Šta je novo?

Istorijske slike

Super je ispao remastering slike.
 
Sajam 1970. godina

sBYMWvG.jpg


Sajam 1938. godina

pJwJTuf.jpg


Podzemni prolaz na Terazijama verovatno sezdesetih ili pocetkom sedamdesetih godina

g9pf2qZ.jpg
 
Baš ti hvala, odavno sam želeo da to uradim ali mi slabo polazi za rukom. Nisam neki umetnik.
PS:
Ja sam u drugom redu odozgo, drugi sa leve strane. Moja simpatija, Nada devojčica sa kariranom pored razrednog starešine, takođe komšinica. Umrla od tumora na mozgu još dok smo bili u gimnaziji.
Slika mi je dragocena jer od svih znam samo dvoje koji su još živi a za neke znam da su umrli ili nesrećno izgubili život. Npr. Momak u sredini koji pravi magareće uši drugu ispred sebe je arhitekta koji je radio na onoj ružnoj dvostrukoj kuli na NBGD. a ovaj levo od njega se utopio u Makarskoj 1971.
 
Prva slika su Šest Kaplara?

A druga? Koji je ono blok/naselje?

(22:49) EDIT: postavio sam pitanje pre nego što je postavljeno objašnjenje. 🐵
 
Poslednja izmena:
Na prvoj fotografiji nisu Šest kaplara, ovo je blok 37, ulica Narodnih heroja, autoput koji sada prolazi pored, još nije izgrađen. U zadnjem planu je blok 1 (Fontana).
 
Obe slike blok 37.
Druga slika pogled iz 37. bloka ka OS Dusko Radovic u Bloku 1. Vide se soliteri levo i desno od skole, vidi se studenjak. Carine jos nije bilo.
Travuljina i sredini, danas je autoput.
1968. valjda.

Screenshot_1396.png
 
Poslednja izmena:
Nije autoput, to je danas Bulevar Zorana Đinđića, bivši Bulevar AVNOJ-a, a škola Duško Radović nekad je bila "25. maj". A fotografija je čudna, kao da je generisana, a ne prirodna.
 
Nije autoput, to je danas Bulevar Zorana Đinđića, bivši Bulevar AVNOJ-a, a škola Duško Radović nekad je bila "25. maj". A fotografija je čudna, kao da je generisana, a ne prirodna.
Nemoj da gledas moju sliku sa GMaps. Tu sam zumirao skolu (i naravno da je to Bulevar ZDj), gledaj crno belu sliku tri posta ranije, slikano od solitera u 37. bloku. Iza solitera se tek pravi autoput a na slici se vidi sa leva Studenjak, pa zgrada ispred danasnje carine (Булевар Зорана Ђинђића 165), pa zgrada Народних хероја 35/9, pa zgrada u Народних хероја 17, pa skola, pa zgrada u Булевар Зорана Ђинђића 106...
33. bloka jos uvek nema (ni Geneksa ni osmospratnica, ni generalica, ni gliste)...
 
^ Ali jeste jako cudna perspektiva na slici. Sve izgleda dosta blize nego sto je u realnosti
 
I meni je bilo cudno ali bez dileme, to je to. Vide se visoki soliteri u 1. i 2. bloku (crno bela slika), verovatno sam omasio za studenjak, ostalo je tacno.
Otprilike je ovaj ugao po horizontali (vertikalu zanemarite), zbog toga se i ne vidi 33. blok osim ove dve osmospratnice na ovom SS (ugao ZDj i Narodnih heroja) i deluje van perspektive (crno bela slika). Tako da Geneks, generalice, glista, mozda vec postoje ali su van kadra (mada sumnam jer na CB slici nema pominjanih osmospratnica).

bhg.jpg
 
Poslednja izmena:
Belgijanac, imao mnogo visoke stepenice za ulazak. A svaki prozor se otvarao pomocu kurble sa strane.
 
I ima kontakt sa mrežom kao trola, zanimljivo.
 
Takve trole su imali svi beogradski tramvaji do '80ih godina. Za razliku od trolejbusa gde je klizač, kod tramvaja je bio točak sa žlebom kao kajišnik.
Prva beogradska "Dvojka" organka radi na seno:
1656846125139.png
 
"Letnja Dvojka". vozila je još ranih '60ih godina.
1656847186042.png
 
Nazad
Vrh Dno