Šta je novo?

IT Akademija (gubljenje vremena i para)

Danas sam gledao Microsoft cert. Windows 10, 60EUR pocetak, za korisnike iz BiH.

Nije lose za pocetak, a ipak je Microsoft.

@tomas,

Ata podrazumeva taj probni rad od 3 meseca? Da li zaposleni odmah potpisuje ugovor o radu, i ako da na koji period? Da li se plata razlikuje u probnom radu?

Poslednja izmena:
@tomas,

Ata podrazumeva taj probni rad od 3 meseca? Da li zaposleni odmah potpisuje ugovor o radu, i ako da na koji period? Da li se plata razlikuje u probnom radu?

Kod nas je sledeća varijanta:

Kad se raspiše oglas, traži se uglavnom, poželjno visoko obrazovanje, može da prođe i srednja ukoliko pozicija nije neki menadžment. U prvom krugu gledanja CV-jeva svašta može da te izbaci iz konkurencije, gledamo prvenstveno iskustvo, da li je fax npr privatni ili državni ne znači previše, ali opet nije da ne bacimo pogled. Sva one gluposti u biografiji opisnog karaktera o osobi manje više ne čitam (vredan radnik, tačan, radi u timu, snalazi se pod pritiskom itd, koga briga čoveče). Zanima me šta si radio, šta kažeš da znaš da radiš, da vidim da se konstantno obučavaš, da vidim da si i privatno zainteresovan za ono čime se baviš (npr došao mi jednom SE za Storage koji nema Internet u kući, meni takav lik ne treba), da saznam šta te pokreće kao profesionalca i osobu.

Kad razvrstamo neki prvi krug samo na osnovu biografija, kandidati rade standardne testove (psihološke), tu dobijamo preporuku HR-a koju uglavnom poslušamo ukoliko nekog ne preporučuju. Dalje ide prvi krug razgovora, i tu se dođe do 2-3 kandidata s kojima možemo da pričamo na temu ponude za posao. Rad na određeno je 6 meseci, a posle toga ugovor na neodređeno uglavnom donosi povećanje plate od 10%.

Do sad se nije desilo da toliko pogrešimo u proceni i da nekome ne produžimo taj ugovor. Što se tiče sertifikata, IT akademiju ne bi ni pogledali, čak bi ga verovatno odstranili iz selekcije ako mu je to jedina preporuka, prolaze zvanični CISCO, Microsoft, itd sertifikati, i lepo je videti neki od Coursera, ili EDX sertifikata. Evo jednom liku je bio plus što je završio par EDX sertifikata na temu svetske istorije, prosto pokazuje mi čoveka koji radi na sebi i ima želju da uči.

Hvala Mare, ovo je bas bilo korisno, posebno meni koji sam pitao u vezi Coursera i EdX sertifikata. ;)

Nisu mi jasni ti vazi ugovori na odredjeno od 6 meseci i probni rad od fiksno 3 meseci jer zakon o radu (i nov i stari) imaju probni rad od 6 meseci u okviru kod poslodavac moze u bilo kom trenutku da raskine taj ugovor bez ikakvih posledica po njega.

Ljudi ti kazu kako je u praksi, pusti ti zakon... :)

Sto se tice sertifikata, nisu losi da se okiti LinkedIN profil ,)

Da vas podsetim da uvek postoji mogucnost da nadjete nekog politickog mamlaza i da se udomite u neku od drzavnih ustanova. E tu vam ne treba ni skola, ni znanje, ni sertifikat.... Ne zavrsavajte kurseve zbog sertifikata, vec zbog znanja! Ako posedujete znanje, sigurno cete pronaci i dobar posao. Pa sada, ako ne prodjete na par konkursa, na jednom ce prepoznati vas kvalitet, a posle....nebo je granica.

Informisite se kako se pise dobar CV, napravite LinkedIN profil (nece da se baci) i sto je najvaznije.... stvarajte reference (volontirajte, smisljajte sami projekte...)!!!!

Poslednja izmena:
Kod njih je tako u praksi. Ne svuda.

@tomas,

Znaci da se sklapa ugovor na 3 meseca. Oni koji u ta tri meseca pokazu zadovoljavajuce performanse se zaposljavaju na "neodredjeno". Ostalima pozelimo puno srece na nekom drugom radnom mestu u nekoj drugoj firmi.
Pripravnicke plate su normalno nize, ne samo ta tri meseca vec prvih 12 meseci. Plata raste sa iskustvom.

Nisu mi jasni ti vazi ugovori na odredjeno od 6 meseci i probni rad od fiksno 3 meseci jer zakon o radu (i nov i stari) imaju probni rad od 6 meseci u okviru kod poslodavac moze u bilo kom trenutku da raskine taj ugovor bez ikakvih posledica po njega.

Zato sto je tako lakse. Nije to raskidanje bas tako jednostavno kako deluje na prvi pogled. Ovako nema nikakvih peripetija, jednostavno se ne sklopi novi ugovor, "zdravo i dovidjenja".

Kod nas je sledeća varijanta:
Sva one gluposti u biografiji opisnog karaktera o osobi manje više ne čitam (vredan radnik, tačan, radi u timu, snalazi se pod pritiskom itd, koga briga čoveče).
Ja kada vidim CV koji se sastoji 90% od recenica tipa "radi dobro pod pritiskom, vredan i timski radnik, pozitivno razmisljam, trt-mrt" i slican tekst koji svi skidaju sa raznih sajtova i ubacuju u svoje cv-jeve dodje mi da povratim. Previsa takvog teksta donosi "negativne poene".

Da li u vasim firma ima ljudi koji su zavrsili IT akademiju?

Koji kurs kod njih valja? Drugar razmislja da upise, nema predznanje u vezi IT-a pa me pita za njih. Ja vidim da oni imaju bas dosta kurseva a nemam pojma kakvi su.

ITakademija ili nesto slicno su jedine opcije, posto dosta radi (elektricar) pa samo varijanta ucionice dolazi u obzir, kuci nema teorije da uzme da uci nesto novo pa jos da prevodi sa engleskog ili nemackog.

Dakle nesto sto bi ga naucilo osnove kako treba pa onda bi imao volje da sam uci dalje.

Ne mora samo ITakademija.

Poslednja izmena:
Definisi kriterijume za to "valja". Btw, koji god kurs i gde god da ga upise, ako mu se bude posvecivao tih par sati par puta nedeljno koliko su predavanja onda se nece 'leba najesti od toga.

Mislim da je veci problem ako ne poznaje dovoljno engleski

Bez obzira na nivi iskustva? Zanimljiva generalizacija. Znaci zovete samo ljude sa formalnim obrazovanjem (i to vrv isklhucivo u drzavnim ustanovama)?

Pretpostavljam da misli na one kojima je to jedina referenca?

Mislim da ne vredi ponavljati.

Na danasnjem trzistu rada postoji ogromna ponuda dobro obrazovanih i iskusnih programera sa formalnim drzavnim obrazovanjem, koje se stice godinama. Neko ko je sada npr. autoelektricar/moler/frizer ili bilo sta drugo, i misli da ako zavrsi IT akademiju ili bilo koji drugi kurs programiranja, cak paralelno dok radi taj svoj posao, da ce nakon toga da prosperira i da se mlati para od programiranja, grdno se vara. Moj bi mu savet bio da napreduje u svojoj struci umesto da trosi pare i vreme na prekvalifikaciju za posao koji je sada unosan, a za koji vecina od njih nije, jer da se ne lazemo, nije programiranje samo pisanje koda, ima tu i matematike, poznavanja hardvera, struktura podataka... da ne nabrajam sve.

Ko je ozbiljan u nameri da postane programer, ili ce sam uvatiti knjige i poceti da radi projekte/programira, ili ce zavrsiti neki normalan drzavni faks vezan za IT/elektrotehniku, i nakon toga postati dobar programer. Programer/IT strucnjak se ne postaje za godinu dana.

^upravo.
Ne znam koje sve kurseve ima IT Akademija, ali očekivati da neko bez solidnog predznanja informatike i dobrog vladanja engleskim jezikom upiše i završi bilo koji kurs programiranja i sutra krene time da se bavi je apsolutno nerealno. OK je upisati neki kurs opšte informatike radi poznavanja rada na računaru, ali tek tako upisati programiranje je bacanje para.

Ne nasedajte na Facebook reklame.

Ja bih dodao da cesto dobro placeni programerski poslovi i nisu cisto "programerski", odnosno ocekuju se i inzenjerska/matematicka znanja vezana za problem koji se resava softverski. Takva znanja se ne sticu na IT akademijama i drugim slicnim skart "akademijama".

Bez obzira na nivi iskustva? Zanimljiva generalizacija. Znaci zovete samo ljude sa formalnim obrazovanjem (i to vrv isklhucivo u drzavnim ustanovama)?
Formalno obrazovanje je potreban, ali ne i dovoljan uslov. Primamo i sa nekih privatnih kao sto je RAF. Ali na mesta developera ne primamo ljude sa srednjom skolom i zavrsenim kursevima (kao sto je IT akademija) ili sa nekih privatnih fakulteta kao sto je FIT ili sa nekih losijih drzavnih (ima gomila drzavnih skart "IT fakulteta i visokih strukovnih skola"). Za ljude sa (odgovarajucom) srednjom skolom imamo mesta namenjena ljudima sa srednjom skolom (npr. mesta tehnicara koji se bave postavljanjem mrezne infrastrukture). Ne primamo ih na mesta developera.

Primamo i ljude koji imaju "ne-IT" formalno visoko obrazovanje, ali imaju potvrdjeno visegodisnje (minimum 5 godina rada u oblasti od interesa) iskustvo u IT, i to posle formalne i prakticne provere znanja.

Nikada, ama bas nikada, ne razmatramo prijave ljudi koji nemaju formalno obrazovanje, a do juce su radili kao trgovci, masinbravari, komercijalisti, kasapi, bili nezaposleni, pa su zavrsili nekakve kobajagi IT akademije i kurseve.

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom odgovoru. Koji bi bili skart drzavni IT fakukteti (barem sto se Univerziteta u BG tice)?

Hvala na detaljnom odgovoru. Koji bi bili skart drzavni IT fakukteti (barem sto se Univerziteta u BG tice)?

Beogradski IT fakulteti su svi uglavnom OK. Kad god mozemo da biramo zaposlicemo nekog ko je zavrsio ETF (bilo koji smer ako na razgovoru pokaze potrebna znanja), ali zaposljavamo bez problema i diplomce FON (informacione tehnologije naravno, menadzment je druga prica) i Matematickog fakulteta. FTN u Novom Sadu je takodje vrlo dobar. Izbegavamo razne "Univerzitete iz ___________", bez obzira na to sto su drzavni. Npr. TF u Čačku nam nije favorit kod zapošljavanja, a još manje razne "visoke škole strukovnih studija" uključujući i Visoku školu elektrotehnike i računarstva iz Beograda.

[Edit]: Ovde pričam naravno o ljudima koji se bave razvojem softvera. Postoje poslovi za koje primamo ljude sa strukovnih škola, pre svega pomenute Visoke škole elektrotehnike i računarstva iz Beograda, a to su poslovi instalacije i implementacije kod korisnika. Daklem za ekipe koje instaliraju hardver, softver, mrežnu opremu itd. kod korisnika, na terenu.

Poslednja izmena od urednika:
Za ovu generalizaciju, predrasude i vređanje se u "pripizdinama" zapadne Evrope dobija zahvalnica i otkaz u roku od par dana ;)

Sreća pa je lepota IT-a u tome da čovek može da radi gde hoće i za koga hoće ...
Situacija je takva da nema dovoljno ljudi na tržištu rada tako da ima mesta i za srednju stručnu spremu ...

Realnost je da više od pola ljudi koji i trenutno rade nema fakultet (čak ni privatni) - http://startit.rs/istrazivanje-srpski-programeri-plate-obrazovanje/

Poslednja izmena:
Mislim da nas ceka jako mracna buducnost ako je javascript jezik buducnosti kao sto pise u tom clanku.

A sto se pripizdine tice, osetio si se prozvanim? Mozda je covek kao donja pripizdina mislio na Blace, Brus, Prokuplje, Svrljig, Vlasotince, Knjazevac... ovo su mesta u kojima sam bio i epitet bi im bio pripizdina. Da se ne lazemo, u odnosu na BG je i Loznica jako blizu da bude "treci svet".

Uf brate.... Sad su svi ostali gradovi treci svet u odnosu na bg.. Al kad se tvrdi da bg srče iz cele zemlje onda su to neistine... Il nedajboze neko da spomene kako ljudi beze iz tih pripizdina da bi osetili malo srecniji zivot, jer se uvek nadje neki bgdjananin koji ce da objasni da takvi ne treba da budu u bgu vec u svoji pripizdinama....
Koji ste licemeri....

Mislim da nas ceka jako mracna buducnost ako je javascript jezik buducnosti kao sto pise u tom clanku.

A sto se pripizdine tice, osetio si se prozvanim? Mozda je covek kao donja pripizdina mislio na Blace, Brus, Prokuplje, Svrljig, Vlasotince, Knjazevac... ovo su mesta u kojima sam bio i epitet bi im bio pripizdina. Da se ne lazemo, u odnosu na BG je i Loznica jako blizu da bude "treci svet".

Mislio sam ono što je napisano, a ti malo bolje pročitaj ;)
Spomenuo je TF Čačak (sadašnji FTN), a ti vidi iz linka kom univerzitetu pripada - http://www.ftn.kg.ac.rs

Nego da preporučim sadržaj iz najsevernije "srpske pripizdine" - Subotice
Strašan posao rade ljudi sa ovim projektom webinarium - http://webinarium.rs

U jednoj od emisija gost je bio Dejan Pavlukovic koji je odgovoran za www.helloworld.rs (infostud IT deo)
Iz prve ruke informacije i saveti oko zapošljavanja :

Na svakom koraku možemo čuti o ljudima koji danonoćno apliciraju na poslove bez uspeha, kako se žale da uopšte nema posla, kako su konkursi namešteni i druge negativne stvari. Mnogo od ovoga je tačno, ali je i činjenica da je većini kandidata bitniji kvantitet poslatih prijava nego kvalitet.

Na predstojećem webinaru pričaćemo o situaciji na IT tržištu u Srbiji i šire, pogledaćemo statistiku kako objavljenih poslova tako i kandidata, a osvrnućemo se i na dobre i loše prakse obe strane.

Pričaćemo o tome kako treba pristupiti traženju posla, bez obzira na to da li je to oglas za posao u vašem gradu ili oglas za online posao na drugom kraju sveta, kao i o tome kako možemo unaprediti CV, koji su to načini na koje možemo da se istaknemo i stvarno privučemo pažnju HR osobe koja pravi selekciju.

Naš gost biće Dejan Pavluković, dipl. fonovac i infostudovac. Dejan je radio na razvoju Infostudovog sajta za zapošljavanje a sada se zanima turbulentnim dešavanjima na domaćem IT tržištu sa aspekta povezivanja IT populacije i kompanija. Trenutno radi na sajtu HelloWorld.rs namenjenom ITjevcima koji traže posao ili žele da napreduju u IT karijeri.

[YOUTUBE]gO2gqeya8ZQ[/YOUTUBE]

Obavezno pogledajte i druge emisije ;)

Poslednja izmena:

Zasto to mislis? Google (Angular 2), Facebook (ReactJS) i ekipa se vrv ne bi slozili sa tobom.

Nazad
Vrh Dno