Šta je novo?

Istorijske slike

Brankova sa Carice Milice... Zeleni venac. Vidi se tabla Energoprojekt. Firma osnovana 1951, zgada pravljena 1956-60. Zastava 750 pocela da se proizvodi 1955... nema podzemnih prolaza (1968.)

Detaljna i precizna analiza kompletne slike 😃 (y)

Prizrenska i na prvoj slici se vidi Moskva, a na drugoj skupstina

Qjsy7ff.png

Ziuj9MZ.jpg

Pogled ka SKC-u iz Kralja Milana

08uUlEo.jpg

Nije pisalo. Na sliku sam naisao dok sam citao o Zelenom vencu i tako je naslovljena ali odmah se vidi da je Albanija.

Ja ih pamtim ('80-ih i '90-ih), ali pamtim i da ih niko nikada nije koristio

Ja jesam pantljicaru. Prvi put kada sam koristio kao klinac mal' ne igura celu u onaj narandzasti veliki automat. :)

Bilo je sramota ljude da se švercuju i ne otkucaju ili pokažu povlastcu, bar odrasle 😃

U to ime NBg kružni tok iz tih vremena, pravo i levo Pariske komune, a desno Bulevar Lenjina, kao tadašnji naziv ulice

ZSr0tFg.jpg

Sada je veci.

Bilo je sramota ljude da se švercuju i ne otkucaju ili pokažu povlastcu, bar odrasle 😃

U to ime NBg kružni tok iz tih vremena, pravo i levo Pariske komune, a desno Bulevar Lenjina, kao tadašnji naziv ulice

ZSr0tFg.jpg
Ispod levog donjeg ugla opština. Jena loša uspomena, umalo da udarim u jednu od bandera u krugu, zagledah se u neku žensku i zaboravio da ispravim volan,

Nesto kod tog kruznog toka nije kako treba. Vise ima sudara tu nego na slaviji ili autokomandi, koji su prometniji. Iako je nacrtano sve, vozaci mesaju isprekidanu liniju koja obelezava traku unutar kruznog toka sa linijom gde treba da se zaustave i onda vozila koja se krecu iz pravca zemuna "istrcavaju" na pola kruznog toka i sudaraju se sa vozilima koja idu prema pariske komune.

Slažem se da je čudan kružnii tok i najčešće je kod ovih što izlaze iz Bulevara Mihajla Pupina iz pravca prvobitnog Merkatora.

Nije cudan nego nasi vozaci ne znaju da prolaze kruzni tok sa vise saobracajnih traka a Opstina je verovatno prvi i dugo jedini takav u BG (ili celoj Srbiji). Konkretno u ovom KT najvise sudara je na spoju B M Pupina i Pariske komune. Razlog je zato sto prosecan vozac cepa iz krajnje leve B M Pupina (smer od Brankovog mosta) kraj samog ostrva u sredini i ispravlja direktno u krajnju levu P komune. U tom trenutku dosta vozaca koji dolaze od starog Merkatora misle da ce ovi da skrenu ka Omladinskih brigada (zato sto se krecu unutrasnjom trakom u KT) i eto karanbola. Zakljucak: manje bi cukanja bilo da obrisu trake pa da se vozi po Kairo pravilima sa svim culima odvrnutim na max i li da uvedu turbo roundabout i nema prestrojavanja kad jednom odaberes traku.

Poslednja izmena:
Naj gori i komplikovani kružni tok koji sam ikada video je Arc de Triomphe u Parizu. Prvi put u Parizu 1970e pa posle i974e godinu dana, 100 puta prolazio i obično morao da napravim bar dva-tri kruga dok ne izađem gde treba. Posle su napravili tunele da se izbegne ali i sada po slikama vidim da je još uvek komplikovano.

1663360106102.png

Nesto kod tog kruznog toka nije kako treba. Vise ima sudara tu nego na slaviji ili autokomandi, koji su prometniji. Iako je nacrtano sve, vozaci mesaju isprekidanu liniju koja obelezava traku unutar kruznog toka sa linijom gde treba da se zaustave i onda vozila koja se krecu iz pravca zemuna "istrcavaju" na pola kruznog toka i sudaraju se sa vozilima koja idu prema pariske komune.
Moj brat od tetke pre vise godina vracajuci se od devojke a sadasnje zene je imao saobracajku. Udario ga je tip kada je vec bio u kruznom toku. Srecom sve bilo ok ali strana gde je sedela devojka koju je pre toga vratio kuci je unistena jer se kola savila oko bandere. Steta totalna ali on nije imao teze povrede.

Zgrada Histoološkog i fiziološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu 1927. godina

EhoeaYf.png

Izgled kad je srušena u bombardovanju 1941.

1jq44E9.jpg

ToUkP1S.png

Novije slike, ako može da se tako kaže za nešto slikano pre desetak godina

hAfjxi6.png

q8Yha4p.png

Koliko je bila ova sto je srusena lepsa. Inace sam ovde polagao na prvoj godini hemiju i biofiziku.

Fiziologiju polagao na drugom mestu. 😃

Хладовина Булевара код Ташмајдана, крајем седамдесетих, раскрсницa Булевара Револуције и Бориса Кидрича.
 Булевара код Ташмајдана, крајем седамдесетих, раскрсницa Булевара Револуције и Бориса Кидрича...jpg

Nazad
Vrh Dno