Šta je novo?

IT poslodavci u Srbiji - kritike, pohvale i utisci

mr_gee_fox

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2009
Poena
319
Pozdrav,
primetio sam da na ovom forumu nema ovakva tema (ili nisam video dobro), pa bih zeleo da imamo temu koja ce se baviti tematikom IT poslodavci i zaposljavanje. Zapravo voleo bih da sto vise ljudi koji vec rade u firmama i kompanijama u IT sektoru izloze svoje misljenje, a mislim da ih ovde ima dosta. Sto se IT poslova tice, tu sam mislio sto vise grana koje su usko vezane za IT (programiranje, inzenjerstvo, mreze.... itd itd pa cak i prodaja i servis). Ne bi bilo lose da se npr kaze na koji nacin se doslo do posla, kakvi su uslovi rada, ugovor o radu, tim u kome se radi, nacin na koji se isplacuje plata i kako pa na kraju i velicina plate ukoliko ne predstavlja problem.

Mislim da bi bilo korisno kada bi na jednom mestu imali kratak uvid u gore navedene stvari kod kompanija koje zaposljavaju IT sektor i koje se same bave IT-em. Nadam se da ovo gore sto sam naveo ne krsi pravila foruma....
P.S. Svestan sam da bi ovo na neki nacin bila nekomercijalna reklama, pa bi mozda najbolje bilo da se javi neki mod kako bi nas uputio sta bi i koliko bi smelo da se govori u temi

Poslednja izmena:
Pa za početak neka od tih pitanja se u mnogim kompanijama smatraju poslovnom tajnom, tako da sumnjam da ćeš puno konkretnih odgovora da dobiješ. Dalje pitanje je koliko će odgovori objektivni biti...blah, šta da ti kažem nek ti je sa srećom :)

Pa generalno su jako losi. Sve zavisi. Kada odes na razgovor najbolje ces proceniti kakvi su po tome kako su te ugostili. Imas firmi koje su otvorene pocetkom ratova (necu da ulazim u finansije) koje su bile prodavci parketa a posle su se nazivali velikim sistem integratorima. Ljudu su jako pakosni, takva je situacija u zemlji. Ne treba ocekivati napredovanje. Kod stranaca moze biti ista ili bolja situacija. Ako uleti nadredjeni manager ili sef koji ne poznaje poslovni proces, bice jako lose. Trazi se veliko radno iskustvo, da se u vecini slucajeva samo obucavas (microsoft,cisco,Vmware...). Trazice svasta na konkursima za sto manje kompenzacije. Prekovremeno se ne placa, tesko je dobiti odmor... Na konkursima za it se radi matis, test opste kulture, test intelignencije, timski test resavanja situacije.
E sad, moze biti i dobro, sve zavisi od srece. Poznanstva (kontakt,preporuka ili veca - kako god) je potrebna. Bg prenatrpan i nema bas puno posla. Po meni najbolje prolaze programeri koji rade za strance ili neka vrsta outsorcing-a bez bilo kog kontakta sa drzavom. Poznanstva sa Djeticima i Bosancima su jako vazna. Treba ih znati jer drze uvek dobre pozicije po svim firmama. Postoji varijanta neke stranke, krece se od lepljenja plakata, rada na standovima i ne grantuje se uspeh. Ako se i nesto dobije za 25-30k rsd nije po meni resenje. Zivot je skup i stranka ce uvek traziti da se bezuslobno potpisuju neke stvari za njih i radi kako oni kazu. Mnogo rizika po meni i bacenog vremena. Ne valja zamerati se nikome. Sa druge strane, mozes uzeti iseljenicku vizu ili aplicirati preko. Mocices da zivis od svog rada, bices negde tamo gradjanin 2 ili 3 reda kao i ovde sa tim sto ces normalnije ziveti. Ne treba obracati paznju na kukanje nase radnicke klase preko, cinjenica je da imaju manje plate od akademski obrazovanog kadra. Sami su pojedini krivi za to jer se bahanalisu malogradjanski sa kucama, novim kolima, televizorima od 2.5k soma i u kreditima su do guse. Ovo je je moje iskustvo. Imam 28 godina i radim u bransi od 18-te. Ovo uzmi sa rezervom jer je ovo moje zivotno iskustvo i gledanje na situaciju.

^ Predobar post.

Sve zavisi od firme do firme i od menadzmenta. Neki su patos a neki su korektni. Koliko si placen toliko i vredis. Ako ne moz da nadjes posao onda i ne vredis mnogo. Ako smatras da mozes bolje i vise, bolje radi sam za sebe. Oglasi su saroliki. Neki traze da znas sve i to su tipovi koji nemaju pojma sta hoce. Uz dobru pricu mozes da im prodas sta hoces. Neki znaju sta hoce ali obicno ljude nalaze po preporuci. Preporuka je vrlo vazna stvar. Sto ih vise imas, tim bolje. Znanje i sposobnost ne znace uvek dobru platu/poziciju, vec mogu da navuku i dosta bede na vrat ako ne umes da se pazis. Posla u IT-u za sposobne i vredne ima jer takvih je u Srbiji 2%. Ostalo su mahom salabajzeri kojekakvi koji misle da je IT *******cija.
Plate zavise od grane IT-a i koliko si dobar pregovarac. Tako mozes da se upucas u nogu kao Windows admin za 500e a mozes i da zavrsis kao osrednji programer za 1500e ako umes da se prodas. Sve zavisi od situacije. Prekovremeno malo ko placa a ceni jos manje (mahom).
Price o vezama sa Djeticima i ostalima ne piju vodu kao ni sa strankama. Pre svega sto moze vise da te upropasti u nekoj buducnosti nego sto moze da koristi i u nekoj sadasnjosti. Ako nisi zavrsio fax, trazi posao. Juri iskustvo. Nabacuj znanje lopatom, siri svoje veze i poznanstva inace ce posle faksa biti "a sta sad".

To ti je moje zivotno iskustvo :) ja sam se zaposlio sa 18 godina, sada ih imam 27.

Veza mnogo znaci u nasoj zemlji, sa vezom mozes biti obican ljubitelj (cak ni to nego malo napredniji korisnik) kompjutera i da dobijes neko mesto odrzavanja kompjutera i neku pristojnu platu i da glumis velikog hakera. Ovo vazi za nase firme privatne ili drzavne, dok stranci cene samo rad i znanje, ali i to dosta varira kao sto je napisano.

Mislim da se ovde prvo treba kategorizovati koji IT poslovi postoje, pa onda diskutovati o tome kako ko prolazi, evo da ja prvi pocnem (poredjao sam po potrebnom znanju i iskustvu,za 0level je najmanje znanja potrebno)

0level odrzavanje racunara i mreze u manjim firmama (tipa da se fajlovi,internet i stampac sheruje i to je to)
1level sklapac racunara u prodavnici kompjutera
2level web dizajner
3level administrator mreza u velikim firmama
4level programer knjigovodstvenih aplikacija, samozaposlen ili rad u domacim mini programerskim firmama
5level programer sa znanjem jednog ili dva programerska jezika koji radi u vecoj programerskoj firmi
6level programer-web dizajner za lokalne forume - komercijalne sajtove
7level programer sa znanjem velikog broja programskih jezika
8level programer koji je specijalizovan u odredjenoj oblasti programiranja koja je trenutno trazena u svetu
9level dizajner kompjuterskih cipova i elektronike

Kao sto je vec receno, nema pravila koliko ce ko da zaradjuje jer zavisi koliko se prodas, kakvu vezu imas i koliko je firma robovlasnicka.

Na zalost ovde i sa povecim znanjem se vrlo brzo dodje do plafona u zaradi, koja ispadne posle manja od zarade nekvalifikovanog radnika u nekoj razvijenijoj zemlji. To je nazalost jako tuzno i po meni jedan od razloga za odlazak. Novac posle 30-e (cesto i ranije) pocne drasticno da utice na kvalitet zivota i steta je ziveti ceo zivot kao podstanar, voziti se javnim prevozom i ziveti od plate do plate. Ja na srecu radim za strance (radio i za domace :D ), ali da nije tako isao bih iz zemlje. Ali, pocnu li opet neki novi nacisti/fasisti da zare i pale - odoh ja glavom bez obzira. Ne mozes ziveti u strahu i bez sloboda ma koliko para imao.

Ako ti ovde zivis kao podstanar, zasto mislis da neces napolju biti isto tako podstanar, ili ces imati svoju kucu ali ces placati kredit koji ce ti biti isti ili veci kao da si podstanar, plus sto ces onda biti vezan za kucu i neces moci da prihvatis ponudu za bolji posao koji je dosta udaljen od tvoje kuce?
Ako nisi dobar strucnjak u nekoj IT oblasti, ziveces manje vise istim standardom kao i u srbiji.
Mislim da je bolja varijanta da ovde radis za stranca gde imas mnogo vecu platu od proseka, nego da odes napolje i budes sa zaradom prosek ili ispod proseka, plus nemas obezbedjeno stambeno pitanje, plus sto si stalno u stranoj zemlji sa strancima koji te nikada nece prihvatiti kao svog i gde ces se osecati da ne pripadas tu.

Poslednja izmena od urednika:
Ne bavim se IT-em ali da prozborim neku o odlasku iz zemlje.

Bio sam na 3 meseca u Španiji na praksi. Plata koju sam za to dobijao je za njih tamo mizerna i ispod njihovog minimalca, ali opet veća nego plata lekara u Srbiji. Ljudi sa kojima sam radio su imali od 5 do 25 puta veću platu od mene, jer je u pitanju strašna firma koja radi po celom svetu, i u vrhu je u svojoj oblasti. Pare koje sam dobijao tamo su bile dovoljne da platim stan, hranu, i poneko putovanje, s tim što sam živeo u strogom centru Sevilje, u jako lepom stanu. Hrana koju sam kupovao nije mesni narezak, nego nešto mnogo bolje što u Srbiji em ne bih mogao da nađem, em ne bih imao para. Jeo sam zečetinu i srnetinu i pačetinu redovno. Svaki dan 10 vrsta voća probaš. Piješ ceđeno voće. 3 vikenda sam bio na moru, obišao Madrid, Barselonu, Lisabon. I sve to od plate + još malo preko toga. Samo Ryanair iz Sevilje ima preko 30 destinacija za koje je povratna karta oko 50e, često i manje.

Poenta svega ovoga je da se mnogo lepše živi za iste iste ili slične pare kao i ovde. Stan smo nas dvojica plaćali 400 evra sa svim računima. Jedina stvar koja mene lično sprečava da se vratim tamo je što bi moja devojka jako teško našla posao.

A o tome da si zauvek stranac i slično, možda negde, u Americi svakako, ali u Španiji daleko od toga. Posle 2 nedelje tamo, momci sa kojima sam radio su me vodili na plažu, zezali se, ja im pravio roštilj (oni veze sa tim nemaju), izlazili zajedno maltene svaki dan posle posla. Išli na utakmice zajedno... Španci su dosta slični nama po mentalitetu pa mi je baš lako bilo da se prilagodim. S druge strane, u drugim zemljama ne bi bilo tako.

Što se stana tiče. 90% ljudi sa kojima sam radio su ispod 30 godina i niko od njih nema svoj stan. Ili živi sa roditeljima, ili sa nekim iznajmljuje stan (ili kuću). Razlog: što bih se ja cimao oko tih kredita i slično, kad za 10% mesečne plate imaš super stan, crkne bojler sutra ti gazda zameni, ako te smori kraj ti se preseliš... Baš mnogo ljudi tako razmišlja. Par starijih ljudi koji imaju porodice, decu, oni imaju stanove, ali opet većinom van grada, jer je saobraćaj baš pakao u centru. Ali za takav stan ili kuću još i možeš da uštediš za 10, 15 godina.

Sve što hoću da kažem, u inostranstvu može jako lepo da se živi, kvalitetnije, da se više uživa, više para da uštedite, više stvari da obiđete... I sve bi bilo divno, ako to možete da podnesete. Mene je posle 3 meseca pucala takva nostalgija da je to neverovatno. Još sam živeo sa jednim momkom odavde, kako bi tek bilo da sam bio sam? Najlakše od svega je reći, ma idi, do jaja ti je to, zaradiš pare, stekneš iskustvo, posle biraš gde ćeš da radiš. I upravo to meni ljudi trenutno govore.

Nadam se da će nekome ovo biti korisno.

Da li je bolje vani ili ovde mnogo zavisi od vaseg mentaliteta... ja sam bio godinu dana u J. Koreji, imao super platu, svake godine sam bio u Nemackoj i Engleskoj po nekoliko meseci ranije (turisticki, nisam radio); nigde mi ne prija kao u Srbiji. Mada se i ovde menja sve na gore, ali za sada je ovde mnogo prijatnije sto se okoline tice. Ocekujem da se to promeni dok ja zavrsim ovaj post, po Marfijevom zakonu :)

Ne znam kakvi su minimalci u drugim zemljama, ali u Nemackoj je minimalac za IT veci nego mozda i najvece IT plate u Srbiji, ako izuzmemo nekolocinu ljudi koje mozemo prebrojati na prste. A zivot je mnogo jeftiniji tamo i svega ima, sve funkcionise.

Nego, mi smo previse otisli sa teme IT poslovi u Srbiji... podelicu iskustvo kolega, posto ja licno nikada nisam radio za drugu firmu.
Plate su dobre za srpske uslove, ali osim onih koji rade u MS-u, svi ostali imaju neku zackoljicu... recimo ne rade kao stalni radnici, nisu prijavljeni na ceo iznos, plate u dolarima.. izgleda cudno, ali se dosta njih zali jer tako ne moze da uzme kredite, da otvori kreditne kartice, mogu da ih otakce kad god zele bez otpremnina i slicno.
Neki se zale na kolicinu rada, prekovremeni rad koji se ne placa vec se smatra ukljucenim u platu, prijavljeni preko svojih pausalnih firmi a ne prijavljeni u firmi gde stvarno rade..

I sada jedan komentar iz ugla "poslodavca". Kako se gomila posao, ja razmisljam da nadjem radnika ili barem saradnika koji bi radio deo posla. Medjutim, ja ne znam nikoga ko se bavi ovime sto ja radim. A da ja zaposlim nekoga, i godinu dana placam da uci, to nikako nije isplativo :(
Tako da, iz ugla poslodavca, ja ne mislim da imamo dovoljno dobrog IT kadra. Imamo za outsorsing, pogotovu za tipican, ali da treba da se nesto kod nas radi, mislim da je izbor kadra previse slab. Previse je ljudi koji imaju matematicku osnovu ali vrlo malo IT iskustva u odredjenim oblastima, van web programiranja.
I ja licno ne bih razmisljao primetno drugacije od firmi koje sam pomenuo - mozda bih cak i bio gori :)

Poslednja izmena:
Pozdrav,
primetio sam da na ovom forumu nema ovakva tema (ili nisam video dobro), pa bih zeleo da imamo temu koja ce se baviti tematikom IT poslodavci i zaposljavanje. Zapravo voleo bih da sto vise ljudi koji vec rade u firmama i kompanijama u IT sektoru izloze svoje misljenje, a mislim da ih ovde ima dosta. Sto se IT poslova tice, tu sam mislio sto vise grana koje su usko vezane za IT (programiranje, inzenjerstvo, mreze.... itd itd pa cak i prodaja i servis). Ne bi bilo lose da se npr kaze na koji nacin se doslo do posla, kakvi su uslovi rada, ugovor o radu, tim u kome se radi, nacin na koji se isplacuje plata i kako pa na kraju i velicina plate ukoliko ne predstavlja problem.

Mislim da bi bilo korisno kada bi na jednom mestu imali kratak uvid u gore navedene stvari kod kompanija koje zaposljavaju IT sektor i koje se same bave IT-em. Nadam se da ovo gore sto sam naveo ne krsi pravila foruma....
P.S. Svestan sam da bi ovo na neki nacin bila nekomercijalna reklama, pa bi mozda najbolje bilo da se javi neki mod kako bi nas uputio sta bi i koliko bi smelo da se govori u temi

kao sto je J Lo rekao, to u svakoj ozbiljnijoj firmi predstavlja poslovnu tajnu i svaki ozbiljan radnik nece o tome pricati. na kraju se svodi sve kao i za ostale poslove a to je koliko si sposoban, koliko si vredan i kako se prodas. niko ti nece dati ni dinara vise nego sto mora isto kao i ti sto gledas da prodjes sto jeftinije kada kupujes nesto. da je placeno manje nego napolju - jeste ali to moze da se kaze i za svako zanimanje. ko misli da moze preko da uspe - siroko mu polje.

I sada jedan komentar iz ugla "poslodavca". Kako se gomila posao, ja razmisljam da nadjem radnika ili barem saradnika koji bi radio deo posla. Medjutim, ja ne znam nikoga ko se bavi ovime sto ja radim. A da ja zaposlim nekoga, i godinu dana placam da uci, to nikako nije isplativo :(

Ja ti iz ugla poslodavca mogu reci da je to izuzetno isplativo. Za svega 6 meseci uspeo sam kroz rad na projektima da napravim bolje web programere od 80% njih koji se kao takvi prodaju na nasem trzistu. Sve zavisi sta juris i kakav pristup imas :)

P.S. Ne znam odakle ideja da je zivot u Nemackoj jeftin, bas naprotiv.

Ja ti iz ugla poslodavca mogu reci da je to izuzetno isplativo. Za svega 6 meseci uspeo sam kroz rad na projektima da napravim bolje web programere od 80% njih koji se kao takvi prodaju na nasem trzistu. Sve zavisi sta juris i kakav pristup imas :)
Uh da je nesto prosto tipa web programming u pitanju, kamo srece :) Ja znam skoro svakoga ko se ovime bavi u svetu, i nema dovoljno slobodnih (koji vec ne rade u MS, McAfee, Symantec i slicnim firmama) da se na prstima nabroje.
A takve ne mozes placati 1000e mesecno jer nece ni da cuju (ni Indusi, ni Rusi - sa Kinezima se ne racumem :D). A i sa druge strane ne mozes ih stvoriti za svega godinu dana.

P.S. Ne znam odakle ideja da je zivot u Nemackoj jeftin, bas naprotiv.
Ideja je iz stalnog putovanja za Nemacku na duze. Mene bi manje kostalo da iznajmim stan u Nemackoj i svi ostali troskovi, nego da u Srbiji zivim u svom stanu. Pod stanom u Nemackoj ne mislim nesto u centru Frankfurta, pored Doma u Kelnu ili slicno nego bilo koji osrednji stan od 60-70m2, kojih ima za biranje do 600e.
Uzmi naravno u obzir da racunam i to da bi me svako putovanje kostalo manje: prvo, ne bih placao putovanja do Nemacke ;) Drugo, karte do Koreje bi bile i duplo jeftinije. Letovanja bi, za isti novac, bila duza, ili bolja, itd.

hm gde da pocnem .....

Aj ovako, procitao sam par vrlo kvalitetnih postova iznad sa kojima se u potpunosti slazem.

Zivot preko jeste mnooooooooogo bolji bar iz mog iskustva, prica da je tamo skuplje je budalastina plasirana od strane ljudi koji nisu ziveli tamo samostalno, ili su otisli sa 150e dzeparca i kukaju.

Ja sam licno bio u Londonu 2 puta poslovno po mesec dana, e ovako ..... skupo za nase uslove je:

1. Stan, preskupo za nas standard 200funti nedeljno je bio stan u kom sam bio koj je 100m od Celzijevog stadiona.
2. Pice u klubovima uvece .... 3,4-5 funti krigla piva :), do duse ... budimo realni ima i klubova, kafica i slicno gde je to isto pivo 1 funtu, ali realno 3-4 funte prosek.

I to je to .... te dve stvari su skupe za nas ostalo je sve jeftinije nego u srbiji (ok i prevoz je tad bio skuplji ali fazon 20% s tim sto ako se uzima nedeljna karta izadje bas bas jeftino, plus sto sad mislim da smo i u tome skuplji ;) jer smo 10 puta menjali cenu karte a oni ne).

E sad .... da obrazlozim, to sto je nama nesto skupo ne znaci nista, jer njima zaposleni sa minimalnom platom mogu da pokriju sve troskove, pa .... njima je i dalje normalno da odu na letovanje svake godine .... sto je u srbiji naucna fantastika za 80% ljudi.
Moj posao je tamo placen od 15 do 35 funti po satu, ovde ne mogu da zaradim te pare ni u ludilu sa mojim poslom, tj pozicijom koju mi srednja skola propisuje.

Sto se tice IT firmi u srbiji, mogu da kazem da sam razocaran stanjem i da sam vise puta radio za nase firme, poslovi se mahom dobijaju preko veze (80%) kad idem na razgovor i kad vide moj CV uvek me bledo gledaju, i onda nastaje problem sto svim ljudima na razgovoru po iskustvu ja mogu da budem sef, ne oni meni ;)
A kad mi kazu plata 30k pa jos oni jadni fazoni prijavljen si na 14k i slicno ... samo kazem, hvala dovidjenja, ne gori mi pod nogama i ne trebaju mi pare za lecenje ;)

Pritom se ocekuje ako imas auto da jelte vozikas se njim da zavrsavas poslove za firmu, kad sam radio u prodaju softvera, odustao sam posle 6 meseci jer je to kod nas identicno prodaji Kirbi usisivaca, zoves i smaras ljude za nesto sto im realno ne treba.

Sto se tice Bosansko - Crnogorske veze ..... ja se slazem sa tim u potpunosti, vojska i policija su vecinom pokrivene sa kako ih ja nazivam "bosanskim klanom" totalni bezmozgasi dovedeni tu po rodjackoj liniji.

@alfaunits
Druze moje misljenje je da bas to treba da uradis .... nadjes neku postenu osobu, koja ce da se cima za svoje znanje, naucis ga sve uz dogovor da ti radi 5godina ili slicno, a ako si dobar poslodavac tj postujes radnike i njihove potrebe, isti ce biti prezadovljni i svakodnevno ce se truditi da rade bolje, ne zato sto ti trazis ... nego zato sto im je extremno dobro na poslu ;) (ovo pricam iz mog iskustva)

Poslednja izmena:
uh, de bas London nadje... ne zelim da sirim diskusiju i idemo u off, al cisto da neko ne pomisli da je sve jeftinije u Londonu nego u Bgd npr jer je poprilicno skuplje... pogotovo hrana...

Da se ubacim na kratko posto mislim da nisam dovoljno kompetentan da aktivno ucestvujem u diskusiji jer skoro i da nemam nekog iskustva u IT bransi.
Ono sto me fascinira su oglasi gde se trazi ama bukvalno sve, od HTML-a do programiranja u C#/C++/Java, a izmedju su baze (SQL, Oracle), mreze (CCNA prednost :D ), web programiranje a VoIP i VPN inzenjering se smatra prednoscu. Pardon, zaboravio sam da ubacim i sysadmin iskustva izmedju.
Tu mi nije jasno sta ti ljudi ocekuju kada daju takav oglas i koliko je ljudi zaista sposobno da taj posao rade profesionalno na svim gore navedenim poljima. Cak i kada bi se nasao neko, za koji novac bi radio taj posao. E tu se vidi sta poslodavci traze i koliko su bezobrazni. Traze radnika koji bi im radio posao koji bi relano treblao bar tri osobe da obavljaju a verovatno ne bi imao srazmerno vecu platu.

Moram priznati da je Kutija ostavio veliki utisak na mene kada je rekao:
Ako nisi zavrsio fax, trazi posao. Juri iskustvo. Nabacuj znanje lopatom, siri svoje veze i poznanstva inace ce posle faksa biti "a sta sad".
Generalno sam napravio veliki propust kada sam dozvolio sebi da upisem "fax" u 23oj godini plus da pre toga nisam imao radnog iskustva u IT bransi...

Poslednja izmena:
@alfaunits
Druze moje misljenje je da bas to treba da uradis .... nadjes neku postenu osobu, koja ce da se cima za svoje znanje, naucis ga sve uz dogovor da ti radi 5godina ili slicno, a ako si dobar poslodavac tj postujes radnike i njihove potrebe, isti ce biti prezadovljni i svakodnevno ce se truditi da rade bolje, ne zato sto ti trazis ... nego zato sto im je extremno dobro na poslu ;) (ovo pricam iz mog iskustva)
Ali ja treba bukvalno da ulozim nesto tipa 20.000e u njega tih godinu dana a da maltene nista ne radi to vreme osim da uci. I to 20.000e ako imam srece... (da, moze da dodje neko ko ce prihvatiti "platu" od 200e a da "samo uci" - ali samim tim odmah otpada sa spiska kandidata :))
Firme tipa MS uglavnom takve ljude stave da rade nesto za Windows explorer i onda polako ulaze u Nt sys calls, i polagano dodju kroz neko vreme u kernel programming - ali tu prodje vremena, i oni rade nesto to vreme.
Ja ne mogu da nadjem nekoga ko se barem malo razume pa da vredi pricati o tome da on radi nesto drugo tada i dobija konkretne instrukcije za ucenje na primerima i lagano udje skroz u tu pricu. Uzeti nekoga ko "razbija PHP" je totalno ludilo, nema dodirnih tacaka.

Pa sto onda kukas ako nisi spreman da ulozis?

Da se ubacim na kratko posto mislim da nisam dovoljno kompetentan da aktivno ucestvujem u diskusiji jer skoro i da nemam nekog iskustva u IT bransi.
Ono sto me fascinira su oglasi gde se trazi ama bukvalno sve, od HTML-a do programiranja u C#/C++/Java, a izmedju su baze (SQL, Oracle), mreze (CCNA prednost :D ), web programiranje a VoIP i VPN inzenjering se smatra prednoscu. Pardon, zaboravio sam da ubacim i sysadmin iskustva izmedju.
Tu mi nije jasno sta ti ljudi ocekuju kada daju takav oglas i koliko je ljudi zaista sposobno da taj posao rade profesionalno na svim gore navedenim poljima. Cak i kada bi se nasao neko, za koji novac bi radio taj posao. E tu se vidi sta poslodavci traze i koliko su bezobrazni. Traze radnika koji bi im radio posao koji bi relano treblao bar tri osobe da obavljaju a verovatno ne bi imao srazmerno vecu platu.

To su nebuloze. Ne moze jedan covek da bude i kasirka i konobar i da brise WC a pored toga i da dostavlja limun. To ti je tipican primer likova koji nemaju pojma sta zele / ili su unajmili neku HR budalu koja nema dve blage sa zivotom (generalno svi HR-ovci su *****i (moje misljenje)). Nije zgoreg da se javis i odes na razgovor cisto da razbijes tremu koju gomila ljudi ima kada je razgovor u pitanju jer se dosta njih tripuje da je to ne znam sta. Pa cisto fiskulture radi odes, popricas, cujes, uputis se itd.
Cak i takvi nenormalni zahtevi mogu da se dovedu na razumnu meru ako umes da prodas pricu i da sklopis dobar ugovor na startu. U svakom slucaju uvek imaj u vidu:
1. Neces celog zivota raditi u istoj firmi, promenices ih nekoliko
2. Svako je zamenljiv
3. Svaki posao posle nekog vremena dosadi

Glede faksa, vecina ljudi ne kapira koliko je angazovanje sa strane bitno tokom istog pa kasnije izadju sa diplomom i znanjem velicine 0. Sve price "zavrsi ti faks pa ces lako naci posao" su takva nebuloza koju ce onaj kojem se ta prica servira osetiti na svojoj kozi nekoliko godina kasnije. Zato je bitno da se maksimalno trudis da sa faksa izadjes sa diplomom, ali jos vaznije - sa realnim iskustvom i znanjem stecenim u realnim radnim uslovima.

Zanimljivo je da svi ljudi koji nisu zavrsili fakultet s*ru da kao fakultet nije potreban. Jok, pustices tutinca armiraca da ti projektuje zgradu??? Ne znam za IT kako ide, ima ljudi koji kidaju programiranje, a nisu zavrsili faks, ali sigurno da je i njima plata manja nego sto bi je dobili sa faksom. A opet moras i da se pokazes na poslu, i koliko znas toliko ces biti placen....nema tu neke velike mudrosti

Alfa, daj otkrij nam koji je to posao kad tvrdis da u svetu postoji kompetentnih ljudi da se na prste nabroje?

Otprilike, postoje dve vrste firmi u Srbiji sto se tice diploma/znanje odnosa.
Jedna trazi radnika sa ne nesto mnogo znanja i iskustva ali mora da ima diplomu, kako bi se doticni bizmismen hvalio kako ima za male pare programera-inzenjera, ili to moze biti i drzavna firma gde ces biti u prednosti sa faksom ali naravno moras imati i vezu.
Drugi tip firme je cist kapitalisticki ispljuvak kojeg ne zanima tvoja diploma, nego samo znanje i iskustvo, mada ce ti diploma mozda dodati koji procenat vecu platu.Ovo su uglavnom strane firme(pristojno veca plata), ili nas outsource(nesto veca plata).

Poslednja izmena od urednika:
Glede faksa, vecina ljudi ne kapira koliko je angazovanje sa strane bitno tokom istog pa kasnije izadju sa diplomom i znanjem velicine 0. Sve price "zavrsi ti faks pa ces lako naci posao" su takva nebuloza koju ce onaj kojem se ta prica servira osetiti na svojoj kozi nekoliko godina kasnije. Zato je bitno da se maksimalno trudis da sa faksa izadjes sa diplomom, ali jos vaznije - sa realnim iskustvom i znanjem stecenim u realnim radnim uslovima.
Sa ovime se slazem. Samo, i tu postoji problem, neki ljudi (kao ja) ne mogu da rade nesto pored faxa. Probao, zeznuo se, nemam taj kapacitet prosto receno. I ja cu krenuti da sticem iskustvo tek kad mi ostane par ispita ili samo diplomski, ali se ne kajem previse zbog toga.

Hocu samo da kazem da nije smak sveta cak i kad se nema iskustvo za vreme studiranja, imam par drugara koji su bez problema nasli posao, a angazovanje i iskustvo za vreme studiranja u nekom realnom radu = 0 (sem projekata na faxu, jelte). Naravno, nisu na istoj poziciji kao i ljudi koji su se vise angazovali tokom studija, ali nisu ni na tako losoj, plus konstantno uce dosta stvari.

Pa sto onda kukas ako nisi spreman da ulozis?
Kukam sto nema ljudi koji barem su iole upuceni u ovo, koje bi barem mogao kao MS da uvedem u posao i da mi se to isplati.
Ovako ja bukvalno treba da mu/joj placam 20.000e i vise samo da nauci nesto, a da je pitanje da li ce i tada znati dovoljno. I onda moze da ode (je*** ti ugovore i ostalo, to mogu Comtrade i slicni da forsiraju, firmice male mogu da p***)

Zanimljivo je da svi ljudi koji nisu zavrsili fakultet s*ru da kao fakultet nije potreban. Jok, pustices tutinca armiraca da ti projektuje zgradu???
Pa ne mesaj arhitekturu, zdravstvo i IT... IT stvarno moze da se nauci dovoljno za vecinu poslova.
Ne mozes da radis u farmaciji neke IT poslove, jer ti treba i znanje farmacije tamo recimo, ali to opet ne znaci da IT fax ista znaci ;)

Ne znam za IT kako ide, ima ljudi koji kidaju programiranje, a nisu zavrsili faks, ali sigurno da je i njima plata manja nego sto bi je dobili sa faksom.
Malo morgen... znas kako su mi gledali diplomu kada sam isao na krace poslove vani? Nisu ni pitali za nju. U najgorem slucaju bi pitali da bi mi lakse sredili vizu.
Znas kako su mi odredili platu? Rekli cifru, ja rekao dodajte nulu i prepravite u cifru iznad. Na tu cifru su i pristali.
Ja nemam fax - nisam ni drugu godinu zavrsio. Da imam fax, advokat strane firme bi se manje smarao sa papirima, ali bi ja opet imao istu platu, jer da ne prihvate, ja bih otisao u drugu firmu.

To samo totalne gluperde imaju manju platu bez diplome, jer prihvataju price kako treba da imaju manju platu bez diplome. Ne rade oni kao farmaceuti u apoteci (mada kod nas i za to ne treba realno diploma... jer danas je to samo jos jedan formalni prodavac) ili doktori ili arhitekte, gde zavrsen fax ipak nesto znaci.
Oni rade nesto sto znaju ili ne znaju. I po tome se vrednuju.
Dakle ko nema diplomu i nema iskustvo... ili barem projekte neke uradjene iza sebe koji prikazuju njegovo iskustvo, on ne moze da trazi ko zna sta..
Ali kad imate nesto konkretno iza sebe, bez obzira na diplomu, u privatnoj firmi pokazite sta imate iza sebe, i ne prihvatajte price da vam sleduje niza plata jer nemate diplomu.

Jedini izuzetak je mozda ako traze diplomu PMF-a zbog MATEMATIKE, za specificne poslove. Inace... jok.

Alfa, daj otkrij nam koji je to posao kad tvrdis da u svetu postoji kompetentnih ljudi da se na prste nabroje?

Pogresno si shvatio - postoji na prste prebrojiv broj njih koji nisu VEC pod ugovorom sa nekom firmom. Ima stotine njih... ali svi su uglavnom vec zaposleni, neki duze vreme, u firmama tipa MS, McAffee, Symantec i slicne firme (AV, zastita, storage...).
Tako da je izbor radnika sa tom strukom prebrojiv na prste trenutno, bez imalo preterivanja. Ako izuzmemo radnike OSR-a, americke firme koja rade projekte u toj oblasti i za druge, ali naplacuje milionske sume kao KAPARU, ne znam da li ima i 5 ljudi trenutno slobodnih za taj posao. (ako ih ima, nisu poznati javnosti, jer svi mi cucimo na NTFSD news groupi).

U pitanju je pisanje drivera. Za generalno pisanje hardverskih drivera ima mnogo vise ljudi, ali za softversku kategoriju (file systems npr.) je taj broj najvise koja stotica, od cega su skoro svi u MS-u.

E sad dolazimo do prostog primera radnika i kvazi-radnika. Imali ste sigurno iskustva da vam driver za graficku, maticnu, komponente neke druge, pogotovu audio :) ne radi kako treba?
E mooooozda bih autore takvih drivera i nasao u Srbiji... ali ko zna kada bi od njih postao covek :)

U stvari mozda i ima ovih boljih... ali su verovatno vec zaposleni u Comtrade-u (koji je preuzeo slovenacki Hermes, koji je najveca firma na Balkanu koja se bavila ovime, ako se ne varam)

Poslednja izmena:
Gresis.
Neke ozbiljnije firme kod nas (znam bar za 2 medju najjacim da ne navodim sad imena) vrse selekciju CVeva po sledecem sistemu. Prihvataju etf/pmf studente smerova koji ih zanimaju, ostalo ni ne gledaju.

Naravno ne kazem da ljudi bez diplome ne mogu da uspeju nigde, daaaaleko od toga (cak u familiji imam odlican primer za to, bas za programiranje). Samo kazem da neke firme zahtevaju fax da bi uopste radio kod njih.
Cak sta, svako ko je dovoljno sposoban, ne treba mu ni diploma ni fax, moze i kao freelancer da ima vecu zaradu nego u bilo kojoj firmi.

edit: ovo je odgovor na prvi post, preteko si me sa drugim.

Da, znam da ima firmi koje traze diplomu ali postoje dva takva tipa:
- oni kojima stvarno trebaju diplomci, zbog tipa znanja (matematika npr.)
- oni koji ne znaju sta hoce, a def. im ne treba konkretno znanje. Takve treba izbegavati.

Naravno da ne racunam na drzavne parazite ;)

Ove su obe delimicno u prvoj kategoriji, ali nije im matematika presudna vec ceo paket, matematika/programiranje raznih vrsta/itd. I bukvalno su u fazonu samo diplome sa ta dva faxa, ostalo ih ne zanima.

Meni licno je takav pristup pogresan, jer ono sto traze moze bilo ko sa klikerom i dobrim iskustvom/znanjem da radi, plus sto svakako imaju rigorozan intervju. Ako je neko dobar, pokazace se dobro i na intervjuu, a firma ga maltene diskriminise zbog nedostatka/neodgovarajuce diplome, a mozda bi bio bolji za tu poziciju od nekoga sa tom diplomom. :)
Uostalom i matematiku neko moze samostalno da nauci, mada fax naravno pomaze.

Ne mogu da verujem da se salju uglavnom negativni postovi.
Ako je nesto zivo u Srbiji, to je IT trziste (mislim da deo koji se bavi inzenjeringom. Na zalost, pretpostavljam da je trgovina u ITu ispratila ostale grane trgovina :(). A naravno da uvek moze bolje... ali je trenutno daleko od loseg.

U NSu maltene SVE programerske firme vape za programerima. Naravno, automatski su i uslovi dobri...
Moja subjektivna ocena je da sutra da se pojavi 20 iole kvalitetnih programera, u roku od nedelju dana bi svi nasli posao.
Sa druge strane, koliko ih nedostaje govori i cinjenica da je jedan od dva "giganta" (RT-RK) otvorio kancelariju u BGDu da bi lakse dosao do ljudi...

PS U poslednjih mesec dana sam sa vise strana cuo da Novi Sad nazivaju "silicijumskom dolinom Balkana".
PPS Silikonska je ulica Strahinjica Bana :)

Aj ljudi da se ne pretvori ovo u jos jednu temu FAX VS NOFAX.....
Uvek ce oni koji nisu zavrsili pricati kako je fax bespotreban za bilo sta i oni koji trenutno studiraju ili su nedavno zavrsili kako bez faxa ne moze da se radi i bez faxa je mala plata....
A i jedno i drugo je glupost i ovo nije mesto za takvu raspravu

Nazad
Vrh Dno