Šta je novo?

Istorijske slike

Kakvih više dogradnji? Hotel je srušen u aprilskom bombardovanju '41.
Restoran Park koji se kasnije tu nalazio je druga priča ali on naravno nije na ovoj fotografiji.
Napisaću naknadno hronoligiju. tek hotel je dogradjivan.
A meni je posebno zanimljiva ova "bašta" prema ulici koja u početku nije postojala, zatim je postavljena bašta, pa bašta sa nadstrešnicom kroz koju su pešaci mogli da prolaze da bi na kraju vlasnik to sve zazidao. I kao što ste i vi napomenuli kasnije je hotel srušen u aprilskom bombardovanju.

Železnički most i improvizovan prirodni bazen 😃

oABP9Mz.jpg

Napisaću naknadno hronoligiju. tek hotel je dogradjivan.
A meni je posebno zanimljiva ova "bašta" prema ulici koja u početku nije postojala, zatim je postavljena bašta, pa bašta sa nadstrešnicom kroz koju su pešaci mogli da prolaze da bi na kraju vlasnik to sve zazidao. I kao što ste i vi napomenuli kasnije je hotel srušen u aprilskom bombardovanju.
Ako mislite na ovo na trotoaru što nije srušeno na slici onda je moja greška. Razumeo sam da mislite na baštu posleratnog restorana Park.

преузимање (4).jpeg

Hotel "Srpski Kralj" je podignut 1867. na prostoru koji je bio jedno od mnogobrojnih turskih grobalja, preko puta realke (danas pedagoški muzej) i ulaza u Kalemegdan. Od samog početka Turcima je smetao naziv hotela. Kao vlasnik se spominje Jovan Veljković. Izgrađen je na četvrtastoj osnovi i imao je prizemlje i sprat. Do prvog svetskog rata već je dva puta renoviran a dobio je još jedan sprat i dodata je bašta ka ulici (danas Pariskoj), izrađena od lakih materijala. Oko te bašte postoji i "zavrzlama" pošto je izdata dozvola samo za baštu sa nadstrešnicom a izgrađena na nedozvoljenom mestu - na trotoaru. U Opštinskim novinama iz 1933. ima članak o sporu gde se kaže da se bašta mora ukloniti ukoliko opštini zatreba taj deo zemljišta. Što se naravno nikada nije dogodilo. Očito korupcija na delu. Menjao je više puta zakupce. Početkom dvadesetog veka imanje kupuje Vračarska zadruga i kasnije ga dograđuje ponovo i dozidjuje još jedan sprat čime hotel dobija konačan izgled. Bašta je ponovo izgrađena ali od čvrstih materijala a njen krov postaje terasa hotela. U šestoaprilskom bombardovanju je srušen. Posle drugog svetskog rata na njegovom mestu otvara se restoran Park, koji je takođe doživeo katastrofu - oštećen je u požaru. Ne znam detalje restitucihe ali će na njegovom mestu niknuti, a šta drugo do stambeno-poslovni kompleks ne mareći za slavnu istoriju i bez trunke obzira "mladih" arhitekata prema kulturnom nasleđu. U prilogu reklama sa izgledom zdanja na samom početku i fotografije gde se može sagledati hronologija ovog zdanja.

Prilozi

• 46444370_10217537491171813_5081957818915880960_n.jpg
    46444370_10217537491171813_5081957818915880960_n.jpg
    59.2 KB · Pregleda: 60
  • 46488449_2000213756668625_2611565283923460096_n.jpg
    46488449_2000213756668625_2611565283923460096_n.jpg
    95.3 KB · Pregleda: 41
  • Hotel Srpski kralj.jpg
    Hotel Srpski kralj.jpg
    202.3 KB · Pregleda: 33
  • Hotel-Srpski-Kralj-tramvaj-motor_slika_O_137295261.jpg
    Hotel-Srpski-Kralj-tramvaj-motor_slika_O_137295261.jpg
    728.3 KB · Pregleda: 31
  • Reklama iz 1900 vidi se crtez sa izgledom hotela - nema baste.jpg
    Reklama iz 1900 vidi se crtez sa izgledom hotela - nema baste.jpg
    532.8 KB · Pregleda: 33
  • Hotel Srpski Kralj kao jednospratnica - sa zimskom bastom od lakog materijala - natpis Vracars...jpg
    Hotel Srpski Kralj kao jednospratnica - sa zimskom bastom od lakog materijala - natpis Vracars...jpg
    467.6 KB · Pregleda: 52
Ministarstvo vojske koje je nekad bilo na uglu Nemanjine ulice i Kneza Miloša (Miloša velikog), zgrada je srušena 1941., a projektovao je arhitekta Jovan Ilkić oko 1895. Zgrada je posle Velikog rata dograđena.

c9gRRaL.jpg

Na drug slici je samo uklopljena zgrada u novije vreme 😃

TlBNDQN.jpg

Toliko o Ratnom ostrvu, odvajkada oazi ptica... na svakoj fotografiji starijoj od 80ih je obicna ledina. Kakav propusten kapacitet. Isto kao i leva obala Dunava. Bitno da se trpa sve vise na postojecoj povrsini. Ratno ostrvo je mogla da bude druga Ada ili cak i urbani deo. Ovako sumarak koji nicemu ne sluzi osim Lida leti (ptice bi vec nasle mesto kao i do pre koju deceniju, da ne potezemo ekologiju).
Inace, fotografija je fascinantna.

Zaboravih da napomenem da sam je pozajmio sa FB. U daljini se vidi Zemun.
Mozda je moglo da bude neka vrsta Beogradskog Menhetna. Radim na levoj obali Dunava. Stvarno zali boze ne iskoriscenog dela posle Pupinovog mosta koji je mogao da se razvija. Sve su spucali na prostor oko Save.

@Zuba1970 : fotografija je odlična, pre svega zbog starosti. Inače, nalazi se negde na početku teme. :)

Toliko o Ratnom ostrvu, odvajkada oazi ptica... na svakoj fotografiji starijoj od 80ih je obicna ledina. Kakav propusten kapacitet. Isto kao i leva obala Dunava. Bitno da se trpa sve vise na postojecoj povrsini. Ratno ostrvo je mogla da bude druga Ada ili cak i urbani deo. Ovako sumarak koji nicemu ne sluzi osim Lida leti (ptice bi vec nasle mesto kao i do pre koju deceniju, da ne potezemo ekologiju).
Inace, fotografija je fascinantna.
Ratna ostrva su jako niska, poplavna i nestbilni, samo nanos peska koji se stalno menja, tek ih je pošumljavanje malo stabilizovalo a i zbog klimatskih promena i regulacije Dunava ima manje poplava. Nema kamenitu podlogu kao Ada Ciganlija i Ada Huja.

Moguce, ja sam je ovako nasao kako jeste.

Пароброд "Александар" на Савском пристаништу, у другом плану се види зграда царнарнице ("Ђумрукана"), крајем двадесетих.
 Александар на Савском пристаништу, у другом плану се види зграда царнарнице (Ђумрукана), крај...jpg

Par koje nisam kačio.

Prilozi

• Knez Mihailova 1930.jpg
    Knez Mihailova 1930.jpg
    242.2 KB · Pregleda: 48
  • Zemun 30ih.jpg
    Zemun 30ih.jpg
    226.9 KB · Pregleda: 49
  • Slavija 30ih.jpg
    Slavija 30ih.jpg
    309.1 KB · Pregleda: 49
  • Ugao Knez Mihajlove i Vuka Karadžića 1926..jpg
    Ugao Knez Mihajlove i Vuka Karadžića 1926..jpg
    461.8 KB · Pregleda: 64
Covek okacio milion slika, 2 mu obrisane gde se u jednoj spominje polni organ i sada administracija kriva...
Ne znam sta je sa ljudima u zadnje vreme...

Kružni tok Novi Beograd, pravo Pariske komune a desno Bulevar Mihajla Pupina (tad Bulevar Lenjina)

rkRUnol.jpg

Bara Venecija

BxTRuvk.jpg

Piše na slici

0IxdkEj.jpg

Ista ulica 20. oktobra 1944.

xErJPgG.jpg

Pijaca Jovanova tridesetih godina prošlog veka koja je bila u Gospodar Jovanovoj ulici

sOo0iRY.jpg

Palata Albanija zimska slika

Y930TMS.jpg

Zeleni venac davno i hotel Moskva na vrhu slike

YaGpnWV.jpg

Covek okacio milion slika, 2 mu obrisane gde se u jednoj spominje polni organ i sada administracija kriva...
Ne znam sta je sa ljudima u zadnje vreme...
Ja ne znam gde ste vi videli polni organ, slika je sa mackom koja je posle mog pitanja koje je obrisano i objavljena u Zanimljive. Dakle neko gresi i to konstantno i to nekako uvek sa mojim slikama. Na brdo nisam reagovao jer mozda i jesu bile skakljive ali nista vise od slicnih nebuloza koje se kace svaki dan i objavljuju.

...

Pijaca Jovanova tridesetih godina prošlog veka koja je bila u Gospodar Jovanovoj ulici

sOo0iRY.jpg

...
Jovanova pijaca (sa akcentom na prvom a)... ja pamtim malu pijacu pored C marketa ali sad vidim da nije ista pozicija sa originalom.
Na slici, gore sredina, zgrada je u Kralja Petra 75 ili iz mog vremena 7. jula 75 (tada su samo babe govorile predratne nazive ulica. Ovo je jedna od retkih kojoj znam sadasnji naziv... pre neki dan morao sam da guglam koja je Bul. despota Stefana). Na sredini zgrade iza nje je minaret Bajrakli dzamije dok sama zgrada sada nema zasiljen vrh na levom kraju a po njemu sam je odmah prepoznao. Da li je moguce da je vrh sklonjen u poslednjih 40ak god koliko ne zivim na Dorcolu!?

Screenshot_1602.png

Poslednja izmena:
Ona je porušena pedesetih godina prošlog veka, a otvorena je nakon zatvaranja Velike pijace koja je bila na mestu današanjeg Studentskog parka, ispred Kapetan Mišinog zdanja i današnjeg Hemijskog fakulteta.
To je bila glavna pijaca i trajala je nešto više od 100 godina (od 1824. do 1926. sa kratkim izmeštanjima na kraj Kneza i kratko pored Terazijske česme).
M2qCghr.jpg
8SRwInD.jpg

Nakon njenog zatvaranja, otvorena je manja na uglu Višnjićeve i jovanove ulice 😃

Vrh Dno