Šta je novo?

Istorijske slike

"Terazijska česma
podignuta je 1860. godine po nalogu kneza Miloša, za vreme njegove druge vladavine, kao obeležje njegovog povratka na presto.
Do 1911. godine nalazila se nasred Terazija odakle je zbog nove regulacije saobraćaja na trgu, razgrađena i preneta u Topčider, gde se nalazila u porti Topčiderske crkve, sve do 1975. godine, kada se postavilo pitanje njenog prenošenja na prvobitno mesto.
S obzirom na izmenjenu situaciju na Terazijama, česma nije vraćena tačno na mesto gde je postavljena 1860. godine, već na prostor između hotela "Moskva" i "Balkan".
Česma je rešena u obliku trostepene piramide koju okružuje oktogonalni bazen sa profilisanom ogradom. Visoka je šest metara.
Sve četiri strane su na isti način obrađene, sa reljefnim floralnim motivom na gornjem profilisanom vencu, ispod kojeg se nalaze slepe arkade i monogram kneza Miloša Obrenovića.
Zatim dolazi središnji, kockasti deo sa upisanim krugom sa lavljom glavom iz koje izbija mlaz vode.
Ispod njega je postolje piramide.
Autori česme su Franc Loran i Franc Janko"
.

FSI-qhjWUAA5RnY.jpeg

Manakova kafana je jedna od najstarijih kafana u Beogradu. Otvorena je davne 1835. godine i nalazila se u Bosansko ulici 7, a sadašnjoj ulici Gavrila Principa 5. Kuća još postoji i preuređena je u prostor Etnografskog muzeja:

Prilozi

• Manakova kafana je jedna od najstarijih kafana u Beogradu. Otvorena je davne 1835. godine i na...jpg
    Manakova kafana je jedna od najstarijih kafana u Beogradu. Otvorena je davne 1835. godine i na...jpg
    235.7 KB · Pregleda: 213
  • Okolina Beograda nekada..jpg
    Okolina Beograda nekada..jpg
    669.7 KB · Pregleda: 119
Remaster

Prilozi

• Gradska kavana u Dubrovniku 1900..jpg
    Gradska kavana u Dubrovniku 1900..jpg
    157.6 KB · Pregleda: 98
  • Прослава Дана победе на Теразијама у Београду 9-ти мај 1945. године..jpg
    Прослава Дана победе на Теразијама у Београду 9-ти мај 1945. године..jpg
    212.5 KB · Pregleda: 111
Ne mogu da verujem da su to Terazije... uopšte ne mogu ništa da povežem sa reljefom osim što mi ulica u pozadini liči da ide nizbrdo što bi mogla biti današnja Prizrenska!?

Da, da, uspeo sam da pronađem. Definitivno je Prizrenska, na mestu jednospratnice levo je Moskva.

pre 1911 Terazijska česma nekada je stajala na mestu gde je danas kolovozna traka.jpg

Poslednja izmena:
Bre ne znam, ti si stručnjak :cool:

Prilozi

• Skupština za vreme drugog svetskog rata..jpg
    Skupština za vreme drugog svetskog rata..jpg
    670.7 KB · Pregleda: 71
  • Terazijska česma krajem 19-tog veka..jpg
    Terazijska česma krajem 19-tog veka..jpg
    343 KB · Pregleda: 71
Sve se poklapa, Balkan je na sve cetiri fotografije. Ova je znaci posle 1911. cim nema cesme a pre '38. (nema Palate Albanije) u stvari i verovatno pre '22. (nema Kasine). Ova centralna/najvisa zgrada se vidi (kroz dim) i na "tvojoj" poslednjoj fotografiji.

viber_slika_2022-05-12_15-01-02-967.jpg

Poslednja izmena:
Negde kod sadašnje kule Genex (zapadna kapija), Novi Beograd. Pogled na zapad, prrma Studentskom gradu sa leve strane. Ovo ispred je budući autoput u izgradnji. Ne znam godinu, verovatno 65-70.

Studenski grad je sa napred sa desne strane. Ovo su 38. (prva zgrada) i 37. blok (cetiri solitera) a voda je autoput. Negde sam citao da je nekakav kolektor i dalje ispod autoputa
Screenshot_1328.png

Gledah snimak iz drona, Zlatibor sad izgleda kao Grocka iz vazduha.

Prilozi

• Benzinska pumpa 20ih.jpg
    Benzinska pumpa 20ih.jpg
    193.6 KB · Pregleda: 71
  • Krajem dvadesetih, današnja lokacija bioskop Odeon. Zgrada sa slike je srušena 1940..jpg
    Krajem dvadesetih, današnja lokacija bioskop Odeon. Zgrada sa slike je srušena 1940..jpg
    521.8 KB · Pregleda: 69
  • Prizrenska 1930..jpg
    Prizrenska 1930..jpg
    580.3 KB · Pregleda: 66
Fakat Odeon. Sve cetiri zgrade u Dobrinjskoj (neparna strana, koje se vide na foto) stoje i danas.
A sad nadjoh, Prizrenska je slikana odprilike od danasnje cesme ali nikako ne mogu da provalim obrisanu reklamu na Balkanu!?
Evo slike sa prozora Moskve (slican ugao),

5-1024x792.jpg

Poslednja izmena:
Screenshot_20220519-014726_Chrome.jpg
Stvarno Slavija. Da li je moguće da se tako jasno vide špic Starog Dvora i vrhovi Moskve!?

@milkobgd : zašto da ne, nije bilo toliko solitera 1912. Mada, ovo više liči na sliku, nego na fotografiju. A nije isključeno da sa desne strane nije Stari dvor, već neka druga špicasta zgrada.
P.S. nije mi jasno o kojoj obrisanoj reklami na hotelu Balkan pišeš?

Fotografija je:
received_4592591450841014.jpeg

Naravno uradio malo ručno sređivanje neba a AI je odradio mali upscale, kolorizaciju i izoštravanje. Ja sam na kraju sređivao kolorit.

Ne mislim na "jasnoću" i solitere nego na daljinu. Za ovu perspektivu mogao sam da se zakunem da je fotografisano maksimalno od General Ždanove... ipak je Slavija ili (Englezovac kako je neko upisao na GMaps😄).
Par zgrada i danas stoji.
Ja sam okačio sliku iz 60ih. Na njoj se ti špicevi ne vide samo zbog daljine, ništa ih ne zaklanja.

Deluje starije...
hotel je napravljen '62.
Ja pamtim kasne 70te. Nekad imam osecaj da se nije puno promenilo pa se setim Banovog Brda '80. kad sam se preselio sa Dorcola. Tri godine sam pricao, mi dole u Beogradu :LOL::LOL::LOL:. Ni klikere nisu igrali kao "mi".
Keva sacuvala turisticku mapu Beograda iz cini mi se 66. (naravno, skoro sam joj trazio kaze bacila). Novi Beograd keine. Samo CK i Palata Federacije.
Banovo Brdo, samo Pozeska i Blagoja Parovica...

Poslednja izmena:
Meni su fascinantni pesaci na drugoj slici koji idu posred trga. Koliko je tada saobracaj bio redji to jest bilo manje kola.

Na ovih nekoliko pesaka. Mrzi sada da ih zaokruzujem na slici. ;)

Ma, to mora da je slikano usled vojne parade ili sleta, pa je sve bilo zatvoreno. ;)

Što se kaže, kao za slikanje. :)

Deluje starije...
hotel je napravljen '62.
Ja pamtim kasne 70te. Nekad imam osecaj da se nije puno promenilo pa se setim Banovog Brda '80. kad sam se preselio sa Dorcola. Tri godine sam pricao, mi dole u Beogradu :LOL::LOL::LOL:. Ni klikere nisu igrali kao "mi".
Keva sacuvala turisticku mapu Beograda iz cini mi se 66. (naravno, skoro sam joj trazio kaze bacila). Novi Beograd keine. Samo CK i Palata Federacije.
Banovo Brdo, samo Pozeska i Blagoja Parovica...
1966e godine Novi beograd je već bio puno razvije. Ja sam se doselio u blok 21 (6 kaplara) 1964e godine

Nazad
Vrh Dno