povlascenih i krivih, nema teroija zavere!
Odradimo svoje kako treba, mi njemu dobri, on nama, drzava podmirena, sta ces vise?

Da on nije takav, ne bi ni mi bili mozda tako produktivni i pozitivni.
Radio sam ja u firmama gde sam jedva cekao da idem kuci, a smrknutog lica isao svaki dan na posao.. daleko bilo.

Ljudi su različiti, ja na primer sam oduvek bio što bi naš narod rekao "stidljiv". Zapravo ne volim mnogo da komuniciram sa ljudima koje ne poznajem dobro tj. introvertan sam. Da li sam faličan zbog toga, da li svi treba da budemo komunikativni i željni pažnje, druženja sa drugima?

Ja na to ne gledam da sam nenormalan, jer kada bi sebe zbog toga smatrao nenormalnim onda bih morao i one druge, koji ne zatvaraju usta da smatram nenormalnim. A onda bi svi koji nisu prosek bili nenormalni što vodi zna se čemu. Ova sredina i ima taj problem što pokušava sve koji iskaču iz proseka da vrati nazad, zato i živimo kako živimo. Tamo gde su ljudi stvari postavili drugačije mnogo bolje i kvalitetnije se živi.

Poenta moje priče je, ne valja ljude forsirati ako nema potrebe za tim. A neki (mnogi) to namerno rade...

Psihijatri treba da leče ljude koji su opasni po okolinu (ludake, neuračunljive) a ne troše vreme ljudi koji se razlikuju od proseka.

Ja nisam rekao da svi treba da pucaju od komunikacije. Takodje sam jako svestan da su neki nadareniji za to a da neki prosto nisu i da drze jezik za zubima jer im to ne ide od ruke. To ne znaci da si automatski falican.

Medjutim... opet prica u firmi u kojoj radim... postojao je lik koji je radio aplikacije za mobilne telefone. Mrzovoljan, bez zelje da saradjuje, cudnog pogleda svaki put kad mu se naslonis malo na sto (kao da si mu ubio pola porodice) i nenormalno cutljiv - sva prica se zavrsi sa "dobro jutro" nakon cega se stavljaju sluske u usi i sa "cao" u 5:00 nakon cega odlazi. Da li je to normalno? Kapiram ja da su programeri asocijalni ali brate to za mene nije zdravo (lik ima porodicu btw).

Ne kazem ja da svi trebaju da budu prst u dupe ali ako ne postoji neka normalna opustena konverzacija koja se ne tice posla, pa kako ocekujes da uradis bilo sta? Zdrava atmosfera je vrlo bitna kada radis posao, ma koji da je. Ako ti znas da nemas sa kim da popricas o neobaveznim temama na poslu a tu si sa istim tim ljudima 8 sati dnevno, vrlo je verovatno da ce nakon nekog vremena doci momenat kada ces jedva cekati 5 sati ili ce ti odlazak na posao padati kao najteza stvar na ovoj planeti.

Opet ne kazem da treba svi da budu isti i da jedna velicina odgovara svima ali to ne znaci da svi treba da cutimo kao ribe pognutih glava i da blenemo u svoje monitore. I btw, ako neko hoce da komunicira o neobaveznim stvarima ne znaci da je nestrucan. Na kraju dana koliko ko zna je bitno i kako ko radi takodje ali to ne znaci da ne treba odrzavati dobre odnose sa svojim kolegama.

Poslednja izmena:
Evo malo i mojih iskustava.....
Do skora sam radio u jednoj velikoj domacoj kompaniji kao IT menadzer (da, da, vec vidim kako odmahujete glavom :p :p )
Pod jedan, HR je radio svoj posao prilikom selekcije - davao mi je ljude koje sam ja trazio (nikada mi nije bila presudna skola, nego su me interesovali i ljudi sa iskustvom)
Ali uz svakog coveka je dolazila analiza kakav je on sa HR aspekta - problematican, uklapa se u sredinu, bla bla... i mogu vam reci da nikada nisu gresili u proceni ljudskog karaktera....
Tada je dolazio strucni deo testova i kombinacija ta dva je davala ono sto nam treba - naime, neka je covek genije, ali ako ne ume da trpi autoritet u firmi od 1000+ zaposlenih on kao sysadmin/dba/stagod nema celu sliku i nece dobiti posao...
Takodje, posto covek provodi KONSTANTNO min 8 sati na poslu (sto je mnogo vise nego kuci kad oduzmemo prevoz i spavanje), cilj mi je bio da se ljudi na poslu osecaju kao kod kuce....
Treba ti 1 dan da zavrsis privatne poslove? Slobodno idi, ostali ce te pokrivati....
Bolesno ti je dete? Ostani kuci, nije prob...
Zavrsio posao, pa ne bi da blejis nego da odes ranije? Sto pitas uopste...
Ali, radi se do 12, 1 2 uvece, subota nedelja? Niko ne pravi pitanje, svi dolaze i rade kada treba....
Npr, petkom se pravio molitveni dorucak, svi damo po kintu, donese se rostilj u kanc, narodnjaci se puste na radiju (pa casual friday je, zar ne) i za to vreme saznas i sta koga muci, i sta bi ko hteo, zelje snove....
E to je ono sto cini jedno odeljenje/firmu bar po meni...
Da ujutru sa zadovoljstvom ides na posao i da ti to ne predstavlja teret nego uzivanje, jer jedino zadovoljan covek moze da da celog sebe i na poslu i kuci.....
Trudim se da i sada u svojoj firmi postujem neke davno postavljene postulate....

Ljudi koji žive u Srbiji su pomalo "oštećeni". Što zbog porekla (tuskog) što zbog nesrećnih događaja koji nas prate ovde ljudi nose debele maske u društvu. Zato je jako teško zapravo videti kakav je čovek sa kojim pričaš, svi vrte neke stereotipne priče jer se boje da ispadnu iz krda (proseka) i budu prokuženi.

Zato u Srbiji svi psuju i prave se veliki jebači (iako ne moraju niti žele), zato je fudbal jedina prihvatljiva tema za priču između dva muškarca. Verujem da bi se zaista iznenadio kakvih sve ljudi ima kada ne bi nosili maske, ne bi forsirano živeli. Tada ne bi bilo ni nervoze, nasilja a na kraju ne bi ni ratovi izbijali.

Svi stranci sa kojima sam komunicirao se poprilično razlikuju od nas, mnogo su opušteniji i ne libe se da pokažu šta ih zanima a šta ne.

Sa ovim se ne slazem. Uvek u drustvu (na poslu, medju kolegama) pokazujem kakav sam. Ako mi se nesto ne svidja, kazem, ako mi je nesto kul, opet kazem. Pazim da ne uvredim nekog, ali imam svoj stav.
Ne pravim se ovakvim ili onakvim, ako takav nisam. Nekad se ovo dobro pokaze, nekad ne. Ali...
Gde god da sam radio, zadrzao sam kontakte i mogu da pozovem nekog na pice. Sa nekima sam ostao dobar, sa nekima ni ne pricam, nego im se samo javljam, jer nemamo nista zajednicko, a kulturan sam. :)
Po meni je to OK.
Evo, bas sam mislio ovih dana da pozovem bivseg sefa (kojeg u firmi malo ko voli) na neku kafu... Covek je ljudina, ali radi svoj posao kako treba, pa ga ne mirisu radnici koji zabusavaju.

Evo malo i mojih iskustava.....
Do skora sam radio u jednoj velikoj domacoj kompaniji kao IT menadzer (da, da, vec vidim kako odmahujete glavom :p :p )
Pod jedan, HR je radio svoj posao prilikom selekcije - davao mi je ljude koje sam ja trazio (nikada mi nije bila presudna skola, nego su me interesovali i ljudi sa iskustvom)
Ali uz svakog coveka je dolazila analiza kakav je on sa HR aspekta - problematican, uklapa se u sredinu, bla bla... i mogu vam reci da nikada nisu gresili u proceni ljudskog karaktera....
Tada je dolazio strucni deo testova i kombinacija ta dva je davala ono sto nam treba - naime, neka je covek genije, ali ako ne ume da trpi autoritet u firmi od 1000+ zaposlenih on kao sysadmin/dba/stagod nema celu sliku i nece dobiti posao...
Takodje, posto covek provodi KONSTANTNO min 8 sati na poslu (sto je mnogo vise nego kuci kad oduzmemo prevoz i spavanje), cilj mi je bio da se ljudi na poslu osecaju kao kod kuce....
Treba ti 1 dan da zavrsis privatne poslove? Slobodno idi, ostali ce te pokrivati....
Bolesno ti je dete? Ostani kuci, nije prob...
Zavrsio posao, pa ne bi da blejis nego da odes ranije? Sto pitas uopste...
Ali, radi se do 12, 1 2 uvece, subota nedelja? Niko ne pravi pitanje, svi dolaze i rade kada treba....
Npr, petkom se pravio molitveni dorucak, svi damo po kintu, donese se rostilj u kanc, narodnjaci se puste na radiju (pa casual friday je, zar ne) i za to vreme saznas i sta koga muci, i sta bi ko hteo, zelje snove....
E to je ono sto cini jedno odeljenje/firmu bar po meni...
Da ujutru sa zadovoljstvom ides na posao i da ti to ne predstavlja teret nego uzivanje, jer jedino zadovoljan covek moze da da celog sebe i na poslu i kuci.....
Trudim se da i sada u svojoj firmi postujem neke davno postavljene postulate....

da da, samo sto to u praksi obicno znaci da pet sest puta godisnje ljudi uzmu free day, odu malo ranije, ali zato rade dvadeset vikenda i pedeset noci.
ja isto radim u firmi koja je za srbiju san snova, maltene bajka. medjutim kad bacim na pair sta i koliko radim, i mala mi je plata i treba mi vise slobodnog.
takodje zapamtite da "HR" iskljucivo sluzi da zastiti gazde od radnika. kada neki baja ili po preporuci dolzai tu se hr i ne pita mnogo.

da da, samo sto to u praksi obicno znaci da pet sest puta godisnje ljudi uzmu free day, odu malo ranije, ali zato rade dvadeset vikenda i pedeset noci.
ja isto radim u firmi koja je za srbiju san snova, maltene bajka. medjutim kad bacim na pair sta i koliko radim, i mala mi je plata i treba mi vise slobodnog.
takodje zapamtite da "HR" iskljucivo sluzi da zastiti gazde od radnika. kada neki baja ili po preporuci dolzai tu se hr i ne pita mnogo.

Veruj mi da to ovde nije bio slucaj, da su ljudi mnogo vise dobijali nego sto su davali.....
Kod mene u IT-ju preporuka je bila ok, ali nikada nije bila presudna...
A ako neko insistira, onda to mora i napismeno da kaze, pa onda on snosi konsekvence.... :d

Zapošljavanje na osnovu karaktera je po meni jedna vrsta diskriminacije . Gazde obično vole da zaposle nekog ko će da im titra muda , a ako iz razgovora vide na mu neću krečiti stan vikendom i prazniti đubre onda ti je automatski to nepoželjna karakterna osobina .

Poslednja izmena od urednika:
Uh.. drugoj temi si pricao kako si sve konvertovao u cirilicu, pa cak menjas u cirilicu i dokumenta drugih preduzeca koje dobijes mailom. Stvarno si dokon na poslu. Nije ni cudno sto si nezadovoljan.

Uh.. drugoj temi si pricao kako si sve konvertovao u cirilicu, pa cak menjas u cirilicu i dokumenta drugih preduzeca koje dobijes mailom. Stvarno si dokon na poslu. Nije ni cudno sto si nezadovoljan.

Na primer dobijemo obrazac na latinici da ga popunimo, a ja ga popunim na ćirilici i prepravim ono što su oni kucali u ćirilicu. (Za to ne treba više od minut dva, samo klikneš i automatski se sve odradi, može u oba smera.) Ako mogu naravno da ću to raditi. Što se mene tiče tako sam sebi povećao produktivnost jer ćirilicu čitam brže. Znači ne radi se o dokonosti.

Jos veca produktivnost bi ti bila kad bi se navikao na "celavu" latinicu :D

Na primer dobijemo obrazac na latinici da ga popunimo, a ja ga popunim na ćirilici i prepravim ono što su oni kucali u ćirilicu. (Za to ne treba više od minut dva, samo klikneš i automatski se sve odradi, može u oba smera.) Ako mogu naravno da ću to raditi. Što se mene tiče tako sam sebi povećao produktivnost jer ćirilicu čitam brže. Znači ne radi se o dokonosti.

Postoja lakse citam latinicu i ovde sam tolike godine, uzeo sam za pravo da izmenim sve tvoje postove i prebacim ih u latinicu. Povecava moju produktivnost :)

Samo se ti šali kolega, to što radiš je mobing :)

@kUdtiHaEX BRAVO covece....nasmeja me...kako te nije mrzelo? ili je to samo jedan klik, a moze u oba smera :D

Haha Kutijo care

Ili mi vrati postove na ćirilicu , ili ih skroz obriši . Ozbiljno sad . I ja sam majmun što uopšte pišem bilo šta ovde .

Ili mi vrati postove na ćirilicu , ili ih skroz obriši . Ozbiljno sad . I ja sam majmun što uopšte pišem bilo šta ovde .

Na kraju ce ovaj iz S&T jos ispasti u pravu ..... :d

Čudi me da mi i avatar nije promenio , stavio neko slovo " L " .

Čudi me da mi i avatar nije promenio , stavio neko slovo " L " .

Tvoja zelja je za mene zapovest. Nadam se da ti se dopada font :)

attachment.php

Prilozi

• worf.png
    worf.png
    14.8 KB · Pregleda: 449
Poslednja izmena:
Kako ono kažu na stranim forumima:

ABOOZEE!

Dokaz da lecenje kompleksa moze da ide sa razlicitih "visina", bravo ..... na nivou deteta iz predskolske,... ali prvi dan u skolici, sve kapiram.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno