Šta je novo?

Isprobajte da li vam radi TRIM

@Vader, proveravamo da li fizicki radi (i sta radi) TRIM. Dovoljno je da jedan prikaze kako radi neki model, naravno pod uslovom da je isti firmware, da se radi pod W7 i da disk podrzava TRIM (sto se moze proveriti u CrystalDiskInfo-u).
@OCz, izgleda da ti taj SSD radi uveliko wear-leveling, pa je stigao i zamenio blokove skroz ;) Koji je to SSD? Ne pise u moja masina.

Znaci da TRIM radi ;)

Evo kako možete na lakši način provjeriti da li vam radi TRIM.
Skinete sa Intelovog sajta programče Intel SSD Toolbox. http://www.intel.com/support/go/ssdtoolbox/index.htm
Ako imate Intel SSD onda ćete imati dodatne opcije. Ako nemate idite na View Drive Information i idite do reda 169 gdje piše Data Set Management Supported. Ako je pored 0001 imate podršku, a ako je 0000 onda je nemate.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    56.4 KB · Pregleda: 45
Znali smo mi za to ali to nije to ;) To samo pokazuje da li SSD podrzava TRIM komandu, ne da li ona uopste prolazi do njega a kamoli da li ista radi :(

Zar ne bi trebalo da čim windows 7 "vidi" da SSD ima TRIM isti i koristi?
Odnosn oako se ukuca fsutil behavior query disabledeletenotify i izbaci 0 onda je prepoznat i radi. Ne bi bilo poente da ga operativni prepoznaje a da ga ne ne koristi...

Da si procitao temu pre pitanja znao bi da nije to slucaj ;) Za dalja pitanja prvo procitaj temu ;) (nije pitanje da li OS koristi TRIM vec da li TRIM uopste radi na SSD-u i kad ga OS koristi)

Poslednja izmena:
U pravu si, nijesam pročitao čitav thread.
Odradio sma brisanje fajla test.mp3 od 15MB iz ffoldera C:\HP, pokušao sam iz recuve da vratim pomoću deep scaning -a, i vratio je identičnu pjesmu :(
TRIM ne radi.

Odradio sma to i dva puta i oba nalazi. Ostaviću dva dana, možda TRIM opciji treba vrijeme da se pokrene.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    63.5 KB · Pregleda: 33
Nakon dva dana ce ti podaci pre biti necim drugim presnimljeni nego sto ce TRIM proraditi.
Ideja je bila da se vidi sta radi TRIM na kojim SSD-ovima. U sustini on bi barem trebao da markira blokove kao nekoriscene i vraca sve nule ako se oni procitaju kao sto je slucaj sa Intelom. Za druge SSD-ove i vece fajlove je velika verovatnoca da je barem jedan deo fajla u istom bloku na SSD-u, pa bi taj blok sigurno mogao da se erase-uje ali izgleda to nije slucaj.
Lazy GC :(

Ostavio sam računar i otišao na doručak. Evo sam sada preskenirao opet sa deep scan i nema ništa. Možda su bili u pravu kada su rekli da TRIM ne radi odmah, nego da čeka da sistem uđe u "idle" pa onda kaže ajde malo da TRIM -ujem...

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    143.5 KB · Pregleda: 31
Ako racunar nije radio to vreme (barem ako nije preterano radio pisanje po disku, sto i nije bash realno ako se ima page file), onda je ovo dobro.
Postoje sledece ocekivane mogucnosti kada TRIM markira page praznim:
- Sva dalja citanja sa tog page-a su nule, i ne pokusava se citanje sa njega (najbolja opcija)
- GC ce odmah izbrisati blok ako je ceo blok prazan i samo tada vracati nule za dalja citanja (sa strane efektivnosti GC-a podjednako dobro - gornja varijanta je sigurnija sa strane sigurnosti podataka)
- GC ce cekati Idle time i tek onda rascistiti prazne blokove i tek onda vracati nule za dalja citanja sa njih ali za polu prazne blokove i dalje vraca stare podatke.

Nije ovo zadnje veliki problem, neki GC su verovatno efikasni a sigurnost nije briga vecine korisnika. Ali tu se ne moze sa sigurnosci reci da li TRIM stvarno radi i kojom brzinom.
U prvom i drugom slucaju smo sigurni da radi. Brzina rada TRIM-a/GC-a se lako odredi time da li se SSD uspori.

PageFile i hiberantaion odmah disable -a zbog malog kapaciteta sistemskog diska od 30GB. Time dovbikam preko 10 GB prostora. Isto tako je disable -ovan i sistem restore.

Od prorgama je bilo aktivno Outlook, skype i antivirus. Namjerno sam ga ostavio tako. Sistem nije mogao sam da kreira ni jedan novi fajl (ako se ne računa 10- tak mailova koji su dopli u međuvremenu pa je .pst fajl porastao za nekoliko KB).

Odradio sma testiranje SSD na drugom topic -u. Jutros sam odradio i format sistemskog diska, tako da ću baš da ga trošim 10 -tak dana pa da vidimo performanse :D

Vrh Dno